Ako zvládnuť strach a stres pred pôrodom?
ahojte, vcera ranommi zacala pomaly odtekat voda, nechali si ma tu. dnes som 37tt. vecer o osmejn som
dostala dilatacny balonik, po ktorom som si myslela ze si vytrham vsetky vlasy na hlave, do pol noci som mala
bolesti ale po pol noci som nejak zaspala sni neviem ako, po sediacky vseliako. o 2:13 mi doniesli na izbu mamicku, ktora uz nejake kontrakcie mala, este sme kecali a tak, predychavala atd, vyzeralo to ze to sice boli ale da sa prezit a po 2 hodinach to preslo uz do nejakych silnejsich kontrakcii a tak kricala ze mi tuhla krv od strachu. vrieskala, plakala, prosila o pomoc a toto som pocuvala do 7 rana. rano mi dalo vyvolavacku na porodnom boxe hned vedla nej kde ona rodila a v priamom prenose som si vypocula take stadia bolesti kriku revu pistania a vsetkeho. potom porodila sice ale vypocut si to bolo pre mna proste.. koniec, vsetky moje iluzie o porode zmizli, vsetko nacitane napozerané vyfucalo z hlavy. nic ine nemam pred sebou len tie jej vykriky. odvtedy sa klepem
od strachu. vyvolavacka mi nepomohla, teraz mi idu dat druhu a na potvoru je tam dalsia ktora prisla dnes rano a ktora zas vrieskaa od bolesti a ja uz ani neviem ako zaddzat slzy. ja sa normalne modlim aby som tie kontrakcie nemala aby sa nieco stalo a spravili sekciu ale nechcu, chcu aj zajtra vyvolavat a az potom rozmyslat co dalej. ja ale nezvaldnem to co tie mamicky teraz davaju, ja to nedam , len lezim a revem a bojim sa a sestricky stale len to iste hovoria ako platne ale jasne nemaju moc na vyber. prosim, prosim, mamicky ukludnite ma nejak ja som v koncoch so psychikou
milé zienky, ja som si citals vsetky komenty ale neviem reagovat na kazdy, kazdy jeden mi trocha ulavil pri mojom strachu. o 13:00 som dostala dalsiu tabletku na vyvolanie, ktora si aj splnila úlohu a o 15:00 mi zacali kontrakcie.maly bol na svete 17:55 ale... nariekala som aj ja, sice iny druh nareku ako ostatne ale uz uplne chapem súrodiacie baby. To bolo také grády, ze som bola v absolutnom delíriu. tlacenie tiez nebolo uplne ok, sice som tlacila zubami nechtami ale ostaval mi dost dlho v pôrodných cestách, nakoniec mi ho pôrodná asistentka musela doslova vyrazit z brucha. malicky nezaplakal hned, stonkal, museli ho preniest do vedlajsej miestnosti, samozrejme dalsj stres ze co je s nim, po par minutsch az zaplakal . priniesli mi ho ukazat, cely bol opuchnuty a hlavinku spicatu. do mna tale vycitky svedomia ako nikdy. po tomto nasledovala snad 20000x vacsia trauma ako pôrod, kedze som
rodila predcasne tak sa mi placenta este neodlupla, oxitocin nepomahal, brucho mi magali tak ze som
si myslela ze sa povraciam nevedela som sa nadychnut a kedze presla hodina museli konat rychlo a placentu mi vyberali tak, ze mi doktorka vrazila celu ruku ( dlaň ) do maternice a poodtrhala maternicu. sice to trvalo 3 min ale to aka bolest to bola nezabudnem a ja som tak kricala sko ssi nkkdy v zivote a prosila som nech prestane. po nasledovom kyrete bez anestezy a šití (.to som mala
lokalne umrtvene) som uz bola taka ubolená ze som
sa nezmohla na nic len ma klepalo. bol to pôrod krátky ale no taký aký. najviac ma bolí ten malinky co si musel
prejst, aj on je cely uboleny. lezim na sestonedeli, sama som sa sla osprchivat prezliect, a prisiel lekar mi povedat ze maly je stabilizovany a ma sa dobre napriek tomu ako to s nim vyzeralo po pôrode. priniesli mi ho ukazat, uz trohca
odpuchol, taky je krasny taka som na neho hrda, vsetky tie zle spomienky som si utlacila do pozadia mozgu. mala by som spat, od soboty som spala 4 hod ale neda sa mi, v hlave nonstop pocujem akoby utrzky rozhovorov zo dňa alebo halucinujem o tych veciach co sa stali. cakam rano, kedy uvidim krpca , zienky, dufam ze tento pribeh pomohol niekomu alebo mozno ani nie , ale jednu vec - zeny su extremne stvorenia, je neuveritelne kolko bolesti dokaze zena prijat a ake sme silné. dala som to aj ja a dnes dalsie 2 baby. momentalne ma naplna uz len radost a pravdepodobne extremna forma únavy 😀
Blahozelam 💪🏼
Tak to bolo rychle. To mi pripomenulo moj treti porod ktory sa tak rozbehol z nicoho a vsetka bolest sveta sa vliala….
Mam 4 porody. Kazdy si nieco priniesol ale…. Nelutujem. Najkrajsi zazitok zivota toto. Skutocne.
Tebe este pracuju aj endorfiny. Ja som porodila dcerku 20:20 a absolutne som celu noc nespala len mi to v hlave islo cele dookola.
A napr deti vsetky boli po porode “opuchnute”. Na dalsi den to boli uplne krasne babatka. Uvidis aj tvoje dnes bude uz ok 😉
Blahozelam este raz. Uzivaj si to malicke 😍
Tak toto nie je normalny porod. Taky bol moj prvy a to preto, ze bol vyvolavany. Aj dôsledky boli zle. Druhy porod bol uplne iny
Nikdy by som si nedala vyvolať pôrod
Je ti neprirodzene a násilne a obrovská trauma pre dieťatko
Sana mám 4 pôrody za sebou a boli nádherne .
Aj keď posledný bol cisársky .
Kvôli zdravotnému stavu ale prežila som ho krásne ...
Pôrod je len o Vašom uvedomeni si svojho ja..
Akákoľvek bolest sa da krásne predýchať .
Sú na to ulavove techniky,masáže ,reboso a atd.
A je známe,že keď ste v strese a zbytočne sa nervujete tak aj telo je v kŕčoch .
Preto študujem za pôrodnú dulu aby som ukázala ženám ,že je krásne rodiť prirodzene
Pôrod je nádherná udalosť a spojenie maminky a dieťatka .
Už samotným pôrodom tvoríme dieťatku životnú púť ..
@dankagirl to jej načo teraz píšeš keď je tesne po vyvolavanom pôrode že to je trauma pre dieťa ? Prepáč ale si normálna ? Bude sa ti ľahšie žiť keď jej dáš myšlienky na popôrodnú depresiu či čo ?
Autorka gratulujem, je z teba maminka. Neboj aj moja malá bola opuchnutá, aj mala takú hlavičku. Všetko bude okej a čoskoro ste doma. Zvládla si to ako hrdinka a teraz želám skoré zotavenie
@dankagirl no ved presne, niekedy je lepšie predsa nechať zomrieť dieťatko v brušku, ved to je prirodzené. Však ako sa vraví príroda to tak chce. Ci ako?
@777januska777 nikto nevraví,že prirodzený za každú cenu .
Žiaľ niekedy je nevyhnutný cisársky .
Sama mám jeden za sebou
@klip0 poprosím neurážať.
A dôležité je rozprávať sa a spracovať aj zlý pôrod .
Nenechať to v sebe .
A nikto nikomu neposúva návod na popôrodne .
Treba sa rozprávať o tom ..
Aby aj maminka z dieťatkom si vedeli pekne nájsť svoje spojenie a prežili krásne sestonedelie aj všetko čo príde .
@dankagirl mám načítane veľa ver mi. Jednu pôrodnú traumu mám za sebou a stále spracúvavam.
Ale keby mi niekto pár hodín po pôrode rozpráva, že spôsob ako sa dieťa narodilo je preň veľká trauma a že on by nikdy tak nerodil (akoby si to autorka mohla vybrať), tak by mi to veru pekne pridalo na psychickej nepohode
@dankagirl "Nikdy by som si nedala vyvolať pôrod
Je ti neprirodzene a násilne a obrovská trauma pre dieťatko". Cisársky je tiež neprirodzeny a tiež trauma a sok pre dieta.
@777januska777 to áno,ale žiaľ keď Au zdravotné indikácie vážne tromboza a plucna embolia následne ..niekedy je nevyhnutný cisársky ..
@dankagirl vyvolaný pôrod je trauma…. Narodila som sa tak a nemám ten pocit. Lepšie sa narodiť s traumou ako mŕtva. A inak trauma je pre dieťa asi všetko. Aj keby sa snažíme neviem ako nevyvolať detské traumy, vždy sa nájde niečom čím to dieťa dojebeme psychicky.
@lavender94
@klip0 veru. Mam za sebou 4x vyvolavany porod. Tak asi tym maju aj deti aj ja “traumu”.
Prvy porod sice skoncil sekciou. Ale tie dalsie napriek vyvolavacke boli uzasne 🙂 a poslednu vyvolavacku som si sama vyziadala.
@maryetta podľa toho, čo mne mama rozprávala, tak mám skôr pocit, že ona je tá, ktorá prežila traumu
To chce tu velku Milka cokoladu a vyspat sa ❤️
Gratulujem k malemu bojovnikovi
@dankagirl ako mama som sa naucila, nikdy sa neporovnavat s inou mamou a nikdy nehovorit, co by som ja nikdy tak ako ona neurobila. Vzdy sa mi totiz velmi rychlo stalo, ze prisla situacia, kedy som konala rovnako ba i horsie. A zazila som to i z opacnej strany 😉
Ja som mala vyvolavane vsetky tri porody a napriek tomu boli vsetky pekne a traumu nemaju deti ani ja. A u tretieho dietatka slo uz o jeho zivot, vyvolavali, lebo mu uz zle bilo srdiecko... Bol uz v takom stave, ze by sa v brusku nebol dozil dalsieho dna... Ver tomu, ze som dodnes za tu vyvolavacku vdacna.
A Ty autorka, bud na seba a aj synceka hrda. Ste statocni obaja, nebolo to lahke, ale zvladli ste to, obaja ste urputne bojovali o jeho prichod na svet. Verim, ze uz bude lepsie. Postupne sa zosuladite a budete perfektni partaci. Teraz hlavne odpocivaj a bud k sebe laskava a trpezliva. Vsetko bude teraz nove a mnoho bude tazkeho, ale postupne zvladnete vsetko. Mozno nie dokonale, ale kto z nas je dokonaly? Ani jeden. Tak ked aj nebude vsetko ako z obrazkovych knih ci romantickych reklam, netrap sa. Postupne budes dorastat do ulohy mamy a ani nevies ako a budes tou najlepsou mamickou pre svojho synceka.
Ahoj gratulujem k babatku. ❤️ kde si rodila?
Tiež som niečo podobné zažila ako prvorodicka,no keď to všetko prichádzalo, silné kontrakcie na tie mamičky som si už ani nespomenula ,neboj sa ,zvladnes to a o mesiac si na to cele ani nespomenies,vsetko dobre 🙂
Och je mi ta luto cim si musela prejst.Hrozne co len citat.Dakujem Bohu ze som ten masaker prezila a uz viac nemusim.Porod je sivitny zazitok,vobec nie vzdy dobry.A tiez neplati ze zabudnes ked sa pozriea na dietatko.
Vela zdravicka vam prsjem obidvom. Tazky porod masaker si frajerka 👍
Gratulujem, preco nespravili tu placentu v narkoze? Mala som podobny Problem a dali mi na to lad na 10 / 15 min a potom to nejak kenne vytiahli von. Keby to nejde takto, tak mi oznamili, ze po max 30 min idem do narkozy. Oni chceli hned do narkozy, Ja som ich ukecat a na ten lad. Ale nechcem vediet aku bolest si zazila, mne to tiez skusili nejak potiahnut pred tym ladom a to bola strasna bolest. Mala som tiez take dlhe tlacenie a dieta tiez iba tak nejak sa davalo dokopy. Ale je v poriadku, nic sa mu nestalo. Takze budes mat babatko v poriadku a na toto cele nezabudnes, ale casom to predychas. Skoda, ze to tak dodgeball tym tahanim placenty.
Gratulujem 🙂

Ja som pri prvom pôrode ani nemukla pri druhom som vrieskala 🤦🏻♀️takže tak . Každý pôrod je iný to že uz tretia mamička pri tebe kričí neznamená že ju to boli viac či menej ako teba len to inak vyjadruje. Každému pomáha niečo iné...