Aký je pocit postaviť sa po cisárskom reze?
Čaká ma cisársky rez. Na veľa miestach čítam, že práve prvé vstávanie je tá najťažšia časť. Ja mám, žiaľ, dosť nízky prah bolesti, ale nejako to budem musieť zvládnuť...
Keďže mi zostáva už len pár dní, premýšľam už asi nad všetkým. Posledný mesiac je pre mňa často dosť bolestivé už aj vstávanie z postele alebo otáčanie sa, hlavne keď sa mi chce aj cikať. Nie je to síce taká bolesť, že by som sa z nej išla zblázniť, ale občas zo mňa nejaké to „au“ vyjde. 😀
Preto by som sa chcela opýtať hlavne tých, ktoré to mali podobne a už počas tehotenstva bolo pre ne vstávanie ťažké a bolestivé: koľkokrát horšie je približne prvé vstávanie po cisárskom reze v porovnaní s týmto? 😅
Prve postavenie je tazke, ale povedz si, ze to zvladnes, tak ako ine zeny pred tebou. A potom, cim viac sa budes hybat, tym menej to bude boliet.
Je to nepríjemné
Ťahá to, chodila som trošku skrcena den,dva
A nemala som rozdiel prvé alebo druhé postavenie,to som ešte nepočula 🙂
Bolelo to ale mne stačilo zopár kontrakcií a to bol pre mňa masaker😅 sekcia malina,mala som akútnu aby to nevyznelo, že vybavená sekcia
Pre mňa bolo horšie, že som nohy necitila
Po prvom som povedala, že toto už nikdy viac, po druhom som len mlčala a opierala sa o vozík s dieťaťom, pri treťom som vstala sama a odkrivkala za sestričkou, že už chcem vybrať čo najviac hadičiek. Nepočúvaj zážitky, aj tak bude tvoje prežívanie iné. Mňa pri prvom vystrašila spolubývajúca, že vyberanie svoriek je ako leby vnútornosti ťahali, celé to preskučala. Skoro som išla. A nakoniec to len štiplo a bolo.
@anonym_autor žienka nebojsa nie je to az take zle ozaj nie...co mne pomohlo pri prebudeni si vycievkovana prosim pi vela naozaj vela vody chlipkaj si kup si aj malu coca colu čuduj sa svete ten cukor ma zpruzil ozaj to urobi dobre....a nebojbsa vypytat liek od bolesti a naozaj sa to da zvladnut v pohode
Nám dávali infúzie od bolesti a potom automaticky tabletky, takže keď som bola stále niečim nadopovana vôbec to nebolo také zlé 😊 ja som si nevedela kvoknut ale pre niečo v taške...to som radšej na kolená a tak nejak 😊
@anonym_autor mňa oveľa viac bolela maternica pri kojeni dieťaťa, ako samotný rez po operácii. Dovtedy som ani netušila že kojenie budem "citiť" až tam dole a až tak intenzivne
Tak ti poviem. Vsetko stoji a pada na tvojom psychickom nastaveni. Ak do toho pojdes s tym, ze uz teraz vies, ze budes len aukat a ochkat, tak to budes mat tazke. Ak to toho pojdes s tym, ze OK jeden den v mojom zivote bude trochu blby, tak to pojde vyrazne lepsie.
Dam ti radu. Mam za sebou 2 sekcie. Nepouzivaj trojuholnik nad postelou. Vzdy vstavaj bokom cez laket. Nohy dole z poste a dvihnut sa cez laket.
Najdolezitejsia rada. Musis veeela chodit. Akokolvek sa ti to zda cudne. Na sekciu ti pomoze iba ju rozchodit. Drzim prst.
@anonym_autor neviem, co Ta boli, mna bolela pocas 3.tehu na konci jazva akoby som bola po sekcii.
Nie je to o prvom postaveni sa, ale vseobecne vstavanie z postele prve dni je bolestive. Zaklad je vstavat cez bok...otocis sa na bok, nohy dole z postele a cez laket, rukou sa dvihas do sedu...vstat uz je ok. V nemocnici su postele vysoke, tam je to tazsie, doma v pohode.
Ja mam tiez vysoky prah bolesti, ale da sa to prezit.
Ak by si chcela odpútať pozornosť od strachu z prvého vstávania, tak počkaj na prvé zakašlanie a keď ti náhodou v prvých dňoch niečo zabehne. To bola iná chuťovka 🫣😂
A inak mimo toho čo sa pýtaš
Priamo pri sekcii straaaašne som sa triasla,je to bežné, len ma to veľmi prekvapilo,priam az zaskočilo
Tak aby si vedela🙂ale bude tam kopec personálu, takže kľudne im hovor,ak by niečo
Mala som akutnu sekciu a cele sa to zomlelo prilis rychlo … este som nebola uplne prebrata z narkozy … neviem, co mi preslo hlavou, ale postavila som sa tak rychlo ako normalny claovek rano … bolest brutalna … v ten den to bolo bolestive, ale za 2 dni som odisla z nemocnice a fungovala bez problemov … od soferovania po … hej obcas nieco pichlo, ale nic tragicke …
Prvykrat vstať bolo neprijemne, ale nic co by sa nedalo vydrzat. Ja som po sekcii lezala cca 9 hodin a potom som za pomoci sestričiek vstala. V nemocnici som nachodila vela km po chodbe a izbe. Cim viac sa budes hybat, tym skor budes fit
Ja si to vstavanie vlastne ani nepamatam. Bola som na liekoch, lebo skusali, ci krvacam stale z maternice. Takze kazdu hodinu tlacili na brucho s ranou. Mala som pocit, ze som spongia. Ale ja som mala komplikacie. A asi aj vysoky prah bolesti alebo si tu bolest fakt nepamatam.
@anonym_autor Boli to, ale zazila som fyzicky ovela neprijemnejsie veci, ako je bolest po sekcii. To postavenie mi inak nepripadalo tazke kvoli bolesti, skor sa mi tocila hlava a to bol problem. A ta bolest je taka rezava, niektore polohy su neprijemne, ale kazdym dnom je to lepsie, nie je to nic nezvladnutelne.
@anonym_autor citis to budes ale neni to nic strasne. Mna odviedli rovno do sprchy. Pomalšie pohyby, netlacit na pílu, ked nieco taha, vyskusat sa otocit z druhej strany. Pre mna bola tazsia prva stolica ale aj to som dala na treti den. Za mna kludne jeden cisarsky ako zapál po vytrhnutom zube. Príroda pomaha hormónmi, lebo tvoje myslienky budu na dietati a nie na tebe, budes mat endorfíny z bábätka. Uprimne som po oddeleni behala pre jedlo a normalne si vedela sadnut, tie co boli po normalnych pôrodoch mnohé nevedeli sediet. Mam 3 kamosky co sme rodili takto a kazda jedna sme to zvladli v pohode a v pohode sa vedeli postarat o dieta. Doma poschodový dom, tam ma upozorňovali, ze mozem mat bolesti po schodoch ale nemala som ziadne. Kludne aj dalsi porod cisarskym by som dala. Ty sa neboj, neries ci niekto mal bolesti alebo nie. Ty sa spoľahni na svoje telo, na to, ze chces mat cim skor dieta pri sebe. Nam ponúkali aj nieco na bolesti, ja som nechcela, nepotrebovala som to. Ked budes potrebovat das si. Nic na tom nie je zle. Drzim ti palce. Vsetko zvladnes.
@anonym_autor citis to budes ale neni to nic strasne. Mna odviedli rovno do sprchy. Pomalšie pohyby, netlacit na pílu, ked nieco taha, vyskusat sa otocit z druhej strany. Pre mna bola tazsia prva stolica ale aj to som dala na treti den. Za mna kludne jeden cisarsky ako zapál po vytrhnutom zube. Príroda pomaha hormónmi, lebo tvoje myslienky budu na dietati a nie na tebe, budes mat endorfíny z bábätka. Uprimne som po oddeleni behala pre jedlo a normalne si vedela sadnut, tie co boli po normalnych pôrodoch mnohé nevedeli sediet. Mam 3 kamosky co sme rodili takto a kazda jedna sme to zvladli v pohode a v pohode sa vedeli postarat o dieta. Doma poschodový dom, tam ma upozorňovali, ze mozem mat bolesti po schodoch ale nemala som ziadne. Kludne aj dalsi porod cisarskym by som dala. Ty sa neboj, neries ci niekto mal bolesti alebo nie. Ty sa spoľahni na svoje telo, na to, ze chces mat cim skor dieta pri sebe. Nam ponúkali aj nieco na bolesti, ja som nechcela, nepotrebovala som to. Ked budes potrebovat das si. Nic na tom nie je zle. Drzim ti palce. Vsetko zvladnes.
@betulinka1 k tomuto doplnim, že aj močenie po cievkovani bolo pre mňa za trest 2 týždne 😃
Pre mna bolo ovela horsie sedenie po prirodzenom porode ako prve postavenie a chodenie po sekcii. a to som z kazdej strany pocuvala, ake to bude strasne, bolestive, bude mi na odpadnutie. ja som sa tak nejako nastavila, ze horsie ako moj prirodzeny porod to urcite nebude a ani nebolo. pre mna bola spinal sekcia krasny zazitok (na rozdiel od prveho hrozneho prirodzeneho porodu), to ako ani neviem kedy a zrazu som mala dceru v naruci. ten chvilkovy diskomfort po prvom postaveni na nohy za to stal.
@anonym_autor bezne po operacii lezia aj tyzden..... Po cs po par hodinach na nohy a srarat sa. Nebudem klamat, mna to extremne bolelo. A odvtedy mam problemy s krizami....... Nikdy viac
Prvé, ráno o 9ej v celkovej anestéze. Už prebudenie sa bolo strašné, na tú bolesť v živote nezabudnem. Večer som si musela ísť umyť zuby. Takže nielen vstať, ale aj prejsť pár krokov. Cievku mi vybrali až ráno.
Druhé, spinal, tiež ráno. Asi po hodine mi lekár pichol nejaký blok bolesti kontrolovaný cez usg a zároveň mi chladili brucho ľadom. Bolesť prichádzala pomaly a keď sa mi už zdalo, že je to moc, pichli mi niečo do infúzky. Večer ma sestrička vzala do sprchy a umyla mi chrbát. Ja som si umyla zuby. Bolo to oveľa lepšie a znesiteľnejšie ako prvýkrát. Cievku som nemala.
Bolelo to ano-predsa je to rana cez brucho.
Ale zeby nejaky "masaker"? Tak to nie.
U mna bol najhorsi kasel. Po narkoze. A bala som sa ze mi brucho praskne. Vkuse som kaslala. Nastastie vsetko ok.
Mne sa oveľa horšie vstávalo po laparo žlčníka. Hlava sa mi točila, zle mi bolo. Asi až na tretíkrát som to dala.
Zvláštne, ale po prvom aj po druhom cisárskom to bolo ľahšie, možno to súviselo aj s tým, že som mala spinál, nie celkovú anestéziu. Najhoršie z toho celého bolo vydržať ten šialený tras nôh po. Všeličo som mala prečítané, ale ten tras ma prvýkrát veľmi prekvapil.
A hlavne motivácia bola iná, po žlčníku ma čakala diéta a po sekcii deti.
@anonym_autor ja som mala cisarsky v celkovej anesteze a do rana mi bolo tak zle ze som sa v posteli dvakrat povracala ale nevladala som ani zdvihnut hlavu co ma brucho tak bolelo. Osetrujuca Sestra mala teda radost. Potom rano nabehli ku mne dvaja o siestej rano ze sa mam postavit, pomohli mi, ale bola to hrozna bolest, musela som sa umyt kedze som bola cela ovracana ale ledva som stala na nohach. Ale nechcem ta strasit a poviem aj povzbudive slova, zvladnes to lebo musis. Cim viac chodis tym lepsie, na vazenie meranie kupanie som isla uz s dietatom po vlastnych, Pri odchode z nemocnice som uz zabudla na cely cisarsky, potom to bolelo cca 2 tyzdne ked som sa smiala alebo kaslala. Zvladnes to.
Ďakujem veľmi pekne za odpovede.
Žiaľ, veľmi sa bojím. V jednej chvíli sa neviem dočkať a teším sa, že konečne uvidím našu dcérku, a o chvíľu by som najradšej plakala, tak veľmi mám strach. 😔
Neboj sa. Viem, ľahko sa to povie. Ja som sa sekcie strašne bála, chcela som prirodzený pôrod a s odstupom času si myslím, že sekcia bola to najlepšie, čo sa mi mohlo stať. A hlavne si neber k srdcu reči typu "veď ty si nerodila" a podobné kraviny. Inak to nejde a toto je to najlepšie riešenie pre teba aj bábenko.
Keď ide o plánovanú sekciu, nebudeš vysilená z kontrakcií a nepostupujúceho pôrodu.
Bolí to, ale si matka, niečo snáď zvládneš 😉.
Druhý deň po cisaraku som išla o poschodie nižšie za dieťaťom v Ružinove po schodoch. Boli plné výťahy a november, všade chorí ľudia. A teda išla som samozrejme aj o poschodie vyššie späť. Potom som sa musela zbaliť a presťahovať sa.
Všetko sa dá. Aj cez bolesť. Láska k bábätku a materinský pud je silnejší
@betulinka1 k tomuto doplnim, že aj močenie po cievkovani bolo pre mňa za trest 2 týždne 😃
@anonym_eeeb7c pre mna vobec. Ja som bola v pohode. To si musela nejaku infekciu dostat.
@anonym_eeeb7c pre mna vobec. Ja som bola v pohode. To si musela nejaku infekciu dostat.
@betulinka1 neviem, pýtala som sa v lekárni na to, že normál to je a samé prešlo,🫣
@anonym_autor prvé postavenie je ťažké- ale keď vidíš ten malý uzlík, čo ťa potrebuje- zvládneš to! Dieťa v tomto je tá sila, ktorá ťa ženie ani nevieš ako a stojí to za každú bolesť! Držím palce ✊️

To sa neda porovnat, a zbytocne Ta strasit. Proste je to velmi neprijemne - si po velkej brusnej operacii. Ale kedze budes musiet, tak to zvladnes. Drz sa.