Ambulantný pôrod - reálne skúsenosti na Slovensku
ahojte rada by som vedela o vasich skusenostiach s ambulantnym porodom na slovensku,dakujem
@marissenka tu nejde o to co kazdemu vyhovuje ci nie - zdrava zena a zdravy novorodenec nema co robit v nemocnici - zvysuje to riziko nozokomialnych nakaz.
Zial, system na Slovensku nie je nastaveny na tzv ambulantne porody, nie je zabezpecena kontinualna starostlivost bez toho, aby si si ju musela "extra" riesit.
Za dalsie, hospitalizacia zdraveho novorodenca a zdravej zeny zbytocne financne zatazuje zdr.system, ale to je opat tema na dlho a na inu debatu.
Vies, zacali ste tu "strasit" ake je to velmi nebezpecne, ale to nie je pravda, aj preto mi nedalo neozvat sa, lebo to je zavadzajuce. Zato, ze system na Slovensku funguje takto to este neznamena, ze je to tak najlepsie.
Ahojte.
@nanervy_2 mohli prd to ano, ale vrajnedostanete prispevok pri narodeni dietata tych 800e. Lebo ze to je zanedbana starostlivost. A ak vas nahlasia na socialku, ta vas asi navstivi. Ale mozno Len pozru dieta a vsetko ok.
Ahojte. Myslim ze myjusiatko ma v komente poprosila dat seem aktualne info o amb porodoch na svk of Zenskych kruhov.
Toto mi odpisali Zenske kruhy mailom nedavno ( nizsie moj mail im). A v principe som to pochopila Tak, ze 1. samozrejme mam zakonne pravo podpisat reverz za seba aj za dieta.
2. Ak mi nebudu chciet day podpisat reverz, nedostanem Prispevok pri narodeni dietata tych vyse 800e lebo to je oficialne zanedbana starostlivost
3. Lahsie ma prepustia z porodnice, a asi je to aj rozumne urobit, ak budem mat vopred dohodnutu pediatricku a porodnu asistentku, ktore nas pridu domov skontrolovat po porode. (Myslim ze v Sali take zvladnem najst, boli Tam porody doma uz viacere).
😃
Od: Ženské kruhy
> Komu: jarosi.monika@centrum.sk
> Dátum: 13.11.2017 09:48
> Predmet: Re: Debata o pôrodoch na Slovensku
>
Dobrý deň pani Járošiová,ďakujeme za dôveru, s ktorou ste sa na nás obrátili aj za zdieľanie Vášho príbehu. Skúsim zodpovedať všetky Vaše otázky:1. doktor Záhumenský v súčasností pôsobí ako prednosta v ružinovskej pôrodnici v Bratislave2. Skorší odchod z pôrodnice je možný, keďže je to pomerne častá otázka, dovolím si skopírovať z našich predchádzajúcich odpovedí:- v pripade ak Vase dieta nie je v ohrozeni zivota, mozete odmietnut zdravotnu starostlivost poskytovanu v nemocnici. Ste jeho zakonna zastupkyna a mozete odist napriek odporucaniu lekarov. Ide o tzv. reverz. Budem teraz citovat pani Durbakovu, pravnicku z Pravnej poradne pre obcianske a ludske prava, s ktoru sme sa tejto teme venovali a podavali sme aj hromadnu pripomienku:"ak odidete na reverz, tak nemocnica podla zakona č. 578/2004 Z.z. nebude hlasit vas odchod z nemocnice prislusnemu UPSVaR – u. Co sa tyka poskytnutia prispevku pri narodeni dietata podla zakona c. 383/2013 Z.z. , v pripadoch ak poskytovatel zdravotnej starostlivosti umozni prepustenie z nemocnice na reverz ma sa za to, ze matka opustila aj s dietatom nemocnicu so suhlasom poskytovatela zdravotnej starostlivosti a tym padom splna aj jednu zo zakonnych podmienok na poskytnutie prispevku podla § 3 ods 4 písm b) citovaného zákona. "- Na ministerstve sme riesili situaciu, ze co ma robit zena, pokial jej odmietnu dat podpisat reverz. V takom pripade ma dat oznamenie, ze odchadza. Napr. list na podatelnu, pripadne poslat sms. V takom pripade moze zena odist aj bez reverzu. Uprimne Vam vsak poviem, ze na ministerstve su odtrhnuti od reality a viac menej si tam z nas robili srandu - ze ved to nie je ziaden problem, zena povie odchadzam a dostane na podpis reverz. A my tu ziadne staznosti, zeby to neslo nemame...- Je vsak dolezite, aby ste oznamenie, alebo reverz podpisali, pretoze inak stracate narok na poskytnutie statnej davky. Nemocnica vsak nie je vazenie a vy ste slobodna bytost a zakonna zastupkyna svojho dietata. Nikto nema pravo Vas drzat proti Vasej voly.- O rozsahu zdravotnej starostlivosti rozhodujete vy. Pediater, ani nemocnica nema pravo si uzurpovat za akych podmienok poskytnu Vam alebo Vasemu dietatu vysetrenia - na ktore ma zo zakona narok. Mozete si vyziadat pisomne odmietnutie poskytnut Vam zdravotnu starostlivost a nasledne ziadat od poistovne (a ministerstva), aby Vam zabezpecili ineho poskytovatela, ktory Vam a Vasmu dietatu poskytne zdravotnu starostlivost. Nepoznam ziadne nariadenie, ktore by obmedzovala prava deti takym sposobom ako Vam odpovedali. Aj doma narodene deti maju pravo na vysetrenia. Mnohi rodicia si ich davaju robit dodatocne. Citujem z nasho starsieho clanku o ambulantnych porodoch:"Takzvaný odber z pätičky môže urobiť aj pediater a tento výkon mu preplatí poisťovňa[6. Odborné usmernenie MZ SR ku skríningu fenylketorúnie, kongenitálnej hypotyreózy, kongenitálnej adrenálnej hyperplázie a cystickej fybrózy novorodencov a zdravotnej starostlivosti o zachytené prípady, č. 18728/2008 – OZS, [cit. 2012.02.29] Dostupné na internete:http://http://www.dfnbb.sk/userfiles/file/OU do Vestní...]." Podrobnu pravnu argumentaciu ohladom skorsieho odchodu z porodnice najdete aj v tychto tlacovych spravach a hromadnej pripomienke (je potrebne, aby ste si aj postahovali prilozene dokumenty - tam je podrobna argumentacia):- http://www.zenskekruhy.sk/zk-v-mediach/tlacove-... http://www.zenskekruhy.sk/zk-v-mediach/tlacove-... http://www.zenskekruhy.sk/zk-v-mediach/tlacove-... na to, ze viem ako mocensky pristupuju v nemocniciach k zenam, odporucala by som Vam obratit sa priamo na ministerstvo zdravocnitva a podat tam staznost. Mozte sa pritom odvolat pripadne aj na ich tvrdenia, ze skorsi odchod nie je problem (piseme o tom v tlacovej sprave) a popisat im Vasu skusenost a ziadat o napravu. List z MZ SR bude tou najlepsou "zbranou", ktoru mozte mat. Na druhej strane toto moze byt na dlhe lakte a ja neviem kolko casu Vam zostava do porodu. V kazdom pripade nam sa osvedcilo ako najucinnejsia forma dosahovania prav pisomna komunikacia - v takom pripade totiz nemozu napisat "vraj je nato nejaky zakon", ale musia citovat a navyse Vy mate nasledne v roku dokument s ktorym sa mozte obratit na kontrolne urady a stazovat sa. Zakony a pravo stoji na Vasej strane.3. Naše číslo účtu je BAN: SK50 0200 0000 0029 8031 0758 VUB a.s.. Do správy pre prijímateľa napíšte, prosím, "dar". Ďakujeme a vážime si Vašu podporu. V prípade ak budete mať ešte nejaké otázky, kľudne sa na nás obrátte.S pozdravom,Zuzana KriškováPredsedníčka-----------------------------------------------...aby rešpekt, dôstojnosť a slobodná voľba žien v tehotenstve a pri pôrode boli samozrejmosťou. Občianske združenieŽenské kruhyIČO:42286905DIČ:2023352804 www.zenskekruhy.skAk chcete podporiť občianske združenie Ženské kruhy a jeho aktivity, budeme Vám vďační za Váš príspevok na účet: IBAN: SK50 0200 0000 0029 8031 0758 VUB a.s.. Do správy pre prijímateľa napíšte, prosím, "dar".
Dňa 8. novembra 2017, 9:27, napísal(-a):Dobry den,
dakujem za vase emaily.
Som mama 2 a pol rocneho chlapca, s prvym porodom som celkom spokojna , prebehol v Trnave , p. doc. Zahumensky mi pustal plodovu vodu, pretoze vraj boli uz ozaj zle ozvy, par dni predtym on osobne povedal ze su dobre ozvy, aj ked vysetrujucej dr sa nieco nezdalo. Tak ked vam doc. Zahumensky povie ze treba rodit, nic som nenamietala, potom ma nechali dlhooo cakat, prirodzene v klude, s partnerom, velka spokojnost, obcas prisli merat ozvy, inak uplny klud, mily personal, nakoniec prisiel dr na nocnu sluzbu, a povedali ze treba rodit, ze uz nemozme dlhsie cakat,tak pichli oxytocin, dali ma sice na porodny stol co som namietala ze ja nemozem rodit poleziacky, a oni ze ako inak by som chcela, hovorim tak aspon ma dajte do polosedu, sedela som , ked som sa chytila tych uchopov tak aj v predkllone, co ma prekvapilo ze sa da, celkom dobra poloha, aj ked som mala hore nohy, potom uz to islo rychlo a v podstate hladko, a min bolestou, aj ked
dr dost
stresoval ze sa ozvy brutalne znizuju, muz takmer odpadol, ja som bola mimo toho vsetkeho a ked som konecne zacala posluchat, maly bol hned na svete.
Trocha pomerali a neokupaneho osuseneho s ciapockou mi ho dali na nahu hrud a oboch nas prikryli a odisli, v podste bonding. ja som bola spokojna, dala som si ho na prsnik a krasne sa prisal. boli sme tam len muz ja a maly, parada. potom ho zas odniesli, bol kludny, muz by aj mohol ist s nimi, ale ja som ho zastavila lebo som im tak doverovala hovorim si uz ked som tam take sceny narobila, nech aspon teraz maju dr klud, maly zaplakal, asi ho uz kupali a dali vit k a kvapky, skoda to by som uz nedovolila, a priniesli ho, bol modry, urcite mu bolo zima a v perinke, co by som teiz uz nedovolila, ale pri mne sa hned ukludnil, a zas sme spolu dlho mohli vsetci traja v klude sami byt, ja prikryta, bolo mi prijemne teplo, dokonca hned po porode ako prvy krat vsetci odisli, stlmili svetla, no spokojnost. muz filmoval, fotil a smskoval samozrejme.
Teraz som vsak tehotna druhy krat, zase bezproblemove tehotenstvo zatial, ale riesim, ze moj maly bezo mna nespi, ked sa zobudi a nie su didi papat, tak hysak. teda raz sa to stalo u nasich cez den, a odvtedy som neskusila znovu, ale doma ked idem na zachod a maly sa zobudi ze didi papat, darmo tam muz pride, on sa ukludni az ked mam didi v ustach,
preto aj preto ze uz ako skusena mama nepotrebujem sa 4 dni na oddeleni v nem ucit ako narabat s babom, co mi prvy krat aj pomohlo dost, mala som super spolubyvajucu a sestricky tiez dobre radili, tak teraz sa tomu chcem vyhnut, lebo tam bol velmi husty program,
chcem porodit, a v klude ist domov do kludu, hned zo saly, ak bude vsetko v poriadku ako pri prvom porode, co sa pokusim dopredu zabezpecit aby bolo, a doma uspavat starsieho a v klude sa divat na novorodeniatko a tesit sa.
Kamaratky, aj tie co rodili doma aj tie ktore v porodniciach na svk, mi ale tvrdia, ze moze byt problem ze dr pusti mna domov, po porode ale ze povedia ze dieta musi prepustit neonatolog. ci taky nejaky dr.
Za novorodeniatko nemozem podpisat revers? ked sa ja rozhodnem ist domov, dieta mi moze odobrat len sud, akoze oni mi chcu za dve hodiny vybavit sudny prikaz na pozbavenie casti rodicovskych prav? ci co?
Poznate prosim niekoho kto mal ambulantny porod na svk?
Byvat budeme v Šali - cize v podstate cele zapadne svk je pripada v uvahu, ale kazda skusenost z svk mi pomoze, pretoze sa na to odvolam a ja proste pojdem, to dieta mi nemozu vytrhnut z ruky nie? prinajhorsom k nam pride policia, zistia ze nebyvam na trvalej adrese a co potom? asi necham v porodnici adresu kde budem byvat.
ja som si myslela ze podpisem ze odchadzame a nic nemozu, do kelu , snad nemoze porodnica rozhodovat v mene mojho dietata, ja a muz sme zakonni zastupcovia.
V minulosti som vam uz posielala jednorazovy prispevok, poslite mi prosim cislo uctu a nastavim si trvaly prikaz, pomozu vam aj 2 eura mesacne? dlhodobo. 2eura uz posielam aj mamile, a my nie sme uplni bohaci momentalne, aj ked dufam ze raz budeme za vodou, nech sa mozem venovat veciam ktore chcem a podporovat dobre projekty 🙂
Dakujem velmi pekne
moj pribeh kludne uverejnite, ale s tym ze doc Zahumensky uz vraj nie je v trnave, tak neviem ako to tam funguje teraz, vy nahodou neviete kam isiel? on je ozaj kapacita, a velmi za prirodzene porody co som pocula od ostatnych mamiciek, vraj dve mamky dvojiciek chcel do poslednej chvile rodit prirodzene, ale jedno babo sa na poslednu chvilu otocilo tak ta isla cisarskym a druhe si nepamatam ako dopadlo, aj mna nechal co najprirodzenejsie
jaj a este ze babo mi na moje poziadanie asi pol hodinu potom ako ma preniesli na sestonedelie priniesli a uz bol so mnou,
Pekny den
Monika Járošiová
@monikajarosiova To zasa az taka pravda nie je ze iba pozru. Akonahle chce clovek- mamicka peniaze od statu, MUSI splnit to co stat ziada ( od prehliadok v tehotenstve, cez porod az po prehliadky dietata a seba u lekarov) inak je to zanedbana zdrav.starostlivost, co u novor.deti ptedstavuje velke riziko nielen odobratia penazi ale samotneho dietata. Mile mamicky zdrhacky preco myslite ze stat ma nastavene niektore casove obmedzenia tak ako ma? Ak sa matka nechce starat o dieta, vycka den,dva na sestonedeli a potom zdrhne. Bezna prax pociernych spoluobcanov. Mevydrzia dlho. Potom ako rozclenit matky ktore sa skutocne chcu starat a im peniazky prisluchaju pravom a matky ktore porodia? Den dva vydrzia vsetky. Co sa deje potom uz je ina vec. Vsetky rozpitvavate ako je to zle ze musite ostat v nemocbici a zatazenie systemu a neviem ake dristy. Pozrite sa ale na to, co ma obdobie nutnosti hospitalizacie priniest dietatu. A propo-pocas 1-2 dni sa da ako zistit dajme tomu poporodna depresia? Ked 1 den matka zhruba ani netusi o svete a je rada ze vie dychat a 2 den sa uci chodit.
@marlenka222 prosim ta, pises hluposti. 🙂 ked sa bjdem po porode citit na umretie, nebudem silou mocou utekat domov. Preco mam nieco vydrzat? Ako uz bolo napisane, zdrava matka a zdravy novorozenec patri do rodinneho kruhu.
@monikajarosiova dakujem. Budem rada ak pridas aj do skupinky info. 🙂
@monikajarosiova Mozes nazdielat, o ake informacie sa jedna? D.
@marlenka222 povinnost pre 800e je dostavit sa na poradnu, mat zazmluvneneho pediatra a dieta sa musi dozit 28dni. bodka. nic vic
nas system je cele zle, vobec nemyslia na to, ze zena ma este dalsie deti a ako to vplyva na nich.
a co to prinesie dietatu? stres zo separacie, moznost chytit nejaku pliagu (v nemocnici skor chyti nieci rezistentne ako v domacnosti), kopec deti ma alergiu na nemocnicne pradlo
a skor zena chyti depresiu v nemocnici. najprv ju presvedcia ze sama bez pomoci neporodi, potom jej vezmu dieta (hormonalne sa spustaju procedury, ze dieta umrelo u zeny pri takej separacii) , potom jej zacnu hucat ze nema mlieko, potom ze nema vhodne prsia.... atd atd..
este dodam.. ano, pri nemocnicnom porode plnom zasahov ledva chodi, je zbita jak pes. keby ich nechali rodit prirodzene v polohe aka im je najlepsia, po porode by boli v ovela lepsej kondicii (aj psychicky)
ktora chce ostat nech ostane, aj oddychnut od domacnosti je fajn, ale chyba u nas moznost volby a vyberu a to je velka chyba
@nanervy_2 plne suhlasim. Moznost volby je to, o co kraca.
@myjusiatko preposlal som vám vtedy mail od ženských kruhov však? 😃
@monikajarosiova myslim, ze nie. 🙂 budem za neho rads.
@myjusiatko poslete mi mail prosim
@myjusiatko teraz pozeram tu hore je kopia toho mailu v komente 🙂
Ja som rodila v mexiku 2 x sekcia oba pripady po 24 hodinach domov aj babom teda prvy s babom druha secia bola akutna v 20 mesiaci tehu lebo som potratila 😐
@snehuuulienka a preco je to v zahranici uplne bezne. Ja som v nemocnici stravila po porode 8 hodin. Zasili ma, oddychla som si a pekne s babatkom domov. Porodne asistentky nas prvy mesiac chodili kontrolovat domov. Sto krat lepsie ako byt v nemocnici.
Kralovsky ambulantny porod 🙂
https://najmama.aktuality.sk/clanok/263408/kate...
Ako ste dopadli s tým ambulantnym pôrodom? Pustili vás?
@gabikap14 neviem koho konkretne sa pytas, ale v skupine na fb - Ambulantny porod na slovensku - mame oficialne zatial jeden ambulantny porod v ruzinove v BA.
Ahojte, mňa by zaujímalo co obsahoval informovaný suhlas/reverz mamiciek, ktoré odišli z pôrodnice skôr, prip. ci treba nejaké info zvlášť o bábätku. Mám oficiálne stanovisko od ministerstva zdravotníctva, že ma nemôžu nasilu držať v pôrodnici, ani dieťa. No v praxi viem, že mi nedovolili odísť skôr z pôrodnice v martine s dieťaťom, UPSVaR v MT sa vyjadril, že ak ma pôrodnica nahlási, tak 'pôrodné' mi nevyplatia (pýtala som sa aj na informovaný súhlas, ale k tomu sa opakovane nevyjadrili). Len že ak odmietnem ústavnú zdravotnú starostlivosť, nemám nárok na vyplatenie dávky pri narodení dieťaťa.
@blackchoco nie je potreba nic specialne napisane. Neni nic konkretne, co IS/reverz musi obsahovat. To, co ti upsvar napisal nie je pravda. Ked ta nemocnica nahlasi a ty mas reverz, normalne mas na porodne narok.
@myjusiatko v UNM ma odmietli prepustiť, resp. mňa áno, dieťa nie.... A vzhľadom na to, že čakám ďalšie dieťatko, chcela som si to podchytiť, aby ma nezaskocili. Že vraj za 30r odtiaľ žiadne dieťa neprepustili skôr
@blackchoco mrkni na fb do skupiny ambulantny porod na slovensku. Tam je vsetko.
@myjusiatko tam už som tiež písala, ďakujem ☺️
hrozne niektore vas citat..tu silne reci ze naco a podobne ale keby sa nieco stane ste vyprdene ze az a utekate do tej nemocnice..to ze je 4 dni mamka v nemocnici je aj KVOLI DIETATTU HLAVNE NIE???? aspon v BA v nemocncii robia aj sono hlavicky... je tam cas aby sa mama zoznamila s dietatom/pokial je rodicka/ ok sorry ak niektore mate uz 4-5 dieta...alebo mozno aj niektore z vas ako prvorodicky hned vedia co robit ved takych vas je tu plno no je dost mamiciek co maju zdravy rozum 4 dni tam vydrzia a v klude mozu ist domov...neviem mozno by ste boli radsej ze sa dopravite domov a na sono hlavicky idete znova naspt mozno poniektore aj autobusom s malym bábätkom by ste boli schopne lebo vy ste nechceli zostat v nemocncii..vsetko ma svoj dovod..zaujimave ze kazdy nadava na anglicke zdravotnictvo ale co sa tyka tohto ze mamka moze ist domov ste skoro vsetky ZA.. ..ved chodte domov reverz sa da vzdy podpisat.
hrozne niekedy sa necudujem pôrodníkom ..ked za nim dojdu zeny s ich výmyslami od toho ako ma vyzerat porod -porodny plan? ci ako sa to vola vo vasich kruhoch?sak ked chcete iny druh porodu tak si zaobstarajte tie zeny porodne ..ale ked idete do nemocnice tak mate aj vy respektovat ako je to tam zauzivane nie??niektore by najradsej riadili asi aj primarov..otrasne necudujem sa ze porodnici su z niektorych na nervy.nikdy nepochopoim ako si zena mysli ze je nieco viac ako priroda a ze len od nej zavisi porod..mile mamicky nezavisi len od vas porod , neni ste bohyne..btw aj ja som rodila a keby mi v hlave zaznie uz len dovod na vase alternativy nastastie mam este muza pri zmysloch...
kludne mozte namna nadavat ze zeny rodili od praveku a podobne ano rodili od praveku ale zeny si aj poradili so vsemoznym vtedy..no vacsina z vas ma silne reci o porode a potom vypisuje blbe otazky aby jej poradili ohladom toho aka flasa je lepsia, aka to je vyrazka a ci ma dat dietatu sveter alebo nie..clovek je teraz vzdialeny od prirody..ci podla vas sa k nej pri porode priblizi??no to iste..to akurát len vtedy keby ste uplne same niekde mimo civilizácie mozno alebo mimo vasich telefónov ze nemate moznost ani len si zavolat mozno keby rodite v kanadských alebo ruských lesoch kde ano este su ludia ktori ziju ako tak v súlade s prírodou a lekara maju na dva dni cety... kde vam nikto nemoze pomoct ano vtedy sa mozno zapnu nejake skryto vrodene instinkty ze zena je schopna to zvladnut aj sama no pokym ma aspon JEDNU OSOBU PRI SEBE tak tieto vase instinkty su potlacane tym ze v podvedomi viete ze je pomoc na blizku.
@angelinja tie ženy pôrodné legálne nemôžu chodiť k domporodom. Veľmi ťažko nájdete takú ktorá príde a aj tak väčšinou radšej meska a príde len pozrieť mamu aj babo keď je uz všetko po, max pomoze Pri pôrode placenty, pretože riskuje väzenie.
A mimochodom volá sa pôrodná asistentka.
Ak sa vám tato skupina nepáči, preco ste tu?
@angelinja presne zeny a ich porodne plany vez oxy a lubovolne polohy ale skoro vsetky tieto zeny kt chcu mat akoze prirodzeny,haha porod maju Epiduralku;)))to je take smiesne
Keď je niekto stotozneny s tým ako to funguje v našich porodniciach a chce ostať 4 dni v pôrodnici s babatkom, prečo číta príspevky v tejto diskusii a niekoho súdi? Mne sa napr stalo že nebolo miesto, chceli mi vziať dieťa na iné poschodie a mňa presunúť na iné, ale domov sme nemohli. Každý má nejaké priority, nech sa ich drží
@monikajarosiova aj sa opierate o nejaké štatistické údaje? ☺️ rada si takúto štúdiu pozriem

@slniecko77 Preklep...Ja viem o čom sa tu bavíme...😉 Hovorím,každému niečo iné vyhovuje...