icon

Bojím sa pôrodu, mávam nočné mory o pôrode

30. jan 2020

Ahojte, potrebujem sa len vyrozpravať..
Každu noc mam nočné mory o pôrode, každy deň mam depku a trasem sa cela aj zvonku aj zvnutra pri predstave že budem rodiť, citim že to nedam , niesom nato psychicky pripravena, vzivote som necitila taký strach ako tieto mesiace.. termin mam 31.5..dovtedy sa zblaznim z tychto myšlienok, že čo ak uplne zlyham ako žena a nedokažem to.. v polke sa zrutim a vzdam to..že nejak ubližim babatku tym aka som padavka..že nezvladnem tu bolesť, a byť v bolestiach cca(urcite v mojom pripade) 20hodin...(ak nie 40)..pozerala som vela videi na youtube, niekto si povie ze naco, iba sa stresujem viac, ale chcela som vidiet ake všelijake tie porody mozu byt a hlavne načo sa pripraviť. Som už ztoho uplne zufala najradsej by som bola keby to niekto odrodil zamna..alebo aspon keby som spala ,zobudila sa a mala po tom.. ani sa neviem tešiť na moje babo kôli tomu..neviem ako sa mam spravne naladit, to sa podla mna ani neda

red_cat
31. jan 2020

Ahoj, no to si na tom podobne ako som bola ja🙂no mna prepadla panika a strach az mesiac pred porodom,inak som bola spokojna a stastna cele tehotenstvo. Zacalo to,ked mi lekarka oznamila, ze mam krcok uplne nezrely a tuhy a ze pravdepodobne mi budu musiet porod vyvolavat..nic sa nemenilo ani v termin porodu a to ma uz zacali traput hocijakymi chmatmi a hmatmi a vkladanim cipkov do posvy, ktore mi mali sposobit uvolnenie krcku. Po jednych cipkoch mi prislo zle, triaska,nevedela som chodit, bolo mi na zvracanie a celu noc som ako taky fetak padala niekde do tmy a potila sa...potom som sa docitala na nete,ze su to opijaty :( uz som bola zo vsetkeho tak vystresovana a vycerpana,ze som len plakala a plakala a prosila lekarku o cisarsky..ze ja uz dalsie vyvolavanie nechcem. Ale neobmakcila som ju a pekne som si musela prejst vyvolavanim porodu, oxytocinom a 24hodinovymi zivelnymi kontrakciami-
Ak to doteraz vyzeralo,ze Ta chcem strasit,tak preprac,ale pointa je ina🙂). Chcela som Ti povedat to, ze strach vopred je uplne zbytocny. Lebo ked pridu kontrakcie a zacne misia zvana porod, tak bojujes ako dracica a nemyslis na strach a neviem co sa to v nas zenach prebudi..asi MAMA,ktora ma silu za sto silnych chlapov😁ale proste cas ide mimo Teba, mas jasny ciel a si k nemu stale blizsie. Treba sa odovzdat do ruk lekarov.. nenechaju Ta aby sa Tebe alebo babatku nieco stalo. Sleduju vsetko a su pripraveni konat🙂
Pre mna bol nakoniec vykupenim cisarsky. Po 24hodinach bolesti ma konecne polozili na stol, zastreli plachtu a zacali rezat.. a ja najvacsi posero som si v hlave opakovala ze jupiii, je po vsetkom.. (sice nastali komplikacie a museli ma uspat:D ale to uz si nepamatam). Zobudila som sa oddychnuta, vyspata, stastna..neskutocne stastna🥰 a uz ma nic nebolelo po porode..nikto mi to doteraz neveri ale mna fakt nic nebolelo a po 12hodinach od cisarskeho som behala ako srnka a umyvala som si v sprche vlasy🤣 a lieky proti bolesti ktore mi ponukali som s usmevom odmietala.
Nech uz porodis akokolvek, tak porodit musis. Bude to ukoncenie tvojho strachu a depky. Ber to tak, ze je to krasny ciel na ktory cakas 🙂

emasss111
31. jan 2020

Ahoj, neboj, šlo dnu, pôjde von. Či už prirodzene alebo sekciou 👍 ja som sa tiež bála, síce spávala som normálne, ale každý deň som na pôrod myslela. Tiež som si vravela, že ja to nedám, určite malej ublížim, lebo nebudem spolupracovať a proste rovnaké myšlienky ako ty som mala. A takých nás tu je isto veľa. A nakoniec som mala fakt pekný, ukážkový pôrod, trval so všetkým 5,5 hodiny. Kontrakcie sa dali v pohode predýchať a ani som necítila, keď šla von. Ešte sestričky kričali, nech už netlačim, že hlavička je von 🤪 na druhé bezbolestné zatlačenie vyšlo telíčko a moje prvé myšlienky boli " a to bolo všetko? To bol akože ten hrozný pôrod?" Takže za mňa fakt sa nemusíš chorobne báť 👍 bolieť to bude, to áno, ale ak budeš mať trošku šťastia, bude to bolieť znesiteľne a pôjde to rýchlo 👍

ada12345
Autor odpoveď zmazal
elly23
31. jan 2020

Myslím si, že tvoj strach je úplne opodstatnený a kedysi som si tiež hovorila, že keď raz budem rodiť, jedine cisárskym. Rodila som obe prirodzene 🙂. Každá žena zvláda bolesť inak a dnes už ženy majú toľko možností ;). Ak máš strach skús sa poobzerať po dule v tvojom okolí. Môžeš s ňou prekonzultovať svoj pôrod a všetko ti vysvetlí. Choď sa pozrieť do nemocnice na všetko sa pýtaj. Dnes sú už rôzne predpôrodné kurzy, rôzne spôsoby tíšenia bolesti, rôzne dychové cvičenia, čo by ti určite pomohlo, dokonca už sa predáva aj krízový sprej, ktorý sa strieka pod jazyk, dula ti vysvetli ;). Výborná pomôcka je aj aniball alebo epi-no, ktorý ťa skvelé na pôrod pripraví nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Hovoriť, že pôrod neboli nebudem,pretože každá žena má iný prah bolesti a ja nemôžem povedať, že to čo mňa neboli inú tiež neboli, pretože ja mám vysoký prah bolesti. Všetko začína v hlave. Ak si povieš, že budeš pri pôrode vrieskať, budeš rodiť 20 hodín áno budeš!!! Tak si sa nastavila tak to bude. Tiež som pozerala videá pôrodov, ale je iné to vidieť a iné prežívať ;) Neznamená to, že to budeš prežívať tak isto. Ja som si povedala, že v živote si EPI nedám aj keby neviem, čo bolo a zvládla som to. Skús si popozerať videa aj o hypnopôrode. Tiež ukazujú ako dýchať. Strach musí ísť bokom, ak sa budeš báť vzniknú komplikácie. Musíš si začať veriť. Držím palce, dúfam že moje rady pomôžu 🙂

nat28
31. jan 2020

Ja som rovnaky z panicky strach z porodu prezivala ako ty, ani neviem ako sa mi podarilo 2x odrodit prirodzene. No ten druhy porod bol taky strasny, ze pri tretom som to psychicky nevzladla, zosypala som sa isla sekciou. Teraz cakame 4te babatko a vobec netusim ako dopadneme.

monikafialka
31. jan 2020

Ahoj, ja mam tokofobiu - chorobny strach z porodu a tehotenstva a chodila som uz rok pred otehotnenim a aj nadalej teraz chodim k psychologovi a nedam na to dopustit + budem rodit planovanou sekciou lebo mam rovnaky ak nie este horsi strach ako Ty, ja o prirodzenom nemozem ani uvazovat. Drzim Ti prsty!

melania1
31. jan 2020

necitala som odpovede, tak len svoju skusenost. prezila som nieco podobne, obrovsky strach, a hlavne tyzden pred porodom som si doslova odplakala.
je normalne, ze sa bojis... a radim ti...nepozeraj videa...mozno sa vykasli aj na kurzy a podobne veci...povedz si......to je este daleko, budem to riesit, ked to pride. A uzivaj si babatko v brusku.
Vobec nemusis mat dlhy porod, moze byt raz dva. A ked to pride, nestihnes sa ani bat, budes robit len to co ti povedia sestricky a doktor...
Pri prvom porode sa vo mne akoby "preplo"...proste som chcela mat dieta vonku(ina cesta predsa nie je) a tlacila a robila vsetko co mi povedali a aj ta bolest akoby sa potlacila do ustrania.
Pri druhom porode mi pomohlo (teda aspon si to myslim), ze ked zacinali kontrakcie...v hlave som povzbudzovala babatko...."nooo, pood, tlac sa, pod von"...a do hodiny bolo vonku. Skoro sme nestihli do nemocnice🙂 Mozno mi to neurychlilo porod, ale minimalne zminimalizovalo stres🙂
Drzim moc palce, nech mas skvele tehotenstvo a este krajsi porod, nech si potom povies, ze to bola brnkacka🙂
A ak by strach bol naozaj neznesitelny, samozrejme je na mieste porozpravat sa s odbornikom. DrZim palce🙂

dagmar_snake
31. jan 2020

Ahoj,ak chces napis mi spravu,mozem zdielat svoje pekne momenty s porodu 🙂 na druhy som sa dokonca tesila 🙂 verejne sa mi to rozpisovat nechce 🙂 ale oba porody som mala fajn,tak ta to mozno povzbudi.

nasersitto
31. jan 2020

Ahoj ja som sa bala porodu uz od puberty odkedy som zistila ako to cele funguje, na zaciatku tehotenstva to bolo dost zle, v duchu som si zelala aby to vyslo na cisarak, no ja som sa nebala ani tak bolesti ale moznych komplikacii, ze sa to zasekne a pod.. S bliziacim sa TP a pohybmi babatka som sa ale zacala sustredit skor na to ze sa tesim kedy uz si vybozkavam tu malu prdelku co ma tlaci do rebier. Ked mi odisla plod.voda tak uplne euforia zacala som sa tesit ze uz ju konecne uvidim 🙂 na zle som vobec nemyslela. Neviem co sposobilo toto naladenie ale sla som na prijem vysmiata a aj porod bol mozno vdaka tomu super. A to fakt som.bola totalny negativista a strachopud uz 10 rokov pred tehotenstvom :D

lenteraz111
31. jan 2020

Aj ja som mala podobne myšlienky, hlavne po zhliadnutí videí, plus som bojko, stres ak a navyše migrenik s nízkym prahom bolesti. Už len pri pohľade na lekárov sa mi roztlklo srdce a urobilo zle. No potom prišiel sok, že sme museli na umelé oplodnenie, denne som pichala 3 injekcie, no čo ti poviem, skoro som sa zrútila pri tom pichani. Dala som to. Zvykla na injekcie. Pre trpela každý vpich za mojim snom mat dieťa. Pôrod? Mala som epidural, pomohol veľmi, vďaka nemu nemám traumu z pôrodu. A za seba píšem, teda mne na sále úplne,, vypol,, mozog- akosi som vôbec nemyslela na nič zlé, že čo by sa mohlo stať. Tak ti prajem, nech aj Tebe ten mozog na sále vypne pocity strachu. No ak sa naozaj cítiš veľmi zle, konzultuj to s lekárom--spinal, cisára, epidural. Naozaj, ved to nie je hamba a už vôbec nepočúvaj bludy matiek o tom, ako nevieš porodiť normálne. Prajem veľa síl a psychickej pohody

jarmill10
31. jan 2020

Myslim si, ze prave otial ide ten strach, ze si si pozerala videa... ako hovorili predtym, kazda sme ina a kazdy porod je iny. Zvlast ked je to prve babo, ani nevies co mas cakat a ake su to vlastne bolesti... obavy mat je celkom normalne, kazda ich mame, ale zase nerob si scenare ako to bude... je to zbytocne... Ja napr. som sa obavala, ale nakoniec som si povedala, ze jednu noc a prejde...a ked uvidis babo, zabudnes uplne na vsetko.... teraz som zase v tom, a viem, ze ma to caka a viem co asi ma caka, ale tak verim, ze ma lekari presa nenechaju samu a pomozu.

jaroe
31. jan 2020

Neboj sa, naozaj sa to dá zvládnuť. Prečo myslíš, že budeš rodiť 20 hodín? Kľudne to môže byt aj 5 hodin od úplného začiatku slabých kontrakcií. Alebo keď aj tých 20, tak to môže byť pomaly, takmer bezbolestný porod...keď už si chces vopred niečo predstavovať, tak skús len to najlepšie🙂

jvasenka
31. jan 2020

Ja som sa nesmierne bala ale kazdy den som si vravela ze ked to zvladli ine musim aj ja.. To mi nesmierne pomohlo.. A presne tak tie posledne mesiace uz som to neriesila uz som bola velka nemotorna citila som sa otrasne a spuchnuto a uz mi bolo jedno kedy ako to bude len nech to uz mam za sebou😂😂 a uz ked som bola na sale a umierala na kontrakcie tak som si len opakovala ze to nejak zvládnem a nevedela som sa dočkať kedy to budem mat za sebou... Mna napr nicili tie kontrakcie, porod tak nebolel bol skor neprijemny a pre mna tazky v tom ze musis tlacit a nesmies sa stiahnut pri bolesti co som stale robila😂😂😂 ale s odstupom casu to uz nevnimam tak hororovo a ta mala okana mi dokazuje ze to stalo za tu bolest 💕

mmoni89
31. jan 2020

Preco si myslis ze 20-40hod ?vobec to tak nemusi byt.Ja som ako prvorodicka rodila 5hodin .Ver mi ,som neskutocny stresak a rodila som uz 3x a bez epi 😉takze hlavne nepozeraj videa,hlavu hore,to das,ina moznost uz zial ani nieje 😊👍

mmoni89
31. jan 2020

@river_song presne aj pre mna boli hrozne tie konttakcie,,ked uz boli tlaky to bolo super ze som si mohla zatlacit ako som chcela,to mi pomohlo velmi 😀

autor
31. jan 2020

Dakujem za vsetky pekne povzbudive komentare😍urcite som ani na chvilu nepremyslala ze by som isla bez epiduralu, aj ked pocula som vela pribehov kedy to skomplikovalo ale moj najvacsi strach je ta bolest, ked viem ako preživam menštruačne krče .. poslednne 2 menštruacie pred tehotenstvom.som mala.take krče že som kričala a zvijala sa presne jak tie ženy na videach počas kontrakcii a ked si presldstavim ze to ma byt 100krat horsie 😞.. aj migreny som mavala niekolko dni vkuse, nič mi nepomohlo. Raz som skoro odpadla od tej bolesti, stracala som vedomie.. a ako to ze to vystreluje aj do nôh niektorym?🤔 a do chrbta? To by ste kčomu prirovnali tu bolesť? A tiez budem mat asi vaňu ako ste niekto spominali hore, lebo rodim mimo sk, ale tak to ma samozrejme neupokojuje, kedze neviem tu reč a oni anglitčtina 0 bodov.. takze neviem si predstavit cely ten proces ze mi bude musiet mm vsetko tlmočiť ..

autor
31. jan 2020

A este sa bojim ze sa tam nahodou pototo...💩
To je tiez dost neprijemna predstava

jahodka11
31. jan 2020

Ja by som to na tvojom mieste urcite riesila na poradni a ak tam nepochopíš,tak u psychológa...naozaj,...strach mas velky, prehnane velky... a to,ze ti tu dievcata v dobrom pisu,ze nic sa neboj,das to a podobne...ti veru moc nepomoze....ja by som to na tvojom mieste riesila odbornou pomocou,drzim palce

lydiaklucarova
31. jan 2020

@bagre súhlasím s Vami...poznám prípad,kedy sa mamina pred pôrodom mesiac úplne psychicky zosypala- Tokofobia- strach z pôrodu,v zahraničí bežná vec,u nás o Tom nikto nehovorí...je to indikácia pre cisársky (z psychických príčin), tá mamina rodila cisárskym.

brigitte93
31. jan 2020

Keď sa bojíš tak nečíta si žiadne príspevky ani videá, ja keď som išla rodit tak som sa bála ze pri pôrode zomriem 😆 teraz sa natom len smejem, nesmieš sa báť. Zvládneš to. Ja som dostala aj vyvolavacku, mala som bolesti že som ani dýchať nevládala ale dali mi epiduralku a nič som necítila. Bude to dobre neboj.

evica01
31. jan 2020

25.5. budes prosit aby si uz porodila 😄 Uz nech sa deje cokolvek, hlavne sa budes chciet zbavit velkeho brucha a vecne plneho mechura 😄😄😄

alison11
31. jan 2020

Presne ako Ti píše prvá pani zájdi za psychologičkou porozprávaš sa sňou a napíše nanajvyš odporúčanie na cisársky.A nemysli na pôrod ešte máš 4mesiace uži si ich z bruškom lebo ten čas preletí a potom tvoj svet sa bude točiť okolo bábätka 🙂 namňa strach prišiel pamätám ako prvorodičku posledné dva mesiace a najmä som sa bála skôr toho aby som tam bola včas,lebo som sa začala otvárať v 30tom týždni a mala som kľudový režim.Ale nechala som na najvyššieho a prenášala som týždeň mala som papier na hospitalizáciu ke´dže som bola po termíne 🙂 a vtú noc som porodila nevedela som tlačiť tak mi pomohli len som dýchala a asistky mi malého vytlačili pri druhom mi ukazovali rukov sa ma dotkli kde mám tlačiť a tka som zvládla a to druhý mal 3650g dala som neboj len si musíš Veriť a najmä nepanikár času dosť telo ženy je neuveriteľne múdre ako ho Boh stvoril a tá bolesť premňa bola potrebná aby som vedela kedy tlačiť a nebola taká moc silná to už len keď bolo treba tlačiť ale aj to po 3zatlačeniach zmyzla keď malý vykĺzol.A dovtedy sa to dá ako kŕče pri ms len kratšie a opakujúce sa dobou skracovania intervalou.A uvidíš ak ten boj zvládneš so sebou po pôrode si povieš jej ani to nebolo tkaé hrozné ako sa zdá na videách prežiť to je niečo silného myslím emocionálne je to neskutočné to len tá vie čo si tým prejde bez epi a všetkého netreba negatívne mysliť lebo si to navodíš sama.Držím Ti palce aby si svoj boj vyhrala nad strachom,Strach má veľké oči ale na tebe je či dovolíš prerásť strachu v paniku alebo ju vytlačíš preč a budeš sa na svet usmievať a bojovať proti nej.Lebo nič krajšie nám ženám Boh dať nemohol ako dať život malinkej ľudskej bytosti nazvanej Dieťa 🙂 .

alison11
31. jan 2020

Na pototo dávajú klistír vtedy sa vyčistíš úplne a prvé 3dni Ti ani nebude treba lebo budeš taká čistá :D. A ináč to lekárom nehne stáva sa že žena klystír nestihne ale neboj lekári už zažili všeličo Ver mi aj pôrod na wc :D. Niekedy je fajn na finále nemyslieť a povedať si mám čas ja v panike najpohotovejšie reagujem a to je asi naj aj na svojej svadbe aj pri pôrodoch som sa cítila ako vo sne akoby som bola mimo a len robila to čo odomňa žiadajú 🙂.A si myslím,že je to fajn vlastnosť.Skús nejako oreagovať sa a proste nato nemysliť...Viem asi Ti to moc nepomáha tak aspoň výdych nádych a Dám to si povedz je to také dačo ako meditácia.

alison11
31. jan 2020

Ja som vystreľovaciu bolesť nemala do nôh ani do chrbta len v krížoch prirovnala by som k prechladnutiu krížov,ale ako čítam máš nízky prah bolesti,nuž tak potom naj ten epidurál ešte ja zas by som sa tej ihly do chrbta bála :/. Všetko má za aj proti.Určite konzultuj z gyn. a ak neuspeješ tak psychologom.A naj by Ti možno bol ten cisársky,hoc tam sú bolesti po ňom,čo by som tiež nebrala.najhlavnejšie je aby si ty a aj bábo boli vporiadku.Držím palce pre každý prípad.

mmoni89
31. jan 2020

To sa tiez neboj,davaju sa cipky na vyprazdnenie..ale pri samotnom porode uz to velmi riesit nrbudes 😄pri tretom som cipky nestihla a myslim ze islo vselico von a popravde mi to bolo vtedy suma fuk,nebola som prva ani posledna

renci777
31. jan 2020

Pri mne rodila maminka, ktora nevedela naopak slovensky,rodila som u nas na sk: ) bola vo vedlajsom porodnom boxe a zvladla to uplne v pohode, tak neboj 🤗 a este ked bude pri tebe manzel naozaj sa neni coho bat.

bazosko007
31. jan 2020

Ak je takyto az prilis velky strach, urobila by som vsetko preto, aby sa tehu ukoncilo sekciou. Viem o com pisem, pri prvom som prezivala tiez to iste, len som si zvolila, ze porodim prirodzene, kedze vsade pisali, ze je to lepsie pre dieta. Dnes uz viem, ze prirodzene moje druhe babo rodit nebudem. Pojdem na cisarsky. Prvy porod skoncil katastrofalne, dieta modre ako cucoriedka, rozdychavane, ja svoj stav po porode ani nebudem komentovat a rozpisovat. Jednoducho pocuvaj svoje vnutro a podla toho sa rozhodni. Aj prilis velky strach je indikaciou na sekciu. Drzim palce.

agimami
31. jan 2020

Ahoj nepomohol by ti aniball? Ja sa strašne bojím tiež prvý syn sa narodil cisárskym, teraz chcem prirodzene a idem začať s anibalom, termín mam 23.3.

extempore
31. jan 2020

@kotulicek jasné, kvoli takej dule Nela Pocisková porodila v aute 😐

autor
31. jan 2020

@agimami vies co aniball , nemyslim .. ja sa samotneho tlacenia nebojim tak ako.toho.co je predtym.. 😫