icon

Bojím sa pôrodu, mávam nočné mory o pôrode

30. jan 2020

Ahojte, potrebujem sa len vyrozpravať..
Každu noc mam nočné mory o pôrode, každy deň mam depku a trasem sa cela aj zvonku aj zvnutra pri predstave že budem rodiť, citim že to nedam , niesom nato psychicky pripravena, vzivote som necitila taký strach ako tieto mesiace.. termin mam 31.5..dovtedy sa zblaznim z tychto myšlienok, že čo ak uplne zlyham ako žena a nedokažem to.. v polke sa zrutim a vzdam to..že nejak ubližim babatku tym aka som padavka..že nezvladnem tu bolesť, a byť v bolestiach cca(urcite v mojom pripade) 20hodin...(ak nie 40)..pozerala som vela videi na youtube, niekto si povie ze naco, iba sa stresujem viac, ale chcela som vidiet ake všelijake tie porody mozu byt a hlavne načo sa pripraviť. Som už ztoho uplne zufala najradsej by som bola keby to niekto odrodil zamna..alebo aspon keby som spala ,zobudila sa a mala po tom.. ani sa neviem tešiť na moje babo kôli tomu..neviem ako sa mam spravne naladit, to sa podla mna ani neda

Strana
z6
domafi
1. feb 2020

ahoj, ja si myslím, že by bolo dobré obrátiť sa na psychológa a zistiť, z čoho máš vlastne najväčší strach - z bolestí ? z možných komplikácií? .. a potom v pôrodnici, kde budeš rodiť sa treba informovať na možnosť epidurálnej anestézie, najlepšie zájsť za anesteziológom, ktorý v danej pôrodnici robí tieto anestézie a poprosiť ho o konzultáciu...tiež by som sa informovala, či nie sú v tvojom okolí nejaké duly, ktorých prítomnosť pri pôrode môže takisto veľmi pomôcť...veľa sa pýtaj, veľa sa informuj, čím viac informácií budeš mať, podľa mňa aj tým menej strachu....držím palce a hlavne, skús myslieť čo najpozitívnejšie, čím viac pokoja, tým lepšie....čím viac informácií, tým viac možností riešenia...z vlastnej skúsenosti - pri prvom synovi som už ku koncu chytila veľký strach, že tie bolesti nezvládnem a dala som si v poslednej možnej chvíli pichnúť epidurál ( v danej nemocnici sa to dalo, preto sa treba informovať, či si tú epidurálnu anestézu treba nahlásiť pred pôrodom alebo sa dá rozhodnúť počas pôrodu), ale teraz viem, že keby bol niekto pri mne a povedal mi, že to spolu zvládneme, možno by som sa rozhodla inak, bol pri mne manžel, ale keby tam bola nejaká pôrodná asistentka alebo dula, s ktorou by som sa bola pripravovala ešte pred pôrodom, asi by mi to vtedy pomohlo....neviem, ale určite, čím viac budeš o tom rozprávať s odborníkmi, tým viac ti to pomôže....

dulkagabulka
1. feb 2020

Pozývam ta na kurz hypnopôrodu. A ak nie u mňa, hocikde inde. Veľmi odporúčam.

mooonika1975
1. feb 2020

@montemotherone ja , ja som sa absolútne nebála, nikto mi nestál za zadkom , ani muž ,ani kamarátka ani 4 duly, pritom som mala úžasnú starostlivosť, starali sa pôrodné praktikantky o mňa a boli úžasné, aj na rukách by ma nosili. Mohli mi vybaviť naj doktora, no ja som nechcela, proste som to brala ako hotovú vec, že to tam so mnou zvládnu 😁😁😁. Ani jednu minútu som sa pôrodu neobavala. Preto ak by ma to tak desilo, určite by som sa tak netyrala a šla vybavit dr. Ja som veľmi dbala na tehotenstvo, aby som správne jedla, prípravu predporodnu .

lulukaka
1. feb 2020

Vybav si cisársky, alebo ešte lepšie epiduralku

matuskova003
1. feb 2020

Ahoj 🙂 Dlhší príspevok, ale verím, že si ho prečítaš do konca 🙂

Ja som otehotnela po viacerých neúspešných pokusoch. Uvedomila som si, že to, že som tehotná, nieje samozrejmosť a sakra som si vážila, že sa nám to podarilo. Toto bol prvý bod, ktorý ma nakopával k tomu, že som žena a som stvorená tak, aby moje telo zvládlo pôrod a nič iné som si nepripúšťala iba to, že to dám. A ver mi, to je nič len pravda. Momentálne Ťa ovládajú predsudky, strachy, neznáma situácia, ktorá onedlho nastane. Jedna vec je strach z bolesti. Lenže ver mi, že v daný deň D sa v tebe vzbudia všetky materinské pudy a spomenieš si na moje slová dúfam, ale všetko sa to dá veľmi krásne zvládnuť. Už to tu odznelo a musím potvrdiť, že kontrakcie sú znesiteľné, sú ako silnejšie menštruačné bolesti až po cca pol hodinu až hodinu pred pôrodom.
Pol hodina až hodina pred pôrodom bude o tvojej sile. o tom, že pred očami máš svoje dieťa, ktoré sa snaží prísť na tento svet. nebudeš v tom sama, budete v tom dvaja - ty a tvoje bábätko. Musíte si pomáhať a hlavne ty jemu. Aby malo dostatok kyslíka, musíš správne dýchať. Aby si aj ty mala dostatok kyslíka, musíš správne dýchať. To je tá posledná hodina, to je obeta a sústredenie práve vtedy, keď si myslíš, že už nemôžeš. Lenže to je posledná hodina.

Samotný pôrod - tlačíš vtedy, keď máš kontrakciu. Takže tá bolesť z predošlej hodiny sa pretaví v tvoju spoluprácu. Už to tak nebolí. Mna to tak nebolelo a veľa mojich kamošiek povedalo, že už samotný pôrod sú len tlaky. A tak to je, to nieje bolesť v pravom slova zmysle. Takže pôrod už je finále...a ver mi, toto finále môže byť (u mňa bolo dvakrát) tá najkrajšia časť tvojho života. Už uvidíš bábätko. a ver mi, toto mi dajú za pravdu všetky ženy aj tu aj vo svete - vtedy všetka bolesť prejde. ♥

Neboj sa, je to lahké povedať. Ale neboj sa. Ver mi, že ja som sa narodila vo svojom živote trikrát. Dvakrát s mojimi deťmi. Nič krajšie som nezažila. Bolesť je pominuteľná ale to precítenie, že privediem na svet svoje dieťa, o ktoré som sa dlho snažila a zrazu prišllo... ♥ držím Ti palce ♥ veľmi

katarinka315
1. feb 2020

Ja za mňa ak by som mala rodiť ešte raz a prvý krát tak by som si dala počas celého tehotenstva dulu a až do pôrodu dulu, tá je podľa mňa najvhodnejšia pri prvorodickach...ale ako vraveli niektoré žienky, každá sme iná, a najmä každá mame iný prah bolesti..

katy1781
1. feb 2020

Ahoj ja by som asi riešila cisársky čo v mojom prípade aj som ho mala

lundus
1. feb 2020

Zlatko, rieš to čo najskôr, prosím odborne, psychológ, ak máš panický strach z pôrodu sama to nezvládneš a presne to čo tam píšeš aj zažiješ, presne toto som mala, nebudem verejne rozoberať aké to malo následky, môžeš mi napísať internú poštu. Ale určite čo najskôr psychológ. Nie je hamba ak budeš na jeho doporučenie rodiť cisársky, urobila si pre dieťa to najlepšie čo si vedela. A tie blbosti čo tu píšu že to prejde a máš dosť času do pôrodu. Sorry je rozdiel strach z pôrodu a panický strach. Vôbec nevedia čo prežívaš

lenocka1984
1. feb 2020

Moja zlata, uplne ta chapem. Vobec netreba tieto pocity bagatelizovat a rady typu, co by si nezvladla ani mne velmi nepomahali. Poviem ti, co pomohlo mne. V prvom rade si zabezpecit, aby vsetko, co viem sama ovplyvnit k tomu, aby to celo slo lepsie, cize: vybavila som si lekara, ktory mi vyhovoval skusenostami a pristupom ku mne a nechavala som si vsetko vysvetlit. Zabezpecila som si porodnu salu sukromnu (Ak je to mozne, velmi odporucam). Raz som bola na ozvy v miestnosti vedla rodiciek a rozplakala som sa uz len z toho, ako som ich pocula vrieskat. Preto som si povedala, ze tento faktor stresu musim pri porode odburat, ked je taka moznost. Dalej, k porodu som si vybrala najblizsiu osobu - muza (ale kludne to moze byt aj mamka, sestra, kamaratka, dula), s ktorym som chodila poctivo na predporodny kurz a ktory sa tam naucil, ako mi pri porode moze pomoct. Dalej, na odporucanie porodnika som pred porodom poctivo cvicila s balonikom epino / aniball, co mi zvysilo sebavedomie, ze moje telo to zvladne a taktiez pripravilo otvor tam dole na velky prichod mojich dvoch deti. Dalej, cely cas porodu, ako to bolo mozne som travila v sprchovacom kute, kde som si davala na seba teplu sprchu na brucho a krize a strasne mi to pomohlo. Viem, ze to mi pomaha aj pri menstruacnych bolestiach a tieto su veeelmi podobne, len silnejsie. psychicke nastavenie je velmi dolezite. Napriek neskutocnemu strachu som sa dala do kopy pred kazdym porodom a doslova ako taky vojak som si povedala ze idem do toho s odvahou, akoby som sa mala rozbehnut oproti gulkam. Bolest len si pod, ja to zvladnem, lebo chcem moje babatko! Toto az bojovne nastavenie mi velmi pomohlo, taktiez pocuvat pokyny lekara, ktoremu doverujem a nerobit paniku. Manzel mi stopoval kontrakcie a pripominal mi, ze kazda je ako vlna, ktoru musim preplavat, aby som bola blizsie k nasmu babatku. Oba moje porody trvali, verim, ze aj vdaka tomuto, len 2 hodiny. Ak mozes, vyhni sa strasidelnym historkam o porodoch a povedz si, ze tvoj taky proste nebude. Prihovaraj sa babatku, aj jeho caka velky stres a potrebuje, aby maminka bola silna. Velmi ti drzim palce, zelam vela zdravia a lasky. A hlavne odvahy. Sama uvidis, aka budes na seba potom hrda, ze si to zvladla. Najdes silu, ktora sa skryva v kazdej zene❤️

laura43
1. feb 2020

Este raz.Bud v pohode.Najdi si nejake kamosky .Pis si s nejakou babou.Urob si vonavy kupel.Hlavne mysli na to male.Chapem su to velke emocie.Na konci ale Ta caka krasny maly bezbranny cloviecik .Je to pocit ktory sa neda slovami popisat.Je to naozaj zazracna chvila.Mysli na to.
Existuje zoznam dul v Tvojom okoli.Urcite to vyguglis.

sellycka13
2. feb 2020

Skúste ísť do súkromnej pôrodnice, tam ozaj majú iný hlavne ľudský prístup k ľuďom. Aj ja som sa dosť bála a preto som išla do súkromnej. A podarilo sa to poriesit sekciou. Prajem veľa šťastia, zdravia a síl a už nestresujte aspoň toľko, ako tu písali aj vyššie nech neškodíte miminu, myslite nato, že sa Vám zmení život a konečne bude dávať zmysel, začnete žiť pre svoje dieťa 🤗🤗🤗

yoxinka
2. feb 2020

Rodila som trikrát a moja skúsenosť hovorí, že najväčší nepriateľ pôrodu je strach. Pokiaľ ti môžem poradiť, čas ktorý ti ostáva investuj do toho, aby si si dala dokopy hlavu. Skús nájsť psychológa a niekoho, kto ti reálne vysvetlí, ako pôrod prebieha. Toto ti youtubové videá nepovedia. Skús nejakú dulu, prípadne kurz hypnopôrodu. Ja som dulu nemala ani na kurze hypno som nebola, ale pred druhým pôrodom som si minimálne naštudovala spôsob predýchavania kontrakcií, ktorý učia pri hypnopôrode. Veľmi mi to pomohlo upokojiť sa, nestresovať a byť v pohode. Ideál keď si vieš zabezpečiť super prostredie, lebo toto je významný faktor. Ja som druhé a tretie dieťa rodila po veľmi zlej skúsenosi z prvého pôrodu v súkromnej nemocke.

uglybetty1234
2. feb 2020

Ja som tiez mala panicky strach z prirodzneho porodu (prvy porod strasny zazitok).
Nemohla som spavat, plakavalq som, depka total.
Vybavila som so sekciu. Obrovsky kamen mi padol zo srdca.

mooonika1975
2. feb 2020

@uglybetty1234 moja reč. Ten strach má buď reálny alebo nereálny pôvod a ak sa mu dá predísť, tak prečo to nespraviť a dieťatko a matku netrapit. Hovorím od začiatku. Posielať ku psychologické, načo? Veď ona má strach z nepoznaného, a to musí zažiť ale keďže je to aj stresujúce pre dieťa, treba to riešiť inak

elly11
2. feb 2020

Chod chod.. Určite ti pomôže. Držím palčeky. Je to krásna vec. A to babeno ešte krajšia. Niečo pre nádherné. Určite spolupracuj s psychológom az do porodu a aj po ňom 😉

donikatothova
11. feb 2020

ja som bola taká istá, najväčšia padavka na svete. Aj som im povedala že ja uz jednoducho nevladzem, panikárila som, nedychala som dobre, maly nechcel ísť von a keď vyšla hlavička, vrátil sa.. proste hrozne, ale stále bolo vo mne niečo čo má nútilo to dobojovať. Myslím že ten maly poklad 🖤 Bolelo to áno, každý pôrod boli nech si každá vraví čo chce, je to jednoducho bolesť ktorú si ešte nezažila ale prežiješ. Rodila som v Decembri a mám zdravého krásneho chlapca. Držím palce.

miskamia1
18. feb 2020

Nestresuj sa. Tvojim stresom, ublizujes svojmu bábätku. Ja som sa strašne bála. Každý deň som plakala a myslela na najhoršie, že to nedokážem a nechcem rodiť. Posledný mesiac, som bola už ako gulička, chcela som mať potom. A vies čo sa stalo? Odtiekla mi plodová voda a o dve hodiny som dcérku porodila. Kontrakcie bolia, ale dajú sa predýchať. Najhoršie je, ked to ide už von, treba tlačiť a nezabúdať na správne dýchanie. Mne osobne veľmi pomohlo, že v tých najväčších bolestiach bol pri mne môj manzel. Veľmi mi pomohol, mohla som sa na neho spoľahnúť. A cítila som sa lepšie. Naozaj sa nestresuj lebo bábätku ublizujes. Oddychni si, všetko si nachystaj a teš sa na bábätko.
Oddychuj kým sa ti dá ;) spi kým sa ti dá. Moje babo malo včera 4 mesiace.
Ani nevieš, ako to rýchlo ide... a ja som robila všetko preto, aby som posledné dni už porodila, nakoniec som porodila 3 dni po termíne.
A to som kontrakcie mala slabé od 15.10.2019 23h večer, cely deň 16.10 po 20 min až som porodila 17.10 o 7 ráno. Voda mi praskla o 5h ráno, o 7:07 sa malička narodila. Ale tie bolesti sa fakt dajú predýchať, len si naštuduj dýchanie.
P.s rodila som prirodzene, bez epiduralky, bez hocijakých oblbovakov, proste najprirodzenejšie

hanulienka99
Odpoveď bola odstránená
Strana
z6