Chcem rodiť cisárskym
Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂
@muckopucko a čo takto radšej tlačiť na to aby sa ani tu na Slovensku ženy nebali rodiť prirodzene? Myslim, že to do buducnosti bude lepšie akoby sa všetky ženy mali nechať rezať.
@kveta trosku si mylis to, ze my nie sme proi CR ako takym... Samozrejme je dost indikacii, kedy je CR omnohovhidnejsi sposob porodu ako vaginalne. Ale som proti tomurobit to pausalne a preventivne. Takisto sem miesas jasne pochybenie lekara len aby si dokazala, ake nebezpecne je rodit vaginalne... To sa mi nezda fer.
@slady nooo somnou zas nevedeli čo robiť, lebo som zufalo chcela rodiť prirodzene po cisarskom. A odhady velkosti malej boli 4300g, tak na mna smutne pozerali v TN a chapali moju tužbu a nevedeli čo bude lepšie či vyvolaťskôr ako bude mala eštre väčšia alebo počkať alebo rezať.... Taká dilema. Nakoniec som si povedala že kašlem na všetko nič sa nebude vyvolavať ani rezať, počkam si na malu ako sa rozhodne. A moje mudre dievčatko sa rozhodlo najlepšie ako mohlo pre seba aj pre mamičku 😵
Mam 161cm a užšiu panvu a nemala som problem vytlačiť 4260g dieťatko po prvom cisarskom. Nezainteresovaný človek by povedal, že sa to neda. Ale strašne vela veci sa da, len my ludia si to zbytočne komplikujeme a hladame problem aj tam kde nieje.
tak môj názor na toto je takýto: ak by ste to mohli dopredu vediet tak radšej prirodzený lahký pôrod s výsledkom zdrav= dieta ako cisársky. radšej cisársky s výsledkom zdravé dieta ako prirodzene s poškodeným dietatkom.Radšej cs ako prirodzený pôrod s traumou a komplikáciami. Radšej prirodzene ako cs s traumou🙂 Ak ktorá z vás vie ktorá alternatíva sa jej bude týkat??Tak sa nehádajte. Mimochodom rodila som cs kvoli koncu panvovému🙂A bola to pohoda. Ale keby nebol KP tak idem prirodzene to je jasné.
@petra8786 nazor tvojej lekarky je fakt na zaplakanie. Prave takyto lekari beru zenam schopnost same porodit. Pre ich neschopnost odviest fyziologicky porod bez "preventivnych" umelych zasahov, ktore zvysuju riziko akutnej sekcie. Potom sa naozaj nemozu cudovat, ze sa rodia deti pridusene a neviem s akymi poskodeniami. Dobrovolny cisarsky, ktore navrhne samotny lekar, je prejavom toho, ze lekar zrejme studoval zle alebo zbytocne, kedze si to ide zlahcovat takto. Pre mna by bol tento postoj vystraznym znamenim, ze mam do cinenia s neschopnym lekarom.
Samozrejme, ak ide o sekciu nevyhnutnu alebo vopred indikovanu, tak tomu nemozno namietat nic.
A takisto, ak si zena natolko nedoveruje alebo ma na to svoj dovod, nech si teda sekciu vyziada, je zodpovedna sama za seba i za dieta... ale ak to navrhuje lekar bez priciny... 😒 😒 😒
Moj príbeh - ležala som po cisárskom na izbe - zimnica - zlá reakcia na spinál... a počula som ako doktori na vedlajšej izbe nadávajú ozaj oplzlo na jednu rodičku, ktorú mi tam priviezli ako spolutrpitelku tiež po cisárskom .... po chvíli som sa dozvedela, že ona si zariadila cisársky tak, že si odvzdychala kontrakcie, bola otvorená na 6 prstov - a keď jej povedali že má tlačiť tak ona že tlačiť jednoducho nebude a basta - chce cisársky - a tak aj bolo.........ohrozila svoje dieťa - doktori a sestričky sa k nej správali otrasne - ALE - to nie je pointa, pointa je to, že ona mala za sebou už predtým obyčajný pôrod a si myslela že cisársky je bezbolestný - akési privilégium...... celý deň potom musela ležať - neskutočne ju bolela chrbtica, stále iba vzdychala a nadávala..... keď jej dali injekciu na sťahovanie maternice - lebo rodila cisárskym vykrikovala že ju to bolí ako stredné kontrakcie - takéto injekcie dostávala 3 dni....... rozrezanec ju bolel, keď sa konečne postavila tak vracala ako šťeňa a mala migrenózne bolesti hlavy..... myslím si že olutovala svoje rozhodnutie...... pretože podla jej slov to vôbec nebolo také ako si to predstavovala........ ja som bohužial normálne nerodila, takže porovnať nemôžem - ale závidela som normálnym rodičkám že síce tiež s bolesťamia ale dokázali sa starať o detičky...... naštastie som sa po oboch cisárskych super rýchlo zotavila ale chcelo to odvahu postaviť sa - odmietnuť lieky od bolesti aby som mohla začať prikladať na kojenie a starať sa o drobčekov..... ...
@slady nepomer hlavičky a panvy je tiež idnidivdualny. PRetože ked ti zmeraju panvu pred pôrodom tak to nič neznači. Počas pôrodou totiž panva rozstupuje. JA som počas kontrakcii citila ako sa mi panvove kosti rozstuppuju, uplne palenie tlačenie. V USA panvu ani nemeraju, lebo ako hovorim panva nadobudne počas pôrodu uplne ine rozmery.
čo sa týka polohy KP napr v MArtine rodia prirodzene aj taketo detičky. TEda pokial je to dievčatko tak je to bezpečne, pri chlapcoch je to už nebezpečnejšie kvôli genitaliam.
co sa tej postpartalnej mortality tyka v rozvojovych krajinach, voila the major causes of maternal deaths are: severe bleeding/hemorrhage (25%), infections (13%), unsafe abortions (13%), eclampsia (12%), obstructed labour (8%), other direct causes (8%), and indirect causes (20%). Indirect causes are malaria, anaemia,[3] HIV/AIDS, and cardiovascular disease, all of which complicate pregnancy or are aggravated by it.
cize prve tri priciny nemaju s CR nic spolocne, dalsim dvom by sa dalo predist CR a posledny dovod - tie vseliake ochorenia, tam je to diskutabilne, pri anemii by stacilo zvysit zelezo...
@slady porod KP nie je nevyhnutne idnikacia... To chce ozaj skuseneho doktora, ktory moze zvazit vsetky pre a proti... Ja som druhorodne mala tak otocenu a na zaklade vsetkych skutocnosti porod bol planovany vaginalne.... Akurat ze mi predcasne odisla plodiva voda a babatko tym padom ostalo vysoko v porodnych cestach... Pri porode KP je plodova voda dost klucvy moment, ktory napomaha takemuto porodu.... A potom ma poCR prelozil na izbu k mamicke, ktora mala za sebou treti vaginalny porod KP a ja som dostala tak depresiu ze az koniec.... 😝
@vejula to máš pravdu, ale my nie sme na takých postoch, kde sa o tom rozhoduje a nezmôžeme nič, ale bolo mi na zaplakanie, keď som videla tie prvorodičky ☹
@danjelca pretoze pri polohe KP nema co tlacit na krcok maternice a to je zaklad na rozbehnutie kontrakcii a dostatocneho otvorenia. Ritka je omnoho maksia a aj mensia ako hlavicka. Teda tlak je nedostaocny. Preto je dobre, ked pri KP plodove obaly vydria co najdlhsie pokope a dokazu pomoct babatku vytvorit co najintenzivnejsi tlak na krcok.... Zroven samozrejme pomoze pri vypudeni babatka z maternice... Mne voda odisla 2 tyzdne pred terminom a tiez po 24 hodinach pokusov nakoniec CR.
@slady Na wikipedii nie su slovenske indikacie. Ja som krasny priklad slovenskeho porodnictva. V Rakusku by mi styri diagnozy uznali ako automaticky dovod na cisarak. Prirodzeny porod by mi ani nedovolili. Tu som si musela cisarak vybavit hladajuc doktora, co to povazuje za rozumne. Az pri cisaraku nasli piatu, ktora by mi prirodzeny porod aj tak znemoznila. Ak by som mala doktora odporcu cisaraka, dopadlo by to zle. Som za slobodnu volbu. Zena vie na co sa citi a na co nie. Nepotrebuje rodit poviazana kliestovo len preto, ze gynekolog chce studentom ukazat, ze aj vaginistka bezproblemovo prirodzene porodi /Kramare, rodicka nesuhlasila so studentami pri porode, tak pozerali tajne cez polopriehladnu stenu.. Nech zije etika./
Radšej prirodzene.. Ešte v ten večer som normálne sedela a nič ma nebolelo.
Ja jen k tomu konci panevnimu a s tim spojeny prirozeny porod..
kdyz jsem rodila dvojcata..na JiPce se mnou skoncila maminka, ktera porodila prirozene chlapce koncem panevnim..
Nas dlouhodoby pobyt na JiPce se zaslouzil o nase pratelstvi..jiz dlouholete..ale proc to pisu: 😉
Jsem svedkem toho, co muze zapricinit prirozeny porod koncem panevnim... 😒 ☹
Videla jsem utrpeni matky i detete...chlapec jeste "dnes" neni v poradku, potyka se s ruznymi poruchami ...a ubehlo uz temer 10 let.. ☹
@vejula Veru,vzpominas si..je to ten chlapecek z meho vypraveneni , kteremu rikam"Hurvinek" 😉
@teruska501 Ahoj, prvy porod som mala prirodzeny, priebeh porodu bol v pohode, ale lekar mi urobil pri siti steh do konecnika. Nevedela som o tom, hned prve tyzdne po porode som mala velke bolesti, ale vsetci si mysleli, ze zvelicujem.... dopadlo to tak, ze tri mesiace po porode mi sitie prasklo, vyvalilo sa odtial vyse deci hnisu a ja som isla urgentne na operaciu... a potom este zopar.
Z uvedenych dovodov mi pri druhom porode indikovali CR. Porod sam o sebe prebiehal menej bolestivo, prve dni po boli zle, ale dalo sa prezit. Rok po porode, ked som si myslela, ze som za vodou a pochvalovala som si, aky bol druhy porod fajn, sa mi pod jazvou zacali robit nejake utvary, asi Schlofferove tumory, caka ma zas operacia... a vraj sa tieto tumory tvria opakovane.
Takze budem mat patchwork nielen medzi nohami, ale aj na bruchu.
Moj nazor a skusenost - komplikacie mozu byt v oboch pripadoch, nikto ti nic nezaruci. Ak by som mala na vyber, idem prirodzene.
@kveta jj... Len si uvedom... Nemocnicny porod taky, ako ho pozname dnes sa nejako vyvinul a vyvinul sa priblizne tak, ze niekto robil statistiky, ktore mu vykazovali, ze ked sa nejaky vykon ci ukon bude robit preventivne, tak je vyssia sanca na rychlejsi porod bez komplikacii... A teraz, ked uz sme v porodnictve dospeli do bodu, kedy uz sa tam preventivne pomaly nema co vopchat, tak nam statistiky ukazuju, ze preventivne je najlepsie aby sa rodilo cisarskym rezom... Tak sup, podme robit zenam preventivne cisarske rezy... Co bude dalej? Ked zistime, ze ani to nie je 100% kam az budeme posuvat hranice prirodzeneho porodu?

@muckopucko vid moj prispevok 11:02, taky je moj nazor 😉