Chcem rodiť cisárskym
Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂
baby skutočne verte, že aj cisarsky sa da pokaziť. Poznam nejednu kočku, ktorej začala rana hnisať, horučky, museli jej odtial hnis vytlačať, antibiotika. A jednu dokonca druhykrat rezali. Takže nie vždy je to tak bez komplikacii
ja som sa po cisárskom postavila až po 2 dňoch :-/ myslela som že od bolesti zomriem, hneď mi na izbu dali malu a nechali ma starať sa o ňu...Bolo to strašné. Ešte 2 týždne po som bola mimo a nič som nemohla robiť. Kebyže čakám druhé tam by som určite chcela na porovnanie rodiť prirodzene.
@hradnapani dieta pridudene po cisarskom? co si mimo?? 🙂) to myslis skor po normalnom porode 🙂) no neviem ja nema co vytykat cisarskemu rezu,bol pre mna bezbolestny v podstate po tyzdni som ani nevedela ze som bola na nejakom 🙂
necitala som vsetko, len som si vsimla, ze zeny, ktore su proti prirodzenemu porodu, maju strach z nastrihu a sitia. pri cisarskom je predsa rez, ktory treba sit, neporovnatelne vacsi, ako pri nastrihu hradze. prave kvoli strachu z rezu a sitia by som sa bala cisarskeho.
ja som bola po prvom porode dost pozosivana, prijemne to nebolo. ale druhy porod bol uz len s 2 stehmi, neporovnatelne lepsie, sedela som v pohode, citila som sa velmi rychlo fit.
takze moja skusenost - aj ked bol prvy porod tazsi, co zvycajne byva, pravdepodobne druhy bude lepsi.
mala som na izbe po porode zenu, co mala za sebou cisarsky. Ja som behala okolo maleho, bez problemov, ona lezala, vzdychala, plakala, bleda ako stena, nevladala ani rozpravat 😢
@sirinka @slady moj prvy bol sc a tiez trpi nenormalnym exemom, lietame po lieceniach, nemocniciach... druhy bol tiez sc, ale v inej nemocnici a ten je fit. az tak niekedy rozmyslam, ze: boze ten denis nic neuziva 😀 . ten je tak stary ako tvoja tretia dcerka. prvy bude mat 4 roky.
primarka kozneho mi povedala, ze v tt prevazna väcsina novorodencov schyta nozokomialnu infekciu. moj je precitlively od 3 tyzdnov na zlateho staf. a nie a nie sa ho zbavit na udrzatelnu hladinu. mladsieho som mala zelanie, aby mi ho po vytiahnuti prilozili skin to skin a on nema exem. neviem, ci to malo/ nemalo vplyv, alebo to bolo tym, ze som bola v inej porodnici. ani neviem, ako dlho bol prilozeny, pretoze po odpadnuti z nepdarenej spinalky ma supli do celkovej 😎
ja som bola s malym hned od zaciatku ,pretoze som bola v porodnice aj s partnerom,ktory mi pomahal,..a okrem tych dychacich problemov tam nic ine nepisu ako hrozbu..za to normalny porod .hned tuto vedla kamoska ma postihnute tazko dieta,ktore bolo pridusene pocas toho ako islo 20hodin von....
@petra8786 nie som mimo 😉 ano, myslela som pridusene po vaginalnom porode, ktory je vedeny zle lekarmi a potom si na to netrufaju a radsej dobrovolne volia "bezpecnejsi" cisarsky... a to je zle. Volit cisarsky len preto, ze nevie odviest klasicky porod, pretoze ten je viac nevyspytatelny a narocnejsi na zohladnovanie aktualnych potrieb zeny i dietata.
moj maly nema ziadny problem zatial ani exzem nic..za to ja som sa narodila prirodzene a exzem mam od narodenia..nepripisovala by som tomu vahu cisarskemu..a navyse exzemu sa zbavite nejedim mlieka..a mliecnych vyrobkov ..aj ja som sa ho tak zbavila..venujem sa liecbe prirodnou cestou..tak vyskusajte uvidite ...
no babatko moze zomriet asi zadusit sa atd..ale nemam s tym skusenost,takze neviem viac o tom hovorit....lenze som o tom ani normalne nepocula nikde v okoli...
@petra8786 baby ti to tu viackrat napisali, pri planovanom cisarskom dieta este nemusi byt pripravene ... takisto hrozi ze ho porezu (aj to sa stava) to ze ty si nemala pri nom problemy neznamena ze nikto nemal...
ja som mala normalny porod - kliestami...20 hodin v bolestiach, mala navyse bola trosku zle potocena...nastrih bol nutny koli kliestom (a tu sa nerobi rutinne len ak je dovod) po 8 mich hodinach som chodila a v pohode sa postarala o malinku...zahojila som sa velmi rychlo...v mojom porodnom plane nastrih nebol, ale zial ked inak neslo tak som neprotestovala...
a keby som si mala pri druhom vybrat zvolim klasicky porod aj napriek vsetkemu cim som presla ..
Ja som tiez za cisarsky. Nie preto, že som ho mala - síce akútny a vsetko dopadlo super, nemala som žiadne problémy, kojila som bez problémov. Tiez poznam vela pripadov kedy sa zdrave dietatko pridusilo pri porode. Viem, ze to nikto dopredu nevie, ale ten pocit, ze mam zdrave dieta a ostane postihnute kvoli porodu, ktory moze prebiehat aj inak..Take nestastie a bezmocnost nechcem nikdy zazit. V jednom odbornom článku sa tiez nejaky renomovany gynekolog vyjadril, ze aj ked je prirodzeny pre dieta lepsi, z hladiska bezpecnosti víťazí cisársky pre dieťa, ale ohrozená je matka a pri normálnom je ohrozené viac dieťa ale v bezpečí viac matka..Tak teraz si vyberte čo je viac, ja to už viem..
Myslím si, že není nic krásnéjšího než vidět ten svuj 9-ti měsíční utajený zázrak hned jak se narodí, slyšet ho plakat a vedět, že je zdravý. Jen co ho dostaneš do ruk, ti je vešechno jedno a řekneš si že ta bolest stála za to. Je to ta největší odměna na nejnáročnější výkon, kterou jsem ve svém životé dostala a spolu s manželem jsme to zvládly. Určitě bych nechtěla být ochuzena (pokud to není ze zdravotních duvodu) a tuto událost, i když jsem si vyprpěla 14 hod na sále bez epi. PO dvou hodinách od porodu , jsem sama odešla ze sálu a dál už bylo moje maličké jem moje. Milioný žen to zvládlo a zvládnou to další. A navíc mít stehy někde kde to nejde vidět a do 6 týdnu se to zahojí nebo mít do smrti jizvu na břichu a děťátko vidět až kdo ví kdy. Nechápu dnešní rozmar toho, kdo chce císař dobrovolně. Sorry ale jsem odpurce, ján jsem se narodila císařem a ségra normálně a co mi mamka popisovala, tak díky císař, jen v nevyhnutných případech, nikdo dobrovolně !!! A navíc ohrozuješ i malé, proč ho nutit na svet, když se ještě samo nerozhodlo ?
Nečítam celú diskusiu ale môžem porovnať klasicky pôrod aj cisársky. Prvého syna som porodila klasicky, a ešte v ten deň som sa dokázala o bábätko postarať, síce sa mi horšie sedelo a cikalo ale bola som v pohode..Pri druhom pôrode nastali komplikácie a museli mi okamžite vybrať bábätko cisárskym. Pôrod síce nebolel ale tie dni potom boli hrozné, postavila som sa až na druhý deň, len s ťažkosťami som sa dokázala v posteli otočiť na druhú stranu, vstať z postele bolo hotové umenie..Na tretí deň už dali bábätko ku mne a keď začalo plakať trvalo mi večnosť kým som sa k nemu dokázala postaviť..Doma mi musel pri všetkom pomáhať manžel. Normálne bez bolesti som začala fungovať na 9. deň od pôrodu..A preto nechááááááápem ženy ktoré chcú dobrovoľne rodiť cisárskym..
ahojte, myslim ze oba sposoby maju svoje za a svoje proti. Aj jedno aj druhe ma svoje rizika. Jedno je iste - po cisarskom sa zena dlhsie zotavuje. Mne raz robili len laparoskopiu a to som sa vedela vobec postavit az po viac ako 24 hodinach, ako-tak fungovat po 4-roch dnoch. Asi ked je babo tak sa clovek este viac zaprie a funguje aj skor, ale bolesti to boli strasne. Nehovoriac o jazve, kamoska mala po cisarskom dve operacie lebo sa jej tam robili zrazeniny. Pri normalnom porode je zase ohrozene celkom babo ak sa veci nevyvijaju ako maju a ak lekari nezakrocia a ved co pocuvam tak malokedy je lekar s vami dlhsie ako na chvilu kym sa dieta skutocne uz rodi...ja som tiez radsej za cisarsky lebo nechcem byt doranana dolu, ale tak to je uz moje sebectvo. Mozno ked otehotniem tak nazor celkom zmenim 🙂
@sirinka dobra poznamka, ale tak clovek by nikdy nemal mysliet na to, ze nieco sa nevydari... nech uz je to cokolvek v zivote. Treba mysliet pozitivne.
najlepšie by bolo objednať si cisárak, vyplatiť všetko, poistiť si všetko čo sa dá a objednať sa na možnú liposukciu, ktorá je medicínsky tak tiež neškodná a ideme do predu s naším poznaním 🙂
Je len na nás či budeme podporovať svoj strach ( svoje ego, ktoré sa obáva z budúcna a neprežíva "moment") alebo sa sútredíme sa svoj zážitok, na svoj príbeh.
Sorry, ale keď som minule šla do banky a ponúkla mi poistenie, vraj teda na nejaké 43 choroby...a bla, bla... Povedala som jej, že keď ochoriem tak sa toho nebojím. A poistiť si život sa nedá, ani život bábatka. Chcem tým povedať, že ak sa dá rodiť normálne tak, neviem čo sa rieší. Iné je, keď ma maminka kompikácie.
urcite je lepsie rodit prirodzenou cestou ako cisarskym, žena sa podla mna skor zotaví z toho vsetkeho ako mat na bruchu ranu ktora sa može aj zle hojit a stale ju budes citit pri kazdom pohybe. Ked sa dvihas z postele napinas brusne svaly. ved prirodzený porod nieje az taky strasný-mas bolesti pri kontrakciach a pri porode ale potom si skor vo forme ako pri cisarskom, ktorý može boliet este dlho potom
@sonagolisova ja samozrejme chápem, ked je to nutné, že sa pristúpi k CR, ale predsa ked otehotniem, tak rátam aj s tazkym porodom, nie? a tiez chápem, ked ma niekto velmi zlu skusenost s porodom, ze druhykrat sa radsej da rezat.. ja len nechapem tie zeny, co kvoli pohodlnosti lahnu pod skalpel 😒 kazdy sa moze vystresovat a vynervovat a radsej zvolit tuto lahsiu cestu, ale treba si uvedomit aj rizika CR. ja nehovorim, ze prirodzeny porod je bez rizika, ale ako moze zena vediet aky porod ju caka? 😀 moja mama mna rodila cisarom, nakoniec, po 17 hodinach trapenia ale brat potom siel prirodzene a za hodinu bol na svete 😉 a moj porod bol samozrejme o stasti, ale hlavne som sa riadila radami jedneho veeeeeeeeeelmi staručkeho gynekologa a musim povedat, ze velmi pomohli 😀
ja som mala prvý pôrod prirodzený. A bol to môj najhorší zážitok ☹ vtedy som si povedala, že nikdy viac. Druhý som mala sekciu a to sa s prirodzeným pôrodom nedá ani porovnať. Sekcia bola úplná pohoda 😎 Hneď po operácii ma nič nebolelo, lebo som do infúzky dostávala analgetiká. Najhoršie bolo prvé postavenie z postele, ale aj to sa dalo zvládnuť. Keď ma po týždni púšťali domov, skákala som už ako srnka 😀 ani som si nespomenula, že som po sekcii. Žiadna bolesť, nič. Ani s jazvou som nemala žiadne problémy.
Takže keby som sa mala/mohla ja rozhodnúť tak si jednoznačne vyberiem sekciu!!!
A myslím si, že každá žena by mala mať možnosť výberu ako chce priviesť bábätko na svet.
@slady a o tom to je. Ze to musi posudit lekar. Jeden posudi tak, iny onak. Preto by mal byt pcit buducej maminy dolezity, ona ma totiz akysi siesty zmysel. Inak, v mojom pripade bola hlavna diagnoza komplikovany prvy porod a neuro diagnoza dcery. Cize ziadny monitor ani sebalepsie sono v tomto pripadne nebolo podstatne. Co sa tyka posudenia lekara, je to naozaj velmi indi vindi. Napriklad u kocky, ktorej babo zomrelo jej osetrujuci lekar dal indikaciu na CR, primar to neschvalil a radil cakat, kym sa porod spusti sam. A cakat bol v tomto pripade az privelky risk 😒
@mandarinkaa jasne, okrem vaginalneho porodu.

ja som po cisarskom hned v ten den o polhodinu kojila,mlieko sa mi krasne spustilo,na druhy den ma uz skoro nic nebolelo,bolo to ok ao tyzden uz som si ani nespomenula