icon

Chcem rodiť cisárskym

teruska501
6. feb 2013

Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂

danielaaa212
7. feb 2013

nezvyknem sa nejak extra pripajat do takychto distusii , ale zaujala ma tato tema..
rozhodnutie samozrejme je na kazdom, no moj nazor a dufam,ze ma nikto nezbije 🙂 .. je .. ze porod by mal byt porodom , tak ako telo zeny na to bolo usposobene.. a cisarsky by mal byt len moznostou , ak to inak nejde.. Noo dnes je demokracia aaaa mozeme cokolvek :D. kazda nech urobi tak, ako uzna za vhodne ;). nech uz to ide akokolvek.. nejak babo vyjst musi :D , hoci aj usami :D. vela stastia rodicky ;)

mimzy123
7. feb 2013

aj ja som za prirodzený pôrod, ale nie taký aký som mala ja, celý čas na pásoch ani pohnúť a potom všeličo do mňa napichali, bez toho, aby sa ma na to spýtali, proste to spravili, aby to bolo čo najrýchlejšie ☹

p3tuliatko
7. feb 2013

@kalifa28 No ved toto 🙂 🙂 ale však neber nikomu názor, každy ma nato iný pohľad 🙂

tina_22
7. feb 2013

@teruska501 Ja som rodila dva krát a oba razy SC, teda sekciou. Ale poviem ti, závidela som ženám spontánny pôrod. Ja som všetko prespala, nedalo sa spinal, dieťatko som nevidela až po pár hodinách-aj to len krátko, zotavovanie bolo tento krát úplne na... figu🙂 No zle som sa cítila, a najhoršie je to spúšťanie mlieka- ide to ťažko

vejula
7. feb 2013

ja stale rozmyšlam, kde na stala chyba, kde sa stratil v žene ta prirodzená tužba priviesť vlastnymi silami na svet dieťa. Inak si to neviem vysvetliť. JA som mala prvý cisarsky v podstate bezproblemový, napriek tomu som tak neuveritelne tužila porodiť prirodzene. Podla mna je to v žene hlboko zakodovane. A dnes ideme proti prírode, a citime sa že sa nam upiera pravo, ked lekar nechce privoliť na dobrovolný cirasky rez. Cele je to akosi na hlavu postavené, onedlho budeme chodiť na umele oplodnenia, lebo sa nam nechce sexovať.
Alebo druha vec je možno ta, že nam bohužial nieje dopriate porodiť v prostredí bezpečia a intimity a lekari presvedčili samotné ženy, že pôrod je sam o seebe komplikacia, ktorá bezpodmienečne potrebuje zasahy lekarov.... 😖

dari226
7. feb 2013

@vejula presne tak,ja si neviem predstavit rodit cisarskym to je taka zbabelost,su to neskutocne bolesti cely porod ale väcsi strach by som mala z cisarskeho to bol jeden z najväcsich myslienok co sa mne moze stat popri tuzbe po zdravom dietatku. a k tomu ta jazva nie nie to nepotrebujem

sonagolisova
7. feb 2013

@monci8888 ked ma niekto taketo stastie a porod s takymto priebehom niet sa co cudovat..keby mala kazda to stastie tak cisarske nik neriesi...ale su zeny kt. prirodzene rodia 16-24 hodin a to uz teda je ine kafe ...

sonagolisova
7. feb 2013

@teruska501 a prveho syna si rodila prirodzene ? bol to obtiazny porod ? ak nie tak osobne by som do cisarskeho nesla...jedina ak si mala predtym problemy ty alebo babo..zena sa aj celkovo da do poriadku lepsie po prirodzenom ako ked je cela dorezana
ja som mala oba porody katastrofalne...sice prirodzene ..syna tahali vakuovym extraktorom a dceru tiez vakuovym + klieste
a ak by som isla do tretieho tak by som cisarsky nechcela....len v pripade komplikacii

vejula
7. feb 2013

@dari226 vieš čo ja som mala prvý akutny cisarsky a ako napriek tomu, že som ho mala skutočne velmi dobre urobený, žiadne komplikacie, tak som sa citila nejako menejcenna, že čo som to za ženu, ked nedokažem porodiť dieťa. Viem, že je to blbosť, že som za to nemohla, ale tie pocity boli silne a ja som zavidedla každej jednej žene, ktora porodila dieťatko, vždy ked som videla tie fotky ako krvave babatko leži mamičke nahrudi tak som plakala, čo som si pripadala taka ukratená. Potom ako som druhy krat otehotnela strašne som sa bala, že opať pôjdem pod nože. Nakoniec lekari nechceli dovoliť aby som rodila normalne lebo malička bola veliká - 4,26kg. Už som bola aj hospitalizovana, ale odišla som na vlastnu žiadosť a predstav si porodila som nakoniec s tym, že mi chvalabohu pred pôropdom v nemocnici nerobili UTZ takže ani netušili ake velke dieťatko čakam. KEd som porodila po vyše 20 hodinach, tak som sa bala iba jedneho, že sa zobudím a nebude to pravda. Strašne som sa toho bala, ani som nemohla tu noc zaspať, napriek tomu že som 36 hodín nespala. 😀 😀 To človek nepochopí ake je to pre ženu, ktorá tak velmi tuži porodiť dieťatko prirodzene a ma už aj skusenosť s cisarskym

dari226
7. feb 2013

@vejula ano ten pocit ako ti daju to krasne teplucke babätko na telo je na nezabudnutie.niekdy ale ani prirodzeny porod sa neda tak vychutnat,moj druhy trval 3 dni ,ale cele to bolestive trvalo len 2 hodiny o 12 som este obedovala a pred 2 som uz porodila,ale co vsetko som si predtmy rpezila ma stalo tolko sil ze som maleho takmer neudrzala na rukach a nakoniec skoncil v inkubatore a 10 dni sme prezivali peklo na zemi ked som nemohla byt s nim ☹ 😔 😢 😢

vejula
7. feb 2013

@dari226 to ma mrzí, že nastali komplikacie, samozrejme, nie vždy to je idealne, ale ja vravím, určite lepšie pre matku aj dieťa prirodzene ako cisarskym, To je môj nazor 🙂

demeeri
7. feb 2013

Ja som rodila cisárskym a bolo to i moje želanie aj môjho lekára odporúčanie.Neľutujem to,bolo to bezbolestné ako aj samotné tehotenstvo.Kebyže mám druhé dieťa tak jednoznačne by som chcela cisársky rez.Nepochopím ženy a lekárov ktorí nechajú dieťatko a matku trpieť celé dni a riskujú tak svoje životy.

nice202
7. feb 2013

@demeeri tak tak, ja som tiez mala cisarsky a bolo to bez problemov. na 4 den sme sli domov, mlieko nabehlo hned. Jazvu ani nevidno, cize som spokojna.

tinka9000
7. feb 2013

je to asi veľmi individuálne a netreba nikoho odsudzovať za jeho pocity či názory. Ja som chcela veľmi rodiť prirodzene, nakoniec som bola na sekcii, ale okrem prvých 2 dní fakt veľkej bolesti som sa rýchlo zotavila a ešte o deň skôr som si vzala dcérku k sebe, a po 5 -tich dňoch ako som prišla domov som ani nevedela, že som rodila a to som bola v celkovej anestéze. Bola som nejako namotivovaná lebo som chcela byť čím skôr s malou, tak som sa rýchlo zotavila. Ale každý má aj iný prah bolesti myslím..Jasné že prirodzenejší je klasický pôrod , je pre mamu i dieťa je lepší, ale nech sa na mňa nikto nehnevá, ale 24 hodinové bolesti, vyvolané oxytocínom a vyvolávačkami, ktoré aj tak nikam nevedú s prirodzeným pôrodom nemajú nič spoločné. A keď to nejde, čakať, kým bude mať dieťa problém a potom zasiahnuť v hodine 12 sa mi prirodzené, ani normálne určite nezdá Takže by som cisarák určite neodsudzovala, mám krásne zdravé dieťa, ktoré nijako neutrpelo tým, že sa nenarodilo prirodzeným spôsobom a ani ja nemám žiadnu traumu ani stres z toho, že mi neležala hneď na bruchu.

demeeri
7. feb 2013

@nice202
@tinka9000 Ja som nebola v ceľkovej anestéze,takže všetko som vnímala,videla čo sa dalo vidieť.Počula som prvé zvuky môjho dieťatka a tie momenty nikdy nezabudnem.A o dve minúty som ho aj videla aj som mu pozdravila:Ahoj synček.Hneď v tú noc ho nakojila,takže mliečko bolo hneď po pôrode.Na druhý deń som sa postavila na nohy bez problémov.

vejula
7. feb 2013

@tinka9000 JE NIEčO INE odsudzovať a zamyšlať sa. Mne to jednoducho nepríde normalne, ked žena dobrovolne bez nejakych dôvodov sa chce isť dať rozrezať namiesto toho aby normalne prirodzene porodila. Nemysliš, že tu niečo nieje v poriadku, že by sa niečo malo zmeniť, možno celkovo pohlad na pôrod jak u lekarov tak u rodičiek. Ved pôrod je normalna vec a ak by sa do neho nezasahovalo takako sa to v sučasnosti deje tak aj prirodzena vec

nice202
7. feb 2013

@demeeri ja som to mala skoro presne tak isto. Trosku bolelo prve vstanie z postele, ale cim viac som sa hybala, tym to bolo lepsie a bolest ustupovala. Fakt nic hrozne. Ked mi zavrtali do nervu u zubara, tak to bola bolest!

slady
7. feb 2013

@maca_p moja story nebola sekciova ale hororova teda hej, moj chlap uz sa videl ovdoveny s dvoma detmi na krku 😀

luciko
7. feb 2013

Ahoj, ja mam dva syny a oba sli cisarskym. ne proto, ze bych chtela, ale u obou jsem musela. a kdybych si mela vybrat, radeji bych rodila normalne. neni pravda, ze cisarsky je bezbolestny. porodni bolesti jsem mela tak jako tak. prvni chtel jit ven o sest tydnu driv, a cele tri tydny jsem bolesti citila, snazili se mi to jeste udrzet, ale bolesti tu byly. u druheho jsem mela domluveny termin, no zas chtel jit ven o par dni driv. po porodu jsem musela nekolik hodin jen lezet. curala jsem do misy, kterou dali pode me, takze do kopce a po cisari je to neskutecna bolest, ani mi to neslo. vstat z postele jsem poradne nemohla, ale snazila jsem se, i tak to bolelo. i otocit se v noci ze spani byla bolest. co bych dala za normalni porod. verim, ze je taky bolestivy, ale dobrovolne si nechat rezat bricho a maternicu?

maca_p
7. feb 2013

tak ako vidim, aj tu sa najdu superzeny. co je na tom nenormalne, ked si niekto vyberie radsej rodit SC? kto vam dava pravo maroalizovat o tychto zenach? ja som sa napr. ukrutne bala porodnych poraneni, nielen co sa tyka vaginy, ale aj konecnika. totiz nejednej sa uz stalo, ze po porode musela absolvovat plastiku konecnika s nejasnym vysledkom. alebo fajn plastiku vaginy. nie, dakujem neprosim. staci mi, ze po dvoch tehotenstvach pri kasli, alebo poriadnom kychnuti mam mocak ako krhlicku. velice prijemne... mozem sa objednat na plastiku mocoveho mechura. a este sa mozem objednat na operaciu diastazy a hernie, co sa mi vytvorila pri druhom tehotenstve. a este sa mozem objednat na operaciu karpalnych tunelov, hlavne ten na pravej ruke. tiez pozostatok tehotenstva.
ano, su aj hororove pribehy sekciovych porodov, ale co som tu citala (a nielen tu), tak mi horsie vychadzaju tie vaginalne porody. schvalne nehovorim prirodzene porody, lebo väcsina rodiciek je nastopana oxy...
osobne mam rada veci pod kontrolou, lebo ked necham udalosti plynut len tak, vzdy sa to v mojom pripade zvrtne. a tu nejde o fazulky.
chapem, ze moj nazor nie je normalny 😀 , doktori by nad nim riadne krutili hlavou, ale je moj a nevidim dovod preco mne alebo inej nevyhoviet. a je mi jedno kolko to stoji. nemala som chut pre nejaku banalnu chybu prist o dieta, alebo nejakym sposobom prist k postihnutemu dietatu. a jazva na bruchu ma vobec netrapi, viac ma trapi ta diastaza 😝

sirinka
7. feb 2013

@maca_p jasne, obmedzit riziko na co najnizsiu moznu mieru, jedna jazva hore dole... Potom by som po ukonceni dojcenia odporucila pristupit k ablacii prsnikov, znizis riziko rakoviny, samozrejme hysterektomia, pripadne kolostomia, predides moznym hemoroidom ci karcinomu rekta, zlcnik von, aby nahodou necakane nepraskol.... To vsetko ta moze takisto poznacit na cely zivot, ci dokonca o neho pripravit, dufam, ze situaciu nepodcenis a urobis rozhodnutie skor, ako by sa mohli vyskytnut nejake priznaky problemov, kedy by tieto chirurgicke zakroky mali svoje opodstatnenie 😉

maca_p
7. feb 2013

@sirinka 😀 no vidis, na hemorodaky som zabudla. tie maju vsetky moje zenske pribuzne v priamom rade po vag. porodoch 😎 . zatial jem dost vlakniny, zdrava pestra strava, sem tam vino, sem tam cokina, ale tak hadam kolostomia a podobne dg. daju pokojnasledujucich 40 rokov 😎

vejula
7. feb 2013

@maca_p nevravim, že ty niesi normalna. Podla mna nieje normalne, že ženy dobrovolne menia prirodzene pôrody za operačné stoly. Toto nieje normalne. Nevravím, že je to problem tých žien, ktoré takto zmyšlaju. IDe tu celkovo o system. Prečo maju ženy pri predstave pôrodu panický strach. A menej sa boja operacie. Celkové vykreslovanie a postoj k pôrodom nieje normalny.Percento sekcii prirodzene podla prieskumov by sa malo pohybovať 10 - 15% A prosim pekne štatistika dnes okolo 30% Pritom je dokazane, že ak sa percento cisarskych dostava nad tych 15% pribuda aj umrtí. čiže nieje to až také nerizikové ako si väčšina znas predstavuje

vejula
7. feb 2013

@maca_p super prispevok 🙂

sirinka
7. feb 2013

@maca_p to riziko mas pri tych diagnozach podobne ako pri moznych komplikaciach vaginalneho porodu, preco chces tak riskovat?

hameeda
7. feb 2013

Ja mam 5 deti narodenych cisarskym a pohoda, ale porovnat neviem lebo normalne som nerodila, cisarskym som rodit musela od zaciatku takze som na vyber nemala, myslim ze vsetko ma svoje za aj proti, tak na tvojom mieste sa riadim vlastnym pocitom

maca_p
7. feb 2013

@vejula s tymi umrtiami je to diskutabilne. bud zomieraju deti, o ktorych sa vie, ze uz maju organovu vadu nezlucitelnu so zivotom, alebo sa jedna o predcasne porody alebo sa jedna o o zbabrane, alebo nevydarene, alebo zanedbane vag. porody. este som nikdy necitala ani nevidela statistiky ani jednotlive pripady, kde by nastala smrt novorodenca alebo rodicky nastala pri planovanej sekcii.
ja som mala indikovane btw.

maca_p
7. feb 2013

@hameeda presne, ide o pocit.

petra8786
7. feb 2013

podla mna sme uz v dobe ,ked nejde o to,čo je prirodzene a čo nie,ale o to,čo je lepšie pre nas a pre naše babatko......tak ako sa nemozeme priklanat k tomu,ze ked ma niekto rakovinu,tak je prirodzene aby zomrel bez liečby...aj ked je krasne v uvodzovkach rodit normalne bez sekcie..ja si myslim,ze je to lepsie pre babatko..je rychlejsie vonku,nic mu nehrozi,ziadne pridusenie a tak...som za normalny porod,ale koli dietatu za cisarsky...ja mam za sebou cisarsky,a bolo to celkom znesitelne,ale prvorade je aj tak pre mna,ze moj syn bol rychlo vonku šup šup a je zdravy 🙂ked niekto tak rychlo porodi samozrejme prirodzene je to uuuzasne ale nie kazdy ma to stastie...ale pri cisarskom je to istota,ze dieta bude rychlo vonku a nehrozia komplikacie s pridusenim atd...ked sa dlho tlači von a nejde to predsa mu to neprospieva musite uznat