icon

Cisársky rez a dilema okolo neho

kate1616
2. feb 2012

Baby mám velkú dilemu. Som už v 36. týž tehotenstva a babo mám otočené panvovým koncom. Doktor mi vravel, že šanca na pretočenie, kedže je už zafixované na krčku maternice je velmi malá. plod nebude velký a tak mi vravel, že môžem rodiť aj spontánne, ale to ja nechcem riskovať, lebo mám z toho strach. Toto bude po dvoch rokoch moj druhý porod a chcela by som odrodiť radšej cisárskym rezom. myslíte že na požiadanie mi ho urobia? alebo to záleží od okolností. a ešte jedna otázka. Ked by som išla rodiť cisárskym, čo mi odporúčate? Celkovú narkózu, alebo spinálkou? Aké máte skúsenosti? podelte sa o ne prosím. Čas sa mi kráti a ja som z toho dosť nervózna. V živote som nebola operovaná. Dakujem

jabadaba
3. feb 2012

@kate1616 nemas za co kati, naozaj zalezi od konkretneho organizmu a predovsetkym od lekarskeho timu, od ich profesionality. Domrvit sa da tak prirodzeny porod ako aj ten operacny, preto aj tolko rozporuplnych rad a nazorov, podla skusenosti. Ja osobne som sa po planovanom cisarskom reze zotavila dobre, naozaj nemozem povedat, ze by to bola nejaka drama. Dva dni rana pobolievala, ale po 24 hodinach, kedy som bola prevezena z JIS na klasicky nadstandard som uz maal babo stale pri sebe a v pohode, ovela lepsie som zvladala starotlivost on ako po prirodzenom, kedy som bola velmi doranana a sotva som vedela sediet. Ten planovany cisarsky je vyhoda v tom, ze sa robi par dni pred terminom, porod sa nespusta, nereze sa akutne v chvate, ma ovela predvidatelnejsi priebeh ako napr. akutny ci aj prirodzeny porod, ktory sa moze zvrtnut. Dobre je si vybrat sikovneho operatera, to sa popytaj na referencie vo vasej porodnici. A hlavne, bez stresu treba pristupovat k tomuto porodu. Tak, aby si nebola v nejakom blbom rozpolozeni. To nie je dobre. Potom zvladnes naozaj vsetko do pohody. Neboj. Drzim palce, pekne si vyziadaj to z coho mas lepsi pocit, ostatne KP je vacsinou indikacia na sekciu a trvaj si na svojom. A zotavis sa isto dobre. Napriklad sa spytaj na Wobenzym, ci ma zmysel nieco take brat po operacii, malo by to predchadzat zrastom a aj urychlovat hojenie.

zuzin78
3. feb 2012

@kate1616 ja som druhu dcerku rodila cisarskym, neplanovane. dali mi celkovu narkozu, a hned po porode ma budili, 24 hodin som lezala a potom postavenie bolo tazke ale da sa to zvladnut. mna odhovarali nad spinalkou, a ani by som ju nechcela. ved by som tam mala tlak 200, keby som pocula co vsetko robia. 😉 skus si dohodnut nejakeho doktora a ten ti mozno urobi cisarsky aby ta netrapili. ja by som uz inak nesla rodit. prvu som rodila normalne, bola sikmo, obkrutena pupocnikova snura okolo krku, chceli ju uz tahat vakuom, nastastie z poslednych sil som ju vytlacila a povedala som si ze uz nikdy takto rodit nebudem. 😒 ☹

mne ani jazvu po cisarskom nevidno, pekne to urobili, len taku ciarku mam.
pytala som sa aj doktorky, ked mi povedala, ze idem cisarskym,ake su tam rizika pre dietatko, povedala ze ako mi daju narkozu max do 5 minut je vonku babatko, tak ani z narkozy nic nedostane do telicka.

drzim ti palce , nech to uz mas za sebou a nech ste obe zdravucke.

zeta
3. feb 2012

@kate1616 ahoj, mam 2 cisarske za sebou oba boli spinal. prvy som chcela celkovu, ale prehovorili ma - vraj je to lepsie pre babo (tusim sa k nemu nedostatne tolko toho anestetika, je to rychlejsie). citis ze ti nieco robia - presne ako pises, ale necitis bolest. babo som videla - povedali mi ze mam pozriet doprava - ked ho prenasali a potom mi ich este doniesli ukazat uz zabalene 🙂. bolest "po" nebola az taka hrozna, to ale kazdy vnima inak. tecu infuzky a do nich pridavaju aj nieco proti bolesti. po 24 hodinach musis vstat - to bolo (aspon pre mna) na tom celom to najhorsie, resp. najbolestivejsie. ani tak nie to chodenie ako to "postavit sa".

marusjacika
3. feb 2012

@kate1616 Ahoj, mne robili sekciu vo februari 2011 kvoli nepostupujucemu porodu. Mala som pichnutu spinalku a bolo to uplne v pohode. Tak ako pisali baby predo mnou, vidis len zelenu plachtu pred sebou, pri hlave mas anesteziologa a este sestru, ktori s tebou stale komunikuju (aspon v mojom pripade to tak bolo), okrem toho moj doktor so mnou tiez komunikoval, aj sme sa posmiali, ani neviem ako to zbehlo, ale dcerka bola za chvilu na svete. Hned mi ju ukazali, potom ju zobrala na chvilu pediatricka a potom mi ju doniesli ukazat este raz. Tych 24 hodin na JIS-ke sa da v pohode prezit, akurat ked ti vyprcha spinal, tak su dost velke bolesti, ale daju sa zvladnut. Mne osobne bolo najhorsie asi 2-3 hodiny po vyprchani spinalky, vtedy to naozaj riadne bolelo, ale napichali mi lieky proti bolesti a potom to uz islo 🙂 Je trocha problem vstat z postele prvych par dni, ale ja som bola velmi prekvapena z toho, ze som bola fit skor, ako baby po prirodzenom porode. Takze na tvojom mieste by som volila cisarsky a spinal 🙂 Keby si sa chcela nieco spytat, napis kludne ip 🙂 Drzim pace nech to vsetko dobre dopadne 😉

montinka
3. feb 2012

@kate1616 da sa to citis iba tlak a trosku zle sa ti tu minutu kym ho vyberu dycha. teda tahsie. ale vidis mimciatko ako prva. a sice potom lezis na jiske 24h ale tam lezali aj tie co boli pod uplnou narkozou, a ty kym si zacnes citit nohy o to si ukratena a pocit bolesti. 😀 jedna baba lezela so mnou na jiske po uplnej narkoze ale ta sa pri preberani skoro povracala a stonala tam chuda ako neviem co.a ja nic.🙂

luky1313
3. feb 2012

ahoj, určite cisarsky a celkovu narkozu, zaspinkaš-vstaneš a maš babo 😉

teleranka
4. feb 2012

ja sa sem pripletiem, lebo tiez mam podobnu dilemu ako autorka temy. idem na cisarsky a som pokakana z neho totalne. neviem, co si vybrat, ci spinal, ci celkovu. co sa tyka lekarov a ihiel, cievkovania, infuzii a vseobecne nemocnice, som hysterka ako z filmu 😝
cize neviem, co je lepsie, ci horsie... zatial vyhrava spinal, lebo sa bojim, aby tie narkotika neublizili babatku.
len sa bojim, ci nebude pri operacii citit bolest, ci neomdliem, ake to bude, necitit si nohy..
ach ☹
zasa celkovu narkozu som nikdy nemala, neviem, ako by som ju zniesla, neurolog mi ju ani neodporuca vzhladom na moj stav. hm. netusim, co robit ☹

kate1616
autor
4. feb 2012

už som sa rozhodla určite nebudem riskovať a požiadam o cisársky rez so spinálkou. prvé dieťa som videla a chcem vidieť aj druhé hned po porode. a myslím si že tie prvé minúty po porode ako styk matky s dieťatom je velmi dôležité hlavne po citovej stránke ako ked mi ho prinesú po narkóze čo možem, spať aj hodiny aj do druheho dna. to by už nebolo ono. matka musí vidieť svoje dieťa hned po porode. pretože je to ten najkrajší prvý okamih, ktorý nezažijete každý den. Je to (aspon pre mna) jedna z najdoležitejších a najkrajších momentov z celého porodu. A baby tie čo majú jedno dieťa a aj to boli v celkovej narkóze, prišli o tento nenahraditelný a dojímavý zážitok.

kate1616
autor
4. feb 2012

@teleranka neboj sa ničoho. Aj ja som mala hrozný strach z celého tohto priebehu, ale čím viac sa dozvedám, tak tým menej sa bojím a som pripravená. Zvládlo to mnoho žien a niektoré neraz. tak to zvládneme aj my a hrdinsky sa zachováme. Ved sme ženy a ženy sú silnejšie ako muži. Tak ich nesklamme a bojovne sa pustime do porodu nášho dietatka. Ved je to ten najkrajší dar aký my matky máme. Nemysli na priebeh porodu, ale na to malé ktoré ťa potrebuje. A myslím si že je to na tebe ako sa rozhodneš či pre celkovú narkózu, alebo spinalku. ale ja jednoznačne idem spinálkou, lebo nechcem byť ukrátená o ten prvý a najkrajší kontakt s dieťaťom 🙂 a nevidíš nič a ani necítiš, takže sa nemusíš ani báť 🙂 Ja sa budem so sestričkou rozprávať napr o varení alebo s anesteziologom o športe jednoducho tak aby moj mozog nemyslel na to čo sa práve deje a ani sa nenazdáš a budeš ležať na izbe a oddychovať aj s tým najkrajším darom akým je tvoje dieťa. Tak hlavu hore, stras zo seba strach aj ja to tak uroobím a smelo a s odvahou do toho 🙂 držím palce

teleranka
4. feb 2012

@kate1616 ďakujem pekne, napísala si to výstižne a pravdivo. Aj ja Tebe držím palce. Hlavne, aby boli detičky zdravučké, myslím, že na ničom inom nebude záležať. No a s tým rozhovorom na sále to skúsim aj ja, asi predsa tiež si vyberiem spinálku. Btw, ja som bola KP a moju mamku nechali rodiť normálne. Nesadla si asi mesiac a aj pôrod bol komplikovaný. Ako, ja stále tvrdím, že som nebola otočená naopak, že som bola normáne, hlavou hore ako aj tu na svete, a každému som hneď po narodení ukázala, kde ich mám 😀
ale chudák mamka, veruuu 😝

lady511
4. feb 2012

ahoj....ja som mala rodit prirodzene do poslednej chvíle poslednu pol hodku sa malej okrutila šnura...takže cisársky a uplna anestéza..ani sa ma nepítali aku chcem,,,,ja som mala taktiež strach z operácie kedže som nebola predtým operovana ale nebolo času na niake premýšlanie,,,bolest pre mna dost hrozna a vadilo mi dost že som malu nevidela hned...ale naštastie je v poriadku,,,asi by som chcela spinal.. 😉

kate1616
autor
4. feb 2012

@teleranka no ved to a je to velmi velké riziko hlavne. Mna aj keby neviem ako mali presviedča na spontánny, odmietam. Kamoška rodila KP a spontánnym sposobom a vravela mi že sa hrozne natrápila a bolo to aj velmi dlhé a vyčerpávajúce. Takže tak. no a ano musíme myslieť na tie naše detičky, ved ich privádzame na svet, tak nech si to pekne užijú a nech majú mamku hned pri sebe ako ked po pár hodinách, nech nás cítia hned od prvého momentu ako z nás vyjdu. Je to dôležité. Ten prvý kontakt a nie celý ho prespať. :D Tak som rada že som ti poradila a hlavne sa riad tým čo cítiš a nie to čo vvravia ostatný. Ty ideš rodiť a nie ony, tak celé rozhodnutie je na tebe.

kate1616
autor
4. feb 2012

@lady511 tak to mi je luto, ale nevadí ved ak budeš mať druhé tak o tento zážitok ukrátena nebudeš 🙂 A ak to muselo byť ako celková narkóza tak to už bolo asi v ohrození dieťaťa, preto hned konali a nepýtali sa. Robili to tak ako museli.

lady511
4. feb 2012

kate1616 ano srdiečko malo problemi ale traz je všetko v najlepšom poriadku ale užila som si aj tlačenie aj kontrakcie,,, 😀 tak nabuduce asi tak o 5.-7 rokov 😀

kattija
8. feb 2012

baby ktore rodili dva krat cisarskym : Druhy rez robia na rovnakom mieste? dakujem za info

petkave
8. feb 2012

@m.i.r.i až teraz pozerám, že si reagovala na moje vrecká s pieskom 😀 No také spôsoby sú, prosím pekne, v ZH. A vraj je to normálne, lebo je potrebné aby sa maternica stiahla. Kým pri prirodzenom pôrode si na ňu žena sama tlačí, pri cisárskom to nie je možné, takže preto tie vrecúška 😖
@kattija síce som nerodila ešte 2x, ale kolegyňa má veru ten istý rez nanovo rozrezaný a zahojený. Vyzerá to síce trochu horšie, ale stále je to iba jedna jazva a nie dve.

donalona
8. feb 2012

@ewisam v saci nerobia problem

kattija
8. feb 2012

@petkave dakujem za infosku 🙂

ewisam
8. feb 2012

@kate1616 No nie je celkom pravda, ze po narkoze dlho spis, preberu ta hned ked je po vsetkom este na sale 🙂 Ja som sa anesteziologicky hned opytala, ci prebehlo vsetko dobre, ci je v poriadku a isla som to dospat na izbu, na ktoru mi potom drobca doniesli ukazat

alenka600
8. feb 2012

prosim neberte to ako nejake mudrovanie a zahdzovanie nasho zdravotnictva, ale ako to tu citam, nerozumiem jednej veci. Pred dvoma mesiacmi som rodila cisarskym kvoli nepostupujucemu porodu, spinalka, 17 stehov, hodinka na "prebudzacej miestnosti" (kde bol so mnou manzel aj novorodena dcerka), hodku a pol po operacii uz sme vsetci traja boli na izbe a dcerku mi supli rovno ku mne do postele, pospala som si par hodin, vybrali mi hadicku na moc a postavila som sa (to bolo max 6 hodin po porode, neviem presne). Pricom po tom, co mi dcerku dali do postele som sa o nu uz kompletne starala ja sama. Nerodila som na Slovensku. Cim to je, ze ako citam, vy ste museli byt 24hodin na jiske? To po spinalke, ci po celkovej narkoze? A kedy vam dovolili vstat z postele?
Ja som bola stastna, ze ked uz som nemohla zazit tu ulavu po vytlaceni babatka, tak aspon som si ju ihned uzila na izbe, kde celu noc prespala v mojom naruci (inac nechapem ako som si trufla - prve dieta a po operacii rovno s nou spat v posteli 🙂.

majka1981
8. feb 2012

chcem ta trosku posmelit. moj syn sa otocil az neako na zaciatku 37 tt, takze je tam este sanca ;)
bolo to bolestne, ale sa otocil a umoznil normalny porod (tu v Rakusku by bol v kazdom pripade cisarsky, s stym som sa uz vtedy zmierila)

petkave
8. feb 2012

@ewisam no vidíš, mňa na sále určite nepreberali. U nás je na to špeciálna "preberacia" miestnosť, kde sa preberajú pacienti zo všetkých oddelení po narkóze. Takže mne sa stalo, že som sa prebrala vedľa nejakého chlapa a čudovala som sa ešte v polosne, že kde sa ten chlap zobral na gyn-pôr. oddelení a ešte k tomu po mojej pravej ruke (na izbe som ležala pri okne, tam by sa ten chlap nezmestil 😀 ). Ale zase som zaspala a zobudila som sa, až keď mi na izbe dávali z brucha dole to nešťastné vrece piesku. 😲
@alenka600 ja som rodila v ZH, nebola som na JIS-ke, keďže u nás je na to jedna izba rezervovaná priamo na gyn-pôr. oddelení. Tam boli ženy po všetkých možných operáciách a sekciách. A tam mi aj nosili malého. Vstala som o 24 hodín, nasledujúce ráno. Kateter mi vybrali tiež až na druhý deň.

maca_p
8. feb 2012

@kattija hej v rovnakom mieste, staru jazvy vyrezu a spravia ti novu.
ale videla som jazvu jednej kamosky co mala 2 cisaře v cechach a mala 2 jazvy. no poviem, rozpacity pohlad... ja mam dokonca po 2 sekcii krajsiu jazvu.

ewisam
9. feb 2012

@petkave hehe 🙂 a bol aspon pekny??

petkave
9. feb 2012

@ewisam ťažká otázka. Mala som čo robiť sama so sebou, takže študovať krásu nejakého chlapa v bezvedomí mi ozaj nenapadlo 😀

ewisam
12. feb 2012

@petkave ale aj tak je to zvlastne, lebo mne pri instrukciach k anesteze povedali, ze su povinni ma na sale prebrat, takze iny kraj iny mrav, ci ako?

petkave
12. feb 2012

@ewisam No tak to už fakt neviem. Do doktorskej práce sa nerozumiem, ale na sále ma určite nepreberali. Prebrala som sa na chodbe, kde som zazrela svokru s mamou na malinký okamih a zase som bola mimo. Až na tej "preberacej" miestnosti ma donútili komunikovať a vydržať chvíľku hore, potom ma zase v polospánku previezli... Brrrr... Ešte teraz cítim to hrkotanie tej hnusnej postele, keď ma viezli cez prahy a do výťahu... Skutočne "pri živote" som bola až na pooperačnej izbe na gyn-pôr. oddelení. 😕

kacenika
12. feb 2012

@kate1616 ja som mala dva cisarske - prvy spinalom a druhy pod celkovou narkozou.. Ked to mam porovnat, tak vlastne ani neviem co je lepsie.. Kazdy jeden ma vyhody a nevyhody.. Ja som sa ovela lepsie dostavala z druheho porodu, ale to moze byt aj tym ze som ho mala planovany a teda som prisla na operacku len s lahkymi kontrakciami a ked som sa zobudila, bola som odpocinuta a onedlho som uz chodila 🙂..(mohlo to byt aj tym, ze uz som vedela co mam ocakavat)..za velku nevyhodu povazujem, ze som malu videla este neskor ako manzel.. pri prvom porode som sa dostala na operacku az po 20 hodinach bolesti (nepostupujuci porod) a sice som maleho videla hned, ale popravde som bola tak vycerpana, ze som to poriadne ani nevnimala.. No a potom som musela 24 hodin lezat co ma neskutocne unavovalo.. A jazvu mam tiez len jednu a tuto druhu ovela krajsiu 🙂 Moja dcera bola KP az do 38 tt a potom sa nahle pretocila, takze sancu este mas.. ale pokial nebude a Ty sa na to necitis, tak trvaj na svojom ako Ti radili dievcata - hlavne sa nicoho neboj a bud v pohode, lepsie budes vsetko znasat 😉
@ewisam ja som sa prebrala po celkovej az na JIS-ke 😉

kate1616
autor
13. feb 2012

dakujem všetkým za príspevky už o dva - tri týždne to príde, tak dám vedieť ako to dopadlo. ak sa tu do porodu nestretneme tak mi držte palce .

mimi
14. feb 2012

@kacenika a pri celkovej anesteze, ked ta preberu musela si hned vstat? Ja som mala spinalny a tiez som lezala 24 hodin vlastne dokonca 36 hodin, kedze som mala ukrutne bolesti. Teraz zvazujem celkovu anestezu a neviem co ocakavat. DAkujem za odpoved.