icon

Cisársky rez nie je považovaný za pôrod

19. máj 2025

Ženy to naozaj aj v dnešnej dobe ešte niečo takéto dokáže tvrdiť? 🤦🏼‍♀️ A tie argumenty, že ženy si ho naschvál platia aby nemuseli rodiť normálne... Wtf? Uvedomujú si ľudia, že či je to prirodzený pôrod aleno sekcia tak je to náročné, namáhavé a nie je ani jedna varianta jednoduchšia?
Strácam vieru v ľudskosť

oblecenie99
20. máj 2025
@dominikaaa29

Pôrod (lat. partus; gr. tokos) je biologický proces u človeka, ktorým sa zavŕši gravidita (tehotenstvo). Gravidita sa teda končí vypudením plodu z maternice, kedy je plod spolu s placentou a plodovými obalmi vytlačený z tela matky. V mnohých kultúrach sa práve od tohto momentu počíta vek jedinca. Začiatok pôrodu sa prejavuje pravidelnými kontrakciami maternice, ktoré postupne naberajú na frekvencii a intenzite a sú sprevádzané fyziologickými zmenami krčku maternice. Asi toľko .. sekcia nie je pôrod je to operácia .. s tým sa treba zmieriť .. ten kto sa s tým nezmieril to rozoberá na MK .. sekcia nerobí zo ženy horšiu matku .. ani kojenie nekojenie .. už je načase aby sa to prestalo rozoberať je rok 2025 .. ale pôrod je pôrod viď definícia vyššie a sekcia je operácia 😊

@dominikaaa29 Rozumiem.. len potom mám nárok povedať, že som porodila, alebo že sa mi narodilo dieťa, či po správnosti používať výrazy ako "operovali ma a výsledkom je existencia môjho dieťaťa", či "vyrezali zo mňa dieta"...? 🤔 Mimochodom, pri mojej prvej takejto operácii mi to vysvetlila jedna úžasná sestrička na novorodeneckom, ktorá mi na moju odpoveď "narodil sa vtedy a vtedy" povedala to isté: ale mamička, vy ste nerodili! No tak v podstate nie, naozaj nie.

oskvarka
20. máj 2025

Tak mne keby nedovolia rodiť bez epiduralu a prirodzene tak od strachu ujdem a som vďačná že som mohla...ihla do chrbtice z toho by som asi odpadla ešte pred pôrodom a keby mi majú urobiť dieru nožom do brucha tak to už by ma asi ani nevskriesili ako sa ja bojím takýchto zákrokov pre mňa je tortura dať si vybrať znamienko...🤦 Takže každý to ma inak ako niekto môže mať panicky strach z prirodzeného pôrodu niekto opačne... Veď ten človek si to nevybral s akými génmi sa narodí a čoho sa bude bat a čoho nie ...

oblecenie99
20. máj 2025
@oskvarka

Tak mne keby nedovolia rodiť bez epiduralu a prirodzene tak od strachu ujdem a som vďačná že som mohla...ihla do chrbtice z toho by som asi odpadla ešte pred pôrodom a keby mi majú urobiť dieru nožom do brucha tak to už by ma asi ani nevskriesili ako sa ja bojím takýchto zákrokov pre mňa je tortura dať si vybrať znamienko...🤦 Takže každý to ma inak ako niekto môže mať panicky strach z prirodzeného pôrodu niekto opačne... Veď ten človek si to nevybral s akými génmi sa narodí a čoho sa bude bat a čoho nie ...

@oskvarka Mne spinalka nefungovala ani pri jednom cisárskom, vraj krivá chrbtica, ale aj som rada/nerada, lebo pri predstave, že ma režú pri plnom vedomí mi je aj teraz na odpadnutie, nie že vtedy, keď ma viazali k tomu stolu. Druhýkrát som to mala skoro prirodzene, zaúradovala však moja tehotenská cukrovka a tenká jazva po predošlom, ktorá už bola veľmi LTT 🫤

cervenaruza123
20. máj 2025

To je este nic. Ja som pocula uz aj nazor, ze matka co ma len jedno dieta, ani nie je matka. Ze az ked ma dve a viac deti, je naozajstna matka. To som skoro odpadla a tak skoro ma uz asi nic nesokuje 😀

mamickalisticka
20. máj 2025

Za mňa tiež cisársky uuuuuplne každý deň. A to som fungovala po ňom pri dvojičkách a 2ročnom synovi. Prirodzený? Nikdy. A to som mala epidural a trval so všetkým 14hodin. A to som mala výhodu dvojičiek, že som mala na výber pri nich, lebo keby čakám len jedno, neviem ako by som ten prirodzený dala 🫣

dievcacitajucelist
20. máj 2025

Ja som mala aj spontánny pôrod a aj sekciu...rekonvalescencia po sekcii trvala "chvíľu" ... po sekcii som hneď na druhý deň chodila a to som už mala 40 rokov...po pôrode môže byť niekedy dlhšie zotavovanie ako po sekcii...podľa toho aký bol ťažký pôrod....

veronikakos
20. máj 2025

Ja som tiež odsudzovala ženy, ktoré sa dobrovoľne rozhodoli pre sekciu. A tak mi to karma zratala a štvrtý pôrod bol sekciou. Pfffff, išla som umrieť od bolesti. Čiže priviesť dieťa na svet je náročné akokoľvek.

maryetta
20. máj 2025

Ja to beriem len ako nejaku slovnu hracku. Resp ze niekto chyta za slovicka. Lebo teda sekcia-je operacia. Tak preto to mozno niekto povazuje skor za opwraciu nez za porod.
Dolezity je ale moment. Nie to ktorym otvorom dieta vyslo von ale-ze sa to dieta narodilo.
Sam som mala akutnu sekciu-celkova(teda som "porod"-"operaciu" prespala).
A mam aj dalsie tri porody klasicky. Takze.... vsetky ale povazujem za porody resp "zrody" novych zivotov.

pusinka263
20. máj 2025

Ja mam 2 sekcie za sebou, prva akutna, druhá v podstate by dopadla asi tiez ako akutna a tak mi povedali rano ze mi spravia sekciu a mam sa pripravit. Ja to vnimam tak,ze som si tie deti nevybojovala, netrapila som sa hodiny v bolestiach ako ine zeny (pre mna hrdinky) a ze som sa k ,,detom dostala lahko,,. Zotavenie bolo rychle,bolesti v porovnani s prirodzenym porodom takmer ziadne.
Ale som aj toho nazoru, ze predsa len aj toto je operacia,pri ktorej sa moze hocico stať, ci uz zene alebo babatku,nebodaj obom.

miriamzba
20. máj 2025
@dusanka92

Za mňa bola sekcia oveľa ľahšia ako prirodzený pôrod

@dusanka92 ano, aj za mňa a to mám 3 sekcie. Velmi záleží, kto a ako ju robí. Vie to byť enormny rozdiel.
A k téme- mám aj ja až jednu kamosku, čo sa priam chvasta že rodila deti "prirodzene" a zhadzuje ženy, ktoré mali sekciu. Prirodzene to síce ani u nej nebolo, mala zásahy do pôrodu, ale ok, porodila 2x vaginalne. Gratulujem k zivotnemu výkonu 😁 Všetkým ostatným kamoskam vratane mňa je úplne šumak, ktorá maminka ako prišla k deťom. Hlavne nech su zdravé a nech je o ne dobre postarane. A dokonca mám svagrinu, ktorá ma dieťatko adoptovane a nerodila nijako. Napriek tomu je z nej super mamina a syncek ju zbožňuje.

radacak
20. máj 2025

Viem že je to teraz,, móda,, rodiť cisárskym rezom a poviem ti že ja som mala aj cisársky aj prirodzený pôrod..po prvom cisárskom som si nevedela /nechcela ani len predstaviť rodiť prirodzene ale poviem ti Že ak by som mala čakať tretie dieťa tak určite by som išla do prirodzeneho,a to som teda nemala ľahký pôrod, trápila som sa dlheeeee hodiny

lejduska
20. máj 2025

No mňa udivovalo keď mi bolo povedané, že som si vybrala ľahšiu cestu😅🙈 do poslednej chvíle som nevedela ako porodim čiže žiaden môj výber a ci to bolo ľahšie,môžem len polemizovat

lejduska
20. máj 2025
@jajka257

@dusanka92 no ani cisársky nie je ako cisársky. Keď najskôr ťa nechajú 24 hodín sa otvárať, potom sa pokúsia vyvolať pôrod, potom ti prasknú vodu a ešte ťa dorazia antibiotikami, na ktoré máš alergiu, aby ti úspešne urobili cisársky v hodine 12.00 a red ňou sa ťa pomaly v kome(nemala som anestézu, len epidural, ktorý mi restaval fungovať a už nebol čas), že koho majú zachrániť, či teba alebo dieťa. Asi by som brala ten prirodzený

@jajka257 toto sa niekto pýtal rodicky ktorá už pomaly pri zmysloch nebola(prepac)?? V ohrození života Zachranuju matku

venusa85
20. máj 2025
venusa85
20. máj 2025

A inak, mala som akútnu sekciu a tiež mi bolo povedané, že ved ty nevieš čo je to pôrod. Možno nie, ale nevybrala som si.

dusanka92
20. máj 2025
@jablkovastrudla

@dusanka92 ja mam za sebou dva lahke porody a sestra dve sekcie.Moje zotavovanie bola uplna malina, segru este teraz taha jazva, neter bude mat 10 rokov. Ja som sa cisarskeho praveze bala

@jablkovastrudla ja som po sekcii mala zotavenie raz dva, po 4 dňoch ak ma prepustili z nemocnice som už riadne fungovala, doma som si upratovala. Po prirodzenom pôrode som bola skoro mesiac odpalena, čistá katastrofa

dusanka92
20. máj 2025
@miriamzba

@dusanka92 ano, aj za mňa a to mám 3 sekcie. Velmi záleží, kto a ako ju robí. Vie to byť enormny rozdiel.
A k téme- mám aj ja až jednu kamosku, čo sa priam chvasta že rodila deti "prirodzene" a zhadzuje ženy, ktoré mali sekciu. Prirodzene to síce ani u nej nebolo, mala zásahy do pôrodu, ale ok, porodila 2x vaginalne. Gratulujem k zivotnemu výkonu 😁 Všetkým ostatným kamoskam vratane mňa je úplne šumak, ktorá maminka ako prišla k deťom. Hlavne nech su zdravé a nech je o ne dobre postarane. A dokonca mám svagrinu, ktorá ma dieťatko adoptovane a nerodila nijako. Napriek tomu je z nej super mamina a syncek ju zbožňuje.

@miriamzba áno, určite bude aj na tom niečo, kto ju ako prevedie. Mne osobne nebolo treba ani lieky od bolesti, mňa to až tak nebolelo. Jasné, že to vstávanie z postele nebolo bohviečo, ale to nebolo ani po prirodzenom (a to ešte nerozprávam pobyt na WC, to bola po prirodzenom pôrode ďalšia kapitola na rozprávanie). Po sekcii som takéto problémy nemala

dusanka92
20. máj 2025
@jajka257

@dusanka92 no ani cisársky nie je ako cisársky. Keď najskôr ťa nechajú 24 hodín sa otvárať, potom sa pokúsia vyvolať pôrod, potom ti prasknú vodu a ešte ťa dorazia antibiotikami, na ktoré máš alergiu, aby ti úspešne urobili cisársky v hodine 12.00 a red ňou sa ťa pomaly v kome(nemala som anestézu, len epidural, ktorý mi restaval fungovať a už nebol čas), že koho majú zachrániť, či teba alebo dieťa. Asi by som brala ten prirodzený

@jajka257 ja som ho mala dohodnutý, no aj tak som týždeň skôr začala rodiť, chvalabohu boli na mňa pripravení, ale tak chápem, že keď niekto počíta s prirodzeným a ma taký problém, tak ten cisársky nebude považovať za najlepší spôsob.

tiezjedna
20. máj 2025

kŕmenie trolla😉 @autorka je asi na sekcii👍

monika15
21. máj 2025

Tu vam uz uplne sibe neni jedno kto jak rodi ? 🤔🤔 ja som mala 2 a co ? Ked ina cesta neni tak co ? Kto zavidi nech si vybavi 🙂

diana20
21. máj 2025

Ja mám sesternicu, ktorá rodila oboma spôsobmi a hovorí, že cisársky bol pre ňu ľahší.. ja som rodila iba prirodzene ale pri prvom som sa roztrhla až po zadok, ešte mesiac som nemohla chodiť.. takže to by som povedala, že mi možno dlhšie trvalo zotavenie ako pri cisárskom.. ale ďalšie dva pôrody som nemala nič, pri druhom len sedem stehov, mohla som sa kľudne hneď postaviť... A pri treťom ani steh takže úplne žiadne zotavovanie som nevnímala, bola som hneď úplne "fit" len unavena po 45 hodinách 😅 chcem tým povedať, že aj pri normálnych pôrodoch sú veľké rozdiely a necítim sa, že posledného som porodila menej ako toho prvého lebo som menej trpela 😅

ravehami
21. máj 2025

Mna fascinuje zas to ako sa dokazu riesit same blbosti. Sak nech ma kazdy nazor aky chce hlavne v takto nepodstatnych veciach (nepodstatnych z pohladu nejakej potreby zhody). Sak nech si kazdy hovori co chce a ty si mysli co chces. Ak s niekoho nazorom nesuhlasis tak mu povedz, ze podla teba trepe p******y a nemienis o tom diskutovat. Vybafco 🙂..ak je nejaka mama, ktoru trapi nazor niekoho na jej cisarsky (alebo naopak) tak v prvom rade ma problem riesit problem u seba a nepocuvat, nedavat na nazory nejakeho trtka a uz vobec sa kvoli nazoru niekoho ineho nema trapit.

najinka
21. máj 2025

Ja osobne mam 2 sekcie za sebou, a nikdy nehovorim, ze som 'porodila dceru', pretoze som ju neporodila, vybrali mi ju z brucha 😅 ale hovorit, ze cisarsky je jednoduchsi alebo horsi sposob, je uplne odveci.

kalifka
21. máj 2025

Poznám prípady, keby sa matky - eko, bio raw - ako sa oni teraz nazývajú, pôrod sa nechali riadne vytrápiť a po pôrode následky a nechápu prečo. A ešte natáčať si pôrod 😕 Moja švagriná všetko nechala na prírodu a dotrhaná bola pri oboch deťoch, potom tie problémy, naozaj som ju neľutovala, lebo si z to mohla sama.
cisársky pôrod sa vždy pre niečo robil, teraz si ho už vedia vybaviť - zaplatiť. Mám 40 + a syna som musela cisárskym rodiť a nikdy som nemala vyčítané - že som horšia matka, ako tá čo robila prirodzene.

lessiie
21. máj 2025
@deti95060810

tak nie je pôrod ako pôrod. každý pôrod je iný.
nechápem čo ťa na tom prekvapuje.
Poznám maminku ktorá mi ozaj tvrdila že cisársky bol pre ňu omnoho lepší ako dva predchádzajúce kedy rodila bez akýchkoľvek oblbovákov. zobrala som to na vedomie a to bolo pre mňa tak všetko.

@deti95060810 po 2 prirodzených pôrodoch, jedna sekcia... keby ešte niekedy v živote rodim, tak určite sekcia 🤣😂 prirodzene pôrody boli bez "oblbovakov"... a pritom obe boli fakt rýchle ale...nikdy viac 🤣😂

jajka257
21. máj 2025
@lejduska

@jajka257 toto sa niekto pýtal rodicky ktorá už pomaly pri zmysloch nebola(prepac)?? V ohrození života Zachranuju matku

@lejduska no pýtali. Akože v tej chvíli ani neviem ako som sa tvárila. Respektíve už netvarila

dominikaaa29
21. máj 2025
@oblecenie99

@dominikaaa29 Rozumiem.. len potom mám nárok povedať, že som porodila, alebo že sa mi narodilo dieťa, či po správnosti používať výrazy ako "operovali ma a výsledkom je existencia môjho dieťaťa", či "vyrezali zo mňa dieta"...? 🤔 Mimochodom, pri mojej prvej takejto operácii mi to vysvetlila jedna úžasná sestrička na novorodeneckom, ktorá mi na moju odpoveď "narodil sa vtedy a vtedy" povedala to isté: ale mamička, vy ste nerodili! No tak v podstate nie, naozaj nie.

@oblecenie99 ja rozumiem že všetky ženy ktoré absolvovali sekciu sú na to háklivé .. a práve tie to aj rozoberajú a hádajú sa v diskusiách .. ja som matka troch detí , všetky tri som porodila a nikdy som nikde nezakladala diskusie o tom či je sekcia pôrod .. je mi absolútne jedno ako koho dieťa prišlo na svet a kto to ako nazýva a čo si o tom myslí .. ja odpovedám na otázku a posielam fakty .. sekcia je operačný zákrok .. nie je to pôrod .. a to je fakt .. ako už to kto cíti a aký má názor je druhá vec ale definície pôrodu a sekcie sú jasné dané 😊

najinka
21. máj 2025
@dominikaaa29

@oblecenie99 ja rozumiem že všetky ženy ktoré absolvovali sekciu sú na to háklivé .. a práve tie to aj rozoberajú a hádajú sa v diskusiách .. ja som matka troch detí , všetky tri som porodila a nikdy som nikde nezakladala diskusie o tom či je sekcia pôrod .. je mi absolútne jedno ako koho dieťa prišlo na svet a kto to ako nazýva a čo si o tom myslí .. ja odpovedám na otázku a posielam fakty .. sekcia je operačný zákrok .. nie je to pôrod .. a to je fakt .. ako už to kto cíti a aký má názor je druhá vec ale definície pôrodu a sekcie sú jasné dané 😊

@dominikaaa29 ja som mala 2 sekcie a ako som tu uz pisala, beriem ich viac ako operaciu nez porod. Mne skor vadi, ze matky co rodia prirodzene tvrdia, ze dieta narodene sekciou bude take a take, chorlave a neviemake..to mi vadi naozaj.

jablkovastrudla
21. máj 2025
@dusanka92

@jablkovastrudla ja som po sekcii mala zotavenie raz dva, po 4 dňoch ak ma prepustili z nemocnice som už riadne fungovala, doma som si upratovala. Po prirodzenom pôrode som bola skoro mesiac odpalena, čistá katastrofa

@dusanka92 vidis a u nas to bolo naopak, ja som chcela epidural ale prisli sme do nemocnice neskoro a este mi ho aj zle pichli. To zistili ked som sa stazovala na bolest, ihla nebola dodatocne hlboko. Druhy porod podobne, porodila som v podstate na poradni ked som Isla do nemocnice na kontrolu. Epi som dostala okolo 12 a maly bol do hodiny na svete. Ked midwife odisla tak som sa osprchovala, Ked to zistila tak ma skoro zabila, vraj sa vtedy nema chodit. A to ja som strasne citliva na bolest, moj zubar mi dava automaticky injekciu ked mi nieco robi. Fakt sa nehram na hrdinku, ja som chcela epidural od zaciatku.Moja sestra mala dva cisarske a zotavovala sa chudatko mesiace. Ja som sa cisarskeho strasne bala

dominikaaa29
21. máj 2025
@najinka

@dominikaaa29 ja som mala 2 sekcie a ako som tu uz pisala, beriem ich viac ako operaciu nez porod. Mne skor vadi, ze matky co rodia prirodzene tvrdia, ze dieta narodene sekciou bude take a take, chorlave a neviemake..to mi vadi naozaj.

@najinka to zas nie je že to tvrdia matky .. sú vedecké dôkazy že dieťatko ktoré sa narodí prirodzeným spôsobom a prejde pôrodnými cestami ktoré sú osídlené baktériami bude mať lepšiu imunitu .. rovnako ako je to s kojením .. matky to tvrdua na základe týchto informácii 😊.. to nie sú výmysly 😊.. ale samozrejme nie je to vždy tak , neplatí všetko 100% na každého a to sa týka všetkého nie len témy pôrodu a kojenia .. imunita dieťatka závisí od viacerých vecí nie len od pôrodu .. netreba nikoho a nič škatuľkovať .. každá maminka ktorá sa s láskou stará o svoje dieťa je najlepšia bezohľadu na to ako prišlo na svet a koľko bolo kojené 😊..