icon

Cisársky - spinál verzus celková anestézia

25. feb 2023

Čo si mám vybrať pri plánovanom cisárskom?

Strana
z2
adkoalauri
25. feb 2023

Prvý pôrod celková anestézia, druhý spinál...po spináli som povedala, takto ešte aj 10 detí porodím 🙂 a druhý deň som sama išla pre syna

elisebah91
25. feb 2023

Mohla som si vybrať:
1.)spinal-dieta som nevidela ,lebo mi zobrali okuliare. Ako prvorodička som sa nemohla dočkať bábätká, ktoré mi doniesli o 6hodon neskôr (lebo 2 hodku v inkubátore, iné pôrody atď.) Čiže som lezala na JISke a revala, neoddulychla, neposlala som si nič, mrvila som sa na posteli čo mi bolo dlho. Z toho vznikla jednodňová brutálna migréna už na odd kedy som sa mala starať o dcéru. Po sekcii som lezala celý deň a noc, prvé prisatie bolo nejako dieťa pod pazuchou, ja ležím ako lata,ani v ľavo ani v pravo, oblizla bradavku a hotovo. Druhý deň som bola cely na JISke, lebo ma mobilizovali až ten deň ráno. Na odd k malej som šla na ďalší deň kedy som dostala migrénu.
2 a 3) celková - dieťa som nevidela, nevadí a tak by som ho nevidela. Doviezli má na JISku ja som si vypytala štuple do uší a poriadne sa vyspala. Prešiel mi čas aj som si oddýchla po operácii. Zanedlho mi priniesli dieťa, dali ma na posteli do polosedu. Prisatie bolo luxusné, aj ja som sa mohla usadiť, ak bábo lepšie držať, aj bábo sa lepšie prisalo. Večer ten deň má stavali na nohy, prešla som sa po chodbe, k umývadlo. Druhý deň poobede má prelozili na oddelenie kde som bola s deťmi, bez migrény.

Za mňa celková, určite neváham.

euka210
25. feb 2023

Mala som 3xspinal, mne vadilo to 24h lezanie potom...najhorsie na tom celom. Pri tretej som sa pytala na celkovu, tak mi anest.vysvetlila, ze spinal je pre babo lepsi, maju viac casu...takze som to nejako zase prezila po tom spinale.

galganka
25. feb 2023

Mala som obe možnosti ( 1 × celková, 2 x spinál). Lepší bol jednoznačne spinál.

lusyc
26. feb 2023

@panonia tiež som si pri prvej myslela, že odbila posledná hodina, myslela som, ze ozaj tam ostanem na stole po embolii plodovej vody.
Vyťahovanie je ozaj nepríjemné, ale je to len chvíľa. A na druhý deň sa dá "behať" okolo bábätka.
Od bolesti si treba pýtať cipok a chodiť tak rovno ako je to len možné, aby netrpel chrbát.

autor
26. feb 2023

Díki za skúsenosti. Asi si dám celkovú, ak ma neprehovoria na sále na spinal. Malú aj tak budú hneď brať, nie je celkom v poriadku.

ropucha6
26. feb 2023

@euka210 24 hodin? Mna praveze do 12 hodin stavali.

elisebah91
26. feb 2023

@ropucha6 všade je to inak...aj každá zmena u nás to berie inak...myslím že je rozmedzie od 12-24 hodín kľud na lôžku...a každý si uz vyberie ..či skôr alebo neskôr...ja celkovo nerada spomínam na spinal...

panonia
26. feb 2023

@lusyc Ako zase by som sa rozhodla pre spinal
všetko ostatné bolo v pohode vpich som vôbec necitila, na druhy den som po postavení fungovala normálne, akurát tie ,,zlomene rebrá,,. V pôrodnici mi povedali že to je normálne a doteraz mi žiadna mamička nepovedala že mala to isté.

vevesh
26. feb 2023

@panonia ak si mala zlomene rebra, tak ti museli pri vytahovani baba tlacit na hrudny kos🧐🧐ale pri anesteze to necitis...

Pre autorku- mala som obe a obe boli ma rovnako. Ak by som sa mala rozhodnut, tak by som uvazovala hlavne nad tym, ako skoro mozem mat dieta pri sebe. Pri spinale od vytiahnutia bolo dieta stale pri mne. Pri anesteze, od zobudenia na jiske som ho mala pri sebe...

viky_21
26. feb 2023

Ja som mala akutnu sekciu a dali mi spinal. A som rada, ze som to cele neprespala a mohla maleho hned vidiet a "normalne" fungovat

ropucha6
26. feb 2023

@elisebah91 asi, tam kde som rodila ja, na tom trvali, ze sa zena musi ist osprchovat hned vecer ( ssmozrejme s pomocou sestricky).

euka210
26. feb 2023

@ropucha6 tak u nas 24h

toiba
27. feb 2023

zdravim, mala som spinal, ziadne bolesti hlavy ani naznakom, ale davala som si pozor nedvihat hlavu, nerobit s hlavou ziadne prudke pohyby... taketo babske rady som nasla ako odporucania, ci to ma realne aj vedecky podklad som si nezistovala :-/

elisebah91
27. feb 2023

@toiba áno má...narušený tlak v chrbtici po podaní spinalí sa musí vyrovnať, najlepšie v kľude a pokojnom ležani...

petko81
27. feb 2023

@dominikak4 nedvýhaj hlavu vôbec toto mi radili po sekcii s spinalom.ze budem má bolieť hlava a píla som vela vody
A na druhý deň ráno uz som normálne mohla sedieť a chodiť.
Držím prsty v máji

chiara0707
2. mar 2023

2x sekcia spinal bez migreny ci inych tazkosti je to individualne

smiling89
2. mar 2023

Mala som na vyber a vybrala som si 2x spinal, tazkosti a migreny ziadne..po oboch spinaloch som vypila na radu sestriciek coca colu, treba vraj dat trocha kofeinu.
Kedy ta postavia na nohy nezalezi od anestezie, ale od tej ktorej nemocnice, pracovnikov atd...

Strana
z2