Cítili ste sa pri pôrode slobodné a neobmedzované?
Ahojte dievčata. Zakladam tuto diskusiu, lebo ma zaujima, či ste sa pri pôrode citili byť slobodné, zbytočne neobmedzované. Zaujima ma, či ste bezdôvodne (teda ak neboli skutočné zdravotné komplikacie) neboli obmedzované v pohybe, či v prípade, že chceli do vas niečo pichnuť, Vám vysvetlili čo to je, a z akého dôvodu Vám to chcú pichnúť, či s tym suhlasite (pokial vyslovene nešlo o niečo životzachranujuce) Či vam nezakazovali piť, chodiť, kričať, zotrvavať v polohe, ktorú ste si zvolili. Zaujima ma to preto, lebo čím viac sa pýtam mamičiek, tym viac zisťujem, že aj npariek tomu, že pôrod prebiehal fyziologicky bezproblémovo, boli nutene byť neskutočne dlhý čas napojene na monitor, bol im podaný oxytocín bez vysvetlenia a bez akéhokoľvek dôvodu, boli nutene rodiť v polohe, ktorá im nevyhovovala. Zakazovali im piť a podobné veci, ktoré vyslovene nerešpektovali osobnú slobodu rodičky. Ďakujem Vam za vaše skusenosti 🙂
@sisaka no, ver mi, že som sa aj dosť vyplakala ☹
a keď už je reč o peniazoch - chudák manžel, aj napriek môjmu zákazu, pôrodníkovi platil v nádeji, že sa o nás s malou trošku lepšie postarajú...
A ešte sa ma potom manžel nezabudol opýtať, ako som sa vedela za každú maličkosť tým harpiám poďakovať a uprostred bolestí sa na ne usmievať...
Mna porod este len caka, ale ked citam niektore z vas, tak neviem, ci mam revat alebo grcat. Nechapem ako je mozne, ze existuju zeny, ktorym nevadi, ze ani netusia, co lekari do nich pichaju, co s nimi robia a z akeho dovodu a neozvu sa, ked im nieco vadi. A tuto stadovitost ocakavaju aj od ostatnych.
Ja nemam nejake specialne poziadavky, nemyslim si, ze som narocna. Ale nie som zajatec, aby som nemohla rozhodovat, co sa bude diat s mojim telom. Som rada, ze som si vybrala porodnicu, kde uz pocas tehotenstva so mnou komunikuju, vysvetlia mi vyznam kazdeho vysetrenia, brania krvi atd. Neviem, co by som robila, keby sa ma nasilne dotykali, nutili ma lezat, ked mam bolesti, ci do mna liali litre vody, zakazovali mi pit a podobne. Ani si neviem predstavit ,ze by som pocas prvej doby porodnej mala byt sama, manzel za dverami (skor si myslim, ze tu druhu by som zvladla bez neho) a po porode by nam vzali NASE dieta, ani by som netusila, co s nim robia, ake vysetrenia, co mu davaju jest, ake lieky a videla som ho az o den. Ved celych 9 mesiacov sme sa od seba nepohli ani na sekundu.
Tak som zvedava, ako to nakoniec bude, dam vam vediet. 🙂
Mala som takmer všetko naštudované, veľa vecí som som si vydupala, čo sa bežne nerobia, ale aj tak som sa cítila ponížená, neinformovaná a obmedzovaná. Nabudúce určite v priateľkejšej pôrodnici s dulou. Aj keď lekári boli veľmi ústretový a milí, ale zaužívané postupy sú jednoducho otrasné.
@anglicanka1981 daj vediet, lebo vačšinou je to tak, že "ked vtáčka lapajú..."
poznám ženy, ktoré dajú do pozoru hocikoho, aj počas tehotenstva..ale po pôrode mi povedali, že počas pôrodu to skrátka nešlo a stalo sa im všetko,čo nechceli..
@anglicanka1981 Ja som mala so sebou pôrodný plán, ktorý som si podpísala namiesto ich papierov. Do značnej miery ich to zaväzuje, aby si nerobili, čo sa zvyčajne robí, ale aby dodržiavali tvoje požiadavky, na ktoré máš právo.
@lenkalis áno, malo by to tak byť...skutočnosť býva iná
@lenkalis ja som bola s pôrodnym planom v 3 nemocniciach. A vyzera to tak, že ho pozru, okomentuju a podpišu. A ten komentar prebieha takým spôsobom, že napr. bod - vyber polohy pri pôrode - lekar skonštatuje - mame pôrodne kreslo - plohovatelné - v ramci neho si môžte zvoliť polohu aka vam bude vyhovovať - čiže lah či polosed na kresle, iné polohy v našej pôrodnici neumožnujeme. Bod ohladne sukromia pri pôrode, minimalizacia monitorov atd - odpoved, no neviem ako si sukromie predstavujete, ale samozrejme, že nemôžte čakať, že tu budete mať sukromie ako doma v spalni.... Takže všetko bolo tak okomentované, že si úäzvlastne nevedela napriek planu na čom si, a v skutočnosti ich to k ničomu zvlašť nezaväzovalo
@vejula Je mi jasné, že pri tomto je to ťažké. Tu som ani nečakala splnenie mojich predstáv, lebo som vedela, že som v klasickej, dosť zlej, pôrodnici - pôrod na cca. 50 ročnom stole v ľahu. Ale manžel pri pôrode, zbytočné zásahy ako je vyvolávanie, prepichovanie, nástrih a dieťa hneď pri pôrode nahé na mne bolo pre mna zásadné.
@lenkalis no k tomu prepichovaniu napriklad - mala som v plane že nechcem prepichovanie plodovych obalov a nesuhlasom s oxitocinom pokial to nebude nutne - podpisal mi všetko. Pri vyšetrení v 38 tt skonštatnoval. Ste po cisarskom mate velké dieťa a je velmi vysoko - ale to sa da poriešiť, prepichneme plodove obaly ono padne. Ja som oči vypleštila a hovorím - pan doktor ale ja nechcem aby ste mi prepichovali plodove obaly. On sa na mna milo usmial a hovorí - ale ved nebojte saaaa, to bude v pohode, to dieťatko musí isť nižšie aby ste porodili, bude všetko ok. Spravíme pred tym ešte oxitocinovy zaťažový test, možno to aj pôrod spustí.... Ja na to ale ja nechcem oxitocín. Jeho reakcia zas - ale nebojte saaaaa, to sa v takomto prípade robí, to bude v poriadku. No už ma tam nikto nevidel, som brala nohy na plecia hned.... 😅
NApríklad čo sa nastrihu tyka - maš v pôrodnom plane, že nechceš nastrih pokial nehrozí ruptura 3 stupna, ale ako ty vieš dokazať, či ten nastrih, ktorý ti vykonaju bol alebo nebol nutný. Oni môžu bez problemov skonštatovať, hrozila ruptura 3 stupna, nastrih bol nutný, a ty nevieš oponovať... Toto su veci, ktoré sa podla mna nedaju nejako podchytiť. Jedine riešenie je skutočne rodiť pri niekom o kom vieš, že je osobne vnutorné presvedčený o správnosti tvojich požiadaviek. Nie pri niekom, kto je presvedčený o správnosti rutinnych postupov komunistickych čias a spoliehať sa na to, že bude rešpektovať pôrodný plan.
Porod nakoniec neprebiehal podla mojich predstav, ale to nebola chyba porodnice, ale mojho tela. Velmi ocenujem pristup. Citila som sa slobodna, mohla som sa hybat (mimo CTG vysetreni), pit, zuzlat hroznovy cukor, manzel bol nonstop so mnou, vacsinu casu sme boli sami, len teda pri vysetreniach boli lekari. Mohla som byt v sprche, na fitlopte, v posteli. Kedze porod nepostupoval, museli ho, bohuzial, ukoncit cisarskym rezom. No vsetko mi vysvetlili, spytali sa, ci suhlasim. Co sa tyka toho, co do mna pichali, tak nic, nemali teda co vysvetlovat. Akurat spinalku a epiduralku, ale to s mojim vedomim a povolenim, teda epiduralku s prosikanim. Maleho mi ukazali hned na sale a prilozili hned po prevoze na izbu (to mohla ubehnut tak hodinka odkedy ho vybrali?). Pri vsetkych vysetreniach maleho bol manzel, tak jemu hovorili, co s nim robia.
@dulkagabulka
@anglicanka1981 dakujem , srdečne ti blahoželám k bábatku...
@dulkagabulka dakujem 🙂 Myslim ,ze rodit inde, nemoct mat manzela pri sebe a babatko vidiet az rano, tak mam traumu z toho porodu.

@vejula a ešte som zabudla napísať tak na margo, že som mala toľko mlieka, že som si odsávala a vylievala do umývadla. Hlavne že mi dcérku na novorodeneckom kŕmili umelým mliekom ☹
A aj potom, keď som ju už na druhý deň mala u seba na izbe, tak videla jedna sestrička, že vylievam, tak sa pýtala tej vrchnej sestry, či by nemohli zobrať pre ostatné detičky a ona hneď odvrkla, že nie. Že nie je vyšetrené a bla-bla-bla... 😒
Musím ale dodať, že tam bolo aj zopár naozaj veľmi milých sestričiek, ktoré nám ukázali ako kojiť, ako obliekať bábätko, chodili sa pýtať, či je všetko v poriadku, a mali stále úsmev na tvári. Im patrí veľká vďaka!!! 🙂