icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

aliza
14. jún 2011

@dai ja nemam problem s tym, ze nie kazdemu sa paci, ze tam bola moja dcera. Ani nikoho nepresviedcam, ze to bolo spravne. Bolo to spravne pre mna, tak som to citila, je to moje dieta, takze pripadne nasledky si beriem na zodpovednost. Ale to nedava nikomu pravo nazvat moje konanie 'chorym' a urobit z mojej dcery 'sexualneho devianta'. Nazor a nesuhlas sa da vyjadrit aj uplne inak, toto boli jasne urazky. Teba by sa to nedotklo?
Kazda sme ina, kazdej vyhovuje nieco ine...uz som to tu pisala, ja som po porode nebola ani unavena, ani ubolena, bola som plna energie a neskutocneho stastia, priam som lietala, takze pritomnost dietata nebola vobec naobtiaz a tiez maly nespal a plakal, bol hladny 😀. Takze kazdej by malo byt umoznene to, co potrebuje. Ak si bola vycerpana a chcela si si pospat, mali ti to umoznit.
K prenasaniu, ja som obe deti prenasala, takze viem, o com to je. Maleho dokonca 8 dni a vyvolavacka nepripadala do uvahy, iba keby bolo potrebne dat maleho rychlo von. Dceru som prenasala 3 dni, isla som na pohotovost kvoli zvlastnym kontrakciam, mala nemala kyslik, mala tiesen, tak mi napichali magnezium, aby kontrakcie prestali,na druhy den, bola nedela, nerobili so mnou vobec nic, ani jedna kontrakcia a v pondelok sa porod rozhodli vyvolat, ved co uz so mnou. nebol na to ziaden dovod, len organizacny, potrebovali volne miesto a same to mohlo prist aj o tyzden. Nemala som proti vyvolavaniu nic, vtedy som to tak brala, ze lekari najlepsie vedia, co robia. Vlastne sa ma nikto na nic ani nepytal.
A k tym zdrojom, ja som o porodoch na nete necitala nic. Mam napozeranych stovky dokumentov a skutocnych pribehov.
A k tomu roztrhnutiu, ja osobne si myslim, ze k tomu dochadza najma vtedy, ked sa do porodu zasahuje a nerespektuje sa jeho rytmus. Napriklad aj to tlacenie, ked uz ide hlavicka, tlacit sa nema, mna midwife zastavila. Hlavicka sa prerezala von sama a nebola som dotrhana, nemuseli ma vobec sit. pri dcere ma preventivne nastrihli, mala som 2 stehy!!!! jasna zbytocnost.

reanda
14. jún 2011

@pici ze nemas mat nazor som ti nikde nepisala

dai
14. jún 2011

aliza,
ako som pisala - kazda mame inu skusenost z porodu - tebe vyhovuje tvoj, mne vyhovoval moj 😉 to ze tebe prislo ok prenasat je dobre pre teba, ja si len citam komenty mamin ktore prenasaju tu na koniku a tie take nadsene tym nie su ( to ze niektore maminy nadavaju na lekara lebo nechce vyvolat porod - to je aj moja osobna skusenost z blizkeho okolia ).
pici sa myslim vyjadrila vseobecne v tej diskusii ze vznika vela sexualnych deviacii a toto moze byt pricinou a ze jej take spravanie pride chore... ty si to zobrala osobne a odvtedy si s nou nebola ochotna diskutovat a prijimat jej nazory...asi by sa ma to tiez dotklo, v dalsej diskusii by mi to ale asi tiez nebranilo, pokial by svoj postoj vysvetlila...ked niekedy citam freuda, tak by som k takemuto nazoru tiez mohla dospiet🙂 tiez tu mnohokrat zastankine prirodzenych porodov pisu aky psychicky vplyv moze mat nedopulzovanie pupocnika, ci neskore prisatie sa dietata na dietatko v buducnosti - tiez su to len nazory, pripadne vyskumy podlozene patologickymi pripadmi... mam ja brat osobne tieto prispevky kedze ani ja som vedome nenechala dopulzovat pupocnik? ja tiez ziadne dosledky nebadam na svojej malinkej, nevidim ich ani na sebe a na nikom v mojom okoli a pritom sme vsetci odrodeni komunistickymi metodami 😉

v takychto temach sa treba trosku odosobnit - ked si presvedcena o spravnosti svojho konania pre seba a svoje dietatko tak si za tym stoj a kasli na ine nazory... Ja osobne som si pozrela aj link na video prirodzeneho porodu ktory dala dulkagabulka - bol to porod doma kde bolo aj malinke dieta pritomne - to mna napr. utvrdilo v nazore ze si myslim ze malinka tam nema co hladat - prislo mi ze to dietatko sa o maminu velmi balo, nechapalo preco je maminka ubolena - velmi ustarostene sa na nu pozerealo ked kricala, ani sa teda necudujem - mne to prislo ze to dieta sa tam trapilo... na druhej strane bolo pekne ako babatko hned prijalo - preto napr. som zacala rozmyslat zeby malinka mala babatko hned vidiet po narodeni ... co je teda u mna to nove... ale mat ho pri porode, to urcite nie 😔

pici
14. jún 2011

@reanda to bola ironia.. ty mi dokolecka pises na co sa vyjadrujem ked som sa uz vyjadrila. cize... mi pises ze nemam mat nazor

pici
14. jún 2011

@aliza presne tak ako napisala @dai ,JA SOM V ZIVOTE nenapisala ze tvoja dcera je a bude sexualna deviantka. napisala som ze aj taketo zazitky mozu dieta vies k deviacii v neskorsom veku / x inych okolnosti/.. a ty si to hned zobrala ze hovorim o tvojej dcere. ja som za zdravu sexualitu. pritomnost pri porode tam nepatri. ale tvoje rozhodnutie ti nikto neberie, a aj som napisala ze ked si s tym stotoznena , staci to vysvetlit, nemusis hned utocit a ignorovat. ja som nic zle nepovedala, kazdy nech robi podla svojho svedomia. zato ty a dulkagabulka ste sa do mna nie raz obuli, ze nemam dieta , nic neviem. a dulka sa to snazila dokonca este uboho zahrat, ze ja som len zla a zakerna zena, ktora inym zenam vyslovene zela aby sa im pri porode nieco stalo... na to ste zabudli ze? snazila sa odvratit pozornost , uputanim na to, ze nemam a nemozem mat deti... to ale lmoj nazor na porod nevytvorilo... tak asi tolko.. a ... o tom, ze sporak pali a popalis sa ked tam das ruku tiez vies aj bez toho , aby si to vyskusala... na margo skusenost-realita-moznost komentovat

ninan2
14. jún 2011

No, tak ak by nahodou niekoho zaujimalo nieco relevatne k teme, tj. co vsetko moze rodicka odmietnut a na zaklade akych zakonov, nech sa kludne ozve, rada poradim, a urcite nielen ja 🙂 Mozete aj cez IP.

pici
14. jún 2011

@ninan2 mozem sa spytat preco ides rodit do nemocnice?

wieruss
14. jún 2011

@ninan2 ahojkaj, citam tuto temu uz dlhsie a kedze sa asi vyznas, prosim ta ... nemocnica ma titul Baby Friendly, ale proste babo ti po porode nedaju na brucho, lebo ho musia hned umyvat a na prisanie ho daju potom len na chvilku ... tiez nerespektuju porodne plany... je mozne sa nejak domoct toho, aby mi babo dali po porode a tiez aby som s nim potom mohla byt aspon hodinku na sale? lebo citala som, ze vysetrenia mozu urobit aj na bruchu matky - hovorim pravdaze o zdravom babetku a bez komplikacii porod. vopred dakujem 🙂

ninan2
14. jún 2011

@wieruss Ahoj, nuz oni by bez Tvojho suhlasu nemali robit vobec nic, lebo ty si zakonny zastupca dietata, a iba ty rozhodujes o tom, co sa s nim deje... takze mas pravo im povedat, aby Ti ho dali na brucho atd... a neodnasali ho nikde prec (co je vlastne fakticky bez Tvojho suhlasu unos, ale zas nemusime to prehanat, nemyslia to hadam az tak zle...). Vsetky nutne vysetrenia sa samozrejme daju spravit aj na Tvojom bruchu. Je dobre mat pri sebe niekoho, kto dohliadne na to, aby sa Tvoje zelania/prava respektovali, najlepsi je manzel...
Existuje nieco ako Priloha k informovanemu suhlasu, ktory pripojis k Inf. suhlasu pri jeho podpise, a kde presne rozpises, ze co si ako predstavujes. Ta priloha vychadza zo zakona o zdravotnej starostlivosti a Charty prav pacienta. Na tieto prava mas narok, a to nezavisle od toho, ci to niekto podpise alebo nie, na rozdiel od Porodneho planu, co je iba subor nejakych zelani... Ak v porodnici spravia nieco inak, ako si chcela, mas narok ich potom zazalovat, kedze nerespektovali Tvoje prava...

ninan2
14. jún 2011

@pici no pretoze budem rada, ak mi v pripade nejakych komplikacii pomoze doktor...

wieruss
14. jún 2011

@ninan2 dakujem za info... vies, nevidim to az tak cierno, len proste by som bola rada, aby bolo nieco aj podla mojich priani ak sa bude dat a nielen tak ako to oni robia a su zvyknuty rutinne a co najrychlejsie ...

ninan2
14. jún 2011

@wieruss jasne, chapem... No ak to nechces riesit tak radikalne, ze cez ten Informovany suhlas, a vies, ze porodne plany aj tak nerespektuju, budes si to musiet "vybojovat" priamo na sale, budes sa ohanat tym, ze mas na to pravo, snad si to uvedomia... Alebo si skus najst inu porodnicu, ktora by to respektovala, ja napr. nemam problem cestovat aj 200 km tam, kde viem, ze to bude OK...

dulkagabulka
14. jún 2011

@wieruss na prvych strankach tejto temy mas vsetko popisane..aj ako ma vyzerat priloha k IS 🙂
želam ti,aby sa to podarilo...je to nadherne

na sale bez toho,aby si to mala niekde napisane ti to nikto neurobi...ak to nemaju ako štandardny postup

wieruss
14. jún 2011

@ninan2 ved toto ... je smutne, ze skoro nikde stredna cesta nie je, pritom clovek nechce az tak vela... trosku empatie a pochopenia 🙂 a s tou porodnicou, ano zvazujem aj druhu, je 30km od nas, lenze tam zas je problem, ze sice su ludsky a vsetko, ale pokial je plne 6-nedelie, tak nemas babo pri sebe na izbe 😠 a vies teraz pre a proti... a navyse ty mas termin teraz v lete, ale ja v zime, ked si predstavim fujavicu ako hovado a cestu 200 km niekde ... 😀 😀 😉

wieruss
14. jún 2011

@dulkagabulka len vies, ako som uz pisala, ja by som bola rada, keby som to nemusela davat ako prikaz, lebo zas v podstate ja nemam ani tusenie ake to bude... viem si nastudovat co najviac, co sa aj snazim a vytvorit si podmienky tak, aby to bolo co naj pre drobca i mna... skor to berem ako moje priania, ktore by som bola rada, keby boli splnene ak to umozni moj a drobcov zdravotny stav 🙂

pici
14. jún 2011

@ninan2 a ako myslis ze sa pozeraju na zenu, ktora je najprv hrdinka s IS v ruke, s vyhrazami o zalobe za unos dietata, s postojom, ze vsetci budu piskat ako ona chce inak budu porusovane jej prava..... ktora potom ziada pomoc..? samozrejme zjednodusene som to povedala. preco sa neda slusne dohodnut, ale dojst dobre ze nie s policajnou eskortou a vydupat si takymto sposobom svoje? potom sa necudujem ze ked sa nieco v nemocke aj opytas, tak ta maju za dalsiu co len vymysla... a pritom by stacilo najst stred medzi poziadavkami a personalom a nestavat sa do role, ze vsetko zvladnem sama najlepsie, lebo najlepsie to aj viem, ale ked nie tak dik ze ste tu...

dulkagabulka
14. jún 2011

@wieruss
chapem...chceš,aby tam bola pekna atmosfera a nie atmosfera konfrontacie...

no tvoje babatko ma iba jednu tuzbu po narodeni- byt s tebou.....a kto si ho ma zastat ak nie ty?

pici
14. jún 2011

@wieruss pekne napisane. s pokorou a ochotou dalej zajdes ako s podmienkami , prikazmi a vyhrazkami

pici
14. jún 2011

@dulkagabulka vidis. ty mas na vsetko odpoved. @wieruss napise ze to nechce davat ako prikaz a ty ju nabadas aby tak urobila. preco? ty si na mna napisala ze ja som chora osoba... citam co ty pises. priamo ty si tu ta , co zeny hecuje a vnucuje im napriklad vhodnost IS... preco? ved da sa aj slusne dohodnut v nemocnici... ked tam budu magori, tak jej ani IS nepomoze a moze si piskat... naco extremy?

dulkagabulka
14. jún 2011

@wieruss
ono...skusenosti mamičiek su dvojake...
su take, čo mali plan a bol im dopredu zamietnuty s odporučanim, ak toto chcu, aby šli rodit inam..
su take, ktore po takomto odmietnuti napisali prilohu k IS a skin to skin s dietatkom prežili

a su take, čo mali plan, v porodnici ho podpisali a v nemocnici im naozaj vyšli v ustrety- milo a jemne- tak sa to stalo napriklad tu v TT-ale vzdy je to treba mat dopredu podpisane od primarky novorodencov

takze jedine čo ti mozem poradit je, ist si to dopredu dat podpisat ..aby si vedela, ako to v tej nemocnici chodi a aby si potom nebola sklamana

pici
14. jún 2011

@dulkagabulka neodpovedala si tu na otazku , kolko dostane dula za porod? mozes aj IP, zaujima ma to

dulkagabulka
14. jún 2011

@wieruss jedine čo je treba je skusit to...
radsej lutovat,ze som niečo skusila,ako to,ze som to ani neskusila 🙂 🙂

a ver,ze ani tu neboli prvykrat nadšeni...ale potom veru ano...pani primarka sa vyjadrila,ze to velmi rada podpisuje- take suhlasy

mamička,ktora ten jej suhlas nema, to zatial nedosiahne

reanda
14. jún 2011

@wieruss ja rozmyslam tak, ze ked uz budem chodit na kontroly do porodnice, tak sa tam porozpravam s doktorom, co bude mat sluzbu, o tom, ako to funguje u nich v porodnici a o tom, co ja by som chcela a ako si to predstavujem.. a budem vidiet, ci bude problem, alebo ci sa da dohodnut.. ked nie, tak potom by som to asi riesila dalej nejakym tvrdsim presadzovanim si svojich prav.. ale dufam, ze nebudem musiet

dulkagabulka
14. jún 2011

@wieruss inak..na konferencii bola vrchna sestra z novorodeneckeho z Martina /ak sa nemylim/ a ta vravela,ze to tak robia...mas to daleko??

ninan2
14. jún 2011

@pici to, co si o mne bude mysliet personal nemocnice, je uplne to posledne, co ma trapi... Ak budem mat nejaky problem, je ich povinnostou mi pomoct, za to su plateni z nasich dani a aj skladali taku prisahu... A ja mam zas pravo tuto pomoc odmietnut, to je cele.

pici
14. jún 2011

@ninan2 a kde budes rodit?

pici
14. jún 2011

preco vlastne nebojujete o to, aby na slovensku boli porodne domy? tak ako napriklad v UK?

ninan2
14. jún 2011

@pici ak bude vsetko OK (po zdravotnej stranke), tak by som chcela v Banskej Stiavnici. Predtym tam ale samozrejme pojdem a porozpravam sa s primarom o mojich zelaniach co sa tyka porodu... Nema problem podpisat porodny plan s normalnymi neextremnymi poziadavkami, tam je to bezne. Ak by to ale z nejakeho dovodu neslo, tak vytiahnem tu prilohu k Inf. suhlasu. Inak aj tu uz v pohode akurat v utorok podpisal jednej znamej, ktora sa tam tiez chysta rodit...
Kazdopadne som ochotna o tych poziadavkach aj diskutovat, a pripadne z nich aj zlavit, na zaklade dostatocnej argumentacie, nie som zas taka, ze chcem ist cez "mrtvoly"...

pici
14. jún 2011

@ninan2 to sa mi paci :D

wieruss
14. jún 2011

@dulkagabulka Martin neni daleko, je takisto ako Cadca (30km) len sa obavam toho, ze v zime sa trepat autom cez Strecno, alebo cez Kysuce neni zrovna bohvieco, a keby nahodou snezilo, nerada by som rodila v aute 😅 a ano, ja viem, ze babo ma/chce v prvom rade mna, preto sa snazim, aby som mu to mohla umoznit. Cely problem v ZA je ten, ze napriek tomu, ze su "baby friendly" tak proste porod do toho u nich asi nezapada... ja viem, ze aj tu su sestricky a par doktorov, co tomu rozumeju - moj gynekolog je aj porodnik, mava sluzby v Ziline, preto zvazujem, ze ked uz bude mat sluzbu tu v ZA, tak sa nemusim nikam trepat 🙂 a zial, ako som pisala, porodne priania nikto nepodpise ☹
@pici naucila som sa, ze zvlast u doktorov to tak chodi... vecsinou ked nehystercis/nedrzacis a slusne sa pytas, poprosis tak su ovela milsi... a v dnesnej dobe na vyber moc nieje, rodi sa v nemocnici (aj kvoli bezpecnosti som sice za, len ten pristup aspon na tom porodnickom oddeleni by mohli humanizovat)
@reanda moj doktor robi aj monitori, takze ja do nemocnice nechodim vobec.. preto neviem ako sa k tomu dostat, este rozmyslam, ze povedat tete (ona je vrchna sestra na druhom oddeleni) ale to sa zas obavam, aby nemali pocit, ze ich do niecoho niekto nuti, lebo "po znamosti" 😅 a inak kde planujes rodit ? 😉