Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@aduskatt
ja som dala, vsetky, aj TBC aj vsetky ostatne "povinne" (myslim ze su rovnake tu v UK ako doma) sa som posero ako pici hovori 😀
ale suhlasim s tym ze by si mal kazdy vybrat za seba...
ale nasledky keby naozaj vypukla nejaka epidemia a ti nezaockovani ju zacali prenasat a rozsirovat, potom kto by niesol tie nasledky? ale to je ina tema....to len tak pomimo
@andrealisy ano som v tomto smere posero...
@pici
aj ja 😀
@andrealisy ja som synovi dalal tiez vsetky.........len to som este nebola tak informovana a scitana.teraz nedam ockovat drvivu vacsinu a aj tie co dam, dam urcite neskor ako sa ockuje standardne............nebudem do miminka pchat hlinik, formaldehyd a pod..ale to je len jeden z viacerych dovodov, ktore ma vedu k presvedceniu nedat ockovat vsetko a hned
@aduskatt
no to hej mojej malej este stale chyba jedna vakcina z tretieho povinneho ockovania 😀 mala ju dostat v 4tom mesiaci ale nedala som doteraz..... a dam az v auguste, mala dostat 3 davky v jeden den, rozdelila som jej to na 3x a nikto nic nepindal, divne kukali ale ze ok, ked chcem 😀
@andrealisy neockujucich stale pribuda, tak si lekarky pomaly zvykaju asi🙂)
@pici ano a mne sa to paci🙂.len skoda, ze nenesu zodpovednost ani za to, ze rodica neinformuju o vsetkom podstatnom, aby sa mohol sam rozhodnut, ci zaockuje, alebo nie a ked zaockuju dieta, ktore ma nasledkom toho nejake poskodenia, tiez nenesu zodpovednost...ale to je tiez ina tema🙂ale mudro hovoris, co hovoris
@aduskatt aj neockovat je dost velka odvaha. ale je to tvoje rozhodnutie a pokial vies co robis co nespochybnujem tak je to potom maximalne ok.. a o tom epino nikto nepocul?
@andrealisy
@aduskatt
@zuzi118
@aduskatt jasne ze nie, lekar pichne , to co je povinne. ked sa nieco stane, nie je to jeho vpichom ale vplyvom vakciny a lekar neni zodpoveny, co je docela logicke... ale ako si povedala, ina tema
chyba dostatocna informovanost. lekari su stara skola, ale su aj mlady ktori su presvedceni, ze ockovanie je ok.
@pici jasnacka, aj ja som bola presvedcena o to, ze je to OK, syn ma 7 a je plne ockovany.....len to som este nevedela( na co by to lekarka povedala), ze vakcina obsahuje formaldehyd, hlinik, a podobne humusy a nevidela som za tym akurat tak kseft.ale nebudem to tu rozpisovat, kto chce, info si najde.......podla mna mums, ovcie kiahne, rotavirusy a ine bezne prekonatelne choroby je totalne zbytocne ockovat
my cakame prve babatko v novembri a budem rodit v uk, kde si sama zostavujes svoj porodny plan ktory oni musia respektovat (hlavne ho kazda zena musi mat)takze si tam mozes napisat co chces,napr. mat pustenu hudbu , manzela pri porode, dieta ti okamzite polozia na prsia, maly sa od teba nepohne ani na sekundu a ak ano tak len v doprovode teba alebo muza, mozes poziadat o vlastnu izbu) a vela dalsich veci co som si ani nemyslela ze to mozes ziadat. Viem ze tu nijaky klistir neexistuje a hlavne ze ak je vsetko v poriadku o 6 hodim sa moze ist domov alebo na druhy den.
@pici pri prvom som o takej srande ako epi-no nepocula, pri druhom som o tom uz sice pocula, ale aj preto, ze som cakala dve babatka, tak som nechecla riskovat ani v najmensom nieco cim by som si mohla narusit vag. mikrofloru a tym ulahcit vznik infekcie.
Pocula som na epi-no chvaly, baby co ho pouzivali porodili bez nastrihu. Ale ja by som ho ani dalsie tehotenstvo nepouzivala. Moj osobny nazor je, ze vagina nepotrebuje trenovat, aby sa roztiahla. Vplyvom hormonov, ktore posobia pocas porodu sa tkanivo stane elastickym a pruznym. Citala som nazor jednej americkej PA a v celku sa s nim stotoznujem, ze pri pouzivani epi-na, aj masazi hradze, moze dojst k mikrotrhlinkam v tkanive a vznikaju mikrojazvicky. Tkanivo potom nie je take elasticke.
Moj osobny nazor, ktory ale nemam podporeny ziadnymi studiami, je to len moja domienka, je ten, ze efekt epi-na, masazi hradze a tak isto aj dianatal gelu spociva v tom, ze pokial je o tom porodnik informovany, tak neberie do ruky automaticky noznice, cim vlastne sposobi, ze hradza zostane nedoktnuta, alebo s malinkymi poraneniami prveho stupna (odreninky, trhlinky).

@pici s tou prvou castou suhlasim...vlastne suhlasim az po ten posledny riadok🙂ale to je uz debata do inej temy, nie o porodoch, tak aby to tu nezamkli