Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@zuzi118 sorry, ze do toho skocim. tu napr. prave PA odporucaju bud masaz alebo epi-no. ja som masirovala (epi-no mi prislo velmi drahe) a porodila som 4,4kg dieta bez nastrihu, s 2 stichmi. a po porode PA len skonstatovala, ze vidno, ze sme cvicili. takze ja si myslim, ze mne to pomohlo 😉
@bubelko Ano poznam tento nazor, ale nestotoznujem sa s nim. Je mi blizsi ten nazor, ktory som pisala vyssie. Nepoznam ziadnu studiu, ktora by sa tejto teme venovala, takze to neviem objektivne zhodnotit. Teda viem o jednej studii, ktora dokazala ze pri masazi hradze bol nizsi vyskyt nastrihov, ale ako som spominala, domnievam sa, ze efekt je skor v zdraznlivosti porodnika. Ale ako vravim, nemam to preskumane. Opieram sa v tomto pripade skor o pocit, nez o realne fakty.
@pici naozaj ti na toto neviem odpovedat. Ak sa priklonim k nazoru americkej PA, ze pri cviceni sa robia mikrotrhlinky, tak tieto odreninky by mohli byt logickym dosledkom. Avsak na druhej strane, aj zeny ktore necvicili mavaju taketo poranenia, takze to s cvicenim vobec nemusi suvisiet. Ono predsa len to nie je len tak, vytlacit hlavicku babatka. Je to extremna namaha pre tkanikovo hradze, takze taketo poranenia su naozaj uplne normalne.
@pici
nemam ziadne skusenosti s epi no, len s cvicenim a masazou hradze, ale ani to som nerobila 😅 ja som mala kliestovy porod takze by mi to bolo aj tak na prd.... 😢
@andrealisy no ved to sa pytam ze ci to niekto pozna lebo svagrina mala aj tak cs.. cize aj jej to bolo na prd.. ale aspon sa pobavila...
@rm
nemusis mat porodny plan ja som nemala, nestihla som si ho zostavit 😀
a napisat si mozes, ked sa veci skomplikuju (moj pripad) plan leti von oknom ako by to bolo aj u nas aj vsade inde...
@pici nie je to sranda, zo zaciatku mozno trocha neprijemne, ale nic strasne. ja som dostala pri predporodnom kurze navod od PA a toho som sa drzala.
http://www.swissmom.ch/schwangerschaft/praktisc...
neviem, ci vies po NJ, ale tento presne to bol 😉
@zuzi118 netusim ani ja, viem vsak, ze som nikoho dopredu neinformovala a ani sa ma na to nikto nepytal. takze je to cisto moja skusenost - nic viac, nic menej.
kocky ten posledny prispevok si nevsimajte, uz mi zacina zasibavat 😉
@pici
https://www.youtube.com/watch?v=DK2P8Ziqc6Y tu mas videjko ako sa perinealna masaz robi.az ku koncu videa to pani ukaze.dovtedy vysvetluje kedy a ako a cim je vhodne tu masaz robit 🙂
inak to tbc je uz naisto zrusene po novom roku? ja budem iste az buduci rok rodit a teda moje druhe dieta nebude zaockovane a aj ked viem,ze ta vakcina je mozno na dve veci,tak stale riesim tu vnutornu dilemu strachu matky,ze jedno dieta zaockovane je a druhe uz nebude.jedno je chranene,druhe uz nebude 😒
@bobocka S tou TBC to ber presne naopak-jedno si ohrozila zbytočnou chemiou v case, ked nik nevedel, ako je tvoje dieta na tom imunitne,druhe neohrozis-nepichnes mu plno chem.sajrajtov pre vidinu pochybnej specifickej imunity,nasledkom ktorej zhoršiš vseobecnu imunitu.Jaj, ale som to komplikovane napisala 😨 kedže sa to už takmer nikde neočkuje,tak by som sa toho nebala.Oni ti nasi odbornici veeelmi tažko opustaju pov.očkovania a ked sa takto rozhodnu,tak ver tomu,že to už mali spravit davno.
@bobocka
moj syn mal 5 rokov, ked mu robili vysetrenia a pri nich sa zistilo, ze už nema protilatky proti TBC /a to bol ako novorodenec očkovany/...v minulosti sa preočkovavali ešte 6 roční a myslim ze 18 roční /ak si dobre pamatam/...teraz očkovali novorodencov a preočkovavali okolo 15 roku/fakt si to už nepamatam presne/
takze ta dilema ani možno nie je opodstatnena..možno nebude chranene ani jedno 🙂
http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/krimi-a-nehody... baby zle mi je ☹ ☹ ☹ ☹ strasne ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ poporodna psychoza? zena uz o jedno dieta prisla a tiez nie najkoser sposobom.utopene vo vanicke.ako sa moze dieta utopit vo vanicke,ked ho raz matka drzi pri umyvani. 😠 🙄 tejto tu psychozu nezozeriem.tato ma psychicky poblem a je to svina,lebo zabit vlastne dieta...ved to sa neda!!!!!ako to niekto moze spravit???? 😠 😠 😠 😠 😠 😠
@kaja73 @dulkagabulka vsak ja tieto veci vsetky viem 😉 .nie som novacik v teme o ockovani.len ten vnutorny pocit,ze jedno ju ma a druhe nie.ci uz je ochudobnene jedno ci druhe,furt tam bude rozdiel medzi detmi.to je ta moja dilema. 😕 to predsa riesi kazda jedna matka,ktora si prejde tym,ze jedno dieta na danu chorobu ockovane ma a druhe nie.nech je to hocake ockovanie.viditelny rozdiel tam byt nemusi,no vnutorne to matka spracovat musi. joj ja este rpzdychavam to miminko.zle mi je z toho 😢
@bobocka
chapem...podobne sa vnutorne vyrovnava moja znama, ktora rodila rozdielne deti..so zasahmi a separovanim a bez zasahov a s bondingom...tiez vravela, ze akoby mala vyčitky, že to tomu prvemu akoby nedopriala...a vysporiadava sa s tym...
@dulkagabulka no kazda matka sa musi vysporiadavat s akymkolvek rozdielom co ma pri detoch.nieco su badatele,ktore nie su nejakym hlavybolom a ine veci sposbia bezsenne noci.kazda sa s tou danou vecou a pripadnym akymkolvek rozdielom pri detoch vyrovnavame inak.ja viem,ze to spracujem v pohode,ale je mi jasne,ze ked to bude realne a aktualne,tak to budem vnutorne riesit.
@bobocka ja jedno dieta ockovane mam a druhe nie a nejak ma tato dilema nechytila, rozdiel medzi detmi nevnimam, ani ze by bolo jedno o nieco ochudobnene. Dceru som dala ockovat, vtedy som sa o ockovanie nezaujimala, robila som to, co kazal lekar, nezamyslala som sa nad tym. Potom som sa dostala vdaka jednej maminke tu, na MK, ktora tragicky prisla o dcerku, k tejto problematike a dospela som k zaveru, ze zatial syna ockovat nedam. Ja som rada, ze jeden aj druhy su v poriadku, bez rozdielu 😉.
@bobocka
hroza 😢
co by niektore zeny dali za babatko a niekto si nevazi ten najvacsi dar a zazrak zivota....
tiez neverim ze to bola poporodna depresia!!!!!!!! 😠

@zuzi118 a preco sa potom zeny dotrhaju aj ked cvicia?