icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

pici
5. júl 2011

@bubulka722 a co je odveci? nechapem. stalo sa mi nieco zle- bolo myslene, ze som mala asi vazny problem. a preto si lekarov vazim... asi si ma zle pochopila...

aliza
5. júl 2011

fiiha, kym som napisala svoj prispevok, diskusia sa ubrala uplne inym smerom 😒, ze vas to bavi, dievcata

bobocka
5. júl 2011

@aliza a teraz na ktory prispevok si reagivala?teraz naozaj nevyryvam,len sa tu strasne vela toho popisalo a neviem co presne ta viedlo k tomuto prispevku.vsak toto sme uz myslim davno preberali.alebo,ze by si ty bola to svetielko navracajuce sa k povodnej teme? 🙂 tak to potom palec hore 🙂

reanda
5. júl 2011

@pici ty si vztahovacna jak slak, ale vsetci ostatni musia byt cool a uplne objektivni 🙂 ..ty mozes byt ironicka a provokativna a pisat ako ti "huba narastla", ale k tebe si to nikto dovolit nemoze a vsetci si musia desatkrat premysliet, aby ich prispevok smerom k tebe bol dobre "ucesany", ze by sa ta to nahodou nedotklo.. ja si tiez budem pisat, ako mi huba narastla, ak budem mat na to chut a ked sa ti zda, ze ta sudim a nespravodlivo hodnotim, tak sa s tym nejak vyrovnaj

slniecko77
5. júl 2011

@aliza urcite mas pravdu, ze kazdy pacient by mal mat na vyber 😉
..ja som tiez rodila len s midwife, nebola som neustale vaginalne vysetrovana, mala som PP, bola som monitorovana Dopplerom, mohla som si vybrat polohu, nebola som napichnuta na oxytocin pocas porodu, dieta hned po porode prilozene a zostalo na mne dalsie 2 hodiny - bol to uzasny pocit, mala som porod bez najmensej traumy - ale...
..vies, ze UK ma najvacsi pocet z krajin EU mrtvonarodenych deti? presne toto ma desilo, ta ich starostlivost - nestarostlivost 😝
..urcite nie som za prehnanu starostlivost pocas tehu ani porodu, ale zase ani za uplnu ''nestarostlivost''
..som za to, aby to cele bolo ponate nejakou strednou najrozumnejsou cestou..mozno len to sa snazia pici a bobocka povedat

aliza
5. júl 2011

@bobocka no, reagovala somna diskusiu z dnesneho dna asi okolo 9 vecer? kde to bolo zase o tom, ze su tu naturalistky, ktore by najradsej odmietli uplne vsetko a tak, ale ved neva, aspon som bola k povodnej teme 😀

pici
5. júl 2011

@reanda ale ja ked pisem nieco tebe, tak asi to patri tebe nie?ci?ty ma nesudis. ty o mne rovno hovoris ze som hlupana bez nazoru a ako mi bude v zivote fajn, lebo nemusim rozmyslat :D ibaze opak je pravdou a to nebudem ti treti krat pisat, mala som pocit ze na druhy krat to pochopis, ze nie som ovecka ktora poslucha. tak pisem to este raz pre istotu, nie som hlupana, a nie som ani ovecka, ani nejaka blbecka, ktora ma nazor, lebo maminka ju to doma tak naucila a pocuva vsetko, lebo aj ostatni to hovoria. ja mam zial tiez svoje skusenosti, na zaklade ktorich moja dovera v lekarov- opakujem par konkretnych vznikla.. ale byt silou mocou ina, a pisat naco je monitor, naco je vysetrenie.. tak az taka bojovnicka proti vsetkemu a vzdy nie som.

aliza
5. júl 2011

@slniecko77 ale tu nejde o UK, porodne domy su vsade vo svete. a ja som zase videla statistiku, kde umrtnost v UK je nizsia ako napriklad na SK

pici
5. júl 2011

@slniecko77 mojimi slovami by to asi nepochopili tak , ako ked to napise niekto , kto je skor nakloneny prirodzenemu porodu. ale presne toto som chcela povedat. totalna nekontrolovanost , to sa proste neda. cize aj ti : nepotrebni doktori, su predsa len asi na nieco potrebni

drzubok
5. júl 2011

@aliza umrtnost je statistika s ktorou sa dobre manipuluje

pici
5. júl 2011

@drzubok vzdy nou manipuluje ten, kto si chce ohriat polievku.(nemyslim alizu/ cize som presvedcena o tom, ze relevatne statistiky snad ani nie su

bobocka
5. júl 2011

@aliza jaaaj,tak to som ja asi vtedy necitala,lebo som ostala ako puk zizat na monitor,ze na co reagujes 😀 😀 😀 ale aspon to bolo k teme 🙂 konecne .lebo to dozadu niekolkostranove odbocenie je veru riaden hlavybol 😖 .
ja som sa inak par stran dozadu pytala na veci ohladom homeo pri porode.nemas s tym skusenost? alebo niektora z vas? lebo v tom linku o knihach(slak to traf ten link co to tu cele zacal 😀 ) je aj kniha o homeo pri porode a viem ,ze tu na koniku je o tom tema,no je tam toho vela a kedze sa ma to teraz priamo netyka,tak sa mi to ani nechce studovat.prijala by som nejaku lahsiu cestu k poznaniu 😀 .keby niekto tu mal s homeo pri porode skusenost a napisal ,ze co sa kedy pouziva a na co to vlastne je atd,tak by sme boli zas v teme a ja by som bola vdacna 🙂

pici
5. júl 2011

@bobocka mam tu jednu kocku. ma nick bihan a ona ma v albume popisane o home pri porode, pred , pocas. taku tabulku, velmi zaujimave

reanda
5. júl 2011

@pici pisala som to tebe, lebo ty si pisala o autoritach.. a teraz sa mozem urazit ja, ked ma nazyvas osobou, ktora odmieta monitor atd len z dovodu, aby bola za kazdu cenu proti, nie preto, lebo je to moj nazor

estterka
5. júl 2011

@pici urad na dohlad nad zdravot. starostlivostou? ja nemusim hladat lekarov na porovnavanie,vobec to nie je to,kvoly comu som ich tolkych videla,ale to uz dalej vysvetlovat nebudem. skus ty raz ist s tym istym problemom za inymi troma lekarmi a uvidis,ze ti povedia ine ako ten tvoj.a odkial beries istotu,ze ten tvoj je ten spravny? vsak vsetci studovali medicinu a maju diplop.. ja som len chcela napisat,ze presne to co ten lekar v tej knihe pise,som zazila na vlastnej kozi. su studie,ze jeden lekar,ktoremu sa sa ukazal dvakrat rovnaky rtg snimok,ho ohodnotil rovnako.teda pardon,tych lekarov bolo dost vela a podobne. tak ako chceme,aby rpzdielny lekari to ohodnotili rovnako? tak kde potom kurnik studovali,ked sa nezhoduju??to ze zbytocne liecia lekari to co nemusia,to je jedna vec. ale ako si mozes byt ista,ze pri tvojom probleme lekar neprehliadne nejaky detail ,ktory ale moze uplne zmenit postup liecby?

pici
5. júl 2011

@reanda... ked potrebujes mat posledne slovo, tak ho maj, mne sa tu voloviny nechcu omielat dokolecka

bobocka
5. júl 2011

@pici perfektna si.dakujem 🙂 kopirujem pre tie,ktore by to tiez zaujimalo :
Od ukončeného 8. mesiaca - príprava krčka na pôrod

Actea RAcemosa 7CH : 5 granuliek 2x denne
Caulophyllum Trac 7CH : 5 granuliek 2x denne - prvé dve nebrať spolu ale min. s 30. min odstupom
Gelsemium 9CH : 5 granulek 1x denne
Ignatia Amara 15CH : 1 dávka (maličká dóza) v nedeľu - 3 nedele po sebe
Arnica Montana 15CH : 1 dávka každý druhý utorok
Pri odchode do nemocnice (prasknutá voda alebo pravidelné kontrakcie)
Gelsemium 15CH : 10 granuliek pred odchodom a následne 3-5 granuliek počas kontrakcií v prípade stresu, stavov strachu alebo ak krčok ostáva tvrdý.
Actea Racemosa 15CH : 1 dávka (dóza)
Iný zdroj odporúča pomedzi kontrakcie Actea Racemosa a Caulpohyllum obe 5CH na striedačku 5granuliek
Po pôrode
Arnica Montana 30CH : 1 dávka pre maminu a jedna pre tatina 🙂
Staphysagria 9CH : 10 granuliek (tak často ako uznám za vhodné) v prípade epiziotómie a iných poranení (príp. 5 granuliek 2x denne)
CHina Rubra 9CH: 5 granuliek 2x denne (proti silnému krvácaniu a cit. nevyrovnanosti po pôrode)
Na obrázku mi chýbajú prvé dve v správnom riedení (5CH mám ešte z prvého tehotenstva) a navyše je Arnica Montana 7CH, ktorú mám vždy doma, keďže moja dcéra rada padá a robí si modriny.
Hammamelis Composé - prevencia "ťažkých nôh" a zlepšenie cirkulácie - 5granuliek 1x denne tak dlho, ako treba.

pici
5. júl 2011

@estterka som si tym ista len z dovodu, ze moju dgn potvrdili traja lekari. zial. kiez by sa z nich aspon jeden tak elegantne sekol.. :D ale to nezosmiesnujem tvoj pripad. napisala som, ze to ako si ty obstala ma mrzi a je to velmi smutne. mam aj zle skusenosti s lekarmi a to som tu tiez pisala.

pici
5. júl 2011

@bobocka no som rada, ze aspon nieco plodne som sem pridala

aliza
5. júl 2011

@slniecko77 no, pre mna stredna cesta bol ten porodny dom, cize kompromis medzi porodom doma a nemocnicnym porodom. Porodu domu som sa bala a nemocnicny som nechcela, takze pre mna toto bola stredna cesta. Pre kazdeho je stredna cesta nieco ine. U nas takato volba nie je, preto musia zeny behat po porodniciach ako Johanky z Arku a sermovat lekarom s PP pred ocami.

drzubok
5. júl 2011

@pici tu je tab. o umrtnosti http://www.indexmundi.com/map/?t=0&v=29&r=eu&l=en podotykam dojciat- tj. do jedneho roka________________

aliza
5. júl 2011

@drzubok ved prave

drzubok
5. júl 2011

@pici jedna vec je ze v inkub. dokazu inac dieta ktoré inac nie je schopné dozit pár dní- xxxyy syndromov potiahnut na viac ako rok

drzubok
5. júl 2011

@aliza preco myslis ze rumuni su tam kde su a rovnako turci

pici
5. júl 2011

dobru noc vam vsetkym, kde mate manzelov, ked do noci vysite na nete? lebo ten moj uz na mna zo spalne vykrikuje nech idem spat 😀

slniecko77
5. júl 2011

@drzubok juj, ale my sa tu bavime o mrtvonarodenych detoch, nie o dojcatach 😝
@aliza chapem, ze si sa tak rozhodla, pre mna zase porodny dom neprichadzal do uvahy..z dovodu nepritomnosti lekara,a le ako som citala, tak ten tvoj bolo v podstate spojeny s nemocnicou, v pripade nudze by lekar prisiel.. snad aj dostatocne rychlo 😉

bobocka
5. júl 2011

@pici inak by som chcela vediet,ze ako je to skusane,ze ci v konecnom dosledku to uzivanie homeo pri porode nemoze mat nejake negativne ucinky v buducnosti,ci uz na maminu,alebo na babo.ja som homeopatii velmi naklonena,no rozpravala som sa s jednou lekarkou homeopatkou a ona bola velmi za homeopatiu,no bola aj velmi opatrna. ked som napr davala maleho ockovat na mmr,tak som bola cela nadsena,ze tomu mozem nejak homeo pomoct.teda thuyou a morbilinom a siliceou(nakoniec sme skoncili len pri thuyi,lebo morbilinum bolo "nemozne" na svk dostat.) jedna pani doktorka mi dala celkom aj dost velke davkovanie thuyi, fakt den pred ockovanim,den ockovania,den po ockovani a este dalsie dva tyzdne.no a druha homeopatka ma hned stopla a povedala,ze len den pred,v den a den po.ze predsa len ide o malicke dietatko a netreba do neho len tak preventivne dalat lieky,aj ked homeo.predsa len je to male telicko.ona bola velmi opatrna. preto ja sa vzdy radsej obratim na homeopatiu,ale nemienim do seba gulicky hadzat ako cukriky a mam pred tym respekt. a v tomto linku co som prekopirovala je tej homeo viac nez dost 😖

drzubok
5. júl 2011

@slniecko77 tak mi ukaz tu statistiku

maca_p
5. júl 2011

pocuvajte baby!! zamknu vam pre tieto natahovacky temu a to chcete? ja nie, lebo ju rada citam. 😲