icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

slniecko77
5. júl 2011

@drzubok jasne, ze umrtnost ovplyvnuje aj vrodene chyby

maggie2
5. júl 2011

@slniecko77 sťažovala si sa na starostlivosť nestarostlivosť v UK. Ale perinatálna úmrtnosť je tam nižšia než na SK, kde teda sa nazdávaš že je lepšia starostlivosť. Nie je tu smajl s prevrátenými očami?

drzubok
5. júl 2011

@maggie2 fakt nechapes ze perinatalna umrtnosti je skoro z polovice stavy nezlucitelne so zivotom? ostatne asfyxie atd.. to nie je o krajine a zdrav. starostlivosti

slniecko77
5. júl 2011

@maggie2 opakujem otazku..kde si prisla na to, ze obvinujeme domace porody?? nikde som to nenapisala 😀
@aliza ok dam vediet 😉 aj ho nazvali, ze je malinky ked k nam posielali pediatra 😀

aliza
5. júl 2011

@maggie2 oni netvrdia, ze to maju na svedomi domace porody, ale celkovo zdravotna starostlivost o tehotne a porody ako take, cize hlavne nemocnicne lebo tie su stale najviac vyuzivane, nakolko v porodnom dome sa nedava epidural

slniecko77
5. júl 2011

@aliza som rada, ze aspon niekto chape co som chcela povedat/napisat 😉 😀

maggie2
5. júl 2011

@drzubok ja neviem čo nechápeš Ty, vyťahuješ nejaké staré pofidérne články, pritom fakty nepustia:

Tab. 1: 34 krajín s najnižšou dojčenskou úmrtnosťou v roku 2009 Poradie Krajina Úmrtí do 1 roka na 1.000 živo narodených
1 Singapur 2,31
2 Švédsko 2,75
3 Japonsko 2,79
4 Island 3,23
5 Francúzsko 3,33
6 Fínsko 3,47
7 Nórsko 3,58
8 Malta 3,75
9 Andorra 3,76
10 Česko 3,79
11 Nemecko 3,99
12 Švajčiarsko 4,18
13 Španielsko 4,21
14 Izrael 4,22
15 Lichtenštajnsko 4,25
16 Slovinsko 4,25
17 Južná Kórea 4,26
18 Dánsko 4,34
19 Rakúsko 4,42
20 Belgicko 4,44
21 Luxemburg 4,56
22 Holandsko (cz: Nizozemí) 4,73
23 Austrália 4,75
24 Portugalsko 4,78
25 Veľká Británia 4,85
26 Nový Zéland 4,92
27 Monako 5,00
28 Kanada 5,04
29 Írsko 5,05
30 Grécko (cz: Řecko) 5,16
31 Taliansko (cz: Itálie) 5,51
32 San Marino 5,53
33 Kuba 5,82
34 USA 6,22

Pozn. prekl.: v tabuľke chýba Slovensko, ktoré malo podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky v roku 2009 dojčenskú úmrtnosť 5,65 úmrtí do 1 roka života na 1.000 živo narodených detí.

maggie2
5. júl 2011

@drzubok pardón to bola dojčenská úmrtnosť tu je perinatálna http://translate.google.at/translate?hl=sk&lang...

slniecko77
5. júl 2011

@maggie2 heeeej my sa tu bavime o stillborn..teda o mrtvonarodenych detoch...uf 😅
..a stale cakam na odpoved 😉 😀

aliza
5. júl 2011

a treba brat do uvahy aj porodnost, v UK su milionove skupiny ludi, napriklad Indovia, pakistanci, ktori maju minimalne 5 deti, cize sa skor stane, ze nejake dieta aj umrie, je vyssia sanca pri tolkych detoch a nemusi to mat nic spolocne so starostlivostou.

slniecko77
5. júl 2011

aliza to mi pride nerelevantne, ked ma niekto 5 deti aky to ma suvis s vyssou umrtnostou?

maggie2
5. júl 2011

@slniecko77 Slovensko so zdravotnou starostlivosťou je v priemere pod kritiku. Je to najskorumpovanejšia oblasť, pochybenia, úmrtia právne nevymožiteľné postrach všetkých právnikov je biela mafia. Štatistika chorobnosti obyvateľstva, celkového zdravotného stavu, úmrtia vo všetkých vekových skupinách nič nesvedčia o nejakej extra kvalite oproti iným štátom

drzubok
5. júl 2011

@maggie2 pofiderne.... ty tu celkom miesas císla oktorých nemas sajnu. aby si nabuduce vedela co je co Novorodenecká úmrtnosť predstavuje počet zomretých detí do 28 dní na 1000 živonarodených v rovnakom období.
Perinatálna úmrtnosť vyjadruje počet mŕtvonarodených a zomretých do 7 dní na 1000 narodených.
Štandardná dojčenská úmrtnosť vyjadruje počet zomretých do 1 roka s pôrodnou hmotnosťou 1000 g a viac na 1000 živonarodených s pôrodnou hmotnosťou 1000 g a viac.

slniecko77
5. júl 2011

@maggie2 ja ta ani nechcem presviedcat..a odpovede som sa uz uplne vzdala 😉 😀
..a zrejme nemas prehlad o inych odvetviach ked zdravotnictvo nazyvas najskorumpovanejsim 😉 aj ked suhlasim, ze uplatky sa by sa nemali brat..brala by som za to licencie 😉

bobocka
5. júl 2011

z mojej vlastnej skusenosti hovorim,ze uk zdravotnictvo a vobec starostlivost o tehotne je veeelmi zla.maximalna nespokojnost.uz som to tu pislaa a napisem to este aj sto krat.citila som sa velmi zle,mala som pocit,ze velmi neodborni ludia ma maju na salame,vobec som sa tam necitila bezpecne.na svk som bola ovela spokojnejsia. ak vas mozem poprosit,uz sem nedavajte tie statistiky umrtnosti.akoze pretekat sa v tom,koho smutna statistika o mrtvych detoch je presnejsia,to je na mna moc ☹ .

maggie2
5. júl 2011

@slniecko77 má to súvis s tým, že mnohým cudzincom ich viera ani nedovoĺuje absolvovať diagnostické vyšetrenia v tehotenstve...takže...nebudem ďalej rozvádzať...takisto mnoho cudziniek rodí ako na bežiacom páse....po pôrode vzápätí otehotnie...vyčerpaný organizmus...mnoho cudziniek síce žije v slobodnej krajine ale sú týrané manželmi, partnermi....treba ďalej písať?

slniecko77
5. júl 2011

@drzubok to vies, niekto si miesa pojmy s dojmami 😉
..slubuje a uz nebudem ''zla'' 😀

drzubok
5. júl 2011

@slniecko77 niekto ako
@maggie2 si tu naraba s císlami ako na stat.urade... presne o tom je statistika- kazdy si vytiahne co mu vyhovuje

maggie2
5. júl 2011

@drzubok chytráčka čítaj poriadne, veď som sa vzápätí opravila. Choď prosím Ťa vŕtať zuby a nie tu mudrovať

slniecko77
5. júl 2011

@maggie2 myslis, ze na Slovesnku to tak nie je? co sa tyka nabozenstva a tyrania??

maggie2
5. júl 2011

@drzubok to sedí na Teba, Ty si sa tu snažila manipulovať s Holandskom

drzubok
5. júl 2011

@maggie2 dobre, ty odbrzdi a chod uz spat, nezabudni si umyt zuby

slniecko77
5. júl 2011

ups niekto straca nervy 😉 😀
..vsak tu sa moze predsa kazdy vyjadrit nie?? @maggie2 sa tu tym kazdy ohana 😉

maggie2
5. júl 2011

@slniecko77 určite nie, pretože na SK naháňajú tehotnú až strach. Je nízke právne povedomie pacientiek, podrobia sa bez reptania príkazom lekárov.

maggie2
5. júl 2011

@drzubok si teda vtipná, namôjveru 😀 😀 😀

drzubok
5. júl 2011

@maggie2 pre mna je br.med.journal viac ako Mama a ja. problem je ze info nemusia byt z jedneho zdroja. co na tom nie je jasne The comparative study of mothers’ and babies’ health outcomes in 26 European countries, Peristat II, showed that the Netherlands had the third worst figures, after France and Latvia

drzubok
5. júl 2011

@maggie2 som ten nie ta

slniecko77
5. júl 2011

@maggie2 nejak som sa ''stratila'' rada menis rychlo temy, vsak?
..a to, ze je nizke pravne vedomie len dokazuje fakt, ze nie vsetci su sposobili o sebe rozhodovat 😉

maggie2
5. júl 2011

@drzubok to mi je úplne jedno čo si, ale kde je medzi tými krajinami Slovensko?

aliza
5. júl 2011

no, idem ja radsej spat, dobruuuu