icon

Čo sa deje po pôrode?

prdelinka12
1. okt 2012

Ako tak chodím na koníka,dozvedám sa vždy niečo nové,čo mi nikto nikdy nepovie...chcela by som vedieť,čo sa deje po tom,ako porodíte dieťa...že sa čaká na nejakú placentu a krv ? fakt sa to nemám koho spýtať...a ďalšie veci,prezradíte maminky ?

reanda
3. okt 2012

@prdelinka12 mozes si napisat porodny plan a dat ho precitat personalu.. najlepsie je taketo veci vybavovat este dopredu, pred porodom, ked budes chodit do nemocnice na kontroly.. aby ste uz dopredu boli vsetci pripraveni, co vas caka.. a ked napr. budes ziadat nieco, co ti lekari nebudu chciet splnit, mozes si vybrat inu porodnicu..

prdelinka12
autor
3. okt 2012

@majuska_m ale kluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuud 🙂

prdelinka12
autor
3. okt 2012

@reanda a nevysmeju ma ? 🙂 lebo neviem ci su u nas takto zvyknuty..

reanda
3. okt 2012

@prdelinka12 preco by ta mali vysmiat? ked sa budes chovat ako dospela zena, ktora si ziada nieco, na co ma pravo a stat si za svojim nazorom a nie ako nejaky ziacik, co pokorne ziada o nieco pana ucitela 😀 , nevidim dovod na vysmech... a ked nie su zvyknuti, no, tak nech si zvykaju 😉 .. musis si uvedomit, ze v porodnici si ty klient a lekar je niekto, kto ti robi platenu sluzbu, teda by mal brat ohlad na tvoj nazor.. samozrejme, nie ak budes ziadat nejake neuskutocnitelne somariny, ktore nemas nicim podlozene, len si si to tak z dlhej chvile "vymysela", ale aj vtedy by sa mali k tebe chovat prinajmensom slusne a vysvetlit ti, preco ti nemozu vyhoviet.. vysmech doktora k rodicke, nie je namieste nikde...

amadora
3. okt 2012

jejda čo tu čítam daktoré mamičky tak sa mi nezdá že mám 2 pôrody za sebou 😀 jediné "hrozné" po pôrode bolo šitie, to je fakt nepríjemné... ale inak pôrod placenty pohoda, mm bol pri bábätku tak ani nevidel, mne doktorka povedala že mám ešte raz zatlačiť a hotovo, nebolelo, čo vyšlo som neštudovala... prisatie bábätka nebolelo, ani som nepočula o tom že by malo 😕 stláčanie brucha pre vyprázdnenie maternice a jej zrolovanie možno trochu nepríjemné ale ani bolestivé by som nenazvala. ešte som aj obed dostala na sálu 😀 na izbe už som mala také pocity trochu pálenia a štípania tam dole a akoby mi tam bola zima (z toho vlhka). so stolicou problém nebol, akurát čípok som si pýtala na prvú potrebu nech to ide ľahšie a nebolí to. a že by som neudržala potom to vôôôôôôbec nie. a kontrola odspodu pri prepúšťaní z nemocnice, to je ešte kus nepríjemné 😅 inak nič strašné nevidím 🙂

amadora
3. okt 2012

a sa mi páčila ako to opísala @korenbaba tiež som mala rovnaké pocity a okolnosti, okrem cievkovania, mne sa podarilo samej

mamamajka
3. okt 2012

@dejka77 aj mne čosi pichli, len to akosi nezaberalo 🙂 Ale pri druhom pôrode už našťastie hej, inak neviem ako by som vydržala kým mi "zaštopkali" tú 5 cm jazvu... ( ja, 40-kilová som rodila syna otočeného zadočkom tak ma trošku rozdrapilo 🙂 )

lilysk
3. okt 2012

@prdelinka12 Ja som tiez masirovala hradzu a neviem co aby ma nestrihali a ked na to prislo som bola za 2 sekundy nastrihnuta ani sim nevedela kedy 🙂)))
To sa neda tak povedat ,ze striktne enchces ,lebo doktor je moj velmi dobry kamarat a vedel ,ze som zasadne proti ale radsej ma nastrihol ako by som sa mala potrhat ...vedla lezala kocka co vrieskala na doktora ,ze ona nechce a nechce a on ,ze ok a ju tak dotrhalo ,ze az konecnik jej rztrhlo a potom mala neviem kolko rokov problem ist aj na zachod ☹((
Takze je to velmi individualne ...ten nastrih je taky neprijemny ,ale asi by som bola dost nestastna keby ma potrhalo ...
Neboj nic vsetko zvladnes a ked este ani nie si tehotna mozes uz teraz masirovat 🙂)))))))

anjelik2509
3. okt 2012

@reanda aj mňa tam pichávalo a teda riadne, až som skoro plakala od bolesti...V pôrodke som to nejako vydržala, keď sme prišli domov, celé fialové a dokúsané som ich mala, tak som nechala bradavky deň odpočinúť, malá mala len z fľašky mlieko a ja som si odstriekavala...bradavky sa zahojili a skúsili sme ešte raz a už to šlo 🙂 hádam pri druhom už to bude lepšie, mamina bude skúsenejšia 😉 😀

anjelik2509
3. okt 2012

@lilysk mne môj manžel masíroval hrádzu o 106, ale nič mi to nepomohlo, keďže som mala sekciu...Ale ktovie, ako by to dopadlo, keby som porodila klasicky, či by ma nastrihávali a tak... 😕

neviemkto
1. dec 2012

@barbade no ja nie som expert, zatial ma prvy porod len caka, ale pokial viem, ak odmietnes nastrihnutie a bude to potrebne, mozes sa roztrhať a to je 1000x horsie ako rovný strih od lekara.. skus si o tom este nieco precitat a poradit za s lekarom, či je zrovna taky postoj spravny..

mrva
21. feb 2013

ja som bola prekvapená hlavne z toho, že som si počas pôrodu (9 hodín silných bolestí) dokázala pol hodinku pospať (teda bol to spánok prerušovaný kontrakciami) a veľmi mi to pomohlo 🙂 Po pôrode som bola prekvapená, ako ťažko sa učí prisávať bábätko na prsia (na sále sa mi to nepodarilo vôbec, takže to bolo skôr len priloženie), trápili sme sa s tým 3 dni, nakoniec sa prisala. Ale mlieka som mala viac ako moc a tak som na 4. deň po pôrode dostala štyridsiatky teploty a zápal prsníka (neskôr aj druhého), tak sme odsávali (čo vôbec nešlo), odstrekovali (to bolelo neskutočne), nahrievali, brali kvapky na uvoľnenie mlieka a stále dokola. Domov som kvôli zápalu išla až 10. deň po pôrode. Pri druhej som tiež na 4. deň dostala štyridsiatky teploty, ale to som už vedela, že je to "obyčajný" zápal prsníka z návalu mlieka (počas prvého kojenia som si ich užila 4), tak som striasala teplomer 😅 , aby ma ráno pustili domov a tam som sa už liečila 🙂 (ešte v ten večer, keď ma púšťali som si skočila na pohotovosť po lieky na zápal, tak to ubehlo celkom rýchlo - asi 4 dni a bolo to fuč).
Najprekvapivejšie však bolo, že oveľa horšie, ako čokoľvek predtým, vrátane pôrodu, bola prvá nádcha prvej dcéry.. to bola hrôza, stresy... fúúú.. radšej rodiť 🙂
Na pôrod mám ale dobré spomienky a mienim si ho onedlho opäť zopakovať 🙂

katuska1144
24. feb 2013

ja sa bojim :((((

althejka
25. feb 2013

po porode to bola taka ulava,bola som ako leco na tom stole.maleho mi zobrali sestricky a zatial sa mi zas venoval doktor, ze no, este chvilku podte so mnou spolupracovat 😀 lebo ja uz kukala do blba a chcelo sa mi spat.
tak na jedno zatlacenie este sup von placentu, to som ani necitila. vyumyval mi posvu s neviem akym roztokom a potom mi pozasival nastrih, najprv s gynekologickymi zrkadlami vnutorne stehy a potom vonkajsie. nezdrziavali sme sa s nijakym umrtvovanim, bol nastastie sikovny a o desat minut mojho ochkania a jojkania 😀 😀 😀 bolo hotovka. silno mi zatlacili na brucho ,potom dali take tazke vrecko a pichli novu kanyly do ruky .do pszvy mi supli nejake tampony a nechali ma samu 🙂 s infuzkou .a potom mi opat na chvilku ukazali maleho a uz som len telefonovala a tesila sa a zaspavala .
asi po hodke som isla na izbu

danjelca
25. feb 2013

po pôrode???Maximálne šťastie radosť a energia miešajúca sa s únavou....najkrajšie chvílky sa dejú po pôrode v živote!

mandarinka34
25. feb 2013

po porode som si povedala ze to uz nikdy viac nechcem zazit,ale teraz by som sla znova neopisatelny pocit ked ti prilozia babatko na hrud. a to som rodila 21 hodin s epiduralkov pri ktorej som si pospala asi dve hodky sama som si mohla davkovat podla potreby no horsie to bolo uz pritlaceny necitila som nic a nevedala som ako na to.az ked mi porodna asistentka povedala ze ak nezacnem tlacit to maly bude chory ani neviem kde sa vo mne vzalo tolko sili ale krpec bol do 15tich minut von.

althejka
26. feb 2013

ja si pamatam,ako som priatelovi ukazovala pocas tej nahnusnejsej kontrakcie palec hore.on ze super,jak ja si to uzivam.ale ja som mu ukazovala,ze JEDNO iba navzdy JEDNO. 😀 ale dnes uz mi to pride,ze v pohode aj druhe hahaa

bibix25
26. jan 2016

Viem ze je to asi stara tema, no mna by velmi zaujimalo ako to prebieha po tom ako zena "porodi" placentu a odlezi si na sala cca 2 hodky. Co je potom? Ide dole z kozy a? Ide hned na izbu lezat? Alebo do sprchy? Ved musi byt spinava, spotena... A ked zide z kozy dava si hned vlozku ci to az neskor? Nohavicky sa vraj nesmu mat? Tak ako to je? Sa v tej nocnej koseli odplizi hned lezat? 🙂 Ci?

natalym
26. jan 2016

@bibix25 No neviem ako to je dnes, ale ja som išla na izbu, teda ma pekne odviezli, pomáhali mi do postele a ešte ma nepustili do sprchy. Neviem už presne koľko som musela čakať, potom išla sestrička so mnou, dávala na mňa pozor.
Museli sme čo najviac vetrať a nohavičky zakazovali vtedy.

jana_eyre
26. jan 2016

@bibix25 zenu prelozia na postel a odvezu do izby, kde ju znova prelozia na postel, alebo si rovno sama presadne.. vela zavisi od casu kedy ju tam dovezu, od dlzky porodu a od toho ako sa zena citi..

pri prvom ma doviezli v noci o 12 na izbu, prelozili a sestricka sa ma pyta, ci sa chcem postavit.. poucena od mojich sestier ze sa mam snazit co najskor dat na nohy a ist sa vycikat som suhlasila a skoro som odpadla.. ale nakoniec som to s pomocou sestricky dala a isla na wc.. nic neslo a tak ma na druhy den museli cievkovat.. nevedela som sa postavit asi do obeda dalsieho dna, stale sa mi motala hlava..

pri druhej dcere ma prelozili, ja som si sadla a behala bez problemov a rovno mi doniesli dceru, skusala som si ju prikladat..

no a vlozky.. vlozky sa davaju vlastne stale rovno po porode, na posteli mas aj podlozku, keby sa vlozka zosuchla.. a nohavicky by som ani nechcela, je to ostara a hlavne z nich vsetko svrbi, boli, lepi.. ale nie su zakazane, len sa neodporucaju..

vtedy su to take zvlastne stavy, zeny stracaju hanbu, su rady, ze to maju za sebou, vsetky su tam na jednej lodi..

anjelik9993
26. jan 2016

@bibix25 mňa odviezli na izbu, musela som ležať 4 hodiny, dali mi vložku a podložku.. po 2 hodinách prišla sestra a pomohla mi sa osprchovať ( aj keď na mňa len dávala pozor, lebo ja som celkom v pohode zvládala). Nohavičky sa tam veru nenosia, hlavne keď je vizita ich nesmieš mať, inak sme mali, ale tie jednorazové.

natalym
26. jan 2016

Mňa sa doktor pýtal po pôrode: ,, Chcete vidieť postieľku? ,, Tak sa vyjadril. Ja som len: ,, radšej nie.,,

bubbble
26. jan 2016

@bibix25 ahoj, ja ti poviem ako to chodi u nas 🙂 po 2 hodinach co je zena na porodnom boxe aj s babatkom, tak ho odnesieme, so zenou vstavame do sprchy - tam sa idealne skusi vycikat, potom si hned da vlozku a porodnicke (sietovane) nohavicky. Normalne by si nemala mat, nevetraju. Aj tie vlozky su specialne, nelepiace, kvoli vzdusnosti. Vlozky si davaju v podstate aj ked vstavaju, na presun do sprchy, ale to si len tak pridrzia medzi nohami.. Oblecie si cistu koselu a na voziku ju odvezieme na sestinedelie. Este nieco by ta zaujimalo? 🙂

bibix25
26. jan 2016

No v podstate som chcela len totok vediet 🙂 A ako ta vlozka tam dole drzi ked zienka nema nohavicky? Pridrziavat si vlozku jedou rukou mi pride cudne. Ja sa budem citit asi dost trapne. A ako to potom vyzera na vizite? Co sa tam deje? A ked je viac zien na izbe nie je to cudne na vizite? Ja som dost hanbliva v tychto veciach. Co sa zas porodu tyka, to sa snazim mat na salame a nestresovat samu seba. Nejako bolo, nejako bude. Kazda si tym prejdeme, musim aj ja pre to male ruzove stastico 🙂

natalym
26. jan 2016

@bibix25 Normálne si ju držíš nohami, nikto nemá takú veľkú medzeru, aby ju chvíľu neudržal. 😀
Medzi nohy sa Ti kukajú len dr, iné baby ver, že tam nekukajú.

bibix25
26. jan 2016

Ved ani ja by som sa nepozerala... 🙂 Len mi to pride take fuj - na izbe 5 zien a dr tam pozera kazdej medzi nohy 😀 A asik mam aj preto take hnusne predstavy, bo ja som mala vzdy velmi silnu mrchu a nohavicky s vlozkou som mala vytiahnute az po lopatky len aby som niekde nepretiekla. Prip. som musela mat vlozku zarez. trochu medzi pulkami, bo by som asi pretiekla zadom... No na nervy. Preto mam z toho obavy 🙂

natalym
26. jan 2016

@bibix25 Ale normálka je to. Daj sa VIPKU a nemusíš riešiť.

jana_eyre
26. jan 2016

@bibix25 to nie je klasicka vlozka, je dost velka drzi tam vdaka noham.. ved uvidis 😉

a vizita, to je celkom vtipne /aspon teda tam, kde som rodila ja), najma tie velke - vsetko sa upratuje, kazda sestricka stresuje aby nebolo nic na parapete a aby nebolo vidno osobne veci pacientiek aj ked tam neboli skrine 😀 /asi si na tom vedenie zaklada/

potom pride zastup dr. sestricka zoberie takymi kliestikmi vlozku, vsetci dr. tam kuk, povedia par slov o tebe ako sa ti dari, hlavny pokyva hlavou, opyta sa ako sa mas a ide sa dalej.. zazila som tych velkych vizit viac, lebo som vzdy bola s detmi v nemocnici dlho, kvoli zltackam..

natalym
26. jan 2016

@jana_eyre Aj u nás to talk bolo. Bola to sranda.

jana_eyre
26. jan 2016

@natalym aspon nejaka zmena 😀 okrem ranajok, obeda a vecere..