icon

Dá sa vopred dohodnúť cisársky rez?

savanah111
20. jan 2012

Ahojte mamicky! Mozno sa cudujete, co ma to za blbost napadla, ale mam takyto problem.
Mam dcerku narodenu 26.9.2009, a planujeme druhe, este som si nerobila test, ale podla mna uz som. a podla kalkulacky by som mala termin medzi 26.9.do 10.10. a problem je ten, ze ked mi skonci rodicovsky 26.9. po uplynuti troch rokov, od narodenia dcerky, a toto duhe by sa narodlo napr.1.10.2012 tak tie dni medzi 26-1.10 by som bola akoze nezamestnana, alebo ako? tak by som chcela, keby sa dalo, vybavit si cisarsky, na 26.9.2012. ako to vlastne funguje? viem, ze to robia, ked je ohrozene dieta, alebo matka, a neda sa rodit prirodzene, ale kedy este sa to da? uf, dufam, ze som sa vyjadrila dobre. dkujem za vsetky odpovede! 😀

lucka1987
21. jan 2012

stale akosi nechapem rodicky co si priam chcu vynútit rodit sekciou ... 😕 ... bud ja som divna, alebo uz neviem teda, ale hod si do toho slavneho google ze negativa a pozitiva . heh a este aby som si aj zato platila? sorry ale niekedy mi pripadaju niektore myslienky mamiciek zvratene 😅

kytykenka
21. jan 2012

ja som mala 2X cisarsky zial nevyhnutmne, ale dduuuuuuam ze uz nijdy viac nebudem musiet zazivat tu bolest .urcite je lepsie prirodzene

miskax2
22. jan 2012

RORA uplne s tebou suhlasim ja som to mala tak isto prirodzene bez epi aj s nastrihom a to som mala vtedy len 18 rokov......o mesiac ma to caka znovu a chcem to takisto ako pri prvom
SAVANAH111 ist dobrovolne pod noz? to je ako keby si is chcela kupit operaciu slepeho creva a bola by si zdrava.......ako nechapem co riesis..... 😒

vefi89
22. jan 2012

tak toto je zmýšlanie 25-ročnej ženy... 😀😀

jasné! kúp si cisársky, a potom si kúp aj niečo na podporu rozmýšlania 😉

rainbow0508
22. jan 2012

Jaj, moja...mala som 2x cisarsky...raz celkova anesteza, raz epiduralka...nechci to zazit. Po 12ich hodinach od porodu ta stavaju na nohy, ledva sa hybes, ledva zijes. Je to dost narocne. A este ked si uvedomis, ze prides domov a budes musiet fungovat, lebo mas doma uz jeden pokladik...mna to cakalo teraz...uz mame 2rocneho drobca. A nik mi nepomaha, lebo nik nema moznost prist na par dni a pomoct. Takze si vsetko musim riesit sama. Tatino je bezne pracujuci chlap, ktory rano odide do prace a vrati sa vecer. A to je rad, ze zije. Tak si dobre rozmysli, ci by si chcela cisarsky. Nie je to vyhra.
A zas na druhej strane "nahanat" babatko skor von...aj ono ma svoj cas. Mozes aj tym nieco pokazit.
TAK NEBLBNI A DOBRE SI PRECITAJ, CO TI TU BOLO POVEDANE!!!

alla24
22. jan 2012

vefi89 trosku sa skus kontrolovat ked pises odpovede na otazky. Je to kazdeho osobna vec ako sa rozhodne. Ano mozes si o tom mysliet cokolvek ale nemusis hned urazat a osocovat ludi. Ja si zas myslim ze by si si zas mala kupit nieco na podporu IQ lebo inak by si taky prispevok nesformulovala. Ja milujem ludi ako ty, odbornici na vsetko nie? Dievca nevie tak sa pyta a ludia ktori cisarak mali jej aj odpovedaju a o to asi dotycnej islo nie??? Ju nezaujima nazor cloveka ktory cisarak nemal cize je tym padom mimo temu ... 😕

duplinka
22. jan 2012

Nebudem menovať, ale tak nezrelé zmýšľanie už asi ani nie je výnimkou. Stačilo mi pozrieť vek. 😕 Výrok, mať sekciu kôly sexu v kombinácii s "vedomosťou" o materskej ma usvedčil v tvrdení, že sú medzi nami mladé mamičky, ktoré majú zrejme väčšie vedomosti ako my mamičky, ktoré sme si už svoje odrodili viac krát. A rôznymi spôsobmi. Bože baby, ktoré máte pod 25 (česť výnimkám), porozmýšľajte najprv nad tým, čo tu idete napísať. Ani neviete o čom to všetko je a píšete tu samé hlúposti. Možné komplikácie vám asi nehovoria nič. Hlavne, že bude sex. Ja som po sekcii nemala ani len chuť na sex a to nehovorím o tom, že pri problémoch s laktáciou nie je ani čas. Ale tak chytré mamičky si to určite rýchlo vyriešia UM. Samozrejme neodsudzujem mamičky, ktoré nemajú na výber.

amouramour
22. jan 2012

Nemozen z nazorov ako ninka🙂tu to mozno ale ospravedlnuje vek,napriek mojmu kladnemu vztahu k sexu,si neviem predstavit,ze by to bol najviac rozhodujuci dovod-ale tak predsa len kazdy mame ine priority a mne ta bolest za zdravie mojho babatka stoji🙂cisarsky rez je velky zasah do organizmu,povie ti to kazdy lekar a ako kocky radia zisti si skor ako je to s nastupom na matersku...

nelinka0401
22. jan 2012

ja som rodila 2x prirodzene a tá bolesť sa dá vydržať..pri druhom som ani nevedela,že som porodila.pár hodín po pôrode som bez problémou chodila aj sedela.ani žiadne zašívanie som necítila.ale tá baba,čo bola somnou na izbe mala cisársky ale mala problémy ešte ked išla domov...takže cisársky ked nie sú komplikácie určite nie.a malý sa mi narodil v septembry a materská mi skončila v máji.jednoducho som si len predlžila neplatenú materskú.v tom problém nebol.vela mamičiek to tak robí 😉

janulap
22. jan 2012

aj keby si porodila toho 1.10-vtedy uz budes predsa na MD 🙂

sympa1
22. jan 2012

🙄

carmen86
22. jan 2012

niekedy mám pocit že niektoré ženy od rozkoše už nevedia čo robiť, ja pracujem ako pôrodná asistenkta a takmer každú službu som pri cisárskom a vidím ako sa tie ženy boja a radšej by rodili normálne ak by sa dalo 😉 a vidím to ich trápenie ďalšie dni keď sa majú dvihnúť z postele a prejsť len kúsoček do sprchy, ak by som bola hnusná tak ti tu detailne rozpíšem ako taký cisarák v skutočnosti vyzerá aby si sa mohla rýchlejšie rozhodnúť...

ikke
22. jan 2012

neviem, ci sa da kupit, ale cisarsky rez je rizikom okrem ineho aj pri kazdom dalsom tehotenstve.
@ninka0512 neviem, ake mas plany do buducnosti, no som zvedava, ci sem takto nadsene budes pisat aj pri tvojich pripadnych dalsich (planovanych ci neplanovanych) tehotenstvach...

minewka
22. jan 2012

Áno, CS sa dá kúpiť. Skús to ale riešiť skôr na sociálke, natvrdo povedz, čo je, čo chceš, že nechceš ostať bez peňazí, nech poradia postup...pokiaľ teda chceš CS len z tohto dôvodu.

Čo sa týka toho, čo je lepšie - žena, ktorá mala bezproblémový pôrod, minimum poranení (nástrih ani nerátam), alebo žena, ktorý prirodzene ani nerodila - nikdy nebude súhlasiť s tým, že niekto naozaj chce CS.
Ja som sa sa pri pôrode roztrhla durch cez celú pošvu, od krčka až von, plus nástrih, dodnes mám pri sexe problém, pri zmene počasia, stále ma to bolí, pobolieva. Je viac než pravedpodobné, že sa pri druhom pôrode tkanivo hneď vedľa jazvy roztrhne zas. Mala som takú stratu krvi, že mi chceli dávať transfúzku.V deň pôrodu som už musela vstať, ísť do sprchy, na druhý deň ráno mi priniesli dieťa. Bolelo to riadne, dlho sa to hojilo a ešte dnes to nie je ok a myslím, že dlho ani nebude. Stratu krvi som pociťovala ešte mesiac po pôrode - točila sa mi hlava, nevládala som. A to nehovorím, ako som si zgustla pri šití a rozťahovaní pôrodníckymi zrkadlami popri tom.Takže ja zo svojho pohľadu beriem CS v porovnaní s mojim komplikovaným pôrodom (ktorý sa skomplikoval až v úplnom finále - inak postupoval bezproblémovo) ako ďaleko menej traumatizujúci, pohodovejší - a z môjho pohľadu rovnako bolestivý, ak nie menej (ak porovnávam moju švagrinú 3 dni po pôrode so mnou) a menej rizikový pre dieťa.
@emily76 mne to pred pôrodom tiež prišlo choré, dnes mi to už nepríde. Sexuálny život je pre mňa o 90% horší, vzhľadom na moje poranenia. Pri druhom dieťati budem zvažovať CS.

Z môjho pohľadu bral personál oveľa väčší ohľad na ženy po CS, ako na ženy po ťažkých pôrodoch.

Strach ženy chápem. A chápem ženu, ktorá uprednostní CS pred klasickým pôrodom.Nedehonestovala by som ich tak. A nekritizovala. 🙂

zonjushe
22. jan 2012

@ninka0512 .. najlepsi je planovany CR, nebudem hnusne potrhana tam dole a mozem si dalej uzivat kvalitny sex..noaco, ze dieta sa narodi neprirodzenou cestou, hlavna vec, ze ja si budem moct fajne zasexovat .. prepacte damy, ale toto ma dvihlo zo stolicky .. :/

sisi33
23. jan 2012

Ahojte baby, ja som rodila sekciou kvôli nepostupujúcemu pôrodu a tiez kvoli preeklampsii, som opäť tehôtka a veľmi by som chcela rodiť prirodzene. To obdobie po CR bolo hrozné, nevládala som sa postaviť na nohy a do sprchy som prešla zohnutá v 90stupnovom uhle. A keď mi priniesli po tých dvoch dňoch malého, tak som mala problém ho prijať, viem že to je asi dosť čudné, ale jednoducho som to tak cítila. A tá starostlivosť o malého doma, ani nehovorím, našťastie bola pri mne maminka, ktorá mi medzičasom zomrela, takže tentokrát budem na to sama. Preto verím, že po týchto príspevkoch si tú voľbu "kúpi" CR poriadne zvážiš. Veľa zdaru!

matkokrtko
23. jan 2012

môj názor, je, že posudzovať, či je lepší cisársky rez, alebo prirodzený pôrod, majú právo len ženy, čo zažili oboje.
Rodila som prirodzene. Pôrod sa skomplikoval. Na cisársky bolo neskoro. Dotrhaná a došitá ako papuča, chodila som centimetrovými krôčikmi. Sadnúť som si nemohla skoro mesiac, veľká potreba boli strašné muky. A čo sa týka sexu, nerobili sme to 7 mesiacov po pôrode, nakoľko to moje poranenie nedovoľovalo. Doteraz ma bolieva jazva pri zmene počasia.
Toľko moja skúsenosť.
Cisársky nemôžem posúdiť, lebo som ho nezažila. Nepáči sa mi, keď ženy, ktoré rodili len cisárskym a nezažili prirodzený pôrod píšu, aký je prirodzený fantastický.

eaka
23. jan 2012

@matkokrtko ale vaginálny pôrod JE prirodzený, to neznamená, že musí byť fantastický, sú také aj také... cisár je operácia, keď sú pri vaginálnom komplikácie... Ty si mala komplikovaný vaginálny, možno aj s nejakými chybami (na cisársky bolo neskoro...??), nebol fantastický, ale bol tou cestou, ktorá je pre dieťa prirodzená...
Netreba si mýliť pojmy s dojmami 😉

A hlavne, keď zakladateľka vlastne nemá dôvod si cisára kupovať, keďže bude dávno na materskej s druhým dieťaťom, keďže na MD sa nenastupuje dňom pôrodu...že? Takže celá debata o ničom...

andreah25
23. jan 2012

@ninka0512 Ty si asi jedna z mála, ktorá si cisársky užívala. Fakt neviem čo Ti dali, ale musela to byť dobrá droga, keď ako hovoríš, že bezbolestne 😀 . Poraď, aby keď raz budem musieť rodiť znova cisárskym, tak si takú drogu vyžiadam 😀 . Ja osobne som si myslela, že na tej posteli v deň po cisárskom navždy zostanem. Infúzie proti bolesti nezaberali, rodila som ráno o 8:00 a až večer o 18:00 mi na moje prosíkanie dala sestrička nejakú injekciu od bolesti. V tom čase som si povedala, že načo mi vôbec bolo treba dieťa, prečo som bola tak blbá a na čo mi ho vôbec bolo treba - tak zle som sa cítila. A zotavovanie z jazvičky - ako si to Ty nazvala? Tri mesiace bolesti, a to ani len pomyslieť na kýchnutie alebo zakašľanie alebo zasmiatie . . . ☹ . Chodila som ohnutá ako stará babka. Mlieka som nemala ako bolo treba, i keď ako som hlásila, že budem kojiť minimálne rok, ha, takmer nebolo čím kojiť. A sex??? 8 mesiacov som nevedela čo to je a ešte aj dnes na to moc nemyslím, pretože mi je neskutočne nepríjemný akýkoľvek dotyk na jazve . . . . Takže držím palce, aby si každú operáciu prežívala tak úžasne, no nie všetky máme to šťastie a tak netreba poukazovať na tie mamičky, ktoré z cisárskeho nemajú takú radosť ako Ty. Neviem aký je normálny pôrod, preto ani neodsudzujem, ani nenadŕžam mamičkám, ktoré odporúčajú alebo zatracujú klasický spôsob, no Tvoja odpoveď na cisársky ma trošku rozosmiala - ešteže sa už môžem schuti zasmiať 😀
A autorka témy nech si najskôr zráta dva a dva a potom nech sa čosi pýta.

tutitu
23. jan 2012

@eaka myslim, ze na cisarsky neskoro znamena, ze dieta bolo v porodnych cestach. Vobec som si nevsimla, ze by si uzivatelka matkokrtko mylila dojmy s pojmami. Pisala rozumne. Neposudzuje, ked nezazila.
Suhlasim s Tebou ale v tom, ze zakladatelka nema dovod si kupovat cisarsky. Na MD predsa nastupuje skor.

effkaa
23. jan 2012

Ja osobne som cisarsky nechcela, ale bolo vela dovodov na to, aby to bol cisarsky lepsou volbou. Prirodzene som nerodila, takze sa mi tazko porovnava, ale zo sekcie by som az takeho strasiaka nerobila. Ano, bola som na liekoch od bolesti 5 dni, teraz je to uz v poriadku (maly ma dva tyzdne). Ranu citim, ale myslim, ze aj nastrih by si este citila. Maleho som videla az na druhy den a starat som sa onho mohla az po 36 hodinach. Ale starala som sa ako kazda ina mamina, aj ked o den neskor. Mliecka mam dost, maly sa postaral 😉 Nepaci sa mi, ze sa tu robi zo sekcie strasiak. Niekedy je to jedina cesta ako porodit a netvrdim, ze je to super, ale odporucam kazdej precitat si skusenosti aj inych zien. Len tu prosim neplaste buduce mamicky cisarskym rezom... Aj ked vyslovene si kupovat cisarsky rez... no neviem, prirodzene som nerodila, ale komplikacie ktore mi hrozili... tazko vybrat.

seiv
23. jan 2012

Kazda zena zvlad abolest inak. Jedna by tazko prezivala klasicky porod, druha zase sekciu. Ja som si uzila kontrakcie s tlakmi na konecnik a sekcia bolo to najlepsie co sa mi stalo. Bolesti po nej boli pre mna nic v porovnani s tym, co bolo predtym. Takze, neodsudzujem ziadnu z moznosti! ale mne naozaj bola lepsia sekcia. Ci sa da kupit ? Zijeme v skorumpovanej krajine kde sa urcite ulakomi nejaky z lakerov a za nejake to vsimne tu sekciu urobi 🙂

romea
23. jan 2012

Dievčatá viaceré tu zabúdate, že každý pôrod je iný, vaginálny aj CR, niekto rodí prirodzene bez akej koľvek bolesti, odrodí za 2j hodinky, niektorá sa trápi aj 2 dni, niekto po CR je za týždeň fit, niekto sa zotavuje aj mesiace. Ale vo všeobecnosti je vaginálny pôrod prirozdený a s menším rizikom komplikácií na rozdiel od cisárskeho rezu čo je operácia a neprirodzený zásah do ľudského tela s oveľa väčším rizikom komplikácií, ktoré môžu mať doživotné následky a vplyvom na ďalšie tehotenstvo. To ti povie každý jeden lekár a tí asi vedia ako sa môže skomplikovať prirodzený a CR.
Ja osobne som rodila CR a tak veľmi som túžila po prirodzenom pôrode, žiaľ situácia sa skomplikovala a som rada že je malinká aj ja v poriadku, ale negatívny zážitok ostal ☹

evka4
23. jan 2012

za primerane 'vsimne' sa da zabezpecit v dnesnej dobe hadam vsetko, urcite aj sekcia 🙂

cat
23. jan 2012

@savanah111-tie dni pred porodom, ak už ti aj skončí RD, budeš predsa na materskej alebo si vybav predĺženú rod. dovolenku, na sociálke treba vyplniť tlačivo. Ak je to iba kvoli tomuto, tak to je chabý dôvod aby ťa rezali.
@ninka0512- cca taký cisársky ako ty som ja zažila už 2 krát. Bolesti možno 5 dní a potom už nič, všetko v pohode. Prvá sekcia zo zdravotnej indikácie, druhá urgentná na záchranu života dieťaťa. Nechápem tie poniektoré zlostné odpovede na tvoj príspevok, holt asi závisť 😝

stanislavao
24. jan 2012

kto sekciu {cisarsky rez} nezazil, tak netusi o co ide. moja sestra rodila 5 tyzdnov predo mnou a ako prvorodicka kvoli strachu z porodu chcela sekciu, ale samozrejme, ze to neni na poziadanie. ja som potom rodila sekciou kvoli zlej polohe a ked videla, ako vyzera brucho po zakroku a ze 2 tyzdne som nevedela sama ani vstat z postele, tak ju to hned preslo. a tie bolesti neskutocne. nemala som s ranou problemy, ale moja kamaratka mala razu zapalenu, hnisavu, otvorila sa jej, potom jej to bez umrtvenia sili nanovo, lebo to zapaleneho a hnisaveho jej nevedeli dat analgetikum. nikomu, nikomu neprajem cisarsky rez. radsej 3 normalne porody, ako jedna sekcia. mladost = pochabost. prvy porod som mala do vody a to bolo naozaj super, uvolnujuce, bolesti z kontrakcie samozrejme boli, ale ta tepla voda bola ozaj super. aj druhy som chcela tak, nuz nedalo sa.

ariela22
24. jan 2012

Na matersku nastupujes 6 - 8 týždňou pred plánovaným termínom pôrodu...Takže sa netráp dátumom pôrodu. Môj názor je taký,že za každú cenu by som chcela rodiť normálne,kým by to neohrozilo dieťa, pretože to je prirodzená cesta a dieťa ma menšiu traumu z pôrodu,ale to je každého osobná vec 😵 ...daj bábätku čas,nech si ono samo naplánuje deň. Moja malá sa narodila v 38 týždni, museli ju vyvolať a bola veľmi ospalá a náchylná na všetko,trápila sa.☹ a ja som sa trápila s ňou. Vtedy by som naozaj urobila hocičo...Tak príjemné rozhodovanie 🙂

jabadaba
24. jan 2012

o jeeeeeemine, tu zas popadali perly.... 😕 Nech si kazda vyberie sposob porodu aky chce. Ze ma autorka trosku divny dovod chciet cisarak, to je fakt. Nestacim sa divit. Ale tie zbytocne reci okolo cisarskeho rezu su od veci. Ano, vaginalny porod prirodzeny je, ale rozparana posva aj s konecnikom uz nie. Aj take sa stava a ako sa tu podaktora prezehnavala, ze zena si pochvaluje neposkodene intimne partie lebo sex - jaj, no to je fasa zivot s nefunkcnym spodkom a zdaleka nejde len o ten sex. Kym sa tie partie spamataju po traume, tak si podaktore zeny uziju a inkontinencia, poskodene zvierace, zjazvene tkanivo a ine "prijemne" dosledky maju cely rozsah dopadu, okrem ineho aj na psychiku. Takze by som sa tu zo stolicky nedvihala, ked neviem. A uz chcem vidiet to sebavedomie nejakej, ktora nielen ze nie je schopna viest normalny intimny zivot s manzelom, ale ma problem aj iny.....to musi byt sebadovera jak mraky. Ja by som teda mierne ubrzdila v tych vyhlaseniach, skakaniach zo stoliciek a pod. Uprimne, po vlastnej skusenosti s oboma sposobmi porodu by som si nevedela vybrat dalsi. Mne nevyhovuje ani jeden. Nie je to bohvieco.

A na koniec si nemozem odpustit, akym pravom si niekto dovoli mentorovat niekomu do sposobu porodu? To kde beriete ten mylny dojem, ze sa mozte vyjadrovat k tak intimnej veci inej zeny? Nie je to tak nahodou kazdej osobna vec? Neskutocne tato mentalita. Do kojenia sa stareju, do porodov sa stareju, ako take mysie varechy. Otrasne.

hoota
24. jan 2012

Pardon, ale toto je podla mna chore. Myslim si, ze dieta samo najlepsie vie, kedy sa ma vypytat na svet a robit cisarsky tam, kde ho netreba...no mam na to svoj nazor, ale budis... ale kvoli takymto administrativnym nezmyslom mi pride fakt nenormalne. U mna to bolo tak, ze pred narodenim maleho som bola do 13.4. studentka a syn sa narodil 5.5. Nemala som narok na matersku, kedze som studovala, nemala som trvale zamestnanie. Takze mi tam vznikla tiez medzera tie cca 3 tyzdne pokym sa maly narodil a to mi vyratali kolko musim zaplatit poistovni, bolo to asi 26 eur, takze nic hrozne. A potom som nabehla na rodicovsku dovolenku.

luky1313
24. jan 2012

prečo hned kritizujete,chlapi maju pravdu že tie ženy su niekedy strašne, ona sa jasne pytala tak jasne odpovedajte a nepoučujte že čo by bolo a čo nie, ano da sa cisarsky vybaviť, zacvakaš alebo potrebuješ mať odporučanie bud od ortopeda, alebo od očneho alebo psychiatra, ale asi tiež musiš dať do vrecka lebo odporučanie ti pre nič za nič nedaju 😉 😉 😉