icon

Dať si, či nedať si epidurálku na prvý pôrod?

depenipisapa
16. apr 2013

Som v 29 tt a ustavične rozmýšľam nad pôrodom akosi ma tá otázka pohlcuje. Neviem čo má čaká a asi preto tá nervozita. Som prvorodička a tak ako som bola rozhodnutá, že si epiduralku nedám pichnúť zo strachu z injekcií tak teraz sa zase bojím, že budem trpieť ako nikto. Menzes som mávala strašne bolestivý chodila som na injekcie od bolesti.. a často som musela vypiť sama aj deci a pol slivovice, aby sa mi zriedila krv a prestalo to bolieť. Čo som zase už bola navalená z toho a spala 😀 Doktor mi povedal, že epiduralku nech si nedávam. A známe zase, vraj prvorodičky by to nemali. Aký máte na to názor a skúsenosti ???

vejula
16. apr 2013

@depenipisapa takže môj nazor je taky že určite nie. Ta bolesť či ako to nazvať je dôležitá na to aby tvoje telo lepšie fungovalo. Pretože tvoj mozog dostava tym padom impulz a ten spracuvava a zabezpečuje lepšie sťahy maternice. KEd je telo znecitlivene, tento proces je oslabený. TEda velakrat sa stane, že pôrod neprebieha tak ako ma, a velakrat končia pôrody s epiduralom sekciou alebo kiešťami... Dalšia vec, že nevieš ani ako tlačiť, kedže nepociťuješ tie tlaky, môže sa stať, že dieťa nebudeš vedieť dobre vytlačiť a pridusiš ho.
Ja soém rodila dcerku s hmotnosťou 4,26kg bez epiduralu po prvej sekcii, čiže tiež vlastne prvorodička a dalo sa to zvladnuť. Trvalo to sice o čosi dlhšie, ale nemenila by som za nič na svete. TEda neriskuj a ver svojmu telu. Držim palce nech to zvladneš, pôrod je zazrak, tak sa on nepriprav 😉

willy_wonka
16. apr 2013

@jolly84 ahoj, ja si ju urcite vybavim a situacia ukaze ci ju pouzijem. prah bolesti mam vrtkavy...,🙂 A ked ju aj pouzijem na mojej radosti, ze som mne a manzelovi porodila syna to absolutne nic nezmeni 🙂))

jolly84
16. apr 2013

@willy_wonka presne tak 🙂

vroni
16. apr 2013

Mala som pri prvom a planujem aj pri cisle 2. Nekonvenuju mi alternativni zanietenci a necitim ani minimalnu potrebu byt martyrkou ci tragickou hrdinkou, takze volba za Epi bola pre mna jasna. Zavedenie som ani necitila, ale chlap pri pohlade na zavadzanie skoro skolaboval 😀 😀 😀

ada510
16. apr 2013

@vejula no takto mi to povedala bolo mi to čudné a este mi bolo viac čudné že ráno porodila a na druhý deň ju pustili domov bolo to na antolskej v ba Neviem či tam majú veľa ľudí alebo čo praxovala som tam som zdravotná sestra veď keby sa jej niečo stalo tak neviem...

jolly84
16. apr 2013

@vroni chlapi su celkovo nejaky slabi 😀

jolly84
16. apr 2013

@vejula to sa neda tak zovseobecnovat. kazda ma iny prah bolesti a iny priebeh porodu. super, ze si nepotrebovala, ja si bez toho neviem predstavit porod. neda sa pri tomto radit vseobecne....

dulkagabulka
16. apr 2013

česká gyneko psychologička Michaela Mrowetz aj v tomto videu rozpava o epi

https://www.youtube.com/watch?v=n1P8tOIoP4E
trish31
16. apr 2013

O tom vyjadreni,ze ukazem babatku cestu k drogam,ked si dam Epi,radsej pomlcim,lebo ma zablokuju...

Pokial viem,epi si mozes zaplatit a moze byt pripravena ''v pripade nudze'',takze ak je toto mozne,urcite si to zvolim....

daanuska
16. apr 2013

Ahoj ja som si dala epid.aj ked som do porodnice isla s tym ze chcem rodit klasicky ale teraz nelutujem nie je pravda ako vyssie pisu ze necitis tlaky.- praveze citis,nepocitujes len bolest a to znamena ze lepsie spolupracujes kedze niesi oslabena bolestou a vsetko pekne vnimas- ja som z celeho porodu mala super pocit a okamzite som tvrdila ze takto rodit by som isla bez problemov aj kazdy tyzden 😀 (srandujem) ale ja som fakt bola spokojna 😉

trish31
16. apr 2013

Ja sa nebudem hrat na hrdinku,ked nebudem zvladat bolesti,len preto,ze idem prekonat samu seba a podobne.Samu seba prekonavam v posilnovni a nie na porodnej sale.Ked bolesti nezvladas,ty samu seba predsa poznas najlepsie,tak si ju kludne daj...

janie80
16. apr 2013

Mam 3 tyzdne po porode... EPI som mala zaplatenu a dohodnutu a chcela som ju aj vyuzit... Naco zo seba robit hrdinku, ak sa na to necitim... Nakoniec sa maly rozhodol, ze pride rychlo a EPI sa pichnut nestihla... 😅 pri dalsom dietatku som rozhodnuta urobit to tak isto - EPI si dojednat a zaplatit a pri porode sa rozhodnut, ci ju chciet budem alebo nie... 🙂

vejula
16. apr 2013

@jolly84 no praveže ja nezovšeobecnujem 🙂 To je fakt, že pôrody po pichnutí epiduralky sa často (samozrejme nie vždy) skomplikuju. LEbo to precitenie ma v celom tom procese svoj vyznam. A ked telo znecitliviš, tento proces sa naruší.
Druha vec je vnimanie bolesti a sila bolesti. Po prvom pôrode, ktorý skončil cisarskym, som bola taka šokovana z tych bolestí. Bola som si ista, že keby to po tych 2 hodinach intenzivnych pre mna nevydržatelných bolestí neukončia sekciou, tak skončim na psychiatrii. že sa proste zosypem. Absolutne som sama pred sebou klesla ako žena. PRoste neschopna porodiť, neschopna prežiť bolesť pri pôrode.
Ale neskôr ako som začala zisťovať určite fakty ohladom tohto som pochopila, že tu nešlo o moju nesxhopnosť ale o to, že boli na mojom tele vykonane umele zasahy, ktoré zapričinili tu ukrutnú nezvladatelnu bolesť, a koniec koncov aj sekciu.
Takže podla môjho nazoru by žena namiesto rozmyšlania nad tym či si dať či nedať pichnuť epidural, mala rozmyšlať nad tym ako predísť vzniku týchto nevydržatelnych bolestí. A to tým, že nedovolí lekarom vykonať zasahy (vyvolavačky, infuzie, umele prepichovanie plodovych obalov ......), ktoré spôsobia to, že sa telo totalne zblazni a sa bráni voči tomu všetkému.

Pri malej napriek tomu, že som rodila takmer celý den a napriek jej velkosti som ani na chvílu nezažila stavy takeho zufalstva z nezvladnutelnej bolesti ako pri malom za tu chvílu čo som trpela a myslela, že asi končim so životom. Takže ono ide to, len sa treba zaujimať o to čo je pre nas a naše dieťa najlepšie

katieg85
16. apr 2013

@depenipisapa ked sa naucis spravne dychat tak tie bolesti nemas take strasne,len zaraz jak sa zacinaju co len mensie bolesti tak musis stale dychat.epi by som si nedala mam 3 deti a jeto krasny pocit porodit normalne a ne na umelo.

adkasmolka
16. apr 2013

Dat si! ;) ja som rodila s EPI a som velmi spokojna.

adkasmolka
16. apr 2013

@vroni super napisane 🙂

vejula
16. apr 2013

@dulkagabulka velmi vystižne napísane. Uplne som sa v tom našla. Ten mur som mala stale pred sebou aj tu výzvu a kym som ho sama nepreskočila, citila som sa akoby taka neuplná

kapka270600
16. apr 2013

ja som sa strasne bala tych bolesti a celeho porodu,ale nakoniec som rodila svoju malicku normalne ,bolesti som mala asi 12 hodin a nakonci som chcela rodit aj sama ale ked sa narodila ,juuuj ona bola nadherna,bolesti boli prec ,pocit uvolnenia a stastia .....a manzelovi som povedal ze ked ju vytiahli a bolesti boli fuc bolo to lepsie akykolvek orgyzmus haha .a ked budem mat raz druhe urcite chcem rodit normalne prirodzene.nemala som ziadne pripravy ani nic podobne a zvladla som to .ziadne slzy krik a trikrat potlacit v najvacsich bolestiach a bola tu .nadherny pocit

lubkasofia
16. apr 2013

@raviela súhlasím, ja som mala EPI a nevedela som kedy mám tlačiť, pôrod dlhý nakoniec my ho ťahali zvonom ☹ druhé bez EPI a pôrod super...... Moja skúsenost

lenadka
16. apr 2013

@jolly84 epi znižuje kontrakcie, mne dali keď som bola otvorená asi na druhú dávku a potom som vôbec nemala tlaky, tiež rodička necíti kedy má tlačiť a tým horšie spolupracuje...pri druhom mi nikto nemusel vravieť kedy mám potlačiť kedy dýchať, tieklo dávalo signály samé. Ak by som išla rodiť x určite bez epi a ešte bez klistíru, ak náhodou tak si dám doma ten yel klistír a nie to mučenie čo dávajú oni 😝

lenadka
16. apr 2013

@daanuska vidíš ja som necítila nič, žiadne tlaky, proste nič...nuda 🙄 a kontrakcie mi ukazoval monitor a tlačiť som mala keď mi kázali, ale tlaky som žiadne nemala a viem to na 100%, lebo pri druhej som tie spomínané tlaky zažila a to bola iná sila, prakticky ja som už ani tlačiť nemusela veľmi išlo to samé 🙂 ..napriek bolesti bol môj druhý pôrod pre mňa oveľa oveľa lepší 🙂

barbora84
16. apr 2013

Aj pri mojom druhom porode budem isto chciet epidural, bola to pre mna neskutocna ulava, ked mi ho podali 🙂

isiska
16. apr 2013

Ak mas silne bolesti pocas menstruacie, tak si vies predstait aj tie bolesti pocas porodu, akurat, ze budu mozno aj silnejsie, ale az na konci. tak si to skus predstavit ze kolko by si to vydrzala. Ak mas pocit, ze nie si ten typ, tak si to zaplat a uvidis. Ja som mala porod aj s epi aj bez. Ale mne to bolo jedno, lebo prva davka mi nezabrala (vobec som si nevsimla ziadnu zmenu) a druha bola az moc (necitila som vobec nic a nevedela tlacit). Ale vobec ta neodradzam. Vela zien si to pochvaluje. Ale hlavne sa kvoli porodu prilis nestresuj. Psychika robi vela.

PS: ak chce niekto ziskat dobry pocit ze prekonal sam seba, tak odporucam vyskusat lezenie 😀

latvia
16. apr 2013

@lenadka spravne pichnute a nadavkovane epi neznizi kontrakcie a zena vie kedy ma tlacit. ak si nic take necitila tak bud bola prisilna davka, alebo ti to pichli v zlom case

lubina
16. apr 2013

@depenipisapa prvu dcerku som rodila s epi pretoze som sa strasne bala a moj prah bolesti je velmi nizky, kedze som mala dost vazny uraz. Bala som sa ze to nezvladne a Dr mi povedal, ze ak sa mam nervovat, ze nech si to radsej dam a mam aspon dusevny klud, ze tu bolest zvladnem. Porod trval aj tak 8 hod, ale vydrzala som. Pri druhej som si chcela dat pichnut epi tiez, ale vsetko islo tak rychlo, ze mi ju uz pichnut nestihli pretoze od prvych kontrakcii do chvile kym sa dcerka narodila ubehli len 2,5 hodinky. Bolo to neporovnatelne s prvym porodom, velmi rychle ale aj ovela viac bolestive....keby som mala rodit znovu asi opat uvazujem, ze si ju pichnut dam. nie je to take ze nic necitis. Ked ti daju spravnu davku, tak v pohode dokazes aj tlacit aj vsetko, len mas mensie bolesti.

lenadka
16. apr 2013

@latvia no veď práve to 😉 zrejme bola zle podaná a to sa môže stať hocikedy 😒

marmete
16. apr 2013

@depenipisapa Ja som ju mala v cene, ale nemohli mi ju dať, lebo už som bola veľmi otvorená, keď som prišla, takže som rodila bez nej a v pohode sa dalo prežiť 🙂 Kontrakcie ku koncu som mala rovnaké, ako menštruačné bolesti pred x rokmi, ktoré som si týmto pripomenula , takže ma to až tak neprekvapilo... ale záleží aj od času, koľko sa budeš "trápiť" kým porodíš, možno prídeš tak ako ja, čiže neskoro na epi a hlavne, všetko je v hlave, ak si budeš veriť a budeš to brať ako bolesť, ktorej výsledkom je nový, krásny život, tak to prežiješ aj bez nej a ak nie, tak si ju dáš pichnúť 😉 Držím palce!

vejula
16. apr 2013

@latvia ak epi nezniži kontrakcie, aký je vlastne dôvod jej pichania?

daanuska
16. apr 2013

@lenadka fuha tak to ja som teda tlaky mala a ku koncu fakt poriadne dalo to teda riadne zabrat predychavat a netlacit a potom huraa konecne prisla ta krasna veta: " teraz mozte tlacit" a po 3 zatlaceniach prisla veta este krajsia :" mamicka mate zdravu dcerku" 🙂 takze ja som si to fakt uzila naplno ale bez bolesti 😉 .. no obdivujem maminy ktore si to pekne prejdu aj s bolestou ja "umieram " uz pri menstr. 😀

daanuska
16. apr 2013

@vejula kontrakcie budu bezbolestne 😉 .. budes citit stahy ale nebude to bolest len tlak 😉