icon

Dieťa nad 4 kg. Prirodzený pôrod verzus sekcia

saxxxana
23. dec 2013

Ahojte žienky, tie ktoré máte skúsenosti s pôrodom velikých detičiek. Na poslednom sone mi lekár povedal že to bude riadny valibuk (4,5kg), a kedže ja aj všetci moji súrodenci sme boli takéto obrie deti, nemám dôvod mu neveriť. Radíte prirodzený pôrod alebo sekciu? Ďakujem 🙂

Strana
z3
adelaine
27. dec 2013

ahojte, ja som rodila prorodzene, bez epiduralu, maly mal miery 4370 gr a 53 cm a jasne, bola som nastihnuta, aj natrhnuta, lebo v konecnom dosledku porodnik ani netusil, ze maly bude taky velky....ale vsetko prebehlo ok, hojenie bolo v pohode o 2 tyzdne som ani nevedela, ze som rodila, co sa po sc povedat zrejme neda...

digysa
27. dec 2013

Pri vsetkej ucte nad vasimi hrdinskymi porodmi megavelkych deti zabudate na jeden fakt. To dieta nebudete rodit vy, ale zakladatelka temy. Vase zazitky su dojimave, ale kazde telo, kazdy porod a kazdy lekarsky zakrom je iny. Ja som tiez porodila velke dieta vaginalne, ale neodvazim sa na zaklade vlastneho porodu posudi, co bude pre nu lepsie. Treba sa zaoberat faktami, pre a proti. Tazko radit, toto by som asi necha na lekara.

adkokatka
29. dec 2013

@jabadaba ja zboznujem tych ktory zozali vsetku mudrost sveta,ze?Komeentuj k veci a nestaraj sa do komentarov druhych!

mircalla
29. dec 2013

@adkokatka Podla mna komentovala uplne k veci....

jabadaba
30. dec 2013

@adkokatka tusim tu zozral vsetku mudrost niekto iny, ak sa pozries do zrkadla prides na to kto.

jabadaba
30. dec 2013

@mircalla dikes. 😉

jabadaba
30. dec 2013

@digysa asi tak. Plus, okrem lekara to musi zvazit najma zakladatelka na co sa sama citi, bez toho aby brala v uvahu pocity, dojmy a odporucania druhych.

Mna tu vzdy udivuje ta bohorovna drzost akou zeny pindaju inym ci uz do kojenia alebo sposobu porodu. Toto som nezazila nikde inde len na SK forach. Polutovaniahodny fenomen... 😝

vejula
30. dec 2013

@digysa môžme sa vyjadrovať len na zaklade popisu zakladatelky. Ak sa ona pyta, či je velkosť dieťaťa nad štyri kg dôvod na sekciu tak jasne odpovedam že nie..... A bohužial lekari občas režu aj pre istotu, bez toho aby zvážili nevyhody cisarskeho rezu pre ženu a jej prípadné dakšie tehotenstvá

mobilo
30. dec 2013

Záleži to asi od viacerých vecí. Ja som bola veľmi chudá a mala som úzku panvu, ktorú mi bohužial nikto nemeral a syn bol veľké dieťa. A nechcelo sa mu na svet v termíne tak mi pichli extra silnú vyvolávačku ,ktorá ho na silu vytláčala cez ten úzky otvor , nešlo to tak ho potom vytlačili tak,že mi total stlačili brucho. Syn sa narodil so zlomeným ramenom, a bol extrémne uplakané dieťa, tým ako bo celý stlačený. Druhý bol ešte vačší ale som si povedala, že za každú cenu chcem rodiť len prirodzene a oproti prvému to bola úplna malina. Ja som stále čakala na tie bolesti ,čo pri prvom a zrazu bol drobec na svete ani neviem ako. Takže odvtedy som len za prirodzenosť pokiaľ nieje nejako ohrozené zdravie.

fra
30. dec 2013

naše vačšie deti mali dvaja 4 kilá a jeden 4,30 - všetci šli prirodzene, nad sekciou nikto ani neuvažoval (na sone každemu našťastie namerali o pol kila menej, takže ich vyššia hmotnosť bola vždy prekvapivá)... dokonca 4 kilove dievčatko šlo bez nastrihu a bez trhania a šitia, uplne v pohode - doteraz si myslím, že aj tie ostatne by šli bez nastrihu len akosi nevydalo... nechcem zakladateľku temy o ničom presviedčať, hlasim sa tu len ako štatisticka vzorka 😉 😉 😉

nmonika
30. dec 2013

Ahoj.Nahodou som zahliadla tuto diskusiu...Mne bolo stryri dni pred porodom povedane,ze to bude vacsie babo,no nevedeli poriadne odmerat.Zacalo sa to beznou pripravou na klasicky porod,no pomalicky som sa otvarala,trvalo to vyse 20 hodin co som sa trapila v bolestiach a malinka v brusku tiez,podla ctg...Zavolala som si primara,pytala si cs,nevladala som uz...po vysetreni tiez nevrhol cs.A malinka sa narodila 4600g.Ja som bola po cs hned fit,ziadne komplikacie,ani doteraz.Pre mna to bolo vykupenie,ked to tak mozem nazvat.

selema
30. dec 2013

ja by som si zvolila cisársky ... prvý pôrod som mala prirodzený a druhý cisársky, u mňa bol jednoznačne lepší cisársky. Jasné, že u každej maminy to je iné, takže ja hodnotím podľa seba, ale cisársky bol nič oproti klasike, keď som po 7 dňoch odchádzala z pôrodnice, ani som nevedela, že som mala cisára. Keby som mala znovu rodiť, a mohla by som si vybrať, tak by som chcela jednoznačne cisársky a pri takom veľkom bábätku už dupľom 😒 ale rozhodnutie je pravdaže na Tebe ... len sa mi nepáči, ako sa tu mnohé maminy "bijú do pŕs" že oni by cisár nikdy nechceli, a že prirodzený je lepší a odsudzujú maminy, ktoré by si cisár zvolili 😠 a iné bla, bla ... jednak by každá hovorila inak, keby mala za sebou oba pôrody, a mala by teda možnosť porovnať, inak by hovorili keby mali za sebou ťažký, dlhý/niekoľkohodinový "prirodzený" pôrod ... každá žena pôrod/bolesť prežíva inak a preto by podľa mňa mala mať každá matka možnosť výberu ... snáď sa toho raz dočkáme 😉

digysa
30. dec 2013

@jabadaba Bohuzial... co keby len kojenie a porod...ale prave som si vsimla, ze sa tu este rozhoduje o tom, AKO CASTO moze ist vydata zena von bez manzela.... ciste psycho....ale odbacam od temy....tak som ticho.

anina929
30. dec 2013

mile maminky z mojich skusenosti si myslim ze ten klasicky porod aj pri vecsich detickach je lepsi nakolko uz len ta narkoza je dost zataz na organizmus a tie infuzie po nom a bujonova dieta... moj prvy chlapec mal 4kg a meral 52cm trvalo to trochu dlhsie ale na druhy den si si kracala sa do sprchy nakolko moja kolegyna mala sekciu a este 5-den nosila brusko v dlaniach,preto som po5,5roku rodila dvojcata-chlapcov tiez klasikou,nato ze mali do hromady6,5kg tak ma nastrihli len na tri stehy no zalezi to samozrejme od okolnosti,porodnika a v neposlednom rade od psychyky rodicky, ja son lezala na gynde 4mesiace tak som bola zmierena a pripravena dostatocne na vsetko, ale tej sekcie som sa aj trochu bala ze sa nepreberiem z narkozy--tak len prijemne porody prajem aspon take ako som mala ja 🙂 🙂 🙂 😉

meggie33
30. dec 2013

moja skusenost - od zaciatku mi vraveli, ze budem mat velke babo, v utorok som mala mat predoperacne vysetrenia, ale v pondelok som zacala rodit... najprv ked mi hrozila sekcia som nechcela a strasne som sa jej bala, ale po 12 hodinach v ukrutnych bolestiach (ani nehovorim radsej o siti) by som radsej sla tak ako prirodzene... bola som prvorodicka a maly mal 4530g a 54cm... ale teraz s odstupom casu som rada, ze som to dokazala a bolo to prirodzene, sice rana stale boli... v tej chvili to tuzis mat za sebou s pomocou hoc akeho zlepsovaka, ale s odstupom casu zistis ze stalo za to si to vytrpiet, lebo prirodzeny porod je urcite lepsi, mozno sice bolestivejsi ale PRIRODZENY (nie nadarmo sa mu tak hovori)... a ked mi kamoska co bola pri cisarskom vravela, ako to robia, no fuj...

mami21
2. jan 2014

moj mal 4.2 kg. Sla som bez vsetkeho a bolelo to hrozne :\ mozno preto ze som chuda a on bol taky tazky. nesla by som cisarskym ale urcite by som si dala epidural alebo aspon nieco na bolest. Asi by som uz nesla naturalnym porodom pri takom tazkom baby 🙂

kalifa28
2. jan 2014

mne moj dr. sam navrhol sekciu pri prvej dcere (4400g) lebo pri poslednom sone nameral cež 4kg... a ked mi ju potom priniesli, tak som mu bola a doteraz som strašne vdačná 🙂
ostatne dcerky tiež narodene cisarskym rezom (3700g a 3430g) postupne sa mi to zmenšovalo, tie moje princezné, čo už... škoda, že nešli opačne, od najlahšej po najtažšiu... zrejme by to potom šlo aj vaginálne.... ale po každej sekcii som bola pri odchode domov absolutne fit, to znamená, že po 4 dnoch od porodu 🙂 🙂 🙂

zonjushe
10. jan 2014

ono to je velmi ale velmi individualne..urcite vsak neplati pravidlo vacsie dieta - tazsi porod..pred mesiacom rodila moja znama - je skutocne velmi utla, porodila dieta - 4440g..a porod?Skoro nestihla dojst do porodnice :D

hameeda
10. jan 2014

@zonjushe : to moja švagrina mala to isté, malý sa jej narodil 4850 g a skoro nestihla do nemocnice, maly uz bol na pol ceste

inull5
10. jan 2014

Ja mám za sebou bohužiaľ dve sekcie...Prvé dieťa malo 4650 g a 56 cm, druhé iba 3900 g a 53 cm. Som útla, no to nebol dôvod u mňa na sekciu. Dôvodom bol v oboch prípadoch nepostupujúci pôrod takže inak to nešlo aj keď som si to veľmi želala

inull5
10. jan 2014

ja keby to šlo idem tiež prirodzene

simik2309
10. jan 2014

ja som mala syna jedneho 3980 gramov a druhy 4170 a rodila som klasicky.. pri mojej postave a vyske sa dost cudujem ze to islo ale jazvu mam dobreze nie az po chrbat.. takze ja by som volila sekciu..

saxxxana
autor
17. feb 2015

Nakoniec aj u mna bola sekcia, dovodom bolo ze malinka nezostupila ani po 12h na stole :( 4,5kg a 52cm, odhad doktorov bolo 3,7kg 🙂 🙂

giulianka
Autor odpoveď zmazal
giulianka
19. júl 2019

moja skusenost je ze usg odhaduje vahu uplne mimo, naozaj treba ratat a pol kila rozdiel. u mna to bolo vzdy viac a lekari po pirodeni dietata prekvapkani. prve bolo este v norme (3250g D) Vdaka Bohu porody sli hladko a na dve ci tri kontrakcie som vytlacila aj velke dieta aj s velkou hlavou (4400g CH) a bez nastihu ci potrhania. posledne vsak uz malo zlomenu klucnu kost (4900g CH). Kedze cakam stvrte a zasa CH, tak uz aj ja zacinam byt v rozpakoch ci sa da porodit dieta nad 5kg zdravo a kazdu poradnu sa doktorky pytam, ci sme s vahou v norme a nepredbieha. (len pripominam ze ten odhad usg ku koncu je fakt mimo..) este to budeme musiet spolu prebrat a aj rizika ''co ak'' a ci treba zvazit CR aj ked som velky zastanca prirodzenych postupov s co najmenej zasahmi no mam respekt... (tu pri tretom mi pomohla kniha Hypnoporod).

kittykat22
19. júl 2019

Kamaratka porodila prvu dceru 4200 a syna 4500 a zial trpi na mocovu inkontinenciu. Opis narocneho 48 hodinoveho porodu bola jahoda, oproti popisu hodinoveho sitia. Lekari vedeli ze bude mat velke deti uz podla odhadu. Bolo to preto lebo prenasala, a rodila v 42tt na vyvolavacku. Lekari vedeli ze su to maly snehuliaci, a aj tak ju nechali rodit prirodzene. Porodnici len vidia, ze treba dostat dieta von, tam ich praca konci. Co je dalej ich nezaujima.

lucia147852
19. júl 2019

Ja som porodila prirodzene 4200g dieťa. Panva úzka. Nikdy viac prirodzene. Od pôrodu 2,5 roka trpím neznesiteľnými bolesťami krížov. Dr sa vyjadril že mám zničené väziva a bohužiaľ do smrti sa s tým musím zmieriť. Ze stáva sa. No ďakujem pekne...

1aduliatko1
19. júl 2019

Moj maly mal 4300gr. Od zaciatku mi kazdy na sone hovoril ze bude velky, potom ze bude mat kolo 4kil, nakoniec v den porodu ze nad 4kg. Stresovala som, lebo ma nechali rodit prirodzene. Strazne som sa bala, ze sa zasekne. No vsetko islo ok. Rodila som s epi. Starsi mal 3750gr.

giulianka
9. sep 2019

@kittykat22
@lucia147852
docitala som sa o fyzioterapeutoch, ktori sa vyslovene zaoberaju panvovym dnom, vedia odborne vysetrit a aj s pouzitim usg a potom pomoct rehabilitaciou. urcite odporucam vyhladat pomoc a nevzdat sa, ze je to uz trvale poskodenie. drzim palce. ja o mesiac uvidim.. dnesna kontrola 3000g 36tt takze este plus kilo do porodu odhadom..

Strana
z3