Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?
Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?
Ďakujem krásne
@biela_sova "Maresama, ak mas ale vystudovanu sociologiu/pravo/ekonomiu, skratka iny smer ako medicinu, je celkom trufale radit zene neposkytnutie moznej prvej pomoci novorodencovi hned po narodeni." Toto myslis vazne? Kde som niekomu radila, aby neposkytol prvu pomoc novorodencovi? Nepochopila som tvoje rypanie. Ale ak si si len potrebovala do mna kopnut a si teraz so sebou spokojna, tak ok. Mne si tym neublizila.
@luciauzus a v takomto prípade by ste doma zomreli...
Dobrý deň, prosím vás, vie mi tu niekto poradiť, ako ste riešili vyšetrenia novorodenca ktoré sa bežne robia v pôrodnici?
@julia2018 ďakujem za odpoved. Ja som po ambulantnom pôrode, krv z paticky nám vzala pediatrička včera, ostatne že si mám zistiť... na tie vyšetrenia ste sa objednávali do pôrodnice niektorej? Ja som z Malaciek, najradšej by som to absolvovala v 1 deň, kvoli covidu chcú aj malú po každé testovať, pred vstupom do nemocnice...
Milé mamičky, pôrod bol nádherný. Plný sily a premeny, je to spojenie sa samej so ssbou v najintímnejšom dotyku za asistencie zrodu malého bábätka.
Ak je pôrod doma výsledkom poctivého štúdia, rozumného zváženia za prispenia priazne zdravotného stavu, môže to byť skutočne neopakovateľný zážitok pre tie, ktoré by chceli a cítia, že je to tá správna voľba 🙂
@sunny_g Blahozelam!!! Vela zdravia vam obom prajem.
@sunny_g úžasné ❤️❤️❤️ srdečne blahoželám a želám obom veľa zdravia 😘
Ahojte dievčatá, chcela by som sa vás poprosiť o radu. Potrebujem si zariadiť novú gynekologičku (Zvolen, Detva, Lučenec a okolie), najlepšie by bolo keby tá gynekologička nebola proti domácemu pôrodu. Viete mi prosím poradiť?
@zahorskaeva gynekologick nema nic s porodom, ona ta len pravidelne kontroluje, vobec sa jej nemusis so svojim planom zdoverovat. potom len potrebujes od 36tt chodit do porodnice kazdy tyzden, skor treba hladat open-minded pediatricku, aby ti k sebe vzala dieta a spravila vsetky potrebne vysetrenia.
A dula, co.s tebou bude niekoho nepozna? Vacsinou uz maju skusenosti z inych porodov.
@zahorskaeva ahoj, dlho som tu nebola tak sa ospravedlňujem že som sa nezapojili do predošlej témy, viem Ti dať tip na gynekológa čo je v pohode s tymyto vecami v Krupine, Žiline, a od kamošky viem zistiť gynekologičku v bb, ktorá síce neriešila domáci ale odmietla vela vyšetrení a celkovo vraj bola rešpektujúca… ono teoreticky ich do toho nič ale prakticky ak nechceš trojdňového novorodenca vláčiť po doktoroch, tak gynekológ alebo pediater ti môže prísť podpísať oznámenie o narodení priamo domov, s ktorým potom stačí keď ide otec na matriku… ja mám napríklad fajn pediatričku nikdy na mna s ničím netlačila ( a ohľadom novorodeneckých vyšetrení to ona mi povedala že to nie je moja povinnosť, iba jej povinnosť je dať mi tie výmenné lístky - aj keď som bola pripravená sa tomu vyhnúť komplikovanejšie), ale podpísať mi to vyhlásenie doma už prísť nechcela… takze som bola veľmi rada že som predtým našla gyn ktorý bol ústretový a nevzala som toho čo som mala najbližšie k domu… tiež sa mi stalo pri druhom tehu že som napriek plánovanému domácemu mala nejaké zdrav problémy a bolo na nezaplatenie že som to s ním mohla úprimne riešiť…aj keď je jasne že na Slovensku asi zatiaľ toto nemožno považovať za štandard…a je dosť možné že už budú mat plno, ale ak chces napis mi súkromnú správu…
@miriam11 aj si sa snazila o pochopenie ci len zbrkle vyplutie nazoru?
@hederamonstera prosím, vysvetlíte mi,co vás k tomu vedie. Jeden rozumný dôvod, kedy nemyslite len na seba. Jeden jediný.
@miriam11 nulove stresove hormony, ktore blokuju prirodzeny porod = lahsi priebeh pre dieta.
Praveze vsetky matky, ktore chcu rodit doma (v znamom tichom kludnom prostredi bez tuctu cudzich ludi) myslia na svoje dieta. Lebo vsetko to, co ma vplyv na matku, ma este vacsi vplyv na dieta
v živote by som si neodpustila keby som kvôli môjmu " pohodliu" ohrozila život svojho dieťaťa, alebo svoj.
Často ide o sekundy. Nie vždy je risk zisk.
@hederamonstera to je síce fajn pokiaľ pôrod postupuje bez komplikácií avšak nik nevie nikomu zaručiť či pôrod bude naozaj bez komplikácií. Ja viem, že to nechcete (nielen Vy, ale všetky mamičky, ktoré sú presvedčené, že je lepšie rodiť doma) pripustiť, ale komplikácie naozaj môžu nastať a tým nechcem ani prehovárať k pôrodu v nemocnici a ani strašiť budúce mamičky, ale treba aj zvážiť prípadné riziká. Moja známa tiež bola za domáci pôrod a aj ho mala, ale nedopadlo to žiaľ v jej prípade dobre, bábo zomrelo a keby rodila v nemocnici bábo mohlo žiť podľa pitevnej správy. A nehovoriac potom aké mala opletačky ešte aj s políciou ktora to vyšetrovala. Všetci sa na ňu aj v nemocnici aj policajti správali ako k vrahyne a to bez srandy žiaľ. Psychicky bola úplne na dne a dostalo ju z toho až ďalšie dieťa, ktoré rodila radšej už v nemocnici. Ono stres a nepohodlie je jedná vec, ale lekári vedia včas zareagovať keby sa to zvrtlo. Inak ja keby som sa rozhodla rodiť doma, nemala by som ani jedno z mojich 3 detí. Tehotenstva bez komplikácií a pri 2 pôrodov nastali také komplikácie, že mi 2 deti oživovali a nebyť včasného zásahu lekárov tak by neprežili. Na tretí pôrod ma automaticky dali radšej na cisársky. Tak ja len toľko že treba zvážiť naozaj všetky riziká.
@renca206 si myslis, ze toto nevieme? Ze neuvazujeme nad rizikami? Ze chceme, aby nam dieta zomrelo?
@renca206 vsetko je len statistika.
Tak ako odrodi 9 matiek v nemocnici bez problemov (lebo ved porodne mentalne a aj fyzicke traumy sa nerataju) tak odrodi 9 z 10 zien bez problemu aj doma.
Z mojej skusenosti zien okolo mna ktore doma rodila - boli ovela viac na porod pripravene mentalne aj fyzicky a zaroven to neboli ezo matky ako ich spolocnost nazyva, ale zeny, ktore si boli vedome vsetkych rizik. Mozno este viac ako tie ktore dodnes tvrdia "odrodil ma primar XY".
Tato tema vela zeny rozdeluje. Nemam vobec chut sa do takychto diskusii zapajat. Preto som ani nereagovala na vas @miriam11, pretoze je to zbytocne.
Kazda mame svoj nazor a tato tema je uplne o niecom inom. Naco tu pridavat prispevky o tom ake mame nazory. Aj tak nam ich nikto nezmeni. A aj tak ani vase argumenty nesedia, kedze v krajinach ako UK alebo NL sa rodi 30% deti doma a nemaju vyssiu umrtnost ako pri krajinach kde sa rodi v porodniciach. Cize opat je to statistika. Ta proste nepusti.
Tato tema sa tyka informacii pre matky, ktore sa rozhodnu rodit doma a IMHO by vsetky ostatne prispevky mali byt adminom zmazane (aj tento moj).
@krisbar nemusíš na mňa vôbec reagovať ja som napísala len môj zážitok a zážitok známej, mne je úplne fuk ktorá ako a kde rodí. To ty si tu akurát tak presadzuješ svoj názor a ukľudňuješ sa nejakými blbými štatistikami, nie ja. Tej známej moc štatistiky nepomohli a ani mne by nepomohli. A keby si čítala pozorne napísala som to nie preto aby som niekoho odhovorila alebo vystrašila od domáceho pôrodu, ale napísala som čo sa stalo známej a aj mne. Každá nech rodí podľa svojho presvedčenia a ty sa nemusíš obúvať do tých ktoré radšej zvolia pôrod v nemocnici pre prípadnú rýchlu záchranu dieťaťa nad nestresujúcim pôrodom doma. Táto téma je o skúsenostiach domáceho pôrodu a ja som písala k tým skúsenostiam a nie k vlastnému názoru na pôrod ako píšeš ty!

@maresama To je krasne 🙂 Dakujem. Neda sa to ani opisat, vsak? Ten pocit... Je to pre mna velky dar, ze sme to mohli takto zazit.