Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?
Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?
Ďakujem krásne
@jenny257 Jenny, mother and baby friendly porodnice som to myslela tak, ze aj v ramci "normalnej porodnice" sa zvacsa da najst porodnik, ktory je otvorenejsi novym metodam a ked si prejdete porodny plan vcasne vopred, zvazi Tvoj a malinkeho zdravotny stav, viete sa dohodnut. Porod prebehne podla vasho dohovoru ale o babatko je postarane. To jest napr, ze v pripade klesajucich odoziev sa spravi akutna sekcia. Priklad nie na atrasenie ale na uvedomenie si rozsahu, mamina moze byt uplne zdrava, aj babo, no moze mat omotanu pupocnu snuru okolo krku, co nie je vidiet na ultrazvuku a nezistis to ani palpaciou brucha, tym padom pri porode by za inych okolnosti schadzalo potod cestami pekne dole, ale snura ho drzi nakratko. Cim viac schadza dole, tym viac samo seba skrti. Klesaju ozvy srdca. Toto sa da zistit pristrojmi a konat sa musi do par minut. Ak nie, pozri si pribehy na ludialudom aleno Modre z neba. Ja som opisala len technicky zasah do prirodzeneho nepostupujuceho takehoto porodu. Nechcela som strasit, len priniest odborny nazor do debaty. Ked je tu zbor laikov, nech sa to vyvazi 1 odbornym nazorom a uz aj opustam tuto debatu.
Ked sa raz do buducna bude dalsia mamina rozhodovat, nech objektivne zvazi pre a proti. Buducim rodickam drzim paste v triezvom rozhodovani.
@sisaka Ja mam vystupovanie slusne. Absolutne sa tu nikomu nemusim spovedat,kde pracujem a koniec koncov ta do toho nic nie je. Nechapem tieto utoky, tak ako sa tu diskutujuce pytaju mna,tak sa pytam aj ja ich. Opakujem este raz, ako v prispevku vyssie, je mi uuuplne jedno, kde si kto rodi, zaujimalo ma len, co v pripade komplikacii. Napr sluzila som vcera a skoncili sme akutnym cis.rezom pre 2x pravy uzol na pupecniku a 2x omotana snura okolo krku. Tak co by si hviezda robila doma? Vlastne nic,lebo fyziologicke tehotenstvo urcite dopadne dobre, ved si to ta vasa sekta odobri. Fuj fuj hnusne nemocnice,co rezu bez rozmyslu do zien, ved to sme si vlastne sposobili sami,ze? Nemam viac co dodat. Pa
@20mysicka12 tak sestrička najlepšie vie, aká je najlepšia poloha pre teba a tvoju postavu 🤦♀️ skôr by som povedala, že pre ňu a jej dobrý prístup k pôrodným cestám.
Keď som ja naposledy rodila, tak jedna žena to vyriešila tak, že porodila doma vo vani, a potom prišla do nemocnice na 3 dni, kvôli bábätku, aby mu tam porobili vyšetrenia, a teda aj ju skontrolovali. A nikto to tam neriešil, prečo rodila doma, správali sa k nej ako k ostatným. U nás v nemocnici máte dieťa 24 hodín pri sebe na izbe a pri vyšetreniach je matka prítomná.
@sabinka022 presne tak.
Damy, ked sa porody presunuli z domaceho prostredia s babicou do nemocnic s potrebnym operacnym a resuscitacnym equipmentom, klesla umrtnost matiek a novorodencov z percent (cisty ptiklad 15 lydi mrtvych zo 100) na promile (2 ludia z 1000). Statistika nepusti. Koncim aj ja tak ako Sabinka, prenechavame priestor vo fore neodbornej verejnosti.
@biela_sova ja súhlasím, že v pôrodnici je bezpečnejšie porodiť, ale prístup k pacientkam by sa mal zmeniť, lebo niekde sa správajú ako by ani nepracovali s ľuďmi, a ak to nie je nevyhnutné, tak by sa nemal pôrod zbytočne urýchľovať + bonding po pôrode min. 2 hodiny by mal byť samozrejmosťou.
@dkethe a aky je rozdiel medzi slovami skomplikovalo sa to a skoro zomrela? Ved obidve opisuju tu istu situaciu a su pravdive.. Ja teda rozdiel nevidim. Ako som pisala. Kazdy nech sa rozhodne podla seba, ale mal by si byt vedomy rizik, ktore tam proste bez debaty vyssie su. Ale pisat, ze tam urcite ziadne rizika nie su a vzdy to pokazi len hlupy lekar, je proste blbost. Ona rodila doma, ziaden lekar to nepokazil a aj tak ju potom ti hlupi lekari museli zachranovat..
@tinkerbell Jasne, vnimam aj tento rozmer. Musime to vsetky buduce maminy zmenit. Byt narocne na ludskost v pristupe k sebe samej, ale aj ludsky sa spravat k personalu. Sme dospele zeny, mali by sme prist do porodnice s tym, ze spolu s porodnym timom budete spolupracovat a spolu privediete pod odbornym dohladom pticediete na svet novy zivot. Prejavit k lekarom doveru. Aj ja som narazila na "neprijemnu anesteziologicku", "neprijemnu sestricku". Vsetci toho maju v zdavotnictve vela. Porusili sa porodnice, ostali tie spadove a rodi sa ako na beziacom pase. Zdravotnici su tiez unaveni a frustrovani. Ale, prejavila som lojalnost a zovialnost voci obom damam (sestricke aj anesteziologicke) a zrazu sa lady pohli a aj porod, aj cely nas pobyt v porodnici prebehol s nadlahcenim, humorom a spolupatricnostou. Sestricka sa doteraz na maleho pyta. Vdaka mojej dovrej kondicii po cisarskom mi maleho nechavali na dve hodiny a brali ho len na hodinu, ked spibkal. Na druhy den skoto rano mi ho doniesli uz navzdy 🙂 Skusme pohnut lady my, a uvidime, co sa stane. Zmena musi nastat. Sme nova generacia, ktora vie, co chce. Generacia nasich mam, servilnych a poslusnych kvoli rezimovemu nastaveniu, nastavila latku narocnosti nizko. My si pytajme viac <3
Pri každej jednej téme sú 2 tábory, neexistuje nič medzi. Jeden je za danú vec, druhý proti. Ja síce skúsenosť s domácim pôrodom nemám, osobne by som tak nerodila, lebo mám pred celým týmto procesom obrovský rešpekt. Pokiaľ si pevne rozhodnutá rodiť doma, vzhľadom na tvoj predchádzajúci pôrod by si sa podľa mňa mala minimálne aspoň poradiť s odborníkom, zistiť si aké možné komplikácie môžu v tvojom prípade nastať a podľa toho sa zariaď. Určite si uvedomuješ že stať sa môže čokoľvek, tak na to prosím ťa zober ohľad. Nedá mi nevyjadriť sa na stranu lekárov. Ja som rodila obe deti v pôrodnici. V prvom prípade som porodila za asistencie môjho gynekológa, osoba ktorú poznám pol života, ktorý pozná mňa s moje telo. Úžasná pôrodná asistentka, úžasná sestrička. Celý pôrod trval 17 hodín. Áno, dostala som oxytocín, lebo som s ním súhlasila, keďže kontrakcie sa stále stupňovali a krčok sa ani nepohol, ale okrem toho , že som mala manžela celých 17 pri sebe, lekár ma prišiel skontrolovať len kvôli tomu, aby sa uistil, či je všetko v poriadku. Sestričky sa so mnou rozprávali ako kamošky, smiali sme sa a atmosféra bola uvoľnená. Vôbec ale že vôbec som sa necítila vystresovane a každou kontrakciou som sa tešila na príchod našej lásky. Keď nastal samotný pôrod, doktor mi pomohol na kožu, povedal mi, nech si spravím pohodlie, opýtal sa ma, v akej polohe na tej koze je mi najlepšie. Jedine, kedy sa ma chytil bolo vtedy, keď chytil malú keď už som tlačila posledný krát a ona vyšla. Jeden steh bez nástrihu a krásny pôrod. Druhý pôrod tak isto, síce iný lekár, ale malý sa narodil extrémne rýchlo, len mi prepichli vodu a začalo to. Rodiť som začala po stojačky ale bolo mi to veľmi nekomfortné tak som sa sama vypýtala na kozu, vyšla som hore a už bol skoro vonku, žiadne šitie, so sestričkami sme kecali a bolo to úžasné. Celý ten čas, či pri jednom alebo druhom pôrode, bol pri mne manžel, aj po pôrode bol so mnou a drobcami na sále ( 2018-2020), za celý čas sa mi dostalo vľúdneho slova, krásneho jednania a pomoci. Takže prosím vás, viem že sú lekári a ,, lekári" , sestry a ,, sestry", ale kvôli pár zlým skúsenostiam by ste nemali hádzať všetkých do jedného vreca. Pretože aj v nemocnici sa okrem tej zdravotnej pomoci môže budúca mamička cítiť ako doma. Všetky čo ste mali také hrôzostrašné pôrody, je mi to veľmi ľúto, že ste prišli o možnosť spomínať na tento deň ako na najkrajší vo vašom živote. A všetky, ktoré chcete rodiť doma, spravte pre to všetko, aby ste boli informované o možných komplikáciách, následkoch v prípade tých komplikácií a želám vám triezvy úsudok, aby ste sa rozhodli správne.
@sabinka022 ešte raz to zopakujem, aj ja, keď ako gynekológ nevieš, čo sa robí doma v prípade komplikácií kontaktuj midwife v nejakej krajine, kde sa pôrody doma vykonávajú, kde majú midwife patričné vzdelanie a sú pripravené aj na komplikácie a určite ti to rady vysvetlia, alebo ti dajú zoznam odporúčanej literatúry, ako postupovať pri konkrétnych komplikáciách pri pôrode doma.
Keď ta zaujima, ake vybavenie a lieky majú k dispozícii, pozri si toto video, síce tam nemenuje úplne všetky lieky, ale celkom dobre vysvetli jej výbavu. https://www.ontariomidwives.ca/home-birth-equip...
Domáce pôrody sú odporúčané len pri nízkorizikovych tehotenstvách, podľa výskumu riziká sú pri týchto tehotenstvách take ako v nemocniciach
Mužský princíp je “robiť”, žensky princíp je “byt”. Ja som len čakala. Dva týždne po termíne mi začala odtekať voda. 18 h mi odtekala kým prišli prvé kontrakcie. Myslíte, že by ma v nemocnici nechali len tak “byť”? Prvé dve hodiny som sa vôbec neotvárala. Myslíte, že by ma nechali “byť”? V priebehu ďalšej hodiny sa maly narodil. Mal šnúru okolo krku, ktorú som mu sama dala dole. Stále si myslíte, že by ma nechali v pôrodnici porodiť? Ja si to teda nemyslím, neustále by mali potrebu niečo robiť a do priebehu pôrodu zasahovať ...
@andreatytler áno že náskoku postavu je ta najvhodnejšia ešte sa ma pýtali že či chcem túto alebo inú, ale nechala som na klasiku.Ja by som mala rýchle, poloha bola dobrá, len som mala plod hore a placentu prirastenu, kde sa nato peislo pri porode.
@sunny_g máme. A nedajte si ju zobrať. My rodíme, žiaden lekár ani asistentka. Nikto nemôžem vedieť lepšie ako vy, čo sa deje. Mám 4 deti, ale ten prvý zbabraný (však sme vám zachránili dieťa... hehehe - pri bezproblémovom pôrode, ktorý akurát nešiel podľa ich časových tabuliek) ovplyvnil všetko. A špeciálne tu v tomto zapadákove furt kukáme, že zodpovednosť prevezme niekto iný, nie my. Žena rodí a žena porodí. Prajem super nádhenrú skúsenosť. A k veci, v našom zapadákove známa porodila doma 3 dievčatá, s mužom. Prvýkrát jej tuším 3 týždne robili problém na matrike že dieťa nezapíšu a blablabla, pri treťom už len zavolala - aha - vy? a a bolo. 3 krásne dievčatá, absolútne bez problémov.
@pitusa dakujem 🙂
Tak to je krásne. Veľa si o tom študujem, mnohé vedecké poznatky a práce, štatistiky a štúdie ale najmä vnímam sama v sebe, čo je najlepšie. Mnohé z nás stratili kontakt samé so sebou a to miesto zaplnili strachom, ale aj to sa dá vyriešiť. Prešla som si tú cestu.
Zvláštne že má potrebu vyjadriť sa k tejto téme tak veľa žien bez akýchkoľvek skúseností s domácim pôrodom...a pritom ani nerozlíšia dulu od pôrodnej asistentky 🙂
@sunny_g nemám čas to čítať celé tak ak budem opakovať prepáč, ale napíšem v skratke aj moju skúsenosť...prudko subjektívnu samozrejme 🙂 -1.pôrod v 24.rokoch, doma, s babicou a mužom, krásny, úspešný, ale nie bezbolestný ani celkom nekomplikovaný... keď som bola na 6 centi (dovtedy som si to ozaj užívala ako z knižky...ešte som malej deku hačkovala..) prestala som sa otvárať, ale kontrakcie sa ďalej stupňovali, takže mi malá začla tlačiť akoby dobredu skrz stenu maternice, no myslela som že tú bolesť nezvládnem, ale na malú som bola celý čas napojená, a vedela som že je ok (prosím ľudí kt. si myslia že dieťa je len zhluk buniek bez vlastného vedomia a telepatických schopností aby sa k tomuto zbytočne nevyjadrovali 🙂 )...po niekoľkých hodínách trápenia keď sa ani v bazéne nič nezlepšilo, sediac na záchode, lebo jediné čo zo mňa úspešne liezlo bolo to z hrubého čreva, pôrodná asistentka (ďalej len PA) mi dala homeo pulsatillu (klasické homeo na otváranie mi nezabrali), muž mi niečo povedal, a vtedy mi to došlo. Ja som dcéru nechcela pustiť von, pretože, aj keď som ju neskutočne ľúbila, pred tým som čakala syna, ktorý sa nenarodil...a časť mňa chcela porodiť to prvé dieťa, a nechcela pustiť von "to druhé" -napriek tomu že som cez tehu na sebe fakt makala, aby som si to spracovala...Na to som sa rozplakala, vysvetlila som to maličkej, povracala som sa (neviem už či to bolo v tomto poradí), na to som na polhodinu zaspala, prebrala sa na vyšplechnutie vody, a za pár kontrakcí porodila - malá mala ešte nejak divne zaseknutú ručičku, PA ju šikovne vytiahla. bodka koniec. ovšem v nemocnici by to pokračovalo odnesením malej do inkubátora, vzhľadom na jej váhu ktorú tu radšej písať nejdem...napriek tomu bola hned čulá zdravá a obchádzali ju aj všetky "klasické" detské virózy...No dodnes si myslím, že keby jej hneď ako vyliezla niekto odstrihol pupočník, mala by vážny problém to rozdýchať lebo by jej tá krv chýbala...Pupočník sme nielen nechali dotepať, ale aj sám odpadnúť aj s placentou - asi 4. deň sa odpojila...
-Ale sa mi to natiahlo, tak asi nejdem písať už o druhom lotosovom pôrode, tiež sa podaril, náročný bol zase v inom, dozvuky mal tiež iné, výsledok však rovnaký 🙂 Ak by predsa napíš správu 🙂
No a určite odporúčam knižky Orgasmický pôrod; Zdravé tehotenství prirodzený porod od Ingeborg Stadelmann, a nie je odveci ani Zazrak porodu od Iny May Gaskin - vo všetkých troch sa človek dozvie aj o rizikách, o tom ako to môže -kdekolvek rodíme- dopadnúť aj špatne, a ako to v sebe musí mať človek nastavené...Stadelman tam pekne citlivo ale zároven jasne popisuje ako komunikuje s budúcimi rodičmi o tom, že pôrod je bližšie k smrti než čokoľvek iné a človek si toho musí byť naozaj vedomý...Ja som do toho šla s tým, že presne viem aký je to pocit keď človeku zomrie dieťa, a zodpovednosť sa nedá na nikoho hodiť, jednoducho odišlo a nemohla som robiť nič ani ja ani doktori (áno bola som v nemocnici, síce to bolo jedno, veď len ďaľšie číslo v štatistike, no aspoň som dostala odporučanie na psychiatriu za to že som si dovolila plakať nad mrtvym dieťaťom...) ...Nechcem aby to vyznievalo tak negativisticky, spätne to všetko zapadá, chcela som tým toľko že, rozhodne to človek nemusí zažiť osobne, ale je dobré si byť vedomí ozaj všetkého. Každopádne, štatisticky je jednoducho pôrodnica väčšie riziko 🙂 ...Ale poznám osobne niekoľko žien ktoré začli rodiť doma a niečo sa začlo komplikovať a šli do pôrodnice...napriek tomu že bývajú na lazoch, nie 5 metrov od nej 🙂 ...a sú radi, a rozhodli sa správne, a vedome. pretože chceli rodiť doma, ale neboli fanaticky zaslepené, ale zato napojené na svoje deti, a vedeli si priznať - a hlavne rozoznať(spolu s PA) - že sa niečo deje, prípadne že už si neveria...ono ani v porodnici to netrvá dve a pol sekundy než sa vám začnú venovať, a píšem to preto lebo sa všetci tvária že keď človek rodí doma tak už žiadna iná možnosť nie je... a do porodnice sa nedá dostať. jasne, niekedy ide o sekundy, ale často aj nie, len sa treba rozhodovať v aktuálnom čase, a nie sa zubami nechtami "držať plánu"...no ale to musí človek mať kopu info, seba-vedomie, a hlavne poznať svoje telo, lebo chápem že ak niekto nerozozná novorodeneckú žltačku (pokiaľ nie je farboslepý ovšem), potom predstava že by "rozoznal" čo potrebuje napr. jeho maternica aby sa "pohla", je asi ako z iného sveta, z takého kde sa zodpovednosť dá preložiť vždy na niekoho iného...
Dobre už končím, ešte ma napadá, keby si chcela nejaké info ohľadom "povinných" novorodeneckých skríningov, alebo placente ponechanej dieťaťu, kľudne napíš 🙂
Kdesi som citala ze lekar muz, aj ked je neviemaky odbornik v porodnictve, nikdy nedokaze plne pochopit co sa deje pri porode a pritom je ich tak vela v tejto profesii.
@sunny_g Ozaj ešte je výborná kniha - mne pomohla po prvom cisárskom k druhému prirodzenému (samozrejme druhý v Rakúsku, lebo tu by to absolútne nebolo možné, pričom to nemajú nijako podložené - paradox je že v Rakúsku bol pri tom slovenský lekrát. Tam sa potvrdilo, že aj slovenský lekár vie byť noráln, stačí že má normálne prostredie okolo seba). štatisticky a podľa dát zosumarizované klasické bláboly a rutinné zákroky vs normálne a prirodzené nezasahovanie. Volá sa to Prúvodce ženy na ceste k lepšímu porodu, autorku neviem z hlavy. ťažko sa zháňa ale je výborná. DÁTA ukazujú veľmi jasne, riziká pri akýchkoľvek zásahoch sú vyššie alebo porovnateľné s pobytom v nemocnici ako doma/pôrodný dom a pod. Čiže sa naozaj nie je čoho obávať. A hlavne štatisticky málo žien má problém, ak si ho v hlave nevyrobí. A hypnopôrod - mne veľa vecí ukázal žiaľ pri poslednom tehotenstve, mala som ísť hneď - ale dvojičky boli zle otočené, takže napriek tomu som sa prirodzeného pôrodou (nieto doma) nedočkala ☹((( dodnes to veľmi bolí. A myslím, že svoje stále zohrával môj strach, ako to nevyšlo prvýkrát, už som si nikdy nedokázala veriť, že to zvládnem, lebo nemocnica totálne podkopala môju dôveru, že si so mnou nebudú robiť čo oni chcú. Vlastne že by som to zvládla som pochopila až po tom treťom (cisárskom) pôrode. Viac ich už nebude. ☹((((( Preto povdzbudzujem zo všetkých síl nájsť sa skoro. Vieme to, zvládneme to.
Ďakujem krásne 🙂
Viaceré knižky teraz čítam, ktoré presne obsahujú tieto dáta aj si hľadám k tomu štúdie, tak poriadne to chcem naštudovať 🙂
Prajem ti všetko dobré a ešte raz ďakujem
@sunny_g Ten porod, to je facsinujuce, ze. Ja cim viac som o tom vedela, tym menej som sa toho bala. Mne to pride akoby telo (a najma maternica) rodila sama od seba. Zena je tam len ako pozorovatel. Nemoze to spustit alebo zastavit. Najlepsie je vediet presne co tvoje telo robi aby si vedela ako celemu procesu napomoct.
@andreatytler presne! Ja som mala velky strach roky rokuce a ked som zacala sa o to viac zaujimat, zrazu som zistila ze to neboli, ze su to len tlaky. A presne tak to bolo. Nadherny pocit.
@andreatytler
@krisbar
Baby, chcem sa opýtať keď tvrdíte, že to nebolí ale sú to len tlaky. Hovoríte o oboch dobách pôrodných či len o nutkaní na tlačenie? Lebo ja doteraz nechápem čo som to mala za kontrakcie, ako mi mohla bolesť vystreľovať do slabín a stehien? Ja som vôbec nemala kŕče v bruchu a ani pauzy medzi kontrakciami. Ja som mala sústavnú hroznú bolesť v tých slabinách. Ale, že nonstop, bez prestávky. Akože stále na to nemôžem zabudnúť aké to bolo celé čudné.
@callisia Joj, to ja si nedovolim tvrdit ze to neboli. Ja som nakoniec rodila cisarskym, takze vlastnu skusenost nemam ale citala som vela o tom ze u niektorych zien uz samotne tlacenie nebolelo, ze to bola doslova ulava.
Bolesti z kontrakcii mozu byt aj inde ako na bruchu. Pocula som pripad kedy mamicka mala akurat bolesti krizov... ani nevedela ze rodi.
@callisia prvu porodnu dobu som mala brutalne kontrakcie, lebo napriek tomu ze sa mi o 22:00 spustili prirodzene mi o 4:00 dali tabletu na vyvolanie (ved preco by to brali sestricky v uvahu ked lekar vecer pred odchodom zo sluzby ked sa u mna nic nedialo mi to naordinoval....druhu o 6:00 som uz odmietla...tolko k zasahom o ktorych tu maresana stale pise). Ani dula nechapala co to so mnou robi. Ale boli to skor krce, stahy tela a s jej pomocou a vedomim, ze su to vlny mi to neprislo ako bolest.
Druha porodna doba uz na sale som vyslovene citila ako sa mi maternica stlaca kazdu kontrakciu a posuva dietatko von, no a potom tlak do konecnika...Ale ako som pisala...ja som mala vedomy porod na ktory som sa mentalne dost pripravovala. Kazdu kontrakciu som "precitila".
@andreatytler presne ako vravis a cim viac o tom studujem, tym viac citim istotu 🙂
@paulaliptaq nemyslim si, ze to lekari mysleli zle ak Ti odporucili navstevu psychiatra. Ani si im urcite nepripadala divna, ze places. Prave naopak oni vedia, ze narodenie mrtveho dietata je velmi traumaticky zazitok a je tazke ho spracovat. Preto Ti doporucili navstivit odbornika, ktory by Ti s tym pomohol. Aj ked ja si myslim, ze psychoterapeut by bol vhodnejsi. Trencianska nemocnica si priamo zamestnava psychologicku, ktora ludom napriklad aj taketo zazitky pomaha spracovat a myslim, ze to je dobre.
V kazdom pripade si asi prva, ktora napisala, ze si je vedoma rizik a isla do domaceho porodu az po ich zvazeni. Pretoze doteraz tu vsetky pisali iba to, ze rizika doma ziadne neexistuju a to je hlupost, pretoze rizika su vsade 🙂
@callisia pri prvej som mala epiduralku a tak som kontrakcie cítila len ako tlaky v bruchu/krížoch. Potom keď už som rodila boli silné a bolestivé a tlačenie už nebolelo a bolo super úľavou. Pri druhom boli kontrakcie tlaky na chrbticu ale dali sa pekne predychat ak som nelezala ale sedela-ked som ležala boleli ale asi ako pri ms. Potom cez jednu fakt silnú(ležala som napojená na pásy ) mi praskla voda a odvtedy boleli oveľa viac a bolesť vystreľovala už nie do krížov ale do nôh. A to tak že na druhý deň som mala normálne na stehnách svalovicu. Tiež som dovtedy o Tom nepočula že môžu ísť do nôh kontrakcie. Na pásy má dávali pravidelne no jediná kontrakcia tam nebola dokonca ani tá pri ktorý mi praskla voda. Kontrakcie boli pravidelne každých sedem minút od začiatku ako mi v noci začali až do kedy som neporodila vôbec sa interval neskratil. Vedela som že je to bolesť ktorá musí prísť odozneje akoby ani nebola a aj tak to bolelo.
@nikelca ... mala som to podobne... ze na pase ziadne kontrakcie a ja bolesti jak svina. Tym, ze som bola uz hospitalizovana pre prenasanie, mi tvrdili, ze to je z vepro knedlo zelo, co bolo na obed, mi neverili a skrz rane vysetrenie krcku, ze to je nemozne .. pravda bola taka, ze som fakt rodila a od tych neveriacich kontrakcii do 5h som porodila..
@andreatytler hej pri druhom porode. Som mala take len tvrdnutie brucha... potom take nepravidelne stahy, ale bolestou steklenie, normalne som pozrrala film.... Potom kazde 2-3minuty ako ked kramy mas dostat... tak uz som spozornela, ci to nie su poslicky... sla do sprchy a po sprche 4 silne kontrakcie a uz som tlacila do 15 min dcera na svete od 1.silnej kontrakcie... v kupelni na zemi. Som stihla akurat zo sprchovacieho kutu vyjst.

@maresama Ahoj, ja som uz rodila a svoje rozhodnutie som za seba uz spravila. Adresovala som svoju podporu vo viacerych prispevkoch babam, ktore nie su rozhodnute. Ty rozhodnuta si, je bezpredmetne osobu s jednoznacnym nazorom prehovarat. Nebola to ani moja ambicia. Budes rodit doma. Autorka sa pytala na plusy a minusy porodov doma.
Aturoka nech sa teda spyta 3 nezavislych lekarov na statistiku umrtnosti / tazkych dozivotnych postihnuti novorodencov v dosledku komplikacii pocas porodu, pri porode doma/v porodnickom zariadeni bez novorodeneckej JIS <-> a v porodnici dobre vybavenej. Ak si lekar so specializaciou gynekologia/porodnictvo, nech je teda Tvoj nazor pre autorku smerodajny a doplni si ho este nazorom dalsich 2 gynekologov, ak chce mat pragmaticky nazor. Ak ovladas autorka cudzi jazyk, kludne sa pytaj gynekologov aj z inych krajin, ked nemas doveru v SK lekarov... ten nas tym padom je pre Teba asi bezpredmetny, sme zo Slovenska.
Maresama, ak mas ale vystudovanu sociologiu/pravo/ekonomiu, skratka iny smer ako medicinu, je celkom trufale radit zene neposkytnutie moznej prvej pomoci novorodencovi hned po narodeni.
Teraz nie pre Teba, ale pre nerozhodnute baby:
Nie vsetky babatka maju 100% APGAR skore aj pri bezproblemovom porode, teda potrebuju lekarsku pomoc okamzite (rozumej prve sekundy a minuty) po narodeni.
Prajem babam, ktorr si este len tovia nazor prr a proti, triezve rozhodovanie, myslite aj na svoje babatka.