icon

Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?

sunny_g
28. dec 2020

Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?

Ďakujem krásne

Strana
z14
dadulkaf
5. jan 2023

@hederamonstera píšeš "nulove stresove hormony, ktore blokuju prirodzeny porod = lahsi priebeh pre dieta." Blbosť. Rodila som v nemocnici, mala som do sebou ako podporu môjho muža, čo mi síce psychicky pomohlo, ale tým, že som z pôrodu nemala žiadny stres a strach vplyvom podpory môjho muža, tak sa pôrod vôbec nerozbehol. Takže tvoje tvrdenie pre pôrod doma neobstojí. Poznám veľa prípadov žien z okolia, ktoré si zvolili pôrod doma a dopadlo to tragédiou. Štatistiky domácich pôrodov nie sú zverejňované. Nech si každá žena zvolí kde chce rodiť. Ak si zvolí rodiť doma, nesie tým oveľa väčšie riziko nielen za svoj život, ale aj za život svojho dieťaťa. Z celej tejto diskusie cítiť, že skôr tie, čo chcú rodiť doma sa tu navážajú do žien, ktoré si zvolili pôrod v nemocnici. Je to vaša vec a vaše pocity a túžby.

ankare
5. jan 2023

@zahorskaeva ahoj, mám Kalneho a je fajn.

hederamonstera
5. jan 2023

@dadulkaf ja nepotrebujem tu obranovat nejake tvrdenia. Kto chce, si info najde a rozhodne sa. Ako uz napisala krisbar, kazdy nech si rodi ako chce. A tym koncim.

vinkel
5. jan 2023

Kamarátka rodila doma. Všetko Ok prebehlo len nemal kto ju zašiť neviem presne 3-4 stehy. Ale jej potom nechceli dať pôrodné lebo nemala správu od lekára a toľko oplietacky okolo toho. Tiež mala platiť tie vstupné vyšetrenia čo robia bábätku v pôrodnici. Dosť komplikovane. Jej povedali, že keby volala záchranku a medzi tým porodí kým stihnú prísť tak to je iné. Potom už rodila pôrodnici.

cecilia29
5. jan 2023

Ja som síce domáci pôrod neabsolvovala ale pre vyššie spomenuté som spočiatku bola na to odhodlaná. Vidina rodiť v pôrodnici ma strasila. Predstavovala som si ju ako nejakú masiaren, odkiaľ odídem s traumou....aj vdaka rôznym príspevkom od zien . Som po 3 pôrode v nemocnici a keby môžem tak si tam ešte priplatiť dlhší pobyt. Personál super, prístup super. Mohla som mať manžela na vzdycharni, cítila som sa tam pohodlné, bylinková naparka, fitlopta, sprcha. V pôrodnici rešpektujú aj výber polohy pri pôrode a porodny plán. Ja som sa najlepšie aj najpohodlnejšie predsa len cítila na tej pôrodnej posteli. Žiadne silne osvetlenie, bábätko hneď na hrudníku aj doterajšie pupocnika a následne prisatie a 2h spolu aj s muzom. Na izbe bábätko hneď ako som sa na to cítila (asi po 2h). V nemocnici je výhoda potom toho pohodlia. Len ja a bábätko a žiadne povinnosti. Všetkého čoho som sa pri pôrode v nemocnici bála sa nekonalo. Dobre ze som prestala vymýšľať s domácim pôrodom

zahorskaeva
9. jan 2023

Ďakujem Vám pekne za vaše odpovede. Uvidím ako to bude lepšie.

krisbar
9. jan 2023

@cecilia29 to bola ktora porodnica?

cecilia29
9. jan 2023

@krisbar ziar nad Hronom

aalt
Odpoveď bola odstránená
krisbar
22. feb 2023

@aalt dakujeme, ze ste nam sem dali presne tu ukazkovu patologiu, kedy porod doma nie je vhodnou alternativou.

dashie269
21. apr 2024

@uriva Ja som na to síce ešte mladá, ale po tom, ako som počula, ako sa niektoré nemocnice správajú k rodičkám sa absolútne nečudujem, že by niekto preferoval domáci pôrod. Celé to je o atmosfére a pohodlí. Pre vás tie ženy môžu pôsobiť sebecky, lenže psychika matky toho pri pôrode robí dosť. Napríklad je vedecky dokázané, že narušenie súkromia pri pôrode, čo je veľmi časté v nemocnici, plus epidural a ďalšie zásahy, spôsobujú to, že nenastane Fergussonov reflex, ktorý je pre nás prirodzený a oveľa by nám pôrod uľahčil, pretože napriek tomu, že si hovoríme, že je nemocnica bezpečné streilné miesto, pre našu psychiku je to miesto plné hluku, nepokoja, vyšetrení a zásahov. Bolo mi povedané o prípade, kedy počas covidu nemohol byť prítomný partner, čiže opora proste mínus, žiadna elektronika, takže taká hudba na ukľudnenie počas čakania v nemocnici tiež mínus, pôrod na koze, čo musí byť stresujúce samo o sebe. Proste zo zdravotného hľadiska je to najlepšie miesto, pretože poskytuje okamžitú starostlivosť, ale z psychického to môže byť doslova peklo. Plus si myslím, že tie ženy veľmi dobre vedia do čoho idú a nie je to len tak, že sa im chce. Žiadna žena tu do takého typu pôrodu nenúti, skôr mám pocit, že v tejto diskusii je to práve naopak. Podľa mňa je to na každého osobnom rozhodnutí.

Strana
z14