icon

Domáci pôrod - aké sú vaše skúsenosti?

sunny_g
28. dec 2020

Ahojte maminky, prosím o vaše skúsenosti a rady ohľadom domáceho pôrodu.
Čo je potrebné vopred zariadiť?
Aká je legislatíva u nás?
Na čo dať pozor?
Aké sú plusy a mínusy?

Ďakujem krásne

katkami123
29. dec 2020

Či podať prvú pomoc je tiež neprirodzene?

maresama
29. dec 2020

@diewcatqoo urazat vies vyborne 👌

diewcatqoo
29. dec 2020

@maresama uz v prvom prispevku, kde si ma oznacila, si mi napisala, ze som bola drza. Vazne by ma zaujimalo kde, lebo netusim, co na mojich prispevkoch mohlo byt drze. Nepleties si ma s niekym?
V tom poslednom som sa ta len opytala, ci nevies citat s porozumenim. Toto ta urazilo?
Lebo ja vazne netusim, co bolo na mojich prispevkoch drze a urazlive 🤷‍♀️

krisbar
29. dec 2020

@katkami123 skoda ze si mala taku skusenost. A skoda, ze si nehladala inu, ktora by ti svojim pristupom sadla viac. Ja som si s tou mojoy vytvorila velmi uzky vztah a aj preto potom z komplikovane zaciatku bol nadherny porod.

maresama
29. dec 2020

@katkami123 nie som dula 😉

maresama
29. dec 2020

Pre tie, ktore si mylia dulu s porodnou asistentkou - dula nema zdravotnicke vzdelanie. Dula je ako vasa kamoska, ktora vam pride pomoct pri porode, ale nema zodpovednost ako PA.

katka0123
29. dec 2020

@nina255 ona sa nepyta na nazor preco nie, ale na skusenosti s domacim porodom. Tiez som rodila v nemocnici a znova by som sla, ale chcem si precitat relevantne odpovede. Kazdo0adne ma aj domaci porod svoje PRE.

anjelaa
29. dec 2020

Ahoj, držím Ti palce, nech to vyjde. Poznám viac rodičiek, ktoré chceli rodiť doma, niektorým to vyšlo, niektorým nie. Ja som rodila synčeka tiež doma, bol to najkrajší zážitok v mojom živote, úplne bez debaty (to nepochodí nikto, kto to nezažil, pretože sa to jednoducho nedá). Pripravovali sme sa celé tehotenstvo (vlastne už aj predtým). Mňa dokonca podporil aj môj gynekológ. Treba naraziť na správnych ľudí, ktorí budú pri Tebe stáť a podporia ťa. V prípade, že je dôvod pravdaže, ísť cestou nemocničného pôrodu.

Niekto tu spomínal, že každá prvorodička sa bojí pôrodu. Blbosť, ja som sa nebála. Naopak, tešila som sa, lebo som vedela, že z toho vzíde niečo krásne a tak aj bolo ❤

katkami123
29. dec 2020

@maresama
Kamošky si za to nepýtajú peniaze, duly áno

katkami123
29. dec 2020

@krisbar
Ja som si podľa recenzií vybrala tu najlepšiu z okresu, cestovala som na tie kurzy s nou autom. Ak ona bolo to najlepšie, neviem si predstaviť tie ostatne.

uriva
29. dec 2020

@maresama Ahoj, chcem sa potom opýtať, tak ako písala @zara1357, že keď som bola do pôrodu zdravá, prvorodička, kontroly na výbornú, nemala som dovtedy žiaden zákrok gynekologického rázu(ani iné gyn. problémy), že prečo aj tak nikto neprišiel na to, že mi placenta tiež prirástla k maternici? Až keď som začala rodiť a to boli "fofry"? A ako mi bolo neskôr povedané, šťastie, že som bola práve na vyšetrovni - byť na izbe o 200 metrov ďalej, tak MOŽNO, opakujem MOŽNO by to moje dieťa prežilo, ja som mala malé šance už na tej vyšetrovni (doma, v sanitke, kdekoľvek inde v nemocnici - šanca rovná nule, pre oboch). Našťastie, sme to dali, síce s následkami, ale dali sme to obaja. (Pri druhej sekcii narastá rizikovosť o 60-70%, že placenta prirastie o ranu, s tým musia už rátať doktori. Pri prvom pôrode je to takmer neodhaliteľné, keď nie sú na to dôvody.)
Akože, búrlivá diskusia je jasná, pretože pre väčšinu žien(vrátane mňa) je to nepochopiteľné, vysvetlím: súčasná doba poskytuje veci napr. ako umývačka riadu, kde nemusíš taniere umývať rukami, máš práčku, kde nemusíš chodiť na potok do studenej vody, máš plyn/elektrinu a nemusíš chodiť do lesa na drevo a zakladať ohnisko/pokladať do pece a variť... Proste moderná doba, ktorá má vymoženosti, ktoré ti uľahčujú/zrýchľujú život a ty sa môžeš venovať viac rodine/iným veciam... Tak prečo, keď nežijeme 200 rokov dozadu, máš vymoženosti ako nemocnica a nie si odkázaná na domáci pôrod, to ideš riskovať? V minulosti koľko kráľovien pomrelo, koľko vdovcov bolo po dedinách atď. - to sú historické záznamy. Ok, lekárska úroveň a hygiena bola tiež niekde inde, ale aj keď toto nebudeme brať to úvahy, preboha, prečo? Na dovolenku k moru ideš lietadlom, lebo je to "pohodlnejšie" a netrepeš sa do Egypta autom štyri dni. Okrem atmosféry/pohody ti je na čo domáci pôrod? (to je len silno krátkodobá záležitosť, aj ženy rodiace v nemocnici sa pri pohľade na bábätko tešia tak ako ty) Keď budeš mať inú chorobu, napr. zoberme si tento kovid, tak načo chodia ľudia do nemocnice, šak dýchať vedia aj doma. Tak presne takto to vnímame - a môžeš mať naštudované koľko chceš, kyslíkovú masku si predsa vieš nasadiť aj sám...
Ja ale nikomu neberiem jeho názor - keď chce ktokoľvek rodiť doma, nech tak učiní, keď v tom vidí zmysel. Držím mu palce. Keď to dopadne dobre, napíše. Keď nie, nenapíše to už nikto, lebo nemá kto. Sám vdovec, prípadne ďalší súrodenec asi budú mať iné starosti.
A áno, aj na prechode auto prejde chodca, ale z tých chodcov, čo tadiaľ prejdú, nech je to 1 chodec zo 100, čo takto skončí. Ale má ad 1 - šancu, že to ešte "rozštrikuje" a ad 2 - chceš byť práve ty ten chodec? - lebo svoju šancu dosť zväčšuješ, dobrovoľne. Skôr by som to prirovnala ku krotiteľom tigrov - aj tí majú naštudované, ale niekedy proste neovplyvníš...
Odpovedať mi nemusí nikto, ja mám svoj názor, ženám, ktoré sú za domáci pôrod, tiež ich názor neberiem, je to ich voľba. Len som chcela vysvetliť, ako to vnímame. V každom prípade, či rodíš doma či v nemocnici, si jednou nohou medzi dvomi svetmi - veľa šťastia, nech sa, milá akákoľvek tehuľka, prehupneš do toho správneho!

maresama
29. dec 2020

@katkami123 vidim, ze sa chces iba hadat a to je iba tvoj problem ☺

katkami123
29. dec 2020

@maresama
Píšem len môj zážitok a ako bolo aj ako je. Nič viac.

majulino
29. dec 2020

@ninusa221 nie je to pravda, ja som sa ako prvorodička nebala, bola som psychicky nastavena tak, ze pridem odrodim bez oroblemov a komplikacii a budem kojit co najdlhsie. A takto som sa nastavila aj pri druhom a aj teraz pri treťom porode. Prvy porod od prichodu do nemocnice po narodenie 2hod. Druhy 55 minut a treti 25 minut
Zasivali ma iba pri prvom, pretože dr. Ma ako prvorodicku vystrasil a ja som potom odmietala spolupracovat a tak mi preventívne urobil nadstrih a nebyt tam vtedy moj manzela, tak neviem ako sa to skonci ( ten blbec mi povedal ze rychlo tlacte zadusite si dieta)

krisbar
29. dec 2020

@uriva ja ti poviem preco by som rodila doma ak by som mala oporu rodiny. Pretoze ja som po mojom prirodzenom porode aj ked v nemocnici ale s dulou a velmi enpatickou lekarkou chcela h ed dalsie dieta, aj kvoli tomu ze pre mna to bol magicky okamih, kym zeny, ktore som 5 dni stretavala v jedalni hovorili "nikdy viac", "potrebujem 4 roky na oklepanie sa z bolesti". "Som natrhnuta ako handra", " vsetko ma boli". Proste zena, ktora rodi doma je uplne inak nastavena. Neocakava, ze to za nich spravi niekto iny, ale ma to vo vlastnych rukach.
A rizika? Ano, mas vsade. Ale vedz ze tieto zeny ich tiez beru na zretel, nerobia to neuvazene.

miriam11
29. dec 2020

@maresama 😘😘😘

krisbar
29. dec 2020

@uriva ja co nemam rada su tieto "paralelne situacie" ako to nazyvam. Vdovci a siroty su aj po porodoch v nemocnici. A tiez sa o nich nedozvies, ak o tom novy cas nenapise.

xjakubikovak
29. dec 2020

@maresama mala som ukážkové tehotenstvo, nemocnicu som si vyberala veľmi dôsledne lebo som chcela prirodzený pôrod a aj taký bol, nikto do mňa nič nepchal, no jak nezasahoval a hneď po pôrode som začala krvácať, bolo to asi pár sekúnd čo zo mňa vytieklo pol litra krvi. Vieš si predstaviť kde by som teraz bola keby rodín doma?
Sú aj nemocnice kde podporujú prirodzený pôrod, pripravovala som sa, mala som dulu, cvičila som s aniball ale toto nemohol nikto vedieť.

sunny_g
autor
29. dec 2020

@katkami123 vie 🙂 to je samozrejmosť pre mňa, keď som hľadala Dulu, nechcela som len ženu s kurzom ;) ale Dulu srdcom a našla som 🙂

katkami123
29. dec 2020

@sunny_g tak ta moja ma už 12-ročne skúsenosti ako dula... a vidíš mna odradila. Aké ja som zasemala ružové okuliare a hľadala niečo iné, ako platiť si za “kamosku” a pokec s ňou. Nemám problém zaplatiť, ale očakávam za to profesionalitu. Tej sa mi nedostalo.

julia2018
29. dec 2020

@sunny_g ahoj, držím veľmi palce. Čo určite odporúčam, tak maj pripravené tlačivo: správa o narodení, pretože na matrike nám ho odmietli dať, že to nie je ich povinnosť a oni ziadne tlačiva nie sú povinní dať. To následne daj vypísať pediatrovi, pripadne neonatologovi, ktorý ti bude dieťatko kontrolovať. Maly sa narodil v pondelok nadránom, u detskej sme boli až v utorok. Nemali sme žiaden problém. Následne nám vypísala výmenné lístky na novorodenecke skriningy, od očného, cez neurologiu, až po urologiu. Všade boli úplne v pohode a viac-menej najväčší problém, že som rodila doma mali na očnom :D

kate_cs
29. dec 2020

Ja by som túto tému vôbec neriešila tu na Mk. Položila si jasnú otázku, aké majú ženy skúsenosti s domácim pôrodom. No aj tak sa tu ozýva kopu žien, ktoré skúsenosť NEMAJÚ a teda ich názor do diskusie ani nepatrí, no musia sa vyjadrit, zastrašovať a nechápem k čomu je to dobre. Keďže o ich názor tu nikto nestojí 🤷🏼‍♀️
Ja som mala oba pôrody v nemocnici (jeden katastrofálny vinou personálu a druhy veľmi pekný a prirodzený), no aj tak som za to, že toto rozhodnutie je len na tebe, skôr by som sa obrátila na pôrodné babice, duly, vedia ťa navigovať kam s tvojimi otázkami. Ale určite nie na tomto fóre 😉

zara1357
Autor odpoveď zmazal
zara1357
Autor odpoveď zmazal
najk
29. dec 2020

@maresama moja sefka mala v Prahe zazmluvnenu najznamejsiu cesku porodnu asistentku. Tehotenstvo bez problemov. Cely den ju nechala trapit doma v bolestiach, vraj vsetko ok. Nakoniec skoncila v nemocnici s akutnou sekciou a skoro zomrela.. doktori ju zachranili.. akoto, ze neporodila doma, ked tam neboli ti hrozni lekari, co vsetko len pokazia?

hindakus
29. dec 2020

Dobrovoľný domáci pôrod má veľa aspektov. Postavenie vlastného pohodlia nad zdravie a život dieťaťa. Zaťažovanie zdravotného systému extrémnou situáciou (zavolanie sanitky k žene v hemoragickom šoku na pokraji smrti a následná heroická situácia s podávaním tých najdrahších liekov, starostlivost na ARO). Ohrozenie zvyšku rodiny riskovaním narodenia dietata s hendicapom, so všetkými dosledkami. Existuje žena, ktorá má na toto všetko dôvody? Ťažko.

izi2
29. dec 2020

Radset to tu vymaz a pridaj sa do skupiny Bud tu alebo na fb a tam sa dozvies uplne vsetko. Ziadne ohrozovanie to nie je,to písu také zeny,ktoré o tom nic netusia. Ja som rodila doma a je to zázitok na cely zivot.

klip0
29. dec 2020

@diewcatqoo v akej porodnici si prosim rodila?

tamvtme
29. dec 2020

Kto je kto

simoncelli
29. dec 2020

Ja som rodila 2x v nemocnici a vsetko bolo ok, bavila som sa pocas toho s jednou porodnickou ktora zazila ze muz doniesol svoju zenu o 5 minut 12 z domaceho porodu kedy skoro zena vykrvacala a este odmietal aby ju zobrali na operacnu salu, ze ci sa to neda riesit ambulantne. Nuz porod je vec medzi nebom a zemou a asi by sme ako buduce matky mali spravit vsetko preto, aby sme minimalizovali riziko nejaky problemov