Domáci pôrod - asistentka
Ahojte rodili ste niektorá doma? Mali ste pri sebe pôrodnú asistentku? Alebo ako to prebiehalo?
@beatrice1111 ja mam za sebou domáce pôrody. Kľudne mi napíš.
@mamamasama
Áno, pôrod je prirodzená vec a telo to zvládne, ALE môžu sa stať rôzne veci a to sa už zvládnuť nemusí. Kamoška nala bezproblémové druhé tehotenstvo, bezproblémový pôrod, pri odlúčení placenty začala tak masívne krvácať, že keby tam okamžite nezasiahne lekár, deti sú dnes siroty, keby bola doma … obávam sa, že prevoz by bol tak do márnice jedine. Ja chápě ženy, ktoré chcú sa boja rodiť v nemocke po zlej skúsenosti, sama som to zažila po hroznom prvom pôrode. Vo svete sú domáce pôrody bežné, ale tam sú na to vytvorené podmienky a legislatívne je to ok. Na Slovensku to považujem za risk a namiesto domáceho pôrodu by som hľadala nemocku, kde to bude ok. Rodila som 3x.
@mamamasama no neviem, napriklad, ja som mala preeklampsiu, vypustili mi vodu a do 45 minut bol drobec na svete. Sledovali mi stale tlak, pulz, v pripade potreby vedia zasiahnut. Porodila som rychlo, ale aj pri takomto prirodzenom porode sa mozu veci zvrtnut, vyletiet tlak, vykrvacat a moje dieta sa muselo narodit skor. Takze ho sledovali, mal tazku zltacku, v kuse spal, nechcel jest. Prvy bol tiez super porod, ale dieta malo bradykardiu, musel na monitor a v nemocnici sme stravili s podozrenim na sepsu 11 dni. Dostaval infuzie s antibiotikami...druhe dieta tiez srdcove problemy, a to porody boli vsetky fajn a nic nenaznacovalo, ze budu toto deti mat. Takze napriek vsetkemu, nedopriaty bonding, problemy s kojenim, atd...aj tak som rada, ze som rodila v nemocnici.
@mamamasama ja osobne viem o jednom ktoré zomrelo po pôrode doma, potom po prevoze v nemocnici lebo ho pridusili... rodička chcela rodit doma s mužom lebo zakázali pri pôrode byt otcom. takze neklamte ze ani jedno.
Doma ani náhodou. To ze par žien tak porodí a ospevuju to, neznamená, že to bude pre každú ženu pravidlom.. A pochybujem, že sa verejne ozvu ženy, u ktorých to dopadlo zle a priznaju, že urobili chybu.
Aj najlepšie tehotenstvo a bezproblémovy začiatok pôrodu sa môže poriadne zvrhnúť, sama som toho príklad.
V minulosti x žien pri pôrode zomrelo, deti sa rodili takisto mŕtve alebo ťažko postihnuté. Pôrod bol mimoriadne nebezpečný, ženy sa ho báli, ale v podstate to bola ich "svätá úloha" rodiť a rodiť, hlavne vyššie postavené. Napríklad tetaz čítam o ženách Henricha VIII, a premýšľam ci by toľko deti zomrelo alebo sa narodilo mŕtvych, keby tie ženy mali k dispozícii operačné sály, cisársky rez, vákuum extraktir a podobne.
Naše babky a prabsbky by dali neviem co, aby mohli porodiť v nemocnici, ale bohužiaľ ešte pred 100 rokmi na to nemali mnohí peniaze.
Tetaz je opak, ženy majú tú možnosť, ale vymýšľajú domáce pôrody, a potom keď sa nedajbože dačo skomplikuje, obviňujú a žalujú zdravotníkov, že pomoc neprišla včas!
Čítala som aj také články, a normálne by som vtedy tie ženy sfackovala!
Nevravím, že v nemocnici nemôže nastať problém, ale je sakra rozdiel robiť sekciu okamžite a o pol hodinu alebo aj neskor. Ani najrýchlejšia sanitka na svete neurobí zázrak a pri pôrode ide aj o sekundy...
Ale...priala by som si, aby mamicky mohli rodit co najprirodzenejsie, bez zasahov, urychlovania, pokial to ide a hlavne, zlepsit komunikaciu personalu, nebrat
porody ako na beziacom pase a zlepsit porodnice tak, aby personal nebol frustrovany, ale spokojny a potom by aj porody vyzerali inak. Ziadna normalna zena nebude riesit farbu obladaciek, ale riesi, ci sa ku nej spravaju s respektom a ci moze mat bonding. U nas v BB sa stale vyhovaraju na nedostatok personalu a usporiadanie oddeleni, ze porodne saly na inom poschodi ako sestonedelie. A sestricky behaju hore dolu. Toto je o sestreni na nespravnom mieste. Malo by byt tolko sestriciek a PA, kolko treba, aby kazdej zene bolo umoznene mat nepretrzity bonding a v pripade potreby, aby tam mala detsku sestricku. Atd...
@beatrice1111 pred par rokmi som zistovala situaciu na slovensku a objavila som "az" jednu PA, ktora k domacim porodom chodila. Samozrejme neoficialne. A jednu, ktora toho casu pracovala na porodnici a k domacim porodom planovala chodit, ci aj zacala, to uz neviem.
Potom este zvykli sprevadzat niektore duly, ale tie jednak nemaju zdr. vzdelanie a tiez to maju zakazane zdruzenim, ktore ich zastresuje..
Problemom je, ze u nas je toto taka siva oblast.. Zena ma pravo rodit, kde si vyberie. ALE zdravotnik ma zakazane asistovat pri porode mimo zdr. zariadenia, cize nemocnice.
Ani z voza, ani na voz...
Ale toto vsetko uz zrejme vies, kedze hladas PA.. 🙂 To uz pisem vseobecne, kedze je tu mnozstvo nesuhlasnych prispevkov.
Osobne si myslim, ze zeny, ktore porod doma povazuju za sialenost hraniciacu s kriminalnym cinom maju bud velmi povrchnu alebo az ziadnu znalost fyziologie porodu a/ alebo negativnu skusenost s porodom ako takym. Potom su, niekedy az agresivne proti niektori zdravotnici, ktori ale mozu mat trochu skreslene vnimanie porodov, kedze v nemocniciach vidaju mnozstvo patologickych priebehov..
Podla WHO kazda medicinska intervencia pri porode so sebou prinasa riziko potreby tej dalsej.. A v slovenskych porodniciach je tych intervencii, vykonavanych rutinne "lebo takto sa to robi a bodka", veru pozehnane...
Od zbytocneho kontrolovania postupu porodu (vaginalne vysetrenia), cez monitorovanie oziev pri nizkorizikovych tehotenstvach, podavanie medikamentov, po rutinne podavanie oxytocinu a prepichovanie plodovych obalov...
Vsetky tieto a aj mnohe dalsie ukony, sa maju robit len ak je objektivny dovod! cize realny problem, nikdy nie celoplosne rad radom...
Cize mnozstvo porodov, nehovorim, ze kazdy, kde sa zachranovala matka ci dieta, je nasledok prave spominanych intervencii.. Lenze potom ma mnozstvo zien takuto skusenost a zaciname to vnimat ako normu.. Toto je extremne citliva tema.
Mnozstvo zien si mysli, ze tie, ktorym sa situacia v nasom porodnictve nepaci su hlupe citlivky, kt. viac zalezi na peknej porodnej izbe, ako zdravom dietati. Chyba povedomie ako vyrazne sa taketo, zdanlive talafatky, ako je sukromie, respektujuce prostredie, absencia velkeho poctu stale sa meniacich zdravotnikov pri porode, sprevadzajuca osoba nonstop s rodickou a dokonca volny pohyb pred a moznost zvolenia si polohy pocas porodu podpisuju pod bezproblemovy priebeh..
A tu to nie je ani tak velmi o chybajucich prostriedkoch ako o chuti veci zmenit..
Ked, co potrebuju porodnici, aby nechali zeny rozhodnut v akej polohe chcu rodit? Iba volu... Tak preco sa stale v nas rodi prevazne v lahu?
@beronsche
Ja som zažila taký ten klasický porod na slovenský spôsob, ktorý veľa žien považuje za normu a skončilo to veľmi zle pre mňa a moju psychiku, malý sa takmer narodil akútnym cisárskym. Neosobné, chladné, rodila som s ďalšími troma ženami oddelená závesom, upratovačka mi kukala meezi nohy, keď zmývala podlahu … celé zle. Napriek tomu mi nikdy ani nenapadlo rodiť doma a hľadala som zdravotnícke zariadenie, kde by to šlo. Našla som a zažila som pokojný, veľmi intímny pôrod, kde bol pri mne CELÝ ČAS manžel, nikto ho nikam neposielal, všetci ho vnímali ako člena tímu, nie niečo otravné. Mohla som si robiť, čo som chcela a cítila, PA chodila za mnou do sprchy, či som ok, nosili mi čaj, lekárka len nakúkala a celá jej akcia voči mne bola, keď ma povzbudzovala, že mi to ide krásne, nech pokračujem. Žiadne vaginálne vyšetrenia, žiadne lieky. Nič. Keď som začala cítiť tlaky, pomohli mi všetci na pôrodný box a malá sa mi narodila na jednu kontrakciu a jedno zatlačenie. Je tomu 5 rokov, ale aj dnes mám zimomriavky, keď si na to spomeniem, bolo to krásne 🙂. Mám kamošky, ktoré toto zažili v klasikej štátnej slovenskej nemocnici, ale teda hľadali a boli ochotné za tým cestovať.
@yoxinka tebe to nenapadlo a pre niekoho je domaci porod prvou volbou. A takto je to v poriadku, pretoze kazda sme ina. 🙂
to, co ja kritizujem, je ten uniformny postup - vsetky rovnako a len takto, lebo tak sa to robi.
Ono cestovat za porodnicou nemusi byt lahko logisticky zvladnutelne.. A najma, toto nie je cesta. My musime ziadat, aby bol ludsky pristup, rovnako ako pristup, ktory je v sulade s najnovsimi vedeckymi poznatkami, aplikovany standardne.
Idealne by bolo, keby si sama zena mohla vybrat, ci chce epiduralku, alebo chce rodit len s PA. Ci chce obrovsku polikliniku alebo domace prostredie.
Tvoja negat. skusenost ma mrzi.. verim, ze nase dcery a vnucky uz toto zazivat nebudu..
U nas mi chyba Institut porodneho domu. Nieco medzi tym, kde zena moze s profi pomocou, ale bez zbytocnych zasahov porodit. V zahranici k porodom lekar nejde, iba ak sa to komplikuje. Tu v Rakusku sa da rodit doma, ale treba to riesit od 10tt prakticky a musia tam byt nejake splnene kriteria. Uplne neviem ci je to pre kazdu zenu po psychickej stranke, lebo porod prinasa vela situacii. Zase ta porodna asistentka ( Tu v Rakusku su na to vzdelane ako tie v nemocke) musi vediet vyhodnotit kedy to uz nie je an doma. To je asi podstatne, aby mala vybavenie na monitorovanie porodu. Hlavne na Slovensku toto nema system a preto by som to asi hlavne cez covid neriskla. Lebo nemusi ta sanitka prist vcas. V nemocnici mozes odmietnut vacsinu ukonov. Donutit Ta nemozu.
@beronsche
Ja s tebou súhlasím, tiež som za výber a ja aj chápem ženy, ktoré chcú rodiť doma. Len skrátka u nás na to nie sú podmienky, to je celé. A áno, uvedomujem si aj tú logistickú komplikáciu, keďže som tretie dieťa takmer porodila v aute. Slovenské pôrodníctvo potrebuje zmenu, ako väčšina vecí nie len v zdravotníctve.
@yoxinka suhlasim, nie su podmienky.. A to nielen v suvislosti s porodom, ale najma v suvislosti s naslednou starostlivostou.
Je to riziko, ale nie kvoli povahe porodu, ale kvoli absencii postupov a standardov a tiez kvoli nezmyselnej snahe kriminalizovat takyto porod..
Skoda, ze sa nevieme poucit z praxe zap. krajin.. Spominane porodne domy by boli velkym krokom k zlepseniu.
@beatrice1111 raz mal primar neonatologickeho oddelenia prednasku pre verejnost a vravel, ze pocas tehotenstva bola mamicka aj dietatko uplne zdrave, vsetko tip top. Po porode, ktory tiez prebehol fajn, dieta po 10min prestalo dychat a nastastie boli v nemocnici a podarilo sa dietatko zachranit. Chces si toto zobrat na svedomie? To akoze nevydrzit 3 dni v nemocnici? Nemysli len na seba, ze by tebe bolo pohodlne. Ale hlavne, aby bolo dieta v dobrych rukach aj po narodeni. Ano, mozno 9 z 10 zien ma domaci porod bez komplikacii. Ale co ak si ta 1, kde sa to pokazi? Si ochotna podstupit do riziko? Ked sa ti to dam dole "potrha", kto ti to bude sit?
@beatrice1111 pozri si radsej nemocnicu, kde mozes rodit co najprirodzenejsie.Myslim, ze v Krompachoch mozes rodit aj do bazena.
@lylyjana len zo Ziliny ( z okolia ktorej autorka podla profilu pochadza) do Krompach je to cca 200km.. S moznymi dlhotrvajucimi zapchami na Strecne, ci Ruzomberku..
Inak toto je prave to zcestne uvazovanie, ze jej ide o pohodie a ze ci nemoze "vydrzat" tie 3 dni v nemocnici.. Lebo tu nejde primarne o pohodie matky, ale o to, aky vplyv, negativny, ci pozitivny moze mat pristredie na samotny priebeh porodu a poporodnu adaptaciu novorodenca.
Aby nedoslo k nedorozumeniu, nepodporujem bezbreho domace porody, ale rozumiem, preco v sucastnom stave porodnictva takuto moznost voli..
@mamamasama nad pannou mariou bdel sam pan boh ale zabuda sa se kedysi mrela 1/3 deti po porode a velmi vela zien vykrvacalo a ta rozpravka o porode zien na poli mozno plati pre 1 zo 100 zien ale 10 zo 100 ich doma v bolestiach alebo poporode poslo na druhy svet
@beronsche v zahranici je takychto rodiciek vela, totiz nie vsade je taky pristup k porodu ako na Slovensku. Ze proste sa velmi preventivne robia ukony. Napr mna by na Slovensku asi nenechali rodit prirodzene a bez nejakej velkej intervencie mimo vyvolania prostaglandinom, jedneho cipku a monitorovania porodu ako takeho. Ale inak nic nerobili. Hoci som isla rodit s tlakom cez 150/90. Ani nenastrihli. A to som rodila vo velkej statnej nemocnici, ziadny porodny dom. Samozrejme keby nieco ide zle, tak mam istotu tej pomoci. Ale porodna sala bola ako mala izbicka. Vtesnali sa tam ledva traja ludia. Bola tam len postel na rodenie, potom nieco ako prenosna toaleta, a po obvode kvazi kuchynska linka. Proste ako keby rodis v Petrzke v panelaku. Na Slovensku by som asi skoncila na cisaraku z dovodu toho tlaku a velkych opuchovk tomu. Vsade je to inak, na Slovensku sa rodi zase inym stylom. Preto aj tie domace porody su tabu. Lepsie by bolo to mat officialne podchytene a jasny postup pre tie asistentky, ze kedy napr volat uz pomoc. Alebo kedy zenu rovno od zaciatku poslat do nemocnice. Uz napr prasknutie vody je v Rakusku prekazka na porod doma a nesmies ani mimo sanitky vstat a ist len tak po svojich autom. Musis si lahnut a cakat na sanitku skrz prepad pupocnika. Tu vidis tie rozdiely v tych pravidlach.
@mamamasama necitala som diskusiu do konca, zastavila som sa pri tvojom prvom prispevku a neda mi sem nenapisat, ze to je kolosalna kravina a podla mna je dost nebezpecne tu taketo nazory davat. Ze upozornia na to, ze hrozi sekcia a ze sekcia nastava pri vyvolavanom porode. Haha. Ja som mala bezproblemove tehotenstvo, v termine mi zacali kradne pravidelne kontrakcie, prisla som na prijem otvorena na 4 cm, vsetko bolo v absolutnom poriadku , ked zrazu klesli babatku ozvy a nepoculi srdiecko. Plodova voda bola zelena, od tohto okamihu som bola do 5 minut na stole a akutnou sekciou mi maleho zachranovali. Ak by som rodila doma, babatko nezije. Druhy syn, tiez bezproblemove tehotenstvo, tiez v termine prirodzene praskla voda. V nemocnici som cakala na spustenie porodu 24 hodin, nakoniec sa narodil pomocou x vyvolavaciek a za staleho podavania antibiotik, aby bez vody nedostal infekciu. Ak by som bola doma a cakala na porod, bez vody, bez antibiotik a nakoniec bez vyvolavaciek, tiez si neviem predstavit ako by to dopadlo.
Mile maminky, viete preco napr. Holandanky rodia doma? Lebo je to LACNEJSIE. (Pohodlne? Si myslite, ze napr. to spinave krvave postelne pradlo samo zmizne? Aj ked od poistovne v priebehu tehu. dostanete porodny balicek vratane podloziek do postele, ale tie nezabrania preteceniu.) Ak mate v nl len zakladne poistenie, moze sa stat, ze niektore ukony v nemocnici vam poistovna posle preplatit. A na druhej strane- vy si myslite- porodim doma a etos vsjo? Tu v nl sa da rodit ambulantne= pridete s kontrakciami 2minuty, odrodite a idete domov. A tam na vas caka poporodna sestricka/asistentka, kt. o.i. kontroluje zdrav
stav, kontroluje novorodenca. Ja som mala narok na 48 hodin poporodnej pomoci. 1.den 8hod 2.den 7hod atd. kym som nevycerpala hodiny. V nl mate na vyber nemocnica/porodny hotel/doma. Osobne nepoznam nikoho z mojho okolia, kto rodil doma. A este poznamka- ked sa aj nieco pokasle, tu vam len sucho povedia-no mali ste smolu no. Kazda zena je pocas porodu jednou nohou v hrobe. Na svk by uz davno Jojkari robili reportaze s truchlivou hudbou a tu nic. Smrt patri k zivotu
@nafka0483 aj ja som mala komplikacie. Doma. A vobec som sa nebala. Lebo komplikacia je tiez len nejaky proces, ktory sa v nemocnici rieši rezanim a panikou a doma časom a pohodou.
@mamamasama
Áno, komplikácia je nejaký proces, ktorý môže poľahky skončiť smrťou rodičky. Kamoška nemala žiadne komplikácie, ukážkové tehotenstvo, pôrod super. Po pôrode začala tak masívne krvácať, že keby je doma, do 15 minút je jej novonarodené dieťa polosirota. Iná kamoška je anesteziologička a už párkrát zachraňovala životy hrdiniek, ktoré rodili doma, lebo veď “komplikácia je len proces”. No, žiaľ, doma pohodou mnohé veci nevyriešiš. Jedna kočka im prišla v stave, že jej museli komplet zobrať maternicu, 25 ročná, mimochodom. Bábo bude mať následky do konca života. Je super, že ty si bez ujmy, ale nepíš to tu, akoby to bola úplne v pohode vec. Ja proti rodeniu doma nemám nič, keby to malo legislatívny support štátu, nejakú organizáciu a zabezpečenie, jasne dané pravidlá pre asistentky, vypracované postupy. V zahraničí sa to nerobí hala bala, majú na to stanovené pravidlá. A inak, je dosť príbehov matiek, ktorým deti po pôrode doma zomreli, ale o tom sa u nadšenkýň domácich pôrodov moc nehovorí.
@yoxinka lebo v nemocnici sa to nedeje, vsak? 🤦🏻♀️ Mam za sebou 3 porody. Aj nemocničný, aj domace. Mozes ma tu strasit kolko chces, nepresvedcis ma o tom, ze v nemocnici som v bezpeci. Do nemocnice maju ludia chodit ak su chori, nie ked privadzaju na svet cloveka.
@mamamasama
Ja mám za sebou tiež tri pôrody. Nie, nechcem ťa strašiť.
@mamamasama Ako vyriesis casom a pohodou to, ze babatku klesaju ozvy pretoze sa zaseklo v porodnych cestach?
Museli jej pomoct zvonom, inak by sa udusila, slo o sekundy.
Nehnevaj sa, ale len vdaka okamzitemu zasahu lekarov mala zije, tak mi tu nehovor o domacej pohode ked nie si lekar a nebola si pri mojom porode.