Dula pri pôrode: Názorové rozdiely a neistota
Ahojte, mozno troska netradicna tema ale, caka ma porod o par tyzdnov, skontaktovala som sa s jednou odporucanou dulou, mali sme stretnutie, bavili sme sa vseobecne o porode a podobne, z jej vyjadrovania a rad mam pocit ze mi to proste nesedi, na vsetky vitaminy a doplny ktore beriem povedala “to je len marketing, to netreba” dokonca ani magnezium nemam brat, co sa tyka potom samotneho porodu, vraj nemam hned ist do nemocnice ked mi voda odtecie co je uplny opak co mi povedal porodnik v nemocnici, osobne sa necitim komfortne s tym ze mi odtecie voda a ja si doma budem v klude cakat 12 hodin na kontrakcie … je tam proste vela veci kt. ma po rozhovore s nou zneistili, a neviem ci je to tym ze ja som skor typ kt. doveruje studovanym lekarom nez nezdravotnickym pracovnikom kt. sa snazia o “prirodzene” pristupy, samozrejme netvrdim ze vsetky duly su zle a nedoveryhodne, ale zrovna z tej mojej mam pocit akoby negovala vsetko o com hovorim ked spominam branie vitaminov, pripadne aj na bolest sa ma pytala, a vravim ze sa bojim velmi ako to bude, a ze mam slabu toleranciu bolesti, hned mi skoci do reci ze to nemozem vediet ked som nerodila, logicky to nemozem vediet, ale ocakavam ze to bude masaker, proste neviem, mam zmiesane pocity… mate niekto taku skusenost ze vam dula nesadla pripadne ste si rozmysleli “spolupracu” po stretnuti a prvych dojmov?
Prosím ťa vybodni sa na takú sarlatanku a pouzi svoj zdravý rozum. Samozrejme, že ver radšej lekárom ako dule. Ide o život. Prerus s ňou kontakty a prestaň sa stresovať. Tým si pomôžeš najviac
A to je akoze naco, ta dula? Vsak odtecie mi voda, idem do porodnice. Netreba to tak prezivat. Hentu by som vyrazila cez zavrete dvere.
@anonym_autor dula ? To je co ako za povolanie ? Dula ktora ma kurz, nie je lekar, nebude ti zodpovedať za tvoj zdravotný stav a ani tvojho dieťaťa... ona ma rešpektovať teba a nie mudrovať.
Su to iba šarlatáni ako napriklad aj cela mamila šarlatániek ..
Sice vitaminy v tehotenstve su ti na dve veci, ak maš vsetko v poriadku ich nepotrebuješ.. a zas je nornalne ked mas nedostatok magnezkka, mas krce a tvrdnutie bruska tak je v poriadku ich užívať..
A ano, ak ti odtecie plodova voda, treba ist co najskor do porodnice a nie čakať doma a riskovať
@anonym_autor dula? unikla mi pointa využitia, keď dôverujem lekárom? Však idem rodiť do nemocnice v SR, nie? Či ideš do Afriky? Tam nemajú doktorov, tak tam sa aj dula s kurzom zíde.
Nejaká dula ti je úplne zbytočná. Drž sa rád lekára.
Radsej si zazmluvni porodnika ktoremu doverujes. 100krat lepsie investovane peniaze
Je úplne jedno, či ma podľa niekoho pravdu, či nie. Pôrod je strop, od rizík, cez pôrod, ak len nejaké maličké JA v Teba Ti vnútorné hovorí NIE, počúvaj to.
Vykašlala by som sa na ňu
Myslím si, že si si dulu hľadala práve preto, že chceš aby Ti niekto pomohol pri pôrode. Je zjavné, že ale chceš úplne inú pomoc, akú táto konkrétna dula Ti chce ponúknuť. Mala si hneď na začiatku nastaviť hranice o akú pomoc Ti ide. Ak máš jediné obavy z bolesti, je možné si dohodnúť epidurálku. Nikto nevie ako nakoniec pôrod bude prebiehať. Možno ukážkovo, rýchlo a hladko. Možno budeš mať rada pri sebe psychickú oporu duly. Ale vybrať si pre tak intímnu chvíľu je vhodné osobu, ktorej budeš dôverovať a tejto zjavne nedôveruješ. Čo si myslíš, že je úlohou duly? A čo vlastne chceš od duly ty? Ani dula, ani lekár za teba neporodí (ak budeš rodiť prirodzene) ... a pri pôrode môžu byť obaja... A strach máva veľké oči... urob to čo si myslíš, že Ti pomôže strach zmierniť...
@anonym_autor dula nemá žiadne zdravotnícke vzdelanie, má byť najmä psychickou podporou počas tehotenstva a hlavne pôrodu. Ak je možnosť, radšej si zazmluvni konkrétnu pôrodnú asistentku v nemocnici, kde chceš rodiť. Tá študovala na VŠ, má príslušné odborné vzdelanie, bola pri množstve pôrodov, pozná všetky postupy a možnosti, ktoré ponúka daná pôrodnica.
@anonym_autor Ja som teda dulu neplánovala ako doprovod k pôrodu, bola som len na víkendovom skupinkovom predporodnom kurze s manželom, organizovanom dulou (pred takmer 12timi rokmi). Tento kurz s touto konkrétnou dulou mi bol tiež odporúčaný od kamošky, dula nebola odtiaľto a na ten kurz som čakala až takmer do pôrodu, kým ho tu opäť organizovala, no táto dula bola opak tej, čo opisujes. Bola empatická, milá, keď sa niekto pýtal, vždy ho nechala dohovoriť, reagovala pokojne a štýlom, že rozumie, že z toho a toho máme obavy, atď. Nikoho nezhadzovala, nepresadzovala svoj názor, ... Naučila nás aj všelijaké úľavové techniky a pod. O čomkoľvek sme sa mohli rozprávať, aj o očkovaní, epiduralke... Neodsudzovala epiduralku ako niektoré diely, ale vyjadrila sa v zmysle, že pokiaľ žena už nevládze, lepšie je dať si pichnúť ten epidural, ak ho chce, ako sa totálne vyčerpať a skončiť sekciou, lebo proste už po xy hodinách nevládze. Že aj keď ona je skôr za prirodzené postupy, epidural nie je žiadna hanba, áno zlyhanie v takýchto prípadoch.
Sama mala 2 malé deti, porodila ich v pôrodnici, akurát si vyberala podľa istých kritérií.
S touto dulou, ktorú opisujes by som nechcela mať absolútne nič spoločné, hrozné to len čítať...
Ja tiež budem mať dulu, síce nie pri pôrode ale predpôrodne kurzy kvôli strachu z pôrodu, nakoľko som druhý mala strašne traumatický. Ale teda toto nechápem táto baba čo s ňou budem mať stretnutia je úplne iná, normálna žena nechá ťa rozprávať počúva čo chceš ako chceš, dokonca neodsudzuje nič, sama mi bude pomáhať vyberať nemocnicu kde mi pichnú epidural ak to čas dovolí. Skôr je taká že ukľudnuje snaží sa pomôcť vypočuť. Cítiš z nej taký kľud, toto by som ani ja nechcela takúto dilinu mať, to som nepočula ešte že po odtečeni vody čakať doma, celkovo nejaká divná skús si nájsť inú veď není jediná
Ide len o to, že ste si nesadli a ty sa chystáš na niečo, kde potrebuješ mať oporu a dôveru. Takže podľa mňa je to celé zbytočné.
Ja mám podobnú skúsenosť s laktacnou poradkyňou. Darmo prišla, jej rady mi boli úplne proti vôli, ba dokonca by som povedala, že mi navrhovala riešenia, ku ktorým som mala vyslovene že odpor. Nesúviselo to s ňou, len sme mali iné nastavenia na niektoré veci tak celkovo.
a o čo ti teda ide? kvôli čomu chceš dulu? lebo podľa mňa si veľmi nepochopila ako ony fungujú 🙈 áno, lekár hovorí hneď po odtečeni vody, asi všetky duly aby si vydržala doma v pohodlí čo najdlhšie. to isté magnézium, lekári ho dávajú ako lentilky, duly sú za prirodzený vývoj atď atď atď... veď mať dulu nie je povinnosť 🤷
@anonym_autor Ja som teda dulu neplánovala ako doprovod k pôrodu, bola som len na víkendovom skupinkovom predporodnom kurze s manželom, organizovanom dulou (pred takmer 12timi rokmi). Tento kurz s touto konkrétnou dulou mi bol tiež odporúčaný od kamošky, dula nebola odtiaľto a na ten kurz som čakala až takmer do pôrodu, kým ho tu opäť organizovala, no táto dula bola opak tej, čo opisujes. Bola empatická, milá, keď sa niekto pýtal, vždy ho nechala dohovoriť, reagovala pokojne a štýlom, že rozumie, že z toho a toho máme obavy, atď. Nikoho nezhadzovala, nepresadzovala svoj názor, ... Naučila nás aj všelijaké úľavové techniky a pod. O čomkoľvek sme sa mohli rozprávať, aj o očkovaní, epiduralke... Neodsudzovala epiduralku ako niektoré diely, ale vyjadrila sa v zmysle, že pokiaľ žena už nevládze, lepšie je dať si pichnúť ten epidural, ak ho chce, ako sa totálne vyčerpať a skončiť sekciou, lebo proste už po xy hodinách nevládze. Že aj keď ona je skôr za prirodzené postupy, epidural nie je žiadna hanba, áno zlyhanie v takýchto prípadoch.
Sama mala 2 malé deti, porodila ich v pôrodnici, akurát si vyberala podľa istých kritérií.
S touto dulou, ktorú opisujes by som nechcela mať absolútne nič spoločné, hrozné to len čítať...
@caramellka Pardon, nevšimla som si, že mobil prepísal.... Malo byť, že "neodsudzovala epiduralku, ako niektoré duly" a že "epidural nie je hanba, ani zlyhanie...".
@anonym_autor hladaj dalej taku, ktora ti sadne. Potrebujes niekoho na rovnakej vlnovej dlzke.
a o čo ti teda ide? kvôli čomu chceš dulu? lebo podľa mňa si veľmi nepochopila ako ony fungujú 🙈 áno, lekár hovorí hneď po odtečeni vody, asi všetky duly aby si vydržala doma v pohodlí čo najdlhšie. to isté magnézium, lekári ho dávajú ako lentilky, duly sú za prirodzený vývoj atď atď atď... veď mať dulu nie je povinnosť 🤷
@zuzanka.zuzu hlavne kvoli tomu, ze som chcela aby ma pri porode upokojila a aby som sa vedela psychicky na ten porod nastavit, lenze som necakala take rady ake ona dava, celkovo som sa s tym uplne nestotoznila, mozno aj preto ze som si nepredstavovala, napr. rady typu “najhorsia poloha je byt pri porode na tom kresne v pololahu, ale rodit radsej na styroch, na kolenach, a podobne, a hlavne to cakanie aj po odteceni vody, ja cakat nebudem bez ohladu na to co povie dula, ale tiez reci typu “neviete ake su bolesti pri porode” atd mi velmi nepomozu prave od cloveka co ma ma trocha nasmernit a ukludnit,nje jasne ze neviem ked som nerodila, ale preto prave od nej cakam ze ma podpori, a nie naopak
@anonym_autor Nepríjemnú dulu, ktorá by mi vadila by som nechcela, nejakú súcejšiu však áno a za mňa je pôrod doma dobrá voľba. Si v domácom prostredí, muž s Tebou, nemusíš dni tráviť v cudzom prostredí, kde si ani nemôžeš robiť čo chceš. UM je tiež v poriadku, každá žena sa má právo sama rozhodnúť, čo chce v každom smere.
Nielen dula ako laik,ale aj zdravotnik sextra lekar psycholog...ak ti nesadne,tak hladaj ineho. Je ich dost a nebudes predsa platit niekomu kto sa ti nepači. DAJ na svoj dojem a intuiciu.
Tie niektore duly a laktacne poradkyne su jak sekta veraboze..jedna lepsia jak druha.
Takeho cloveka tam nepotrebujes teda. Vobec by som ju dalej nekontaktovala. Naozaj tam nikoho okrem personalu nemocnice a partnera netreba
@zuzanka.zuzu hlavne kvoli tomu, ze som chcela aby ma pri porode upokojila a aby som sa vedela psychicky na ten porod nastavit, lenze som necakala take rady ake ona dava, celkovo som sa s tym uplne nestotoznila, mozno aj preto ze som si nepredstavovala, napr. rady typu “najhorsia poloha je byt pri porode na tom kresne v pololahu, ale rodit radsej na styroch, na kolenach, a podobne, a hlavne to cakanie aj po odteceni vody, ja cakat nebudem bez ohladu na to co povie dula, ale tiez reci typu “neviete ake su bolesti pri porode” atd mi velmi nepomozu prave od cloveka co ma ma trocha nasmernit a ukludnit,nje jasne ze neviem ked som nerodila, ale preto prave od nej cakam ze ma podpori, a nie naopak
@anonym_autor ale inak s tou polohou ka pravdu. Na tej koze je uplne neprirodzena, na styroch pomaha gravitacis 🙂 na koze je ale pohodlnejsia pre lekarov, vedia rychlejsie zakrocit. Mne pri mojom poslednom porode sama doktorka povedala nech sa dam na styri. Na dve zatlceni bolo dieta von.
@anonym_autor ruky od nej prec, vobec to nema byt tak, ze ta ma tlacit do niecoho co tebe nesedi nazorovo. To s podporou nic nema, najdi a skus inu (popozeraj recenzie) alebo sa na to vykasli uplne. Toto sa uplne mina ucinku, nema to tak vyzerat 🙏

Jooooj ja tiež mám známu z gympla dulu. Fuuu strašne mi lezie na nervy keď sa s ňou stretnem. Ona je za to aby sa rodilo doma a nie v nemocnici a podobné sprostosti. žiadne UM ani náhodou. Ja v tvojom mieste by som hneď behala do nemocnice keď ti odtečie voda. Jedna známa skoro v aute rodila tak rýchlo to prišlo