Epidurál a ďalšie zásahy po ňom
ahoj baby. od epiduralu ma odradza fakt, ze po nom byvaju velmi casto nevyhnutne dalsie zasahy, napr podal oxitocin, alebo dokonca pouzit klieste. tak by ma zaujimali vase skusenosti. kto z vas mal epi a ake dalsie zasahy nasledovali pripradne nenasledovali. dik
baby nedeste ma, to fakt mi to epino nemusi pomoct?
@misinka26 tak ja pevne verim, dufam, modlim sa ze sa tak da porodit aspon v banskej stiavnici ked sa o nej hovori ako o alternativnej.
@misinka26 ok chapem ze ina poloha je asi tazko mozna. ale riadene tlacenie a nejake prejavy nevole ked zena krici? to snad nie.... nuz a zial o nastrihu nepochybujem ze ho robia skoro vsade. aj ked poznam par vynimiek kde neurobili
@daniela1983 O nej som počula, že je fajn ... neviem nemám skúsenosť ... ja len viem z rozprávania žien, že ich normálne zdrbali keď len vzdychli nie to ešte nejaký krik a taktiež, že museli presne robiť čo im Dr. hovoril, čo mi príde tiež na hlavu ...o nástrihu ani nehovorím ...
no ja som mala epi a bohuzial mi nezabrala absolutne, bola mi skor pichnuta a zle, takze som to mala este horsie, a mesiac som mala ochrnutu lavu patu na nohe, takze neviem asi by som uz isla 2x bez, nakoniec mi porod aj tak skoncil sekciou, a pichali mi zase uz ale spinalku.
Ja som rodila v Martine, a veru niektore zeny tam kricali ako dive... ale tak ak im to pomohlo... ich vec... no a bola som prvorodicka a nestrihali ma. Rodila som bez epi a ani teraz pri druhom si ju nechcem dat. Ale zaplatenu som ju mala pre istotu ze by porod trval moc dlho a ja uz by som nevladala. Tak isto to planujem urobit teraz. Co sa tyka sitia... hned po porode placenty mi lekar sam od seba pichol umrtvovacku a kym ma povysetroval a skontroloval maternicu tak krasne zabrala. Necitila som ani jediny vpich.
to je sila ak doktor, ktory zo seba nikdy ziadne dieta nevytlacil ide zene diktovat co ma robit, kedy ma a nema tlacit a ci ma alebo nema kricat. s tym krikom...pred proodom som sa v mudrych knihach docitala, ze hlboky krik uvolnuje porodne cesty a je prospesny, no ae som si hovorila, snad tam nebudem zjapat...to ani za svet. ked som chodila na wc pocas porodu a v kupelke som pocula ako vedla na sale krici zena. tak mi z toho krv tuhla v zilach a desila som sa toho co ma caka. no a realita bola taka ze pri talceni som fakt desne kricala. vobec som si vtedy na ziadnu knihu nespomenula ze by mi to ako malo pomoct, skratka mi telo inak nedovolilo. este som sa pri jednej kontkracii do toho priserneho zvuku zapocuvala a pomyslela som si: na toto by som sa nechcela divat ani to pocuvat. normalne som mala pocit ze rinci sklo 😀 😀 , no ale pomohlo. uplne som mala pocit ze ovela silnejsie tlacim ked som kricala. ale kamoska ta zase mi hovorila, ako super ze som si tak podvedome uvolnila proodne cesty. ze ona ked klacala a tlacila, ze prisiel tam nakuknut doktor a hovori: sak kludne kricte, my sme zvyknuti, ked vam to pomoze. no ale hovorila, ze jej to vobec neslo z hrdla, iba bola nastvana na doktora co ju s takou blbostou otravuje. ze by si zakricala ale neslo skratka. takze myslim ze lekari by mali akceptovat to co zena potrebuje.
@misinka26 😕 no, nechcem ťa uraziť, nezvyknem sa miešať do cudzích rozhovorov tu na MK....ALE ako si to napísala užívateľke @daniela1983, musím zareagovať....nie som ani vyslovene za EPI, ani vyslovene proti EPI, nech si žena zváži ako bude cítiť pri pôrode, nech si ju kľudne dá, keď to trvá veľmi dlho a už to nezvláda....
Musím však reagovať na tvoj koment k štátnym nemocniciam..teeeeda ty si to podala akoby pôrod na SR bol porážka dobytka a nie pôrod...A keď to takto budú ženy na SR brať ako to berieš ty, tak sa nikdy nikam v pôrodníctve nedostaneme....Ja som neplatila 2000 eur za pôrod v Kochu, rodila som v obyčajnej štátnej Trenčianskej pôrodnici a predstav si, že aj keď lekár netušil, čo to epino je, tak ma nestrihol na moju žiadosť, nenútil ma tlačiť na pokyn, trochu som si aj pokričala - pomohlo mi to pri tlačení (nebol to vlastne krik ale taký divný zvuk, čo zo mňa vychádzal, ako keď kulturista zdvihne s celou silou ťažkú činku, keď sa veľmi snaží) a nikto ma za to nebuzeroval, dokonca som si z vedľajších sál vypočula rovnaké zvuky a nikomu to neprekážalo...a čo viem, tak v TN teda už nestrihajú ako píšeš, lebo sa im chce a väčšina prvorodičiek , aj ktoré necvičili s ničím, tak odchádza len málinko natrhnutá s 3-4 stehmi....ako je možné že na Morave sa to všetko a ešte viac tiež bezproblémov dá, pretože si tam ženy povedali a nebrali postzpy lekárov ako samozrejmosť, s ktorou sa treba zmieriť....mimochodom na pôord sa dá pripraviť a nemusí potom žena byť zmierená s tým, že nech si s ňou robí lekár čo chce, len nech z nej dostane von dieťa...mala by to hlavne mať ona v svojej réžií, lekár je od toho aby POMOHOL....ale keď nezmeníme našu mentalitu, tak sa nezmení ani tá pôrodnícka ako si ju možnozažila ty-keď takto píšeš....prepáč, naozaj to nepíšem ako útok, len ma zarazilo s akou samozrejmosťou si to napísala...ako by bolo choré mať predstavu, že ako rpvorodička porodíš bez toho aby tvoj pôrod celý riadil lekár,inak to nezvládneš a určite ťa nastrihnú 😕
@aknedz mna tiez desi predstava ze zeny popisuju slovensky porod dost desivo, ale fakt je, ze zaital ani jedna kamoska co by tu rodila mi nelicila ziadne prima stavy. no a musim suhlasit ze doktor je len na to aby pomohol ked sa vyskytne problem. aj mne sa to stalo, zial nemala som cely porod bez zasahu, aj keby som bola velmi velmi chcela. ale fakt je ze hned ako doktor problem vyriesil tak odisiel a hotovo. co kvitujem a tak by to malo byt. doktor by podla mna pri proode kde nie su komplikacie vobec nemal byt. kludne nech je v bezpecnej zdialenosti napr za dverami, ale naco by zena mala pri nom rodit. to nechapem
@laurika1517 prečítaj si príspevok môj vyššie....a ak cvičíš s Epinom, určite cvič, len lekárovi treba zdôrazniť pred talčením, že si neželáš, podotýkam vyslovene neželáš nástrih, že si cvičila.......netreba hovoriť vety typu, ak to nebude nutné atď.......ak to aj tak potom nakoniec bude potrebné a nepôjde ti bábo vytlačiť, on ti sám povie, že nástrih je potrebný...ale nepredpokladám, že sa tak stane 😉 a s Epinom to zvládneš aj bez epidurálky, tlačenie je v tomtoprípade rýchle, lebo Epino ti spružní aj pôrodné cesty, nie len hrádzu - ako to je pri masírovaní hrádze....ale pokiaľ by pôrod trval dlho, tiež by som sama za seba zvažovala aj Epidurálku, určite to žene v takom prípade uľaví 😉
@shmoulinka1 neviem kolko si nacvicila s epi, ale dovolim si tvrdit ze ak by ta dali do normalnej polohy tak bud nemas ani skrabanec, alebo len drobne nadtrhnutie. lenze to by sa pan doktor chudak musl k zene ohnut, aby to dieta chytil 😖
inak k TN nemocnice, znamej tam skakali na brucho, co mi tiez epride super, zase je to len o tom, ze mozno vsetko robia fajn ako pises, ale aby zene zmenili polohu na tlacenie, ked to nevladze vytlacit, tak to by asi uz bola velka alternativa. zial
ja som napokon epi nestihla mat ale pokial viem tak epi vie spomalit postupovanie porodu ale v pripade ak je pichnuty prilis skoro... Skor ako pri 4-5 cm
@daniela1983 je mi jasné, že postupy lekárov nezmeníme úplne, to ešte potrvá dlho, mne tiež napríklad pichli LEN TAK oxytocín už až po pôrode malej - len tak pre istotu, aby som rýchlo porodila aj placentu a neurobilo mi to dobre, dostala som po ňom strašné bolesti, neporovnateľné s kontrakciami pred vytlačením dcérky....ale som rada, že som mala tú možnosť si aspoň niečo v tom mojom pôrode určiť sama...lenže som o to niekoľkokrát zažiadala aj osobne, aj som mala želania pripnuté v teh. knižke..ale hlavne je to aby sa žena slušne no presvedčene ozvala sama....a to bohužiaľ väčšina nerobí, prípadne sa nechajú hneď odbiť, ak je taký lekár....a potom to takto ženy popisujú chuderám kamoškám a tie si čo potom majú myslieť,len idú na pôrod zmierené s týým, že aj tak nebudú nič hovoriť, keď ich len odpbijú....ja tvrdím všetko je o komunikácií a snahe.....ale toto patrí do inej témy 🙂 jednoznačne si ani pri druhom neplánujem dať Epidurál, pretože zase budem cvičiť s epinom - radšej som investovala peniaze týýmto smerom, lebo som mala dcérku 3790g a tiež nie som zrovna obryňa...ale ako pšem, pokiaľ by otváranie trvalo veľmi dlho a už by som mala pocit, že nevládzem, vtedy by som po EPI siahla tiež 😉
@daniela1983 polohy pri tlaceni budu asi u nas este nadlho 🙄 😖 a na brucho zatlacili aj mne - myslela som si ze to robia len ked zena uz nevladze ale ja som na jedno zatlacenie vytlacila hlavicku , potom som zatlacila druhykrat a ramienka hned nevysli, tak pri tretom zatlaceni mi sestra zatlacila na brucho -podla mna vobec nepotrebne, dala by som to aj sama, mozno na stvrte zatlacenie ale sama...ozvy neklesali a vsetko bolo ok...takze rutina...nehovorim, ze TN je ideal, len som chcela vyvratit NIEKTORE tvrdenia o porodniciach statnych...na ostatnom budeme musiet este zapracovat - ale hlavne my, zeny! Mimochodom, nabuduce pred tlacenim urcite razne upozornim aj asistentky, ze si nezelam aby mi tlacili na brucho 😉
@aknedz je blbe, ze clovek musi bojovat za take smaozrejme veci, nuz co asi to inak nejde. inak protestovat proti nastrihu pocas tlacenie je asi dost komplikovane. to je clovek rad, ze je rad a na komunikaciu nema vela casu. hoci je fakt, ze som stihla na PA zavrcat: Nechytat! ked som mala pocit, ze sa dotyka porodnych ciest a mohla by chytat maleho za hlavicku.
@misinka26 to bude asi tym, ze tomu uplne netozumies kedze nie si anesteziolog resp zdravotnik, preco nemusi EDA zabrat 😉 EPI je skratka pre epiziotomiu - nastrihnutie hradze, pre upresnenie.
EDA moze spomalit porod, moze spravit problem aj novorodencovi, mnohokrat pridu na rad klieste atd. Treba si nastudovat pokial sa zena rozhodne, aj plusy a minusy.
Tiez zastavam nazor, ze ak je porod prilis dlhy a bolestivy - bolest unavuje, preco nie EDA..je to na rozhodnuti kazdej zeny, ale mala by poznat vsetky za aj proti.
Ja osobne som rodila bez EDA, relativne rychly porod, bez vonkajsich zasahov, nastastie aj bez nastrihu a natrhnutia, oxytocinu a inych "vychytaviek" slovenskeho porodnictva. Druhe dieta tiez planujem porodit bez epiduralnej anestezie, ale tato volba zostane otvorena..ked vsak bude porod prebiehat ako prvy, urcite ju jebudem potrebovat 🙂
A este jedna otazka..pridu ti tieto pomery v slovenskom porodnictve uplne normalne? Zaujima ma tvoj nazor 🙂
@daniela1983 ano, je to narocne, hlavne ked som prisla uz behom druhej doby porodnej ale hned ako som vyliezla na stol tak este pred prvym zatlacenim som to narychlo pomedzi kontrakciu objasnila lekarovi a manzel mu to potvrdil, ze som sa pripravovala, ze to nechceme...inak som mala zavrete oci, takze by som pomedzi tlacenie asi neprotestovala, kedze som nic nevidela 😀
@slniecko77 ach aha, vdaka za objasnenie, tiez pouzivam skratku EPI vlaste na EDA a nie na epiziotomiu...ale je to tu tusim na MK celkom zauzivane volat epiduralku EPI...tak aspon zmenim svoj "slovnik", vdaka 😉
ja som mala vyvolavany porod,trval 13 hod,posledne dve hod.som uz bola na pokraji sil,nevladala som ani stat dala som si pichnut epi,co bola neskutocna ulava,podali mi oxitocin a hned ma supli,ze rodite,bola som otvorena na 7,maleho som nevladala vytlacit pouzili klieste ☹ a sestricky mi skakali po bruchu aby vysiel,on vobec nechcel ist,nemyslim,ze to bolo koli epi,nastastie vsetko dobre dopadlo,je zdravy
@renca910 chuda, och o je hrozne, jasne ze nechcel ist. nie nemuselo to byt kvli eda to bolo kvoli vyvolavaniu. to akoze ta nechali talcit ked si bola na 7cm??? to snad nie!!! akoby chudak mohol vyjst ked na 7cm.
renca je jasne ze si bola na pokraji sil, vyvolavany porod je neporovnatelne narocnejsi
@aknedz 🙂 hej nie si jedina, ani prva a posledna co to tak pouziva..aj ja som kedysi 😀
@daniela1983 ja neviem ja som uz ani nevnimala,primar len povedal ona uz musi ist nevladze a pichli oxitocin,maly mal 3810g chudatko moje,mal tazky prichod na svet
co sa tyka EDA, jasne urcite su situacie ked to inak nejde. ale osobne si myslim, ze ak by zeny mohli rodti v prostredi kde sa citia dobre, personal by ich nestresoval zybtocnymi kontrolami kazdu chvilu, ak by bol standart ze pri ctg sa moze zena pohybovat. ak by mala pri sebe niekoho kto ju povzbudzuje a pomaha jej prirodzene od bolesti, tak mnoho zien by nakoniec vobec po EDA nesiahlo. ja som EDA povodne chcela. no mozne komplikacie ma odradili. lenze aj tak som v duchu cakala kedy pridu priserne bolesti. podpora je velmi dolezita. uplne idelany ideal, zrejme nedosiahnutelny by bolo keby kazda matka ktora ma zaujem by mohla mat pri sebe dulu a mohla by rodit iba pri PA v absolutnej slobode ako co chce. v takych podmienkach si dovolim tvrdit ze by EDA vyuzilo veeeelmi malo zien.
@renca910 chudacik maly, jasne ze nevladal, ked ho vyvolavackami nepripraveneho chudaka rvali von. hlavne ze nakoniec je zdravucky. a mozem sa opytat preco vyvolavali? bol na to nejaky normalny dovod?
@slniecko77 Jasné, že mi to normálne nepríde ... ale neviem či sa niečo v dohľadnej dobe zmení, to bu museli brať ženu ako ľudskú bytosť nie ako kus mäsa, či ďalšie číslo v poradovníku ... A o EPI mám dosť info, rozprávala som sa priamo s anesteziologičkou ešte pred pôrodom a tá mi všetko vysvetlila, taktiež bratranec je pôrodník a tiež odporúčal EPI, že žena lepšie spolupracuje, aj keď on ako pôrodník vie pomôcť aj inak 🙂 to len my laici nevieme, škoda rodiť u neho som nemohla lebo on robí v Bánovciach a ja som rodila v Ba ... Ja som mala pôrod veľmi ťažký, myslím tým časovo a intenzitou kantrakcií, EPI bolo pre mňa vykúpenie, ale možno ak by som porodila do hodinky ako iné ženy tak by mi ju nebolo treba, ťažko povedať ...
prenasala som a na 8den vyvolavali,ale mne zabral hamiltonov hmat nedavali mi vyvolavacku,ale uz aj ten hmat bola teda sila bolest ako hrom

Mala som dva porody,sama mam 160cm a 54kg,maly mal 4270g a 54cm,nemala som ziadnu epiduralku,nic,keby som isla rodit este pät krat,tak zasa len bez epi....nase mamy rodili iba tak a su tu....