icon

Epidurál. Áno alebo nie? Ako sa rozhodnúť?

lunana
11. aug 2010

Odporúčate rodiť s epidurálkou alebo radšej bez? Stále sa neviem rozhodnúť, či si ju dať pichnúť, alebo nie.

edie63
14. mar 2011

Ja som dlho rozmyslala ci si dat epiduralku alebo nie, nakoniec som sa rozhodla, ze ju chcem, az ked som pocula rozpravat sa mojho lekara so sestrickou o tom, ze je to OK, ze nechcen epiduralku, ale potom uvidim, ze to nie je sranda a budem ju chciet a bude uz neskoro. Tak som sa zlakla a isla som za lekarom, nech mi ju daju. 😀 Nakoniec epiduralka nezabrala, vraj kvoli tomu, ze som sa velmi rychlo otvarala (obcas sa to vraj stava). Takze som rodila s epiduralkou, ale ziadnu ulavu som necitila. Po porode vsak strasne ma bolela chrbtica (niekolko dni) na tom mieste, kde som mala kateter zavedeny. Takze u mna zbytocne vyhodene peniaze a zbytocne bolesti.. 😠

danka86
14. mar 2011

Moja skusenost je taka, ze to uvolnenie 20min-tolko mi trvala jedna davka, bolo super.. Ale tiez musim povedat, ze som potom necitila malu vytlacit.. tlacila som a vobec som necitila akou silou, ci slabo-silno.. to jedine ma odradza.. ale asi si ju zaplatim a potom uvidim, ale urcite zas budem o nu prosikat ako sa poznam :D

alexis13
15. mar 2011

ja som rodila bez a dalo sa to vydrzat /nakolo v NR porodnici nepichaju epidural/.....porod bol v pohode iba tie kontrakcie su bolestive

syslica
15. mar 2011

Odpovedí na otázku už máš dosť, tak sa pridám: prvý pôrod s EPI, ale vďaka skolióze účinkovala len na pol chrbta - pôrod bol super 😉 . Druhý pôrod bez EPI, ozajstnú bolesť som cítila len pri prerezávaní hlavičky, inak sa dalo vydržať - pôrod bol super 🙂 . Takže je len na tebe, ako sa rozhodneš, veľa zdaru!

anicka1981
16. mar 2011

ahojte, ake skusenosti mate s epi pri sekcii?, niekde som citala, ze niektore baby s tym maju potom problem, s chrbtom, ale co bola kamaratka, tak vravela, ze inac ako s epi uz rodit nebude, tak neviem,,,,

samasa
16. mar 2011

ja som nemala epidurál ani pri jednomzo synčekov a ani by som si ho nedala pri tretom- ALE!!!!! ja mám porody rýchle a lahké...hoc som malinka (160 cm) synovia neboli až taký velký 3200g a 3400g
porrody mi trvali cca do 1hodiny a ten druhý ma ani nestrihali.... čiže ja nemám dôvod si dávat EPI....zas viem že keby som mala rodi 16- 20 hodín ako niektoré maminy tak by som veru epi chcela 😀 😀 😀

aduska181
16. mar 2011

nooo mne porodne bolesti zacali vo stvrtok o 20:00 a Alexko sa narodil az na druhy den o 6:40. a zvladla som to bez EPI

miska246
16. mar 2011

urcite nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

schatzinkaschatzinko
16. mar 2011

jednoznacne ano! podla mna si treba tuto moznost nechat otvorenu. A netreba sa hrat na hrdinky, kazdy ma svoje hranice niekde inde.. ked nastanu kontrakcie a budu velmi bolestive a vysilujuce, bola by skoda, si nechat vziat vsetku silu, len preto, lebo niektore tety hovoria, ze to vobec neboli a porod rychlo ubehne a ze ani nevedeli, ze rodia..kazdy porod je individualny, ako kazda zena a dieta.. a ked ma niekto epi, neznamena, ze neciti vobec nic!!..citi, ale aspon trosku menej intenzivne..ja som si tuto moznost nechala tiez otvorenu, po odtoku plodovej vody nastupili pre mna velmi bolestive kontrakcie, tak som si dala zavolat anesteziologa a bolo. Pri dalsich detoch jednoznacne epi..

nenullienka
16. mar 2011

Ja som prvorodička a chcem rodiť bez EPI, dúfam, že to zvládnem 🙂 😀 😉

majusina
16. mar 2011

Aj ja som mala Epiduralku a musím povedat ze celý porod prebehol uzastne, ani co len trosku bolesti , ni!c ako keby som ani nerodila a dcerka o 5 minut na svete. Takto spomíname s usmevom na celý porod a uricte by som to zopakovala bez váhania aj druhý raz.A síce som podpísala na papieri ze je to na moju zodpovednost, ze tam vzdy je nejaké riziko, ale ved este som nepocula ani raz prípad zeby niekto z toho ochrnul...tak preco sa bát, ked si zena moze pomoct a nemusí trpiet tak preco to nevyuzit? A ja som mala vlastne porod naplánovaný, cize mi ho vyvolali, takze som vedela presne den aj hodniu a tiez som sa nemusela zbytocne obávat, kedy a kde to príde 🙂))

lucyka1
17. mar 2011

ja som pri prvom epidural nestihla, vraj neskoro som prisla 🙂 uz som rodila.... teraz ju zvazujem, ale bojim sa, vraj to ovplyvnuje aj dojcenie, ze tie latky z epi zostavaju este po pôrode v tele matky. a druha vec sa bojim ten samotny vpich.... ale uz len kvôli tej bolesti o nej rozmyslam, lebo prvy pôrod bol hrozny... 😒

daniella_vivien
17. mar 2011

No ja som epidural tiez nestihla, aj ked som chcela. Porod bol bolestivy, ale zato rychly...pri druhom porode by som to nemenila. Epidural nemusi vzdy zarucit lahky porod... Trci ti hadicka z miechy, predlzuje to utrpenie, cely porod zavysi na liekov. Na druhy den sa ani nepostavis a nehovoriac o tom ze je to riskatne ako pre mamicku, tak aj pe dieta. zeny sa boja dnes rodit, pritom je to uplne prirodzene.

mireag
18. mar 2011

Mne odtiekla plodova voda rano o siestej a hned prisli aj bolesti. 😒 Cely den som cakala nato, pokym budem otvorena na 4 prsty, aby som konecne dostala epi. Podarilo sa to az vecer o osmej!!! Uz som bola riadne vycerpana. Kvoli krivym stavcom mi ju nevedel dr. dobre pichnut a ucinok nebol podla mojich predstav, ale ulava tam bola. Pauzy medzi kontrakciami sa predlzili a intenzita kontrakcii bola tiez mensia. Porodila som o 23.00 - cize porod trval 17hod.
Ak bude druhy porod tiez takyto zdlhavy, epi si dam znova.

4 hodiny po porode som isla do sprchy a doniesli mi maleho, ktory bol pri mne az do odchodu z nemocky.
Preco by som sa nemala postavit na nohy... ? 😅
A nepicha sa do miechy... 😅
Pichnutie vobec neboli, pretoze miesto najprv lokalne umrtvia... 🙂

hrozienko11
28. máj 2011

ja som mala epi. to,ze musi byt clovek napojeny na monitor u mna nezohravalo ziadnu ulohu(vyvolavany,ale inym humusom ako sa dava na SVK),kedze aj bez nej som musela byt. taktiez mi nejake vyzivy pichali a zas nie kvoli epi,ale srdiecku drobca. ked mi povolili epi,bola to pre mna velka ulava. vpich nebolel,ale mne ani ihly nevadia. a anesteziolog to zvladol skvele medzi kontrakciami. je to ich kazdodenna praca,takze to zvladaju skvele. ucinkovala mi par hodin,kedy som si mohla aspon troska oddychnut a aj som si zdriemla. no rano mi vsetky kontrakcie vystrelovali do boku a kebyze nemam neochotnu zensku na sale(rodila som v UK),tak za pol hodinky som mohla mat nanovo pichnutu a nemusela tak prosikat dve hodiny,kedy uz bolo neskoro. ked ma zasivali,tak samozrejme neucinkovala a citila som uplne vsetko.po porode som ziadne problemy nemala,ziadna bolest hlavy,zavraty,nic. mala som hrozne dlhy porod a bolestny,ta epi ho aspon na chvilu trocha zmiernila. kebyze sa mam nad nou znova zamyslat,urcite by som si ju zas dala. aj ked po tejto skusenosti nechcem.

titkovamiriam
28. máj 2011

ja poviem nie, no je to na rozhodnutí každej z nas.Ked som rodila naposledy na izbe som bola s kočkou čo mala všetky negatívne skusenosti-ked rodila jej ho nedali bolo neskoro a ked ju sili jej ju uz ani davat nemuseli a potom mala bolesti noh,chrbta,a hlavne hlavy že dva dni ani sama nemohla chodit co sa jej stale hlava tocila ☹ asi v 1991-1995 este nebola lebo si nepamatam že by niekto tak v nemocnici rodil.

mondee
28. máj 2011

ja som mala prvy porod velmy dlhy(28 hodin).od zaciatku som odmietala epi.pro konci mi ju sestricky takmer vnucovali ,lebo uz nevedeli co maju so mnou robit,ale bolo neskoro.......zaprisahavala som sa ,ze ziadne druhe dieta uz nebude ale teraz po takmer 6 rokoch si to zopakujem a jedine co ma drzi pri zmysloch je ze mi ten maly zazrak menom epidural snad pomoze

makalka165
28. máj 2011

Ja ju odporúčam všetkými desiatimi 🙂 všetko má svoje pre aj proti a myslím že keby bola až taká zlá ako sa niekde zvykne písať tak by ju predsa nepichali 😉 veď lekári za nás nesú zodpovednosť a ak sa nedá tak ju nedávajú....

zuzi118
28. máj 2011

Rodit bez bolesti sa da aj bez epiduralu. Hovorim z vlastnej skusenosti. Odporucam knizky Aby porod nebolel, Hypno porod a Childbirth without fear.

ingrid77
28. máj 2011

Ja som rodila bez epi.no bolo to pred 12 a 5 rokmi, no napriek tomu, ze som mala dost velke deti/3,88 a 4,45/ sa to dalo zvladnut a myslim, ze zavisi od personalu ako Ti pomoze a samozrejme kazda bolest prezivame inak 😉

feb13
28. máj 2011

Ja som rodila bez a nabuduce chcem tiez bez. A to som mala komplikovany a dost rizikovy porod, zle som sa otvarala, dlho tlacila... jedine som to trochu lutovala ked ma zasivali, lebo som sa strasne roztrhla a to sitie bolo snad horsie ako cely porod. Inak vraj s epiduralom sa horsie tlaci a mne sa aj takto dost zle tlacilo takze s epi by som to mozno nevytlacila vobec. Ja si myslim ze ide najma o psychiku, ja som bola pocas celeho porodu psychicky velmi dobre kompenzovana a porod mi zostal vcelku prijemnym zazitkom dokonca normalne tuzim rodit este raz. 😅

sweetsuzi
29. máj 2011

Ja som mala epi, bohuzial mi vobec nezabrala, zrejme to pre mna nebola dostatocna davka, ale porodila som aj bez nej 😉 Takze v mojom pripade epi nepomohla, ale nijako neuskodila, zopar dni som mala svrbenie okolo vpichu, to bolo cele.
Absolutne si nedovolim posudzovat druhe mamicky, kazdy ma pravo sa rozhodnut za seba, vie aky ma prah bolesti a kolko vydrzi - nehovoriac o tom, ze su porody ktore trvaju 1,5 hodiny a su take co trvaju 1,5 dna a to sa uz potom inak na to clovek pozera. Moj nazor je ten, ze lekarska veda sa stale vyvija a kvoli zlcniku vam uz tiez nerozrezu cele brucho, ked vam ho mozu vybrat laparoskopicky, skratka epi ma zenam pomoct a aj to robi - nebudem predsa trpiet ked nemusim ... sily ktore si usetrim sa mi velmi zidu ked pride starostlivost o babo.
Kazdopadne odporucam rozhodovat sa na mieste a zvazit ci je bolest taka ze epi potrebujem, alebo to pojde aj bez nej. Zelam vsetkym rychle a cim menej bolestive porody, ci uz s epi alebo bez 😉

lucia20
29. máj 2011

ja som za bez epiduralky. prezila som dva porody bez nej a prezila by som aj treti. pri nom som mala spinalku, kedze som isla cisarskym, ale isto by som isla aj treti a stvrtykrat bez. da sa to vydrzat. kazdy porod bol iny, kazdy bolel inak v inej faze, ale ver mi, ze sa to da vydrzat. presne ako pisala prva mamina. vydrzali miliony pred tebou, vydrzis aj ty.

radlinka
29. máj 2011

urcite ano, ked je super anesteziolog tak je vsetko fajn. Treba si s nim predtym pohovorit a netreba sa nicoho obavat, zaberie to a vsetko bude v pohode a budes mat krasne spomienky a oddychnes si. 😉

victoria87
21. jún 2011

Tak uz mozem pridat aj ja svoje dojmy z porodu a nazor na to, ci s epi alebo nie. Ja som epi zvazovala, ale rozhodla som sa rodit bez..taktiez som bola toho nazoru, ze ked to zvladlo bez epi tolko zien, tak preco nie ja a hlavne som si tu bolest predstavovala v trosku miernejsej forme🙂 Kazdopadne ma bolest strasne zaskocila, nechcem nikoho strasit, kazdy ma iny prah bolesti, ale ja som si na forach tiez precitala, ze kontrakcie su nieco ako silnejsie menstruacne bolesti, na com som sa potom musela riadne zasmiat. Musim napisat, ze pre mna kontrakcie predstavovali krajnu bolest, nic take som nikdy nezazila a nedokazala som si to ani predstavit. A musim sa priznat, ze s placom som prosila dr. nech mi pichne epidural. Samozrejme to bolo uz par minut pred porodom, takze sa to nedalo. No ale dost "hustych" par minut. Naozaj, pravdepodobne nie kazdy to zvlada takto zle, ale ja som na 90 percent rozhodnuta, ze bez epi uz nerodim. Ktovie ako to budem vnimat ked k tomu dojde, mozno sa zase rozhodnem rodit bez epi, ale to nepredpokladam...

sisaha
21. jún 2011

urcite rodit s epi.. trochu bolesti bolo, ale rozhodne nespominam na porody ako na nieco hrozne, ako niektore kamosky, ktore sa rozhodli bez epi.

miss_shy
21. jún 2011

Ja som tiež jednoznačne za 🙂 Rodila som s epi aj ked kontrakcie som si "vychutnala" v plnej parade. epi mi pichli 7:25, 7:30 zacala ucinkovat a 08:07 sa narodil maly. Ja som mala porod kratky ale aj tak mi to pomohlo, mohla som si konecne vydychnut a po porode som nemala ziadne bolesti, ani hlava ma nebolela proste citila som sa fajn. a samotne zavedenie epiduralu som vobec necitila, picha sa medzi kontrakciami a miesto vpichu mi najprv lokalne umrtvili, na druhy den mi to pani doktorka prisla vybrat na izbu a kanyla mi ostala na pamiatku 😀

adelaida33
26. jún 2011

Odporucam urcite ist este pred porodom na anesteziologicke odd. a podpisat papiere o pouceni sa ohladom Pedu (epidural) a mat ich pri sebe. Ak pri porode o epidural nepoziadate, nic sa nedeje, ked ho nevyuzijete, ani zan neplatite. Ak ale budete mat bolesti na skapanie (moja skusenost 😔 ) a prosit on aj na kolenach, bez VCAS vyplnenych a podpisanych papierov, vam ho nijaky anesteziolog nepoda. Nik si totiz nevezme na svedomie to, ze ste pocas porodnych bolesti mohli o svojom zdravotnom stave aj klamat, len aby ste konecne umlcali tu bolest. Mne to takto vysvetlila moja porodnicka.

zuzka1008
27. jún 2011

mne epi nestihli dať, išlo to velmi rýchlo, velmi som sa bála bolesti ale nebolo to také hrozné 😀

lenkaks
27. jún 2011

Ahoj,ja som rodila bez epi,bola som trochu ubolena po porode (komplet som bola zasivana) ,ale inak fit... 2 spoluleziace na izbe mali porod s epi,po porode fit,vysmiate,ale na druhy-treti den uboleneee..... a to ja uz som behala po izbe ako lan 🙂