Hypnopôrod a vaše skúsenosti
Ahojte 🙂 chcela by som sa spytat, ci ma niektora z vas skusenosti s metodou Hypnoporod. Absolvovali ste aj nejaky kurz alebo ste citali len knihu? Ja som si zatial kupila len knihu a je to celkom zaujimave. Hlavne tie kurzy by ma zaujimali, ci su nejake dostupne. Dakujem 🙂)
ak niekto hlada ako ja pred casom, ponukam knihu Hypnoporod a drobnosti k tomu - kuk moj bazarik 😉
Kúpim knihu Hypnopôrod. Maria F. Mongan. Ďakujem!
Hypnopôrod je čisto komerčná záležitosť, nemá žiadne preukázateľné účinky, lektori zarábajú na strachu žien z pôrodu a nefunkčnom pôrodníctve, ktoré tento strach vyvoláva. Najväčší nezmysel je tzv. "prirodzený vypudzovací reflex" v 2. dobe pôrodnej, ako sa môže dieťa narodiť bez aktívneho tlačenia matky? Ani jedno z mojich troch detí by sa bez aktívneho tlačenia nenarodilo.
dovolím si nesuhlasiť s posledným tvrdením. Ano, kurzy hypnoporodu sú komerčnou záležitostou, ako velmi vela vecí okolo nás...Proste idea kurzu, za ktorý sa platí je aj o peniazoch...Celý hypnoporod je podla mna velmi ale intuitívna vec, ako rodiť, ako sa (naučiť-) uvolniť, vsetko je to o úplne obyčajnom prirodzenom porode a príprave naň. A naozaj to ide aj bez tlačenia, dokonca aj bez bolesti...Nie vždy a kazdej žene a už vobec nie v hocijakej polohe, ale vypudzovanie dieťaťa ide naozaj aj bez pomoci matky, v roznej literatúre sa to dá dočítať a potvrdia to aj mnohé ženy...Ja verím, že keby bola spoločnost voci porodom ináč nastavená, a porody by prebiehali v inštitúciách ináč, ako prebiehajú, keby ženy ženám v rodinách odovzdávali viac, ako často iba strachy a názory, že porod musí bolieť atd atd.. takéto kurzy ani knihy by neboli vobec potrebné...lenže to tak, žial , nefunguje.... Jasné, niekedy (a niekto musí aj) treba aj zatlačiť, ale nie je správne sa automaticky "učiť tlačiť" , ako to na mnohých predporodných kurzoch robia... Neviem, ako by som mohla preukázat, ze napr. mne ten kurz pomohol...zrejme sa to spätne nedá zistiť, ako by vyzeral moj porod keby som na kurze nebola (resp. keby som si niektoré techniky z kurzu neprecvičovala pred porodom), takže kto tam chce isť sa musí rozhodnut iba na základe subjektívnych zhodnotení zien, ktoré tam boli....Ano, je to drahé, a dá sa krásne porodiť aj bez kurzu...
Nesúhlasím. Štúdie zistili, že hypnobirthing nie je účinná metóda na zmiernenie bolesti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23190251
K pôrodu treba pristupovať s otvorenou mysľou a byť pripravený na všetko, netreba si robiť ilúzie, že "to bude ľahké, nebude to bolieť a nebude treba tlačiť", ako nám to donekonečna omieľali na kurze a v nahrávkach. Ja som už počas 3. tehotenstva nemala čas na počúvanie hypnorelaxácií a nemala som nereálne očakávania, a nakoniec to bol najlepší pôrod.
každý má nejaké stúdie... jedna vec isť k porodu naivne a nepripúsťať si nič zlé a žiť vo svojej slniečkovej rozprávke,... iné je myslieť pozitívne, síce pripustiť možnosť, že príroda to niekedy zariadi po svojom, ale vytvoriť si v hlave obraz iný,,,, Ale vlastne v oboch prípadoch sa môže stať vseličo, porod niekoho proste bude bolieť aj s x-kurzami, a niekoho len tak nepoučeného nie, alebo aj "každý porod je iný".... A čo je potom účinná metóda na zmiernenie bolesti okrem hypnobirth.? Čo sa týka nemedikamentóznej metódy, za mňa to je proste v prvom rade schopnosť uvolnenia tela, mysle, to je úplne prvá základná vec pre čo najjemnejší porod- čo sa teda v hypnoporode trénuje, a potom dalšie veci ako teplá voda, masáž, možno niekomu aromaterapia atď...... Jasné, môžeme polemizovať o počúvaní afirmačných pozitívnych nahrávok, to zabrat vždy nemusí (z roznych dovodov, aj na strane ženy) ale to je podla mna len jedna časť celého...
@janulka môžem sa spýtať kde si rodila dakuje
@magdalienkalienka už sa tu asi nestretneme, ale rada budem reagovať na tvoj komentár, keďže má veľmi zaujal a má v sebe jeden háčik.
Štúdiu som si prečítala, a je skutočne zaujímavá, hlavne keď si otvoris celu publikáciu, ktorá dáva oveľa viac svetla do tejto témy. V prvom rade - porovnávali sa tri skupiny žien - tie, ktoré podstúpili epidural, tie, ktoré podstúpili kurz hypnoporodu (resp. k uvoľneniu pri pôrode používali autohypnozu) a tie, ktoré podstúpili klasicky kurz predposlednej prípravy (ak som to správne pochopila). Čiže išlo o úspešnosť hypnózy, ktorá má zmierniť až vytratiť bolesť (čomu asi ani ja neverím, že sa bolesť úplne stratí) s úspešnosťou epiduralky (ktorá bolesť úplne zamedzí). Čiže výsledku sa netreba čudovať. Ďalej je tam spomínané, že personál nesmel vedieť, ktorá skupina používa hypnozu, čiže sa nemohol prispôsobiť potrebám rodiacej ženy - čiže ich mohol rušiť, a to sa tam spomína tiež ako jedna z veci, ktorá mohla narušiť priebeh štúdie. Samotna studia ale hovorí, že na jej výsledok mohlo vplývať ešte viac faktorov - pripravenosť ženy, doprovodu a personálu, čo sú veľmi dôležité veci. Čiže, myslím si, že tvoj negatívny komentár protislniečkovy komentár je úplne irelevantný, skôr tu svieti ako taký strašiak a mnohé ženy tým pádom môže negatívne ovplyvniť. Veľa veci je len v hlave, nikto tu nechce rodiť ako neviem čo. Ženy chcú proste rodiť podľa svojej predstavy, ktorá zahrňuje aj návštevu nemocnice a lekársky dohľad. Len jednoducho nechcú lieky od bolesti, pripadne sa im chcú čo v najväčšej miere vyhnúť. Je na tom niečo zle? A keď už sme pri tom, ako sama píšeš “v prvom rade schopnosť uvoľnenia tela a mysle, to je úplne prvá základná vec pre do najjemnejší porod” o tom cely hypnoporod je a aj o dalších praktikách, ktoré opisuješ, čiže si prvá a druha časť tvojho komentáru úplne protirečia.
Pôrod Krompachy
Ja som bola na kurze s manželom a odporúčam 👌🏻
@pistalocka_semi a kde ate boli prosim? a uz mate po porode?
@urpin v Prešove. Po pôrode nemám, ale všetkým kamoškam to veľmi pomohlo 🙂
@pistalocka_semi Dakujem drzim palce napiste potom ci pomohlo naozaj - ja mam termin az 4.12 ale idem na hypnoporod
@urpin ja mám az po Vas, tak vy mozte napisat skor 🙂
@pistalocka_semi ok ;)
Ahojte baby, prave som nasla tuto stranku. Ja zijem v Britanii a tu sa velmi rozprava o hypnoporode. Ja som svojho prveho chlapceka porodila v 2014. Doma na sedacke. Ako? precitala som si hypnobirthing(hypnoorodne) knihy a nasla som uzasnu podporu v nich a vsetko dava dokonaly zmysel. Samozrejme trosku bolelo lebo som nebola uplne pripravena a a pei prvom dietati je to vzdy trosku napatie ci to nase telo vladtnw dokaze. Tiez som mala porodny bazen co som mala v obyvacke. Kedze som bola cast porodu vo vode tak som sa ani velmi nenatrhla. Nemuseli nic sit. Porod trval 7 hodin od prvej kontrakcie. Odvtedy sa mi narodili dalsi dvaja chlapcekovia tiez doma. Tiez v obyvacke😂 S manzelom sme boli na 'active birth workshop' uzasna vec kde su muzi prijati ako velmi dolexita sucast porodu.Teraz cakam dievcatko som 32tyzdni a neviem sa dockat. Tesim sa na porod. Znie to smiesne vsak😂 Ale ak naozaj si budete verit vasemu telu vsetko to prejde tak ako chcete. Velmi dolezite je mat pohodlie, moznost akehokolvek pohybu a moznost akejkolvek polohy na porod aka vam vyhovuje. Mat pri seme svoju podporu. Pritmie v miestnosti a pocit bezpecia je naj naj najdolezitejsi. A potom len uz prirodzene dychat a nacuvat telu. Nesnazit na nic spomalit ani zrychlit. Urcite si precitajte vsetko co sa da, pozrite si videa. Ta priprava a odvaha stoji za to🙂 Budete sa citit ako kralovne🙂)) Snad vam tento komentar doda sebadoveru ze ste na to stvorene🙂

Ahojte som frekventant Ericksonovskej hypnozy v Prahe a ak mate zaujem rad vas pripravim na hypno porod 🙂