icon

Je cisársky rez pre ženy nefér?

7. apr 2026

Ahojte nevedela som ako nazvať túto tému tak verím tomu že admin sa bude činiť a zmení si to po svojom

Som prvorodička, termín mám začiatkom septembra a čítam si rôzne diskusie o pôrode, skúsenosti atď. Napadla ma pri Tom jedna vec. Nie je to trošku nefér? Cisársky rez podľa mňa dosť vážny zákrok a väčšina žien sa vyjadrila že po pár hodinách ich už postavili na nohy a ešte sa museli aktívne starať aj k bábätko. Vlastne keď si predstavím že komukoľvek robia akúkoľvek operáciu tak každý po operácii viacmenej odpočíva + potom určite chodí aby to rozchodil ale nemusí vstávať k bábätku a starať sa, len odpočívať a my ženy po takej operácii musíme kmitať a starať sa.

Len tak ma to napadlo keď som čítala tie diskusie. A ďalej tiež ženy písali že aká to je bolesť keď sa museli postaviť atď. Nedávajú žiadne lieky od bolesti? Ja by som očakávala že mi zo začiatku dajú naozaj niečo silné aby som vedela fungovať aj okolo dieťaťa.

Strana
z3
anonym_0fe578
7. apr 2026

Ak by si sa ty zotavovala, kto by sa staral o dieťa?

simsalabim
7. apr 2026

Ja som cisarsky nemala, ale prinajmensom je to paradox - na jednej strane "vazna operacia" a na druhej starostlivost a zodpovednost za maleho cloviecika. Postavenie na nohy je OK, cim viac clovek lezi, tym je slabsi, je dobre sa trochu hybat, aby sa rozhybali aj creva... ale pravdou je, ze po inej operacii ma zena nariadene telesne setrenie, co je pre mnohe zeny po cisarskom luxus. Je to taky lahostajny pristup mediciny voci zenam, podobne, ako pri inych stavoch a chorobach.

anonym_8300e0
7. apr 2026

Samozrejme že sa dávajú lieky od bolesti. Nežijeme v stredoveku

veselo_neveselo
7. apr 2026

@anonym_autor jooj, priprav sa na to, ze zivot nie je fer.

Za druhe, lieky na bolest, ak chces dojcit, tak sa nemozu lebo prechadzaju do mlieka, takze naozaj silne ti daju len ked sa naozaj inak neda.
Navyse ak budes pod vplyvom silnych liekov na bolest, tak sa o novorodenca sama nepostaras.

Za tretie, zostat lezat je po operaciach to najhorsie, co moze byt. Telo sa musi hybat, aby sa mohlo vyliecit. Cim skor vstanes, tym skor ti bude lepsie, aj ked to bude boliet. Aj preto nie je ziadna operacia prechadzkou ruzovym sadom.
Niekde som citala - prosim brat s nadsazkou - ze po nejakych operaciach sa fajciari zotavuju rychlejsie. A to cisto kvoli tomu, ze musia prejst po chodbe na balkon si zapalit, 10krat a viac za den, zatial co nefajciari zostavaju lezat 😀

ivik4
7. apr 2026

No ... bohuzial 😒

lucia147852
7. apr 2026

Nemyslím si, že zrovna toto je to nefér. Sama som chcela vstať a čím skôr sa starať o dieťa. Mala som ho pro sebe, aj keď som este ležala. Zas nemyslí si, že ťažký prirodzený pôrod je med lízať a tiež sa musíš starať o dieťa. Pôrod môže proste vzdy dopadnúť akokoľvek. Niekto môže byt fit hneď po prirodzenom alebo aj po sekcii a niekto to nevie rozchodiť mesiace. To je život, život nie je fér.

veselo_neveselo
7. apr 2026

@anonym_autor Este jednu vec chcem dodat. Po porode na to zena nemusi byt sama, ma (povacsine) otca dietata, a ak sa co len trochu da, mal by zostat doma a starat sa tak, aby zena nemusela, ako hovoris hned "kmitat". Ale bohuzial, dieta nepocka, takze bud ti niekto pomoze, alebo kmitas...

anjelicek26
7. apr 2026

Postavit sa je velmi dolezite, je tam riziko trombozy po porode... lieky na bolest dostanes, nikto neocakava ze budes behat ako srnka kilometre prvy den, ale zajst na toaletu, poposuvat travenie (po narkoze ma vela zien brutal zapchu prve dni), ide ich potom roztrhnut chudatka, ak by sa este nehybu... o akom kmitani to rozpravas? Babatko na prsniku nie je nejaka praca ci behanie... prebalit tiez nie... dat spat sebe na hrudnik tiez nie... zasa to nedramatizujme... kolko pojde tolko pojde, ked budes mat bolesti, budes to vsetko robit na jednej posteli... a ver mi, po normalnom porode z sitim odpredu dozadu to tiez eno-nuno nie je...muz bude doma, pozves svokru pomoct, sestru, ked by to upllne ze neslo. Ale ja som to nezazilla takto, cisarsky bol viac fajn ako normalne porody... viem, ze to kazda zaziva inak, ale u mna to tak bolo...

autor
7. apr 2026
@anonym_0fe578

Ak by si sa ty zotavovala, kto by sa staral o dieťa?

@anonym_0fe578 môj príspevok je len taký... Filozofický 🙂 uvažujem len že ako to vlastne je. Jasné že by som sa ja musela starať o dieťa ale tak snáď po príchode domov by mi pomohol partner ak by mal tú otcovsku dovolenku

patrike
7. apr 2026

Vseobecne po kazdej operacii je snaha, aby sa pacient nevalal v posteli a cim skor zacal chodit. Tyka sa to aj operacii pohyboveho aparatu a aj muzov : kolena, bedrove klby. Po takej velkej operacii nabehne na druhy den rehabilitacna sestra a robi s pacientmi poriadok.
Tiez ked sa ti raz nejaka starsia osoba dostane do postele a zacne sa lutovat a je tam malo personalu, nasleduje rychly scenar s prelezaninami a zapalom pluc.

dzulli1980
7. apr 2026

Ja som mala cisársky ... po 24 hodinách ma posadili na posteli - akurát vtedy som mala kolotoč v hlave, inak nič, postavila som sa a fungovala, žiadne lieky od bolesti som nepotrebovala, dcéru mi doniesli akurát na dojčenie ... po siedmich dňoch mi vybrali štichy, išla som domov, fungovala som ... dievčatá, ktoré tam boli so mnou a rodili prirodzene, mnohé chodili v predklone, nemohli si sadnúť atď. ... ono je to veľmi individuálne, každá to má inak ... niektorá je vo forme hneď, iná sa zotavuje dlhšie - moja kolegyňa po cisárskom nevedela mesiac normálne fungovať ...

simsalabim
7. apr 2026
@anjelicek26

Postavit sa je velmi dolezite, je tam riziko trombozy po porode... lieky na bolest dostanes, nikto neocakava ze budes behat ako srnka kilometre prvy den, ale zajst na toaletu, poposuvat travenie (po narkoze ma vela zien brutal zapchu prve dni), ide ich potom roztrhnut chudatka, ak by sa este nehybu... o akom kmitani to rozpravas? Babatko na prsniku nie je nejaka praca ci behanie... prebalit tiez nie... dat spat sebe na hrudnik tiez nie... zasa to nedramatizujme... kolko pojde tolko pojde, ked budes mat bolesti, budes to vsetko robit na jednej posteli... a ver mi, po normalnom porode z sitim odpredu dozadu to tiez eno-nuno nie je...muz bude doma, pozves svokru pomoct, sestru, ked by to upllne ze neslo. Ale ja som to nezazilla takto, cisarsky bol viac fajn ako normalne porody... viem, ze to kazda zaziva inak, ale u mna to tak bolo...

@anjelicek26 tak zas zalezi od dietata, moja starsia vrieskala a vrieskala, mala reflux, vracala vela, bolo ju treba komplet prezliekat velakrat denne - mna tiez, v obehu sme mali 50 podbradnikov, pogrcane plienky, postel... s nou to veru bolo naozaj narocne. S mladsou pohoda.

anjelicek26
7. apr 2026
@simsalabim

@anjelicek26 tak zas zalezi od dietata, moja starsia vrieskala a vrieskala, mala reflux, vracala vela, bolo ju treba komplet prezliekat velakrat denne - mna tiez, v obehu sme mali 50 podbradnikov, pogrcane plienky, postel... s nou to veru bolo naozaj narocne. S mladsou pohoda.

@simsalabim tak ano ale zasa nemozes brat, ze kazde babo take plus po dvoch tyzdnoch, ked muz pojde do prace, uz jej bude lepsie... v porodnici pomozu sestricky... zbytocne sa toho boji dopredu... Ja mam po cisarskom aj ked bol akutny - krasnu prakticky neviditelnu jazvu, co sa rychlo zahojila, problemy som nemala ziadne, ano mlady bol anjelik tento najmensi, len to odsavanie rok bolo o drzku, ale to je ina story.

luu1122
7. apr 2026

@anonym_autor ja som mala 3 cisarske a teda praveze to kmitanie okolo deti mi pomohlo, lebo cim viac chodis tym rychlesie si fit. neviem ja som to nejako neprezivala pre mna bol mozno prvy cisarsky najhorsi lebo som nevedela co mam robit a skor som cakala pomoc od vsetkych a menej som sa hybala. Pri tretom som da rozhybala iz v nemocnici a domov ked som dosla som uz normalne fungovala. ☺️

anonym_8300e0
7. apr 2026
@veselo_neveselo

@anonym_autor jooj, priprav sa na to, ze zivot nie je fer.

Za druhe, lieky na bolest, ak chces dojcit, tak sa nemozu lebo prechadzaju do mlieka, takze naozaj silne ti daju len ked sa naozaj inak neda.
Navyse ak budes pod vplyvom silnych liekov na bolest, tak sa o novorodenca sama nepostaras.

Za tretie, zostat lezat je po operaciach to najhorsie, co moze byt. Telo sa musi hybat, aby sa mohlo vyliecit. Cim skor vstanes, tym skor ti bude lepsie, aj ked to bude boliet. Aj preto nie je ziadna operacia prechadzkou ruzovym sadom.
Niekde som citala - prosim brat s nadsazkou - ze po nejakych operaciach sa fajciari zotavuju rychlejsie. A to cisto kvoli tomu, ze musia prejst po chodbe na balkon si zapalit, 10krat a viac za den, zatial co nefajciari zostavaju lezat 😀

@veselo_neveselo dávajú sa lieky take aby žena mihla dojčiť, počíta sa, že pár hodín je bez dieťaťa

anonym_7eeb31
7. apr 2026

@anonym_autor ak ti vyberali slepák, tak CR je niečo podobné. Mne bolo 2 dni potom tak zle a hlava sa mi točila, ze si neviem predstaviť sa starať o babo k tomu. V živote by som dobrovolne nešla na CR. Lebo presne, je to veľká operácia brucha.

anonym_f9f525
7. apr 2026

Toto všetko musíš aj po prirodzenom pôrode. Rodila som 24 hodín, potom 2 hodiny spala a už som mala malú pri sebe. Zasita zospodu, unavená a fungovala som

anonym_247cf0
7. apr 2026

Podľa mňa sa nad tým až zbytočne zamýšľaš. Ale dobre, môj názor je takýto:
1. Narodí sa zdravé dieťa a ty si to tiež prežila a v zdraví (áno, v zdraví. Jazva sa zahojí). Čo je na tom nefér?
2. Moja kamoška rodila v Hainburgu, kde si zakladajú na prirodzených pôrodoch. Čím viac prirodzených a menej sekcií, tým získavajú nemocnice viac bodov a sú lepšie v rebríčkoch. A ona chcela veľmi prirodzený pôrod. Neviem, či vieš, ale sekciu nemožno vykonať stále. Už keď je dieťa v pôrodných cestách, tak už sa nedá. Vtedy prichádza na radu ten "zvon" s ktorým dieťa vycucnú. U nej to tak dopadlo. Za každú cenu to tlačili do prirodzeného až museli použiť zvon. Bohužiaľ to malému uškodilo a poškodilo mu to hornú časť tela. Celé tehotenstvo absolútne bezproblémové, plod zdravý a potom pre čísla v štatistikách zostal ochrnutý na hornú časť tela. TOTO je nefér. Veľakrát plakala, že načo vymýšľala, že tu na SR by jej spravili sekciu pri prvých komplikáciách a bolo by všetko v poriadku.

Ja som mala 3 sekcie. Prvá bola akútna a tá bola najhoršia, lebo som nevedela čo bude. Druhá bola lepšia a tretia najlepšia. Kľudne aj štvrtú 😅

13uzivatelka11
7. apr 2026

No a čo také ženy, ktoré vytlačia 5+ kilove dieťa a sú "zasite od hora dole"? Pre tie to je fér? Pôrod je veľká záťaž a bolesť pre telo a je jedno či žena rodí cisárskym alebo prirodzene.. ja som mala len tri stehy po prirodzenom pôrode a týždeň som chodila cikať do sprchy ako to stipalo a bála som sa..

terezka1947
7. apr 2026

Fér to nie je,lebo po akejkoľvek inej brušnej operácii sa človek viac šetrí....lenže, pozri, prsia sa začnú nalievať, dieťa chce jesť, je dobré,kým čím skôr začnete "spolupracovať", aby neboli väčšie problémy s laktaciou, čiže......jednoducho, ženy po pôrode, pokiaľ nie je ideálny, to majú ťažšie. Doma mali už naše prababky, babky kolo seba pomocnicky. Teraz je iná doba. Máme iné zjednodušenie života. Akože....nejako to človek už ani nerieši, pre dieťa to jednoducho každá žena nejako dá. Ja som prvý mala úplne super, kojenie bolo strašné. Druhý cisársky bol brutál a to som musela ešte ísť po jednom dni doma s dieťaťom na dva týždne na detské odd. A keď dinporovnam skúseností tam,tak pôrody neboli nič.

anonym_642e1e
7. apr 2026

@anonym_autor joooj kiez by bola toto jedina "nefer" vec voci zenam-matkam 😃 pockaj na zvysok zivota s babatkom, toddlerom, atd atd...

simca06022011
7. apr 2026

Je to uplne v poriadku. Kmitat okolo dietata nebueds zase nejak extra, nechapem o com tolko toci kazdy, babatko vacsinu dna spi, budes ho mat vedla seba = dojcenie sa ti musi spustit. Ak by nie, tak ok.. raz za 3hodky zbehnes urobit UM. Prebalit. Okupat dieta ti pomoze hadam manzel/partner. Medzi tym mozes lezat kolko len chces.partner moze dva tyzdne ostat doma, socialka mu vyplati to obdobie a pomahat ti. Ver ci nie, daju to zeny aj po porode prirodzenom, pozasivane, potrhane, daju to aj maminy po cisarkych... doba ked matky lezali a babky behali okolo a podavali vsetko je prec davno pradavno, dnes to nie je automaticke.

anonym_0aba68
7. apr 2026
@anonym_8300e0

Samozrejme že sa dávajú lieky od bolesti. Nežijeme v stredoveku

@anonym_8300e0 no, tak asi ako komu. Mne veru nedávali nič.

anonym_8300e0
7. apr 2026
@anonym_0aba68

@anonym_8300e0 no, tak asi ako komu. Mne veru nedávali nič.

@anonym_0aba68 silne o tom pochybujem

viera304
7. apr 2026

Ja som mala 4x cisársky. Lieky od bolesti dávajú, prvý deň tramal a novalgin na striedačku. Ja som pred týmto štvrtým cisárskym zistil ze mám alergiu na novalgin a Ibalgin, tak mi dávali paracetamol a dalo sa to zvládnuť. Jasne že to neni ,,med lízať,, ale tak to bábätko je motivácia. A napr na noc som nemala ani jedno dieťa pri sebe, vždy mi ho zobrali nech si oddýchnem. A aj cez deň, aspoň u nás boli sestričky z novorodeneckeho ochotne.

simsalabim
7. apr 2026
@simca06022011

Je to uplne v poriadku. Kmitat okolo dietata nebueds zase nejak extra, nechapem o com tolko toci kazdy, babatko vacsinu dna spi, budes ho mat vedla seba = dojcenie sa ti musi spustit. Ak by nie, tak ok.. raz za 3hodky zbehnes urobit UM. Prebalit. Okupat dieta ti pomoze hadam manzel/partner. Medzi tym mozes lezat kolko len chces.partner moze dva tyzdne ostat doma, socialka mu vyplati to obdobie a pomahat ti. Ver ci nie, daju to zeny aj po porode prirodzenom, pozasivane, potrhane, daju to aj maminy po cisarkych... doba ked matky lezali a babky behali okolo a podavali vsetko je prec davno pradavno, dnes to nie je automaticke.

@simca06022011 no nad nazorom, ze babatko vacsinu dna spi, sa iba pousmejem. Mojej starsej to zjavne niekto zabudol povedat. Od narodenia spala 4x denne 30min, v noci od 8-5 s tromi prestavkami na kojenie. Zvysok casu bola hore a celemu svetu davala na znamost, ako velmi je nespokojna, ze je na tomto svete. A popri tom ten reflux. Nieco hrozne. Ale fakt je, ze som to prezila, ale ked som zistila, ze som tehotna druhy krat, chytila ma riadna hroza.

dadus841
7. apr 2026

@anonym_autor Ahoj ja som mala do konca tehotenstva rodiť prirodzene ale keďže od pondelka do utorka v noci mi pôrod nepostupoval a zvrtlo sa to museli mi robiť akútny cisársky s ktorým som vôbec nerátala ani som celé tehotenstvo nemyslela naň že by som tak skončila. Malý skončil na JIS-ke kde bol 2 dni bezo mňa iba pozerať som ho mohla chodiť. Takže pre mňa bola veľká motivácia postaviť sa na nohy aj cez bolesť. V stredu poobede ma prišli skúsiť postaviť na nohy rýchlo som sa osprchovala dali mi ešte infúzku a po infúzke som sa postavila na nohy a vybrala som sa za malým na JIS-ku. Ako som vyšla z izby sestričky na chodbe na mňa kukali s otvorenými ústami či dobre vidia že už idem po svojich na JIS-ku že len pred hodinou ma postavili a donútili ma na vozík aby som sa dakde nestrepala. 😂 To bolo prvý a poslednýkrát čo som na ňom sedela odvtedy som chodila pešo lebo som vravela že musím rozhýbať tú bolesť. Už na druhý deň som skúšala čupnúť keďže kufor som mala na zemi a musela som si dajak veci z neho vyberať. Proste len chcem povedať čo by som ja dala za to kebyže môžem byť s malým od prvého momentu a starať sa o neho lebo pri pohľade na neho som bolesť ani necítila.Potom som naliehala na doktorky aby ma knemu dali už aj keď sa im to nepáčilo vraj mam ešte odpočivať po cisárskom že ešte sa budem veľa starať o neho a keď ma preložia že sa už budem musieť o neho starať naplno ale naštastie na tretí deň už ma knemu presunuli.A lieky na bolesť davajú kazdy den rano poobede večer aspoň u mňa to tak bolo ale už treti den som vravela že nechcem.

anonym_aecbbd
7. apr 2026

Ja som žiadny problém nemala teda sa starať
Veď kto by sa mal starať

kikulienkadd
7. apr 2026

Ahoj, cisársky som nikdy nechcela. Pre nepostupujúci pôrod sa mi nakoniec "stal". Všetky moje 3 pôrody boli sekciou. Nie je to super zážitok, ani moja voľba, ale som za to vďačná, lebo pre XY rokmi by som aj s dieťaťom neprežila ani 1.pôrod. V živote ženy, matky je dobré osvojiť si slovo obetavosť. Mne sa napríklad nepáčilo ani nočné vstávanie, aj keď ho u nás nebolo veľa. No najmä, keď sú deti choré, je to vyčerpávajúce,ale nepomôžeš si, treba sa premôcť a ideš. Nehovorím ešte o rodičoch vážne chorých detí, čo všetko im nepríde fér a predsa musia hrať len s kartami,ktoré im boli rozdané. Všetci majú môj obdiv!
Pekný deň maminy 😎

mogaa
7. apr 2026

@anonym_autor tak po 4-5 dňoch posielajú ženu po pôrode domov, ako sa asi bude vedieť postarať o dieťa a aký vzťah k nemu bude mať keď dni v nemocnici by sa o dieťa starali cudzí ľudia?

Strana
z3