icon

Je lepšie rodiť prirodzene či cisárskym?

karin69
31. dec 2016

No cawte 🙂 Chcem sa spýtať čo je lepšie ísť prirodzene rodiť alebo ísť cisárskym?Kamoška mi odporúča normálne čo som aj čítala komenty čo išli ženy cisárskym niektorá napísala nikdy viac a iné že súper operácia...Bojím sa toho dňa keď to príde newem či to zvládnem nie že by som si neverila ale mám fóbiu s pôrodu tak nvm čo by bolo pre mňa lepšie poraďte :(

m_i_s_k_a
31. dec 2016

Kazda z nas ti poradi nieco ine, lebo kazda z nas ma iny prah bolesti a iný zážitok z porodu. Ja mám za sebou 3prirodzene pôrody a som rada, že som nemala cisarak lebo mám nízky prah bolesti a cisarak by bol pre mňa 100x horší. Prvý pôrod trval 4hod, druhý pôrod 2,5hod a tretí pôrod 22hodin. Pri druhom pôrode som 2hodiny po narodení malého sama chodila a 3,5hod po pôrode už " behala " po chodbe😁 tretí pôrod bol u mňa veľmi ťažký prosila som ich o akútny cisár ale daako sme to dali a 18hod po narodení malého sme cestovali domov a potom do inej nemocnice pozrieť malého a aj kvôli tomuto som vďačná za normálny pôrod lebo ak by bol cisarak ja som v nemocnici malý v inej nemocnici a sám (malý mal komplikácie tak ho transportovali na kliniku s lepším vybavenim )😞 ja som bola hneď fit a pripravená starať sa o nášho syna čo bolo dôležité lebo starostlivosť bola narocnejsia. Zajtra má syn 4mes a keď sa na pôrod pozerám z odstupom času som vďačná že to bolo tak ako to bolo. Deliť sa tu na tábory či je taký alebo taký pôrod lepší je hlupost, každá z nás si tým musela prejsť a pre každú z nás to bol silný zážitok plný emócií a určite aj náročný deň. Nestresuj maj pri sebe daaku podporu a bude to fajn

maminkynafazulka
31. dec 2016

Klasicky porod..😃 som epilepticka strach bol šialený.. ale cisárskym by som nesla kym by to nebolo nutné..

mmoni89
31. dec 2016

Dobrovolne by som teda pod nôž nešla. Dva krát som rodila normalne a chystám sa tak znova keď to prijde. Cisársky ti nezaruci to že nebudes mať traumu. Žiaľ viem o čom hovorím

jankap55
31. dec 2016

Ja som mala veľký strach z pôrodu a preto som si aj "vyžiadala" sekciu. Po 10 dňoch som ako tak bola použiteľná, ale keď budem mať druhé dieťa, tak ak to bude možné, chcela by som rodiť prirodzene.

candii
31. dec 2016

Pozri, na toto sa odpoveda naozaj velmi tazko, lebo kazda zena, ci uz isla cisarsky alebo prirodzenym, ma porod iny. A kazda zena je ina a ma iny prah bolesti. Napr. ja na svoj porod mam krasne spomienky a ked budem druhy krat tehotna urcite by som chcela rodit prirodzene. No nie kazda maminka sa ti moze pochvalit krasnym porodom. Niektore z neho maju traumu .. ale to mozes mat aj z cisarskeho. Niektora sa z cisarskeho dostane do formy v rekordne kratkom case a ina trpi veeelmi dlho.. cize ja byt na tvojom mieste.. pocuvam lekara a ked sekciu netreba .. neriesila by som a isla prirodzene a tam musis pocuvat len svoje telo.. telo zeny je tak dokonale .. ono presne vie co ma robit a ty nemozes mat stres .. a pocuvat ho. Prajem krasny, rychly a bezproblemovy porod..

zarica
31. dec 2016

Mozno by ste sa mohli aj zamysliet nad tym, co je lepsie pre babatko, nie len na seba mysliet... odporucam hypnoporod a sekciu len v pripade komplikacii...

libawet
1. jan 2017

pôrod je úplne prirodzená vec v živote ženy, tak ako privádzať deti na tento svet. Na to sme tu, to je naša prvotná úloha. Strach? Keď to začne, nie je na neho čas a ani priestor. Príroda sa postará a všetko bude ako má byť. Rozhodne - prirodzený pôrod, cisársky rez je normálna operácia, ktorá naruší maternicu a oslabí ju, robí sa len v nevyhnutných prípadoch, kde už nie je iná cesta alebo pri viac plodovom tehotenstve. Hlavne - každý pôrod je individuálny, takže nepočúvať rady od iných žien, ktorá to ako mala.

karin69
autor
2. jan 2017

@cawes 😂😂😂

terez26
2. jan 2017

Tak mne vyvolavali...isla som prirodzene..kontrakcie vsetko..napokon aj tak sekcia...takze zazila som oboje...za mna priridzeny....nechapem mamicky ako moze niekto dobrovolne chciet sekciu....

twiggi_veggie
2. jan 2017

Ja som mala Epi a cvicila som s Aniballom a mozem ti povedat ze radsej desat krat rodit ako ist raz k zubraovi 🙂 Cely cas sme sa s drahym zabavali, prechadzali a kecali a ked doslo na tlacenie tak mala bola von na 3 zatlacenia a skoncila som bez akehokolvek nastrihu ci poranenia .. Vdaka EPI bol porod bezbolestny a vdaka Aniballu bez poranenia cize ma nic nebolelo ani po porode a hned po porode som skakala okolo malej 🙂

rebekav
2. jan 2017

Nik ti neda jednoznacnu odpoved, pretoze kazda ma skusenosti ine. Pre mna bol porod rychly, pohodovy, nemala som ani epi, lebo to bolo rozbehnute prilis rychlo, takze sa uz nestihlo. porod sa rozbehol sam, vsetko slo prirodzene, ani vodu nepichali. Bola som prekvapena ake to bolo jednoduche, da sa povedat, ze ma to naozaj nejako extra nebolelo aj ked ta posledna hodina kontrakcii bola narocna, nevnimala som to a porod samotny ten bol pre mna malina, mna to nebolelo, ale skor palilo. Rodila by som kludne opat, nemam ziadnu traumu.

Naproti tomu, v tom istom mesiaci rodili 3 moje kamosky.
Jedna 10 hodin kontrakcii, epidural, porod sa zasekol, sekcia, zapal po cisaraku, 40 teploty, velmi bolestive hojenie.
Dalsia tak isto, porod sa nerozbiehal tak ako mal, ale ona mala pooberacny stav vraj ok.
Dalsia si tiez odtrpela kontrakcie, ale nakoniec boli ozvy slabe, musel to byt akutny cisarak. Hojenie ok.

Tak si vyber, za mna jednoznacne prirodzeny porod, dokonca u mna by bola epi uplne zbytocne vyhodeny peniaz, ani by zabrat nestihla:D

kvietocek203
2. jan 2017

Rodila som aj aj ale pre mna prirodzený pôrod bol lepší,hlavne hojenie. Ale mam známu co mala prirodzený pôrod komplikovaný a druhé babo mala cisárskym a bola spokojna. Je to individuálne ale hlavne sa netreba báť clovek to prežije a keď dostanes svojho anjelika do rúk uz ti to bude jedno. 🙂

alicka850
2. jan 2017

Rodit prirodzene je normale a ma to vyznam aj pre poporodnu adaptaciu dietata. Sekcia je operacny zakrok, ktory ma funkciu zachranit dieta, alebo matku v pripade zivotohrozujucich komplikacii. Tak si odpovedz sama ☺

alyn
2. jan 2017

Prirodzene, jednoznačne, cisársky rez je operácia, rezu a zasivaju 8vrstiev. Kazda operácia prinasa rizika.
Ak su však zdrav indikácie na cisársky rez, vtedy by som neriešila.
Ak sa bojíš, kup si knizku Hypnoporod a epino(aniball) pripravis sa psychicky aj fyzicky. Za seba odporucam epidrural, necítila som žiadne bolesti.

brita
2. jan 2017

Ja som rodila cisarskym dvojicky.Som rada,ze som takto rodila,pre mna to bola prechadzka ruzovou zahradou,mlieko sa mi spustilo na treti den,vsetko uplne bez problemov,na druhy den som uz chodila po chodbe.Rana sa zahojila rychlo,ani som pomaly nevedela,ze mam nejaku jazvu na bruchu.Vdaka bohu za cisarak.😉

gabona1
5. feb 2017

Ahojte, podľa mňa je lepšie rodiť prirodzene, žena je skôr fit po pôrode, pretože je to pre ňu prirodzenejšie, ako cisársky rez - čo je vlastne klasická operácia. Keď si to situácia vyžaduje, samozrejme, by som neváhala a dala si ho spraviť. Ale keď sa žena rozhoduje, a je zdravá, tehotenstvo prebieha v pohode, treba rodiť prirodzene. Aj laktácia sa lepšie rozbehne. Pomôcť sa dá v tejto dobe epidurálkou, ja som mala napríklad vďaka nej úplne bezbolestný pôrod.

1988majka
11. feb 2017

Cisarsky rez je velka operacia a ma svoje rizika. ak je nevyhnutny nieje o com ale zenske telo je usposobene porodit prirodzene a ma to nielen svoje vyhody ale aj velky vyznam z mnohych hladisk. ked budes moct byt s babom od prvej chvile myslim ze je to nezabudnutelny zazitok a doda ti to viac sebadovery nebudes musiet byt od neho oddelena. strach z porodu je v sucastnosti velmi rozsireny. myslim ze hypnoporod by ti velmi pomohol. skus si to najst o kurzoch na nete alebo je aj knizka. ja som to absolvovala odporucam 🙂

alenie_
11. feb 2017

Tak ja mám za sebou obidve skúsenosti a cisársky je operácia, rozrežú Ti nielen kožu, ale aj brušné svaly, vnútro, maternicu. Hojí sa to niekoľko mesiacov, niektoré ženy do konca života napríklad pri zmene počasia - najmä v staršom veku - cítia jazvu. Moja mama napríklad. Mňa jazva doteraz svrbieva. Keď si to porovnám s prirodzeným pôrodom, aj keď nebol najľahší - to je jedna báseň. Po cisárskom nemôžeš hneď chodiť, niekoľko dní sa trápiš s vyrovnávaním. Proste je to neporovnateľné a kto Ti povie, že cisársky je v pohode klame. V pohode je iba to, že prídeš, dieťa vyrežú von a nemáš kontrakcie. Ale to čo príde potom, je neporovnateľne horšia bolesť.
Teda pokiaľ sa na to pozeráme zo sebeckej stránky. Výhody toho, keď sa dieťa vypýta na svet a prejde si pôrodnými cestami písať snáď ani nemusím..

konickarka1
11. feb 2017

Cisarsky. Pre mna bezbolestny uplne. Rana sa zahojila veeelmi rychlo.

svetkaadamko
11. feb 2017

@karin69 tak keďže ide o PRIRODZENÝ pôrod, tak snáď ani niet k tomu čo dodať. Je prirodzený pre telo, aj keď si na pokraji síl, nájdeš v sebe ďalšiu silu a to dieťatko proste porodíš. Telo vie čo robiť, ty vieš čo robiť a o hojení ani nehovorím. Ja som nejaké hojenie ani neregistrovala. Dve hodiny po pôrode som sa postavila na nohy, osprchovala a starala o malého. Úplne prirodzené.

petulda333
11. feb 2017

Tak ja mam za sebou len prirodzeny,bez epi,bez vyvolavacky a pod.veci. sice to trvalo 19h a bolelo ale po porode som chodila akoby nic,aj tie dve hodiny co som musela lezat na izbe som len netrpezlivo vydrzala. Potom sprcha a za muzom a rodicmi,akoby som ani nerodila. A vedla na izbe bola mamicka po cisaraku a tej nosili jedlo na izbu co sa skoro ani nehybala. Ale kamoska bola po cisarskom v pohode. Tak sa rozhodnut musis sama

alenie_
11. feb 2017

@konickarka1 Neexistuje. Buď si mala príliš veľa liekov, ale nikto mi nenahovorí, že sa rozrezané svaly hoja "bezbolesti" 🙂)

konickarka1
11. feb 2017

@alenie_ no mam cerstvu skusenost. Rano o 7mej ma rozrezali. Vecer o 10tej postavili na nohy
Bolesti su horsie menstruacne ako bolest po cisarskom. Dieta je uplne zdrave bez problemov. Treti den som behala ako srnka. Nedam dopustit.

alenie_
11. feb 2017

@konickarka1 a nič Ťa nebolelo ani keď Ťa postavili po 15 tich hodinách?
Tretí deň si behala ako srnka a druhý? Tiež bez bolesti?

ladyiwush
11. feb 2017

Ja som velmi chcela prirodzeny porod, aj ked bolesti kontrakcie su neopisatelne, nakoniec sme museli ist cisarskym, boli sme uz ohrozene. Zotavuje sa po sekcii dlhsie bolestivejsie ale sme tu a chceli by sme este jedno babatko ( sestricku alebo braceka) pre dcerku 🙂

sticker
cuculiatko88
11. feb 2017

@alenie_ pre mna cisarsky rez nebol vobec taky hrozny,bolesti som mala uplne minimalne po zakroku a ked ma postavili vtedy to bolelo ale potom ta bolest bola mensia a mensia s kazdym postavenim a chodenim,do dvoch tyzdnov som bola uplne fit,vsetko zalezi od organizmu

konickarka1
11. feb 2017

@alenie_ ono musis lezat. Fakt to mozes opisat ako menstruacne bolesti. Druhy den ani prvy ma nic nebolelo ale musis lezat lebo musis. Ja by som sla uz len cisarsky. Fakt som necakala ze je to take easy.

alenie_
11. feb 2017

@cuculiatko88 bolesti po zákroku sú minimálne lebo si plná chémie. Ja som sa po cisarskom ešte 10 hodín usmievala. Postavenie bolelo brutálne. A do dvoch týždňov úplne fit. Ale nevieš ako sa budeš cítiť keď pôjdu Tvoje orgány do klimaktéria. Nedajbože, keď sa Ti maternica rozreže druhýkrát - ďalšia jazvy, ďaľšie zrasty. To, že sa cítiš teraz nič nemení na tom, ako bude maternica starnúť, aké sú tam riziká. Tak prosím váž slová a nehovor hop. Prajem Ti, aby si nemala nikdy žiadne komplikácie. Ale každá žena je iná a podľa mňa tu musí odznieť, že je CS nebezpečná operácia.
Skús porodiť prirodzene a rovno z pôrodnej sály sama prejdi na WC a o pár hodín rovno do sprchy. To si myslím, že je v pohode. Nie rozrezaných 6 vrstiev brucha.

moskova1983
11. feb 2017

Baby a ked mate skusenosti tak poradte ked uz mam mat cisarsky tak v celkovej anestezii alebo byt hore? Dik

alenie_
11. feb 2017

@konickarka1 to nie je skrátka fyzicky možné bez opiátov. Rezrezaná koža, podkožie, svalová blana, sval, pobrušnica, 2x maternica. Pozošívané. Dieťa vytiahnuté cez malý otvor násilím. Neexist. Môžeš byť vďačná za veľa liekov, infúzia asi tiekla prúdom. Prajem Ti rovnaké zotavovanie aj po ďalších sekciách. Pekný večer.