Prirodzený verzus cisársky pôrod

15. aug 2020

Ahojte, je tu niektorá ktorá mala úzku pošvu a rozhodla sa rodiť prirodzene i napriek tomu???
Mám možnosť rodiť cisárskym alebo prirodzene, ale vraj nastrihu a potrhaniu sa nevyhnem, ale s epiduralkou to zvládnem tie bolesti. Len neviem ktorá možnosť je pre mna lepšia.
Neviem či chcem riskovať potrhanie alebo nastrih až k ri.i s prepáčením a tam dole to už proste nebude ono..
Mala ste niektorá podobný problém?

andreal1
15. aug 2020

Ja som nemala uzku posvu ani panvu no maly aj tak nepostupoval do porodnych ciest a brali ma na akutny cisarak.. Este si to vsetko premysli no ked to ma byt,, iba,, kvoli potrhaniu radsej by som sla prirodzene. Cisarak je strasna bolest... A neda sa porovnat ako ostatne mamicky na druhy treti den fungovali s tym ako sme,, fungovali,, my mamy po cisarskom.
Urcite to bude pri sexe a cikani kakani boliet ale myslim ze menej a krastie ako ked mas rozrezane brucho v niekolkych vrstvach.
Drzim palce
Btw ja som vaginalne nerodila a napriek tomu ma prvy sex bolel naozaj velmi, dokonca som si nevedela zaviest tampon

diana999
15. aug 2020

Ja si myslím ze ak ta budu nastrihovat tak ci tak tak je lepší Cisársky, kiežby som si mohla aj ja vybrať 😀 neváhala by som cisárskym 😂

andreal1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
15. aug 2020

Mam za sebou aj aj... za mna cisarsky

diana999
15. aug 2020

@andreal1 tak áno je to pravda, hovorím samozrejme za seba mne osobne je veľmi nepríjemné pred niekym cudzím rozkrocit nohy 😀vždy som bola za cisárak😀

dzulli1980
15. aug 2020

Tak ono je to individuálne ... ja som rodila cisárskym a žiadne ťažkosti, okrem kolotoča v hlave, keď ma na druhý deň posadili na posteli, som nemala ... v podstate som fungovala normálne a mnohé kočky po prirodzenom pôrode ledva chodili, ani sadnúť si nemohli.

autor
15. aug 2020

Tiež som viac priklonena k cisárskemu ako k prirodzenému pôrodu, lebo keď sa mám potrhat neviem ako tak to bude asi horšie ako ísť cisárskym.
A ako dlho ste sa zotavovali po cisárskom?

simsalabim
15. aug 2020

Volila by som cisarsky. Nasledky po nastrihu ci potrhani mozu byt hrozne a vyrazne ovplyvnit kvalitu zivota, ci uz hned alebo po rokoch.

extempore
15. aug 2020

Mozem sa spytat autorky - ako vieš, že máš “úzku pošvu”? Vagína je predsa svalstvo a je elasticke...

veronikaszabova
15. aug 2020

@extempore mysli panvu 🙂

elliottka
15. aug 2020

Mam za sebou len cisarsky, porovnavat teda nemozem, ale vzdy zasnem nad zenami, ktore si myslia, ze cisarsky je nieco super, bezbolestne a uzasne. Nie je! Boli to potom a velmi, to zene neprerezu len kozu, ale sest vrstiev tela a to sa aj patricne dlho hoji. Ja som za cely cas na porodnici nevladala maleho ani na chodbu odniest a ukazat ho otcovi pri navsteve, nosili mi ho sestricky. 10m po cisarskom som este bolo na reoperaciu vnutorneho stehu, ktore moje telo neprijalo a snazilo sa ho vypudit von. Dva tieto stehy mi otvorili uz zahojenu jazvu a vysli tak a treti si cestu von nenasiel, tak ma museli rozrezat (mala som uz plne brucho hnisu). Aj doma som sa len tak motala,kym som zacala normalne fungovat. Takze zeny, vazne si nemyslite, ze cisarsky je vyhra.

extempore
15. aug 2020

@veronikaszabova došlo mi... len som si rypla 🤣🤣🤣

autor
15. aug 2020

@extempore nie panvu, pošvu/vaginu vyslovene mám užšiu, doktor si to všimol pri vyšetrení, že som úzka tam dole dosť, preto že by som mala problém s hlavičkou malého čo by ma určite potrhalo a je teda u mna nástrih určite nutný, aniball môže pomôcť ale aj nemusí až tak..
preto ak chcem môžem zvážiť aj cisársky rez.

extempore
15. aug 2020

To je ale blbost, prepáč... vagina je svalstvo a je elasticke

83lenka83
15. aug 2020

Jednoznačne sekcia, mám za sebou dve , prvá bola bolestivejsia, tam som fungovala na treti deň, po druhej už na druhý deň bez problémov

ivangeline
15. aug 2020

Prirodzene. Rýchlejšie sa zahojis, aj keby neviem čo bolo...mne cisársky vadil, dojčenie bolo sťažené..po 3 m som sa začínala cítiť sama sebou. Po prirodzenom som po týždni bola viac menej v pohode, len som sa často umývala a striekala si dole sprej, nech sa nič nezapali. Bola som riadne nastrihnuta a keďže som mala kŕčové žily,vnútorné...tak potrhané vnútri vagíny.. aj tak to bolo lepšie prirodzene. 🤷

kittykat22
15. aug 2020

tiez si myslim, ze je to nezmysel. Uzka posva neexistuje. Ak s tym prides za porodnikom, tak ti to neuzna ako dovod na cisarsky. Na to potrebujes papier od odbornika - a tie moznosti ako dostat CS na zaklade papieru od lekara je limitovany. V mojom okoli sa stalo, ze odborny lekar vypisal pacientku na cisarsky a porodnik hodil rukou, ze to nie je dostatocny dovod a rodila prirodzene.

didush27
15. aug 2020

Mam za sebou aj aj. Prvy cisarsky, bolesti neskutocne, nevedela som sa poriadne zhlboka nadychnut a fungovat som nevedela pekne dlho. Dojcenie ziadne, len sme sa trapili.. po druhom - prirodzenom porode aj po nastrihnuti, som este v nemocnici sedela v tureckom sede a maleho dojcila 2,5 roka.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
henka123123
15. aug 2020

prirodzeny urcite

janka1554
15. aug 2020

Ahoj pôrodu sa neboj 🙂 ja som rodila prirodzene musim povedať že viac boli zašivanie ako pôrod 😉a lepšie keď ťa oni prestrihnu .. cisarak si nedavaj budeš banovať som len tyzden po porode a mam krasne spomienky aj ked ma pinda a zadok štipe tak musim povedat mala som rychly pôrod keby nezačnem krvacať tak neviem ani že rodim 😁😁🙈🙈

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
15. aug 2020

@kittykat22 ja som to riešila s pôrodníkom práveže, viem že sa cisársky nerobí len tak a nevymyslela som si to. Určite som chcela prirodzený porod a cvičiť s aniballom a podobne, pripraviť sa na porod psychicky, ale keď mi povedal toto, že som tam dole dosť úzka a bude určite potrebný nastrih tak som viac priklonena k cisárskemu ako sa trápiť neviem ako dlho a potom tie bolesti po nastrihu a prinajhoršom keď ma ešte aj potrha, no neviem..

veronice
15. aug 2020

Po 16h nepostupujuceho porodu zacali malej klesat ozvy tak sup rychlo akutna sekcia... Fyzicky som na tom bola dost biedne pekne 3-4 tyzdne. Postavit sa ma bolelo, pretocit sa v posteli ma bolelo, kychnut si, zasmiat sa, vysmrkat sa, ist do vane, vsetko priserne bolelo (hlavne prvy tyzden). Psychicky to nejdem rozmazavat ale z toho sa spamatavam doteraz (dcera ma 1,5r) nakolko ma rezali v celkovej narkoze takze malu som videla az po 3 hodinach a prilozenie ziadne, az na druhy den. Chystame este jedno dieta a velmi dufam ze sa podari porodit prirodzene...
ALE kazda zena je ina, inak sa hoji, inak znasa bolest. Ale teda za mna ti mozem povedat ze cisarsky si rozhodne neplanujem dobrovolne zopakovat...

andreatytler
15. aug 2020

Pred porodom som pocuvala nazory mamiciek a 95% povedalo ze cisarsky je lepsi... ja som planovala rodit vaginalne ale nespustil sa porod a bol cisarsky. Normalne som sa tesila ale poviem ti tie bolesti po operacii boli des. A to nie som padavka a bolest znasam dobre. Totalne ma to zaskocilo, bola som hotova 3 dni. Ani lezat sa poriadne nedloa. Epidural je tiez zla vec. Velmi neprijemny pocit, cele telo som mala rozhadzane.... akoby mi nic nefungovalo.
Druhy krat by som volila prirodzeny porod. Aj ked mas uzku posvu, nevies ci si nie pruzna a budes schopna sa prirodzene natiahnut a nakoniec nemat ani nastrih, ale je to risk a chapem tvoje obavy.

Ale hlavne je vaginalny porod dobry pre babatko. To ze sa musi pretiahnut uzkym kanalom, dostane prvu masaz a cele telo sa mu da do roviny (ak sa samozrejme niekde nezasekne), voda z pluc sa mu vytlaci, ziska imunitu z bakterii co mas v posve a cely kopec dalsich dobrych veci.
Cisarsky porod ne neskutocny sok pre babatko. Jednak nie je pripravene sa narodit ale najme zazije nahlu zmenu tlaku ked sa rozreze maternica. Vsetko od usi, oci, ust, svalstva je tym ovplyvnene. Fyzioterapeutka mi povedala ze babtka ktore sa rodia cisarskym maju ovela viac problemov s pohybovou sustavou a musi sa s nimi cvicit.

Najlepsie poradie take co zazili oba spsoby.
Porad sa s lekarmi, kamoskami, mamou, precitaj si clanky, skus cvicit s balonikom Anibal a zistit ci sa dokazes roztiahnut a potom sa rozhodni. V kazdom pripade drzim palce.

andreatytler
15. aug 2020

Ako velmi veris tomu lekarovi?
Viem ze je to nie velmi prijemne vysetrenie, ale skus ist za druhym doktorom ze potrebujes dalsi nazor... doktori robia nastrih velmi radi... este prezitok z minulosti... mozno je on jeden z nich a chce si ta pripravit aby si s nastrihom suhlasila ked budes rodit.

henka123123
15. aug 2020

ja son bola roztrhana aj rozstrihana koli vakuu. a pekne sa mi to zahojilo..vobec vobec nejsom roztiahnuta alebo nieco podobne..zvonku to neni ani videt..teraz po 2.5 r ma caka dalsi porod a ani nevaham ze cisarak..a tiez mi lekar povedal ze som uzka...ale urcite lepsie nastrih jak rezat 5 ci kolko vrstiev brucha

beatrix85
15. aug 2020

Ja som za cisársky, mala som len ten zo zdravotných problémov. Som štíhla a tak sa mi rána zahojila veľmi rýchlo. Bolelo to len pár dní a potom som to ani necítila. Sekcia bola plánovaná. Trvalo to hodinku a žiadne dlhé pôrody. Malý sa dokonca aj parádne prisal ani s kojenim som nemala problémy. A priznám sa aj malý bol krásny, nemal žiadnu krivú hlavičku ako niektoré deti majú po prirodzenom pôrode. Ja osobne by som volila cisársky. Ale každá žena sa hojí inak a je pre ňu lepšie iný spôsob pôrodu.

ela_79
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iwesska
15. aug 2020

@extempore Existuju aj uzke posvy,si predstav. Tak ako existuju male a velke penisy. To je prekvapenie,co? 😲 Snad je lekar v tomto smere kompetentnejsi to posudit ako zena z konika.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre