Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@zucha ja by som ti odporucala k porodu dulu, hoci uz mas 2 porody za sebou ako pozeram, tak vies do coho ides... ja som mala tuna v UK dve porodne asistentky a je pravda, ze tam nemali frmol a venovali sa mi, radili dychanie, relaxaciu a tak... to masirovanie bolo zrejme pri tlaceni, ja neviem presne, lebo som bola dost mimo 😀 ale prvu na SK som tiez vytlacila na 3x a bolo, kdezto s tymto som sa pol hodky trapila az hruza, lebo bol na mna dost velky...
inak baby dobre mimo temu ste rozvinuli debatu 😝
lucim sa na dnes, dobru noc vam vsetkym. 😉
dobru nocku 🙂
Zuzi, ad 1: zadefinuj, čo je poranenia 2. a 3.stupňa. A čo je podľa teba to trošičku natrhnem? O aký typ poranenia asi tak podľa teba ide?
Ad 2 :keď žena leží na chrbte , s pritiahnutými kolenami k bruchu, panvový vchod sa zväčšuje asi o 1 cm, / by the way , to už v
vedeli pôrodníci asi tak v 17. storočí) táto poloha sa používa pri uviaznutí ramienok pri pôrode ako jeden z prvých hmatov na vybavenie ramienok. Inak si všímam, že tu pravidelne píšeš medicínske bludy.
Etnička, ja si veľmi cením tvoj postoj k prirodzeným pôrodom ale nie všetky ženy sú tak silné, aby dokázali byť počas pôrodných bolestí v podrepe, dokázali pomaličky tlačiť pri prerezávaní hlavičky a pod.A preto , neexistuje prirodzená a neprirodzená poloha, je len poloha, ktorá žene v danom okamihu vyhovuje a je veľa žien, ktorým vyhovuje práve poloha v polosede alebo poloľahu. A to, čo ti povedala pôrodná asistentka v UK ,to je fajn. Len prečo potom kráľovská gyn. pôr. spoločnosť v UK udáva 16% poranení hrádze 3.- 4 stupňa? U nás je to za posledných 10 rokov cca 2,1 % ? Žeby kvôli epi.?
Kočky zujala ma Vašá debata.Som dva mesiace po poôrode a tiež ma strihli.Masirovala som si hradzu,ale to je podľa mňa zbytočneak je DR.zvyknutý strihať.Mala som planovaný pôrod .To znamená oxytocín do žily a išlo sa na to.Porodila som síce za 30min.,ale ked si spomeniem na šitie tak je mi zlé.Samozrejme mi to umrtvil,ale ja to cítim aj ked sedím.Síce už menej,ale aj tak je to barbarstvo.J a som hlavičku ani netlačila,išla sama.Ked som povedala,že už nemôžem,že to ide samo,tak mi povedal,že nech ide.Na dve zatlačenie bola slečna vonku.O masírovaní hradze počas pôrodu asi v HE.nemôže byť reč.Bol to druhý pôrod.Pri prvom som sa nemohla ani otočiť na posteli nieto ešte sedieť.Teraz to bolo lepšie ale aj tak ma to štve.Ked som sa pytala PA na nástrih tak mi povedala,že Dr.nestríha automaticky,ale podľa situácie.Boli obidvaja milý a pozorný.Keby ma nestrihol bol by to super pôrod.Prvý pôrod bol tiež planovaný kvôli prenašaniu,tak ako aj teraz.Strašne som chcela vedieť či je rozdiel medzi vyvolavaným a prirodzeným pôrodom.Nepodarilo sa mi to.DR.mi povedal,že nie.Poviem Vám,že som pred pôrodom nemala strach zo samotného pôrodu,ale z toho čo bude po.
Janulienka je rozdiel medzi vyvolavanym a prirodzenym porodom ten oxytocin ti ten porod zrychlil a zintenzivni kontrakcie preto telo a koza nemaju cas a casto sa dotrhaju a aby doktori nemuseli vela sit potom a stopkovat tak radsej nastrihnu. Ja som oxytocin nechcela dali mi cas 22 hodin na sale som bola 18 hod. ale nakoniec mi ho dali lebo som si vypytala epi a ta vsetko zastavila cize to bol ako zacarovany kruh epi potom zas oxytocin... 🙄 vobec som neovladala svoje telo a o nejakom spolupracovani pri tlaceni sa uz neda tiez velmi hovorit vlastne ani neviem ako sa mi to po tolkych hodinach na koniec podarilo. 😅 Tentokrat to bude mozno viac boliet ale ak sa bude dat nechcem epi ale vediet ako riadit moje telo. Inac s tou epi ma to bolelo aj tak a najprv mi ju pichli tak ze mi uspali plecia miesto dolu.... 🙄 😒
Avicena ja ziadne bludy nepisem.
A s tym argumentom, ze lekari nieco v 17 storoci vynasli, ked dovtedy zeny rodili tisice rokov a nedosli na to same na mna nechod. Existuje aj ina poloha, ktora sa pouziva pri dislokacii ramienok - ako porodnicka si uz o nej iste pocula, tak preco nenapises aj o nej?
janulienka: aj ja som mala oba porody vyvolavane kvoli prenasaniu, najskor tabletky a potom oxytocin. myslim, ze rozdiel s prirodzenym je v postupe a intenzite kontrakcii. aspon u mna sa najskor nic nedialo a potom hned kontrakcie kazde 2-3min.
mywiel: epi som mala, ale teda spolupracovat som mohla v oboch pripadoch velmi dobre - asi som mala dobreho anesteziologa. 😉
Bubelko urcite to bude aj v tom ja som mala blbo pichnutu 3x mi to premiestnovali a blbo davkovanu zrejme.... 🙄
Krasny film o porodoch vo svete vola sa Prvy vykrik 😵
mywiel> no taku neporiadnu som mala pri druhom, ale kedze bolo za 3 hodky hotovo, tak mi to tak nevadilo. pri prvom pichal na 2x ale potom bolo super a nakoniec som cititla komplet vsetko. 🙂
Ja som Epi nemala,odhovorili ma,že to budu rychlé ,čo aj bolo.Pri prvom to trvalo 1,5 hod,teraz 30 min.Ja ked som rano prišla na príjem tak som bola otvorena na 3,5 potom mi pichol vodu a napichli mi oxytocín .Ja som mala dve normal kontr.a potom iba hnusné tlaky .Po 10min.som bola na 7 ,tak mi trocha zastavili infuziu,aby dobehol Dr.a potom zase pustili.Aj som potom nechcela aby mi ju puštali,ale bolo mi povedane,že sa to iba zdrží.Akurát som sa s Pa dohodla,že mi nebude tlačíť na brucho.Pri prvom na mna ľahla 100kg.PA a malý doslova vyletel.Potom som mala ja vyletieť ked ma šil.Možno keby som rodila normál.tak by tie tlaky boli iné a možno by nebol nástrih.Možno..J asom spolupracovala ,ale cítila som sa ako v tranze.Manžel vravel,že som bola v poho,ale ja som vôbec nevnímala čo sa okolo mňa robí.J epravda,že nás Dr.berú ako kusovku a potom sa na nás usmievajú aky sú užasný.Mala som vybaveného Dr.Bol zlatý,len keby ma nestrihol bola by som happy.Môj Dr.mi povedal,že sa lepšie šije strihnuta nohavica ako pothaná a že jeho pani tiež bola strihnuta a nestažuje si.Tak čo na to povedať.Môžte masirovať koľko chcete.Nie každy ma možnosť ísť rodíť do sukr.centra,tak čo mi ostatné.
no u mna to rychle nebolo. mne vyvolalvali porod 11dni po termine, s tym, ze otvorena som nebola vobec. kontrakcie zacali po 12hod vyvolavanie tym, ze praskla plodova voda a po 2 hodinach kontrakcii kazde 2min som sa otvorila z 1,5 na 3. a to uz som fakt nevladala. dokonca lekarka nakoniec skonstatovala, ked sa ten nas maly medved narodil, ze epi bolo to najrozumnejsie, co sme mohli urobit. pretoze mi to usetrilo pocas noci sily na tlacenie. co mi je zahadou, preco si PA lahaju zene na brucho? to som do dnes nepochopila tuto metodu. 😕
Jedine pozitívum bolo,že som nemala priviazané nohy.
@janulienka1 toto napr. nechapem, prisla si do porodky a pichli vodu a dali oxytocin. Naco? Mala si ty alebo babo nejake problemy?
jaroe: ani ja nechapem tieto postupy. 😕
Ani ja to nechápem.Mne to prípada,že ked žena začne tlačiť,tak oni by to babo chceli mať v momente na svete.J asom pri prvom 3 krát zatlačila a nič, tak sa na mňa zvalila.Kamoška mala po takom zasaho normálnu modrinu.
Jaroe.Prišla som do porodky preto,lebo som bola objednaná na vyvolanie.Bolesti som nemala,ale bola som otvorená na 3,5.Prenášala som.
Zabudla som.Ked davajú oxytocín,tak musia najprv pichnuť vodu.Aspoň tak mi bolo povedané.
tak ja sa s vami podelím o svoje zážitky..
prvé dieťa - ako prvorodička zo strachu z pôrodu som sa nevedela uvolniť a nevedela som čo ma čaká tak ma nastrihávali lebo som nebola uvolnená ale nástrih nebolel ale to šitie po tom no hrúza...váha 3400
druhé dieťa o rok - bez nástrihu a myslím že mala dosť spoločné s tým aj moja psychická pohoda a uplne uvolnenie a malá mala 3300 a aj bez natrhnutia
teraz dúfam že to pôjde super ako pri druhej...a poviem lekárovi že nástrih iba v nevyhnutnom prípade ak by bolo baby ohrozené lebo je prvoradé v danej chvili pre mna aby bolo v poriadku.
A nástrih alebo nenástrih? Večná polemika. V dnešnej dobe je vela civilizačných chorôb kt. pred tým neboli a podobné záležitosti tak treba podla mna posudzovať aj od prípadu. Samozrejme žena ktorá má napríklad problém s tlakom vo výške 200 nemôže rodiť doma lebo su obaja ohrození 😉
Ale držím palce ženám ktoré bojujú za pôrod podla svojich predstáv. 😉
toť môj názor
to je haluz - pretoze mne dali oxytocin a plodova voda praskla az 6 hodin potom a sama.
To nie je haluz.Vyvolavaly mi dvakrát oxytocínom a stále mi pichol vodu pred.Asi ma taky postup.Môžem ja za to?
nemyslela som teraz, ze ty si povedala haluz > ale ten postup. jasne, ze ty zato nemozes. tak som to ani nemyslela. 😉
Ok.Ja sa už rodíť nechystám,preto Vám držím prsty a aby sa Vám podarilo naplniť svoje predstavy.
Janulienka mojej kamoske nalomili takto rebro v Roosveltovej nemocnici...a dodnes tam ma hrcu. 🙄
Tak také niečo poteší.
ozaj, nie je to nebezpecne aj pre dieta, ked si na brucho niekto lahne?
no s tym rebrom by ma asi svaclo. chuda 😒
baby napr. ja som nastrih musela mat, lebo malu nakoniec tahali s kliestami 😖 ale som rada, lebo neviem ako by to dopadlo keby to nechali len tak.....samo....... takze v takych pripadoch som za nastrih
bubelko my sa nejako zaciname stretavat 😀

leelo: suhlas. mna kvoli menu vo svajci tiez hadzu do jedneho hrnca s juhoslovanmi a to si vsade pisem -ova na konci. vobec to nie je fer ☹
mirka dobru noc 🙂