Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
Baby ked treba ten, nástrih tak treba .Ale oni nás strihajú niekedy automaticky.Ako som spomínala môj.Gyn.je za nástrih.Ešte mi povedal,že on ked robil v nemocnici tak strihal preventivné.Lepšie sa mu proste šilo.A že sa nemám s ním baviť na tu tému,lebo on má svoj názor.Ale ja si môžem povedať svoj.Inak je to zlatý človek.
tak to naozaj ja si myslim ze ak ho treba urobit nech ho robia, ale nie pri kazdom porode!!!! ako prevencia!!
osobne mam s nastrihmi skusenost, nastrih som necitila, sitie pri 1.porode bez umrtvenia, pri 2. s umrtvenim. ked uz strihaju, mohli by aspon umrtvit, poznam viacere mamicky strihane a site bez umrtenia.
dalsia otazka je aj, ako sa vie mamicka vysporiadat s nastrihom, natrhnutim........
Pri porode si nevidime medzi nohy a mozeme byt voprad dohodnuty s lekarom,ze nebude sprihat, AK to nebude nutne, no kolko z nich to pre istotu radsej nenastrihne. (Poznam aj takeho,co vo svojej praxi nastrihol par krat, vascinou to naozaj IDE bez)
Nástrih necítiť.Neviem si predstaviť aby ma šil bez mesocainu.Pri šiti som viac aukala ako pri pôrode.Neviem či preto,lebo som už bola pri zmysloch.
tak ja som nastrih citila. strihal ma na dva krat a ja som vtedy 2x neovladatelne zvresla na celu porodnicu. ☹ maly mi nesiel vytlacit a tak som si vravela, kedy ma uz konecne nastrihne nech porodim. vedela som, ze sa to robi pocas kontrakcie tak som sa ukludnovala ,ze to neucitim. a on tu kontrakciu nejak nevystihol... ☹ 😠 ale uz si to ani nepamatam, bola to chvilka. 😉 a site bolo tiez nic moc 😒
ja som nastrihnuta nebola... vraj nebolo treba, mala som tri drobne trhlinky a rovnaky pocet stehov, o ktorych som vlastne ani nevedela.. pri siti mi to striekali niecim - neviem cim a nic som necitila... neviem posudit, ci dobry odbornik z niecoho chape, ze je , alebo nie je treba nastrihavat, ale skor by som povedala, ze sa to asi odhadnut da...
@natalia777 Už som to síce spomínala ale spomenie znovu - rodila som 4kilové dieťa kliešťami, bez nástrihu a bez natrhnutej hrádze 😉
bihan tak ju mas asi dobre precvicenu
natalia777 😉 kedy pridete na slovensko?
nič som cvičiť nemusela, moja hrádza to zvládla sama. 😉
bihan tak potom ju mas dobru 😉
No Slov. a Ceské zeny nie su zvyknuté od lekarov nieco pozadovat to je este postkomunisticky zvyk proste lekar rozhoduje o vsetkom tak sa mu do toho netreba miesat.... 🙄 😖
Som proti preventivnemu nastrihu uz pomaly na prijme, ale myslim, ze velakrat sa nam moze zdat, ze doktor to robi len tak rutinne, ale nevieme presne, ako vidi situaciu v tej chvili on, nic v zlom, ale aj ked si nastudujeme neviemkolko informacii, predsa len, vacsina z nas nie su doktorky a s porodom sa v realnom zivote stretneme ozaj len zriedkavo. Ja som rodila v BB, a moj porodnik bol skvely, jeho pristup mi uplne vyhovoval, ale co z toho, ked moja hradza proste nechcela povolit, kontrakcie brutalne, dietatko uplne zostupene, ale absolutne som nebola schopna ho vytlacit. Nastrih som vobec necitila, myslim bolest, citila som naopak ulavu, lebo v tej chvili sa hlavicka konecne uvolnila a malicka bola na dve zatlacenia vonku. Jedine, co mi mozno trosku vadilo, bolo, ze mi pocas porodu ani predchadzajucej dobe na vzdycharni nikdy nikto nepovedal, co budu so mnou robit a nedajboze aj preco. Ale pocas porodu som aj tak nevnimala nic, mala som co robit sama so sebou, a neskor mi mm porozpraval, co sa tam vlastne dialo 😀 😀.
Nemůžu si odpustit napsat, že vám docela závidím. Vy Slovenky si nenecháte věšet bulíky na nos, že se nenecháte jen tak odbýt a jste ochotné se bít za svá práva. Tady u nás mám pocit, že je snad všem ženám jedno, jestli budou nebo nebudou nastřižené, protože pán skoro-bůh-lékař ví všechno nejlíp 😠 I když ví všechny informace, že takové postupy nejsou zrovna košér.
A co k nástřihům říká Couchrane databáze, která by měla být bilblí všech lékařů?
Rozdíly v restriktivním (jen tehdy, je-li to opravdu nevyhnutelné) a v liberálním či rutinním (jak se lékařům chce) používání epiziotomie. Restriktivní použití:
- méně těžkých perineálních traumat
- méně šití
- méně komplikací pří následné léčbě
- více předních perineálních traumat
- žádný rozdíl v: dyspareunii (bolest při styku), urinální inkontinece, bolestivost
Takže když bych to shrnula, nevidím důvod, proč stále všechny ženy stříhat. Jak zaznělo hned na začátku, kdyby rodili chlapi a jen se někdo pouze mihnul s nůžkami kolem jejich chlouby, tak to by bylo panečku povyku. Ale my ženy musíme vydržet všechno! 😠
Koneckonců, i kdyby byla pravda jakákoliv, kdyby výsledky studií byly úplně odlišné, kdyby já nevím co, nemělo by tohle (a nejenom tohle) být založeno na svobodné volbě? Myslím, že do porodnictví demokracie ještě nevkročila... 😒
aj ja pridam moju skusenosť : na buduci tyžden bude 9 rokov od mojho 3 porodu a jednoducho naň nezabudnem ani keby som ako chcela, jazva po šiti a bolesť mi to nedovolia 😢 😢 😢 citim ju po zmene počasia, pri nevhodnej polohe pri sedení, pri tesných nohavičkách...... zašil ma ako vrece zemiakov, 1mesiac po porode som ešte všetko citila......od začiatku bolesti do vytlačenie porod trval 2 hod, mudr. ma pochvalil aký ukažkovy porod, to sa zdalo aj mne, ale ked som zbadala ihlu v ruke....slzy, slzy, slzy.... mužovi som pri šiti skoro ruku dolamala...ja som si myslela,že ako 3-rodičku ma nenastrihne, lebo pri 2 porode ma mudr. nechcela, ale mala bola 3 krat omotaná v šnure a ozvy klesali tak bolo treba rychlo konať.Ešte ked som sa liepala na kozu tak som rozmyslala či si mozem panovi primarovi dovoliť povedať, že nechcem nastrih ?! tak som nič nepovedala a ostali mi slzy pre plač !!! pritom mam široke boky, dieťa malo 2750 kg a 47 cm a pri druhom porode mi bolol povedane že sa pekne natahuje perineum....ale pan primar ma pred porodom najprv zvozil že som len na 3 cm otvorená, že to nebude ani za 1 týžden a ked mi o 23,30 prepichol vodu povedal, že to ani o 7, 00 nebude.... a bolo o 1,30...takže baby bojujte nie ste kusy mäsa....vám nestrihaním v dobrom závidím !!!! 🙂
@mica11 ahoj. tak mna caka porod kazdu chvilu a mam takmer iste ze ma nastrihnu... Chcem sa opytat, to nic nedavaju na umrtvenie??? 😠 a ako to ma zena zvladnut a fakt nechapem ze to tak nezvladli ze este po 9 rokoch mas nasledky, ved to uz na cely zivot. A ako je mozne, ze si mal taky super rychly porod, nejak sa da tomu pomoct? Je to skoda, ze porod parada, sen kazdej zeny a potom toto...
marcelka, myslím, že mi to umrtvil, ale aj tak to cítiť, je to hrozne nepríjemné ( najhorší zážitok z celeho porodu ) reflexne odťahujeme zadok a čas rataš na sekundy , aby bolo potom. Možno druhé baby to tak necítia, ja hovorím z vlastnej skusenosti.
Neviem, prečo ma musel strihať, asi zato, že bola noc a ja som mu nedala pokoj, Všetky 3 deti mali váhu v priemer 2,70 a to na fore čiatm, že baby rodili aj 3,80 kg deti bez nástrihu... závidím..... zvládneme to všetky, lebo až pri porode zistíš, kolko máš v sebe sily a odvahy ! ja samam som bola zo seba prekvapená ! 🙂 Je mi do plaču aj teraz ked o tom pišem a nemožem to tomu p. primárovi zabudnuť, on si mysli asi že to robí dobre ..... hadam priede ten čas, ked sa to rutinne nebude robiť. ! velmi rada by som mu ten zažito zo šitia a tie hrozné ( pre mna ) nalsedky dopriala !!!!!
Tebe prajem krasny, rychly a čo najmenej bolestny porod, lebo je to to najkrajšie čo žena može urobiť....dať život človeku... 🙂
P.S: potom daj vedieť ako si dopadla, budem na Teba myslieť!
@marcelka123 ... o 14,22 som Ti odpisala, pozeram, že dne s máš termín, drž sa ! 😉
Jestli můžu přispět svou troškou do mlýna, tedy tady spíš do téhle skupiny, tak tady je odkaz na takový mini článeček, který jsem sepsala. Takový výtah z nejrůznějších studií apod. Ale stále na něm ještě pracuji, takže po nějaké době tam třeba ještě něco přibyde 😉 http://demoisellem.sweb.cz/Epiziotomie.pdf
Jinak držím pěsti všem, které se rozhodly nepodstoupit tenhle rutinní zákrok, ať se jim to povede a nenastřihnou je ;)
@mica11 dakujem, dam vediet. A neskusala si sa poobzerat po nejakej dodatocnej "liecbe" ci sa st tym neda proste este nieco urobit aj ked to je uz vsetko zrastene po tych 9 rokoch... Zena si musi tolkym prejst.. Pocas tehu a teraz som sa stala "namyslenejsou" v tom zmysle ze zeny su " trosililinku viac" ako muzi, lebo privadzaju deti na svet a tolko si musia vytrpiet.... A to mam etse pred porodom 😀 . Nemam absolutne nic proti muzom, svojho milujem nadovsetko ale ked som raz tak sedela v aute, cakala a potila sa v horucave, a mala robila tlaky v brusku videla som skupinku 3 chlapcov, tazky frajeri, opreti o auto, cigareta v ruke a tazke to pozy hadzali velki frajeri, tak mi prislo az luto ze muzi su ukrateny a akoby menejcenni... 😀 😀 😀 Ale toto sem nepatri, prepacte...
ahojte, mna dr nenastrihol a ja to povazujem za nevyhodu. Pri prvom ano, a sitie som ani necitila, asi mi to dobre umrtvil alebo co a ani som sa velmi nepotrhala, no a pri druhom sa prave striedali doktori, ten co mal nocnu odisiel no a denny si ledva stihol dat rukavice, no a myslel si asi ze to ako druhorodicka zvladnem bez nastrihu, ale dopadlo to zle, velmi som sa potrhala no a to sitie potom - to bolo priserne, citila som vsetko a trvalo to aj dlho, babatko mi ani nedovolil prilozit, az na izbe o niekolko hodin mi ho doniesli. No des. Malicky mal 3760 g a 56 cm, sono den predtym mi robili a to ukazovalo 3800 g, mozno keby si to ten aktualny sluzbukonajuci lekar stihol v mojich papieroch pozriet, rozhodol by sa inak ☹ . no a co sa tyka tlacenia aj to sa mi zdalo lahsie pri prvom, nastrih som vobec nezaregistrovala a toto trhanie ano, takze baby nechajte si poradit od lekarov, jasne, ze to netreba robit za kazdu cenu, ale niekedy je to naozaj spravna cesta vid moj pripad. /mozno u mna to potrhanie ovplyvnilo aj to ze maly rychlo klesal dolu, este o 6 30 dr vravel ze je velmi vysoko, ze nezostupuje, no a o 8 00 uz bol na svete, neviem.../
@marcelka123 , začala som si to teraz natierať arganovým olejom... ale ja som neporiadna, pravidelnosť nie je moja siln stranka...... som tak nastvana aj sama na seba... stačili 3 slova : skusme bez nastrihu... dokazala som kontrovatelne tlačiť, keby mi prstami pomohol... teraz u nas v porodnici robi mlady dr. ( palestínčan ), ten pomaha aj prvorodičkam, aby nemusel strihať, počula som na neho dobré ohlasy ( výborné )...... podla mna sa treba o to pokusiť a nie potom banovať ako ja .....
Trocha historie:
První epiziotomie byla zaznamenána v roce 1741, byla považována jako cesta k zabránění vážných trhlin perinea... protimluv? Století, která následovala, byla epiziotomie prováděna jen příležitostně, obvykle mužskými porodníky. Světová míra epiziotomie dramaticky vzrostla na počátku dvacátého století současně s přesunem porodů doma do nemocnic. Tak je to, když se lékaři stále více zapojují do normálního, nekomplikovaného procesu porodu.
Rostoucí popularita epiziotomie vedla k tomu, že se stala jednou z nejčastějších prováděných chirurgických operací. Stala se široce používaná, ale před tím, než byla provedena jakákoliv studie zkoumající její účinnost.
Je to jen posledních 10 až 15 let, kdy se začaly provádět rozsáhlé výzkumy, aby ohodnotily používání epiziotomie, zdali všechny tyto předkládané výhody jsou oprávněné.
To co studie ukazují je, že jsou zde velmi malé zdravotní výhody jak pro matku i dítě, v rutinním používání epiziotomie. V podstatě v mnoha případech je epiziotomie škodlivější než prospěšná.
Přeloženo z: http://www.birth.com.au/Episiotomy-tearing/What...
Ale nic, co bychom nevěděli... 😠
@demoisellem - pozrela som si tie videa a je to fakt len pre silne zaludky. Este pri tom prvom sa mi zdalo ze lekar mal tupe noznice! Takemu doktorovi by som nastrihla vajcia a potom zosila bez anestezie nech vie o co ide.
Prave pre to to som sa rozhodla svoje druhe dieta rodit v Rakusku, kde som sa informovala ohladne epizotomie. V konkretnej nemocnici ju prevadzaju iba v pripade ze je nutne pouzit vakum extraktor. Inak mi primar povedal ze tento zakrok je kontraproduktivny v priebehu porodu. Kedze sa u nich da rodit v akejkolvek polohe porodne poranenia su minimalne. Skoda ze pri prvom som nevedela co ma caka ☹
@chrastinka , zelam Ti krasny porod... 🙂 aspon si ho viac vychutnaš, najma ked nebudeš šitá, prajem ti to zo srdiečka a potom daj vediet ako ti to dopadlo...dobru noc 😉
@demoisellem - velmi pekny prispevok, to by si asi mal pozriet kazdy porodnik.
@katkaromi potrhaniu sa da predist vhodnym polohovanim. Pokial babatko prilis rychlo zostupuje, su vhodne gravitacne neutralne alebo aj antigravitacne polohy (na styroch, pripadne s rukami natiahnutymi na zemi, alebo na boku), aby sa tkanivo stihlo uvolnit a postupne natiahnut. Nasi lekari vacsinou zial o tychto jednoduchych praktikach nevedia, to sa na medicine neucia, ucia sa riesit komplikacie. Preto je dobre bud pocas tehotenstva chodit na kvalitny predporodny kurz, alebo si k porodu vziat dulu, ktora toto ovlada. Inak ja som porodila 4-kilove dieta bez nastrihu s minimalnym natrhnutim, teda skor odretim.
no ja som sa práve veľa prechádzala, keďže bolo stále vysoko. No a potom zrazu bábätko kleslo, Je mi jasné, že by sa dalo tomu pomôcť, ale moja skúsenosť je taká, že doktor - aj SESTRY robia len najnevyhnutnejšie úkony, a ďalej po človeku neštekne ani pes. Manžel si zaplatil za to, aby bol pri pôrode, a nechceli ho ani pustiť, až keď sa šlo tlačiť. No comment. Na predpôrodnom kurze som bola.
@katkaromi to je smutne, ze sa k vam tak chovali pocas porodu 😔 od zdravotnikov v dnesnej dobe, ked su tak mizerne plateni a maximalne vytazeni, zial nemozeme cakat nejaku extra podporu ☹ Esteze mame tie duly, ale ani o nich vela rodiciek nevie. A na tom porodnom kurze vas tie porodne polohy ucili?

natalia> veru zaciname 😉