icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

etnicka
31. máj 2010

@mirka285 zase je to o prioritach. Niekto radsej pojde na potrat, iny radsej porodi a vychova postihnute dieta. Mne osobne viac vyhovuje starostlivost v UK, ale kazda sme ina.

mirka285
31. máj 2010

Mywiel tak bud rada 🙂

mywiel
31. máj 2010

To je o pristupe ludi podla mna vsade sa najdu otvoreni a zabedneni doktori v kazdej krajine. Ja som mala napr. hrozne neprijemného anesteziologa preto ak sa bude dat bud chcem iného tentokrat alebo epi vobec. 😝

mirka285
31. máj 2010

jasne kazda sme ina,ja ked vidim tych retardovanych anglicanov je mi zle...tam sa retardovane chovaju aj zdravi jedinci ☹ dufam ze som nikoho neurazila...

bubelko
31. máj 2010

lizatko, ja si predsa nemyslim, ze je vsetko chyba lekarov. len su niekedy neochotni vybehnut zo zabehanych kolaji, 😉

mywiel
31. máj 2010

Ja osobne by som napr. nesla na amnio keby vysli zlé APF testy tak by som trvala na tom aby ich zopakovali este raz nez by ma poslali na amnio. 😝 😔

mywiel
31. máj 2010

Mirka to uz zavana rasizmom.... 😅 a co nasi uzasni cigosi.... 😀 😝

mirka285
31. máj 2010

Mywiel mne vysli zle testy a tiez som amnio odmietla,a ziadala som o opakovanie testov 🙂

mywiel
31. máj 2010

No ja sa lucim dobru noc a pevné a kludné nervy a vela sily pri porodoch. 😉 🙂

bubelko
31. máj 2010

mywiel> moj anesteziolog pri prvom porode bol cech - bol skvely. snazil sa ma napriek situacii, ktora nastala po porode rozosmiat a neskor udrzat v bdelom stave 😉 pytal sa ma same koniny - teda mne to tak pripadalo. 😀

bubelko
31. máj 2010

dobru noc mywiel 🙂

leelo
31. máj 2010

ahojte, neexistuje, aby v uk bola horsia starostlivost. iked tam maju ine zvyklosti... je pravda, ze kvoli teenage pregnancies maju natresky a volaju na 1.uzv neskoro?
nikto, kto rodil v uk nemoze povedat, ze na sk je lepsie. sudim aj podla nemecka.

lizatko1009
31. máj 2010

mywiel nechapem preco ked niekto nema rad ciganov, tak uz je oznaceny za rasistu, vies co to je rasizmus? ano nemam rada ciganov, vela si dovoluju, nic sa im nestane, mlade rodiny nemaju kam ist a ciganom sa bytovky stavaju...

mirka285
31. máj 2010

bola som denno denne v kontakte s anglickymi gruppami ktore chodili na Slovensko na vylet a ja som nevychovanejsi narod este nevidela..to ti nasi cigani su slusnejsi...s rasismom?neviem co je na tom rasisticke..ved oni si robia deti sesternica s bratrancom,v podstate sa snazia zachovavat majetky,stale sa tam opakuje zopar priezvisk dokola....ale to uz je ina tema,tak to nebudem rozvadzat

leelo
31. máj 2010

wow

zuzi118
31. máj 2010

@mirka285 toto silne zavana eugenikou.

bubelko
31. máj 2010

no anglicania su mozno divni, ale pre nich budeme divni asi my, ako sa hovori - kazdy kraj, iny mrav.
>mirka je to dost silna kavam, to co pises 😲

etnicka
31. máj 2010

@mirka285 tych nevychovanych samozrejme viac vidiet a pocut, ale to predsa neznamena, ze taki su vsetci 😉 mam v UK polku rodiny a mozem bezpecne vyhlasit, ze su vsetci vychovani, slusni ludia 😀

mirka285
31. máj 2010

tot moj nazor a moje skusenosti...

etnicka
31. máj 2010

@mirka285 OK tak na oplatku mozem ja napisat svoj nazor a skusenosti, ze slovensky narod je zadubeny a nechava si srat na hlavu a este sa za to podakuje. Ako sa Ti to cita?

mirka285
31. máj 2010

ale samozrejme ze nemozme hadzat vsetkych do jedneho vreca...a ja ich poznam zopar ktori su fajn...ale jednoducho mne sa pri nich niekedy az rozum zastavoval..

mirka285
31. máj 2010

etnicka v pohode,ja si tiez myslim ze sme zadubeni...

mirka285
31. máj 2010

a nechavame si srat na hlavu a este zato aj zaplatime,nieze sa len podakujeme 😀

bubelko
31. máj 2010

mirka a nestve ta to?

mirka285
31. máj 2010

stve ale co s tym narobim?

bubelko
31. máj 2010

no mozno sa ozvat? a nielen ty, ale v podstate vsetci, ci nie?

mirka285
31. máj 2010

jaaj kocky,idem spat,tak dufam ze ked sa bude dat porodime kazda podla svojich predstav a ked to nebude nutne aj bez nastrihov 😉 a dufam ze sa nehneva nikto,a obklopme sa kazdy ludmi s ktorymi si rozumieme a zime tam kde sa citime dobre...

etnicka
31. máj 2010

🙂 mirka, tak to si mi dala 😀 chcela som tym povedat to, ze nie je pekne hadzat narod do jedneho vreca, ale na to si prisla aj sama.

leelo
31. máj 2010

ja sa vzdy ajviac hanbim za rodakov, ked som v zahranici a tam sa nieco "zomelie". vtedy v duchu apelujem na iq prislusneho domorodca, aby ma s nimi preboha len nehadzal do 1 vreca. skatulkovanie je nefer

etnicka
31. máj 2010

@mirka285 dobru nocku 🙂