Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@katkaromi inak pod kvalitnym predporodnym kurzom myslim skor nejaky dlhodobejsi pripravny kurz, kde sa prave ucia tie ulavove polohy a rozne ine uzitocne veci, ktore Ti v nemocnici neponuknu, ako aj starostlivost o babatko a kojenie. Ako laktacna poradkyna viem, ake nespravne informacie zial davaju mamickam v porodniciach. Ale to uz je na inu temu.
Ja budem rodit v zahranici. Moj gynekolog pride ku porodu automaticky a to tak, ze nemocnica mu sama zavola, ked sa bude blizit porod. Pytala som sa na nastrih a on mi povedal, ze to nie je automaticke, a pocas svojej praxe cca 20 rokov, nastrih robil len niekolko krat a to vzdy az pocas porodu, ked hrozilo natrhnutie. Tiez ma uistil, ze v pripade nastrihu, nikdy nestriha a nesije bez lokalnej anastezy.
@minnehaha2005 WAW pocas 20 rocnej praxe len zopar nastrihov! Ako je to mozne, ze v zahranici vedia aj nestrihat? (Necakam odpoved, len si tak vzdycham).
Pridávam druhú pôrodnú skúsenosť - druhý pôrod rýchlovka do vody, pôrodná váha 4060g a tentokrát úplne bez šitia, takže naozaj nie je nástrih nevyhnutnosťou 😀
Mna tiez nenastrihli a ani som sa nenatrhla - porod rychlovka, 2,5 hodin kontrakcii a len 34 minut v porodnici 😝 Maly bol drobcek, tak mozno aj preto... ale bolo to fajn nemat ziadne poranenia po porode 😵
Mna tiez nenastrihli a mala mala 3700g.
baby suhlasim, nastrih nie je nevyhnutny, staci sa dobre pripravit na porod, masirovat hradzu pripadne vyuzit ine sposoby na zlepsenie pruznosti tkaniva (dianatal gel, balonik epi-no) a da sa to. Prve dieta som porodila bez akychkolvek poraneni a samozrejme bez nastrihu a to dokonca v jednej z BA "masovych" porodnic 🙂 Ten pocit po porode je na nezaplatenie - uz par hodin po porode som sa citila akoby som ani nerodila. Okrem vlastnej pripravy je dolezita este jedna vec - spolupracujuci lekar, nie nejaky zadubenec ktory striha automaticky.
@bihan na slovensku je povoleny porod do vody?? a to kde?
@vivianaba ja som masírovala hrádzu aj som polohovala ale nastrihávali ma lebo som mala ťažký pôrod malý ako vychádzal von tak rotoval začal ma zvnutra trhať a pre záchranu života malého mi museli spraviť nástrih, narodil sa pridusený mal 3950g a 53 cm takže to bolo veľké bábo.mala som pôrodný plán a tiež doktorku ktorá nerobí nástrihy na bežiacom páse ale iba nevyhnutných prípadoch. nebolelo to ked ma strihali a v tej chvíli mi to bolo uplne jedno lebo mi šlo o život malého.môj pôrodný plán šiel bokom.síce som si potom ťažko sadala, aj ma jazva dosť svrbela pri zmene počasia.
@mata_murkova ahoj v Topolcanoch, V Bojniciach
porodila som bez nastrihu, staci pomaly pustat dieta , precitovat si ho, drzat sa svojeho tela a nasilu netlacit
@magdal1 bohuzial vela lekarov robi nastrih, aj ked ho az tak netreba "pre istotu" ☹
@magdal1 ahoj, ja som rodila uplne opacnym sposobom ako opisujes 🙂 pri starsej mi kazali tlacit tak som tlacila o dusu a bola vonku do 5min..lekar ma nenastrihol a tak som aj dopadla ☹ ☹ ☹ ☹ roztrhana na cucky.sil ma vyse hodiny a tie problemi potom.... ☹ ☹ ☹ to uz nechcem zazit.zapali hnisanie a ukrutne to bolelo..sediet?ani som vtedy nevedela co je to.pri druhej ma trosticka nastrihla len tak na 2stychy a stacilo,nic mi potom nebolo a na 2potlacenia doslova vyletela zo mna mala a to mala 4.20kg a 52cm riadna baba.kazdy ma iny porod.ja som sa sustredila len na to nech to uz mam za sebou a nech uz netrpim
tak mna aj nastrihli, aj som sa vo vnutri roztrhla ☹ zasivali mi to bez umrtvenia,a to bola teda najhorsia bolest v mojom zivote! lekar hladal tu trhlinu ale nemohol ju najst, az po nejakej chvili, a to sa uz len snazil rychlo sit, aby to co najskor zastavil. Stratila som vela krvi, museli mi dat transfuziu, aj tak som sa citila dost slaba este 2 tyzdne..
Ja ako prvorodicka som samozrejme bola proti nastrihom. Porod som mala celkom v pohode, s lekarom som bola dohodnuta, ze ak by sa dalo tak radsej bez nastrihu. No podla mojho zelania ma teda nenastrihol a tak som sa kraaasne potrhala. Potom skonstatoval, ze radsej veru mohol nastrihnut, no ale co uz ...
Sitie bolo uplne v pohode, necitila som vobec nic a aj som sa dobre hojila. Ale ked mal maly asi 3 mesiace a isla som na wc tak som pri velkej zazivala druhy porod a tak je to do dnes ☹ Dufam ze sa to postupne zlepsi, lebo teda ziadna slava.Uz pri predstave ze mam ist na "velku" mam stres. Balonik epino som mala v plane vyuzivat, ale bohuzial - od piateho mesiaca som lezala doma na 2cm otvorena a hrozilo riziko predcasneho porodu - teda smola.
Takze na zaver - nastrih za kazdych okolnosti nie, ale ak je to treba tak radsej hej. Mozno keby som ho mala, nemam take problemy ako teraz.... Nuz ale co uz, co som chcela to mam, lekar splnil len moje zelanie. Tak mi treba 😝
@lila61 osobne si myslim,ze keby tusil, videl,ze sa az tak potrhas, tak ver tomu,ze ta nastrihne....napisala si predsa,ze pokial by sa dalo.....vyzera to,ze to teda lekar neodhadol dobre...dalsia vec aj s nastrihom sa mozes este natrhnut...aj s nastriho ta to pri stolici moze boliet....
Osobne pozorujem, ze nam za cca 10 rokov klesla miera nastrihov na SK (z cca 90% ).
Super!
Svedcia o tom napr. aj udaje v SPRIEVODCOVI PORODNICAMI - som pozerala milo zaskocena (ako Puk ), ze niektore porodnice uvadzaju 30%-50% !!! epiziotomii - to sa mi vidi na slovenske pomery az ako utopia v praxi.
Ake su vsak vase osobne skusenosti?
Bavite sa aj o tomto s vasimi porodnikmi?
Dostanete sa k info, ako sa da pripravovat hradza na porod a minimalizovat nutnost nastrihu/poraneni?
apropo:
napr. tuto sa porodnica prezentuje az neuveritelne nizkou mierou nastrihov, uaau
http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=poro...
http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=poro...
a to som v SPRIEVODCOVI PORODNICAMI kukla len tak zbezne -mozno je tam viac takych malostrihajucich
Ja som nastrih tiez nechcela - pila som malinikovy caj, masirovala som hradzu olejcekom, kupila som si dianatal gel...ale nebola som uplne proti. Moja doktorka sa velmi snazila, ale kedze bambulka mala 3940g, tak by som sa bez nastrihu asi pekne potrhala, tak som jej za nastrih vdacna. Sitie bolelo (niekolko vnutornych a cca6 vonkajsich stychov), ale dalo sa zvladnut. Som asi 2 tyzdne po porode, este nemozem poriadne sediet, ale velmi pekne bezproblemovo sa to hoji a uz to skoro nie je ani vidiet.
@fcela
@zuzi118 no aj podla tohoto udaju,som si pri 2.dietati vybrala tuto porodnicu....nastrih som vsak mala, ako obisli dalsie zeny, netusim.....
skoda,ze som sa vtedy neozvala a neziadala rodit bez nastrihu, clovek si nevidi medzi nohy....
pacilo sa mi rodit v polosede a bez vyviazania noh, co som tam ani nemusela ziadat...rodi sa tam tak bezne aj sa doporuceje skor sed, polosed na zrotovanie babatka....
ja som nastrih neriesila a nechala som zvazenie na dr..Stalo sa to, ze mi urobili nastrih a aj som sa natrhla. Parada, co vam poviem🙂 Nastrih som necitila, ani to natrhnutie..mozno trosinku, ale uz som to nejak extra nevnimala..a zosivanie som necitila takmer vobec. Som 4 tyzdne po porode, normalne chodim, sedim, ale nehoji sa to dobre..stale to citim, stipe to a mam tam aj nejake trhlinky..Urcite by bolo lepsie nastrihu predist a nezazivat potom toto..lenze ked som sa natrhla este aj pri nastrihu, co by bolo bez neho?..
@victoria87 mozno by si mala male natrhnutia miesto velkeho poranenia akym nastrih je. Nastrih nepredchadza natrhnutiu, ba prave naopak casto byva jeho predchodcom.
@fcela mna by velmi zaujimal vzorec, podla ktoreho je vypočitane to % nastrihu..
moj pocit je taky, ze počitaju z celkoveho počtu porodov- teda aj CR..ak je to pravda, treba k tomu % nastrihov nemocnice pripočitat % CR a potom je to spravne % nastriov
@dulkagabulka gabi nie tak. Od celkoveho poctu porodov odpocitat porody CR a podla toho vypocitat mieru nastrihov 😉

@katkaromi To je pravda. Si o skusenost bohatsia a nabuduce uz budes vediet viac 😉