icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

dulkagabulka
21. jún 2011

@zuzi118 hmm...chapem že sa to tak pocita..lenze mne tie % akosi nesedia s tym,čo počuvam od žien 😀 preto takta uvaha

zuzi118
21. jún 2011

@dulkagabulka maqs pravdu s tym, ze niektore nemocnice to pocitaju na celkovy pocet porodov. Vid Dolny Kubin. Najprv, ze WAW 30% a potom vezmes kalkulacku a zrazu je to 46

dulkagabulka
21. jún 2011

@zuzi118
pišeš vyššie:
zahada odhalena - Mieru epizotomie ratali na celkovy pocet porodov, nie na pocet vaginalnych porodov (ako sa to standardne rata). Takze miera nastrihov v Dolnom Kubine je 46%.

ved to iste som pisala ja dva prispevky vyššie a odpovedala si mi,ze to ta nie je..
tak ako to je?

dulkagabulka
21. jún 2011

@zuzi118 hhee..pišeme spolu..ja tebe a ty mne..
okik..veru tak je to 🙂 každa to počitala inak

zuzi118
21. jún 2011

@dulkagabulka gabi, ale ty si pisala, ze k tomu treba pripocitat % CR.. viem ako si to myslela, ale ak by som to dala do kalkulacky vysiel by mi nonsenz.

dulkagabulka
21. jún 2011

@zuzi118 ano..zle som sa vyjadrila....ale myslela som to tak,ako ty..

lussy211
22. júl 2011

Povedzme si...máme vôbec možnosť rodiť v inej polohe ako je tu zaužívané?Máme na výber bez toho aby sme za svoju požiadavku nevycálovali trojmesačnú výplatu, minimálne?Ja som pôvodne chcela pôrod do vody ..ale to asi ostane sen
😖

magdal1
23. júl 2011

@lussy211 porod do vody je mozny v Topolcanoch...

druhe babo som rodila napr. v Dolnom Kubine a pacilo sa mi a mas na to pravo....ze sa nohy nevyvezuju do strmenov...a rodila som v polosede..

drzim palce, nevzdavaj sa....vselico sa da

babulkaa
23. júl 2011

@magdal1 nevies mi nahodou povedat co stoji ten porod do vody? Dakujem

magdal1
23. júl 2011

@babulkaa to neviem, ale skus napisat @weroni a @divoska...oni tam rodili

bubulka722
23. júl 2011

@lussy211 Ako rodička máš ty právo povedať čo ako chceš a čo nechceš, len sa to stále u nás nenosí a bude to takto vyzerať dovtedy, kým sa viaceré ženy nezačnú zaujímať. Som rada, že premýšľaš nad pôrodom, je to najlepšia cesta ako ním byť obohatená a nie vystresovaná ako viaceré mamičky. 😉

martuliena
23. júl 2011

@lussy211 ked som bola na predporodnej priprave na kramaroch tak sa tam vyjadrili sice s pohorsenim, ze tam maju doktora, co dovolil zene rodit na styroch, takze da sa to, zalezi na koho natrafis a ako si schopna presvedcit ich... co moze byt pri sustredeni na porod tazsie, ale ak sa na to pripravis, verim, ze sa ti to podari

lussy211
25. júl 2011

@bubulka722 Ďakujem , no ja som typ🙂) ktorý si povie čo a ako chce a chcem vedieť do čoho idem a chcem aby vedel aj doktor čo od toho očakávam a čomu sa chcem vyhnúť len som počula že lekári zvyknú byť v takýchto prípadoch dosť nepríjemní ak som zvedavá či mi vyjdu v ústrety, ak nie pôjdem inde no čo už. 🙂 Len neviem či niekedy priveľa iformácií neni skôr na škodu🙂

lussy211
25. júl 2011

@martuliena Prečo s pohoršením?Ja by som mu ešte ruku podala že sa snažil vyhovieť.Talých je desne málo a sú ako starí puritáni.Však on to nerodí..A s tým nástrihom/hlavne tomu sa chcem vyhnúť/ si oni väčšinou len uľahčujú prácu čo som čítala a klasická poloha s vyviazanými nohami tiež nie je moc ok, vzhľadom na to že bábo pri tlačení nemá správny smer a tlačí na kostrč a vtedy je len problém.Poväčšine ..Takže ja sa budem snažiť zubami nechtami.Ďakujem krásne za podporu!🙂

mianc
25. júl 2011

ja som rodila v Čadci, a tam nástrih vôbec nepokladajú za nevyhnutnosť ale skôr, ako východisko v situácií keď to inak nejde.. doktor sám dobre vie či je to nevyhnutné.. a chválabohu v našom prípade sme to nepotrebovali a nenastrihovali ma a dokonca nebolo potrebne ani šitie, ale musím povedať, že som mala aj pomôcku ktorú som si sama zakúpila, tzv. Dianatal gel (pôrodnický gel) Zdravotné poisťovne by mohli začať o tom uvažovať aby ich začali preplácať, naozaj to žene veľmi pri pôrode pomôže.. jednak je to šetrná voľba pre ženu a aj pre dieťa.. 😉

kiribaby
25. júl 2011

@mianc ahoj, mozes prosim ta popisat, ako ten gel funguje, resp. ci ho zavadza lekar, ci ho lekar uvital, atd? Robila si pred porodom nejake cvicenia, masaz hradze, epino atd? vdaka 🙂

magdal1
25. júl 2011

ako to vyzera s nastrihmi, mozete sa dozvediet aj v tejto publikacii

Bola vydaná publikácia: Giselle Steffen, JE RUTINNÝ, PROFYLAKTICKÝ NÁSTRIH HRÁDZE OPRÁVNENÝ? Náklad 500 kusov. Kniha je určená pôrodným asistentkám, lekárom ako aj verejnosti. Možnosť objednať na www.sksapa.sk Cena knihy 3 Eur, poštovné a balné 1,5 Eur.

presny link

http://www.sksapa.sk/2009031159/Publikácie/nova...

kiribaby
25. júl 2011

@magdal1 uz citat autorky je zaujimavy a nabada na hlbsie prestudovanie 🙂
" ...bola som prekvapená, keď som počas mojej práce na tejto štúdii zistila, že rutinný výkon nástrihu hrádze vznikol bez akéhokoľvek vedeckého základu, je vedecky nepodložený a vyučuje sa a praktizuje sa naďalej..."
(autorka)

mianc
25. júl 2011

@kiribaby bližšie info o tom gele máš tuto: http://www.dianatal.lv/slovakia/preco-dianatal-... ja som si ho normalne objednala v lekárni u nás v meste, nedržia ho na sklade na koľko jeho cena je dosť vysoká cca okolo 90-100 eur, ale oplatí sa niekedy investovať do seba.. čo sa týka aplikácie, čadci to bolo bezproblémové, ja som sa dobredu naň u ních informovala, aké majú s ním skúsenosti a tak.. a primár mi povedal, že zatiaľ čo s ním rodil, nebolo toho veľa nejakých 7x tak nastrih sa nerobil, a zavádza ti ho pôrodna sestra... aspoň mne, ja som žiadne cvičenia a podobne predtým nepodstúpila.. aj keď som to mala v pláne, ale ten čas tak beží že ani neviem ako a už sme išli do nemocky..

kiribaby
25. júl 2011

@mianc idem nastudovat 😀 dakujem

magdal1
25. júl 2011

@kiribaby ano je to zaujimava publikacia

bubulka722
25. júl 2011

@lussy211 Pravdepodobne by bolo dobré pripraviť si v bodoch ako si pôrod predstavuješ tzv. pôrodný plán. Ak máš dohodnutého lekára, ktorý ti bude pri pôrode asistovať, prebrať to s ním. Ak nie, tak skoč za primárom pôrodníckeho odd. Odporúčam ti dať si to podpísať aby si bola krytá. Ak ti to podpísať odmietnu tak ako mne, ozvi sa, poradím ako ˇdalej. Preštuduj si aj záležitosti ohľadne ošetrenia novorodenca po pôrode, t.z. čo vlastne všetko s bábätkom robia, prehodnoť to a zahrˇn to tiež do PP. Nie všetky rutinné postupy a vyšetrenia po pôrode sú pre bábätko jednoznačne prospešné... Skús pozrieť a tému bonding a samoprisatie. Držím palce! 😉

martuliena
25. júl 2011

@lussy211 ten lekar sa zjavne snazil rodicke vyhoviet, ale jeho kolegyna, ktora robi preporodnu pripravu to zjavne za normalne nepovazuje, preto som ti pisala, ze zalezi na koho natrafis...

lussy211
26. júl 2011

@martuliena Aha tak🙂

lussy211
26. júl 2011

@bubulka722 Ďakujem určite to dám zazmluvniť, len ešte by ma zaujímalo, zrejme bude lepšie dať to vypracovať právnikovi však🙂

straw
26. júl 2011

Ahojte...porod mam stastlivo za sebou. Predtym som bola tiez vystresovana ako to vsetko bude, vyviazane nohy, nastrih, epiduralka, sitie...ked prisiel den D ani mi nenapadlo rozmyslat nad tym, ktora porodna doba je a co by som mala vtedy robit. Poctivo som pocuvala porodne sestricky ako si ulavit. Epi mi nemohli nakoniec dat a dakovala som bohu, ze mi nohy vyviazali inak by som spadla zo stola tak som sa metala 🙂 nastrih bol dokonca 2x /zelenala mi voda/ a maleho nie a nie vytlacit. Ak prebieha porod v pohode, mate epi a mozte rozmyslat nad tym co sa vam paci a co nie povedzte to. Ja som na to vobec nemala cas a ani chut. A to som tam bola od 8rana, maly sa narodil o 19:06...Ale ked ste uz tam, jedine co budete chciet je nech je to za vami. Co by som vsak prijala by bolo pouzivanie rajskeho plynu ako to je myslim v anglicku...uz to tu niekde bolo pisane a nemohli si to tie zeny vynachvalit ako si to uzili...myslim porod 🙂

bubulka722
26. júl 2011

@lussy211 Nie, nie je to vôbec nevyhnutné. Ak chceš, môžem ti pomôcť. 😉

martuska75
26. júl 2011

@kiribaby čo sa týka dianatal tiež som nad ním uvažovala, dokonca som sa o tom rozprávala s pôrodníkom pred pôrodom a bez problémov súhlasil že ked chcem použijeme ( a dokonca vraj ho aj majú rovno v pôrodnici) ale neviem či je prínosný vo všetkých prípadoch. Nakoniec som ho ani nepoužila. Kamarátka čo rodila mesiac predomnou ho mala a už by si to nedala. Podľa mňa je to individuálne a ná to zmysle hlavne ak ti skoro odíde voda. Ale však poškodiť by ti to nemalo 🙂 len kamoška sa sťažovala že jej bola véééľmi nepríjemná tá aplikácia už ked mala silné kontrakcie.

martuska75
26. júl 2011

Nemyslím, že všade na Slovesku považujú nástrih za preventívnu vec. V Topoľčanoch som rodila 2 x a obidvakrát bez nástrihu a aj bez akéhokoľvek šitia !!! A ked som sa bavila s MuDr. Čaradským tak ma dopredu uisťoval, že nastrihujú až ak je to podľa neho naozaj nevyhnutné - inak nie. A to som rodila prvý krát pred viac ako 7 rokmi takže žiadne módne novinky. Zo šitia som mala fakt fóbiu 🙂 lebo veľa mamičiek hovorí že je to horšie ako pôrod. Našťastie neviem. 🙂

lucka127
26. júl 2011

@martuska75
Chcem sa opytat ta kamoska co pouzila ten gel,nastrihli ju potom ci nie?