icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

vivianaba
17. sep 2012

@drahomira123, @zankaj - baby pozrite si diskusiu o epi-no, link sem uz dala @evening-star. Z vlastnej skusenosti velmi odporucam! Ale zaroven napisem ze cvicit s balonikom nestaci, treba si este aj otvorit usta a vyslovene povedat lekarovi ze ste na porod bez nastrihu pripravena a nech nestriha len ked to naozaj bude zivotu nebezpecne. Pripadne mu dat dopredu podpisat porodny plan kde je toto uvedene. Mne to nastastie vyslo pri prvom, teraz idem rodit k tomu istemu doktorovi prave preto ze bol ochotny a ustretovy a DAL MI SANCU porodit bez nastrihu a pomahal pri tom. Ale bohuzial su aj taki masiari ktori zene nedoveruju a automaticky strihnu.
Aj u mna najprv pozerali skepticky aj porodne asistentky a lekar bol opatrny ze "este som o tom nepocul, ale dobre, skusime". A ked islo babo von len som videla prekvapene vyrazy tvare vsetkych naokolo ktore vyjadrovali "wow, ono to fakt ide".
Takze baby cvicte, epinujte, ale zaroven nenechajte so sebou robit co chce personal, postavte sa za svoje poziadavky. Pred cvicenim s epinom odporucam aj masaz hradze asi od 30tt, my to robime s muzom teraz a muz konstatuje ze uz aj tymto cvicenim velmi vidno pokroky ako sa hradza uvolnuje. Vsetkym drzim palce s porodmi aj v boji proti nastrihom!

chrummka
6. feb 2013

@dulkagabulka zdravím vás, sledovala som reláciu sledujem aj zenske kruhy, a viem o tejto reakcii na relaciu, len neviem ako sa to vlastne skoncilo? vyjadril sa nejak Dr. Cupanik? viem iba ze sa mu posielala reakcia zien na nastrihy aj s knizkou ci je nutny profylakticky nastrih ale neviem ako to nakoniec dopadlo...relaciu som pozerala s manzelom - ktory ako laik usudil, ze ked to takto niekto podava ako dany pan doktor, vyznieva to ze len zeny vymyslaju....co podla mna vobec nie je pravda....no povedzme si ktora matka by xcela uskodit vlastnemu dietatu...podla mna ziadna....🙂

dulkagabulka
6. feb 2013

@chrummka pan doktor nam neodpovedal, ale vieme,ze na gynekologickej konferencii vystupil s prispevkom, ktorý niesol názov : Epiziotómia, ano či nie? Je čas na zmenu našich postojov?

Z toho usudzujem, že aspon ludsky sa ho ten list dotkol. Mimochodom vysledkom jeho prispevku bolo (čo sa mi do uši donieslo, nepočula som to osobne), ze treba zmenit postoj a znižit počet epiziotomii.

chrummka
7. feb 2013

@dulkagabulka tak som rada aspon ze toto....🙂

e_z
13. nov 2013

O epiziotomii sa dočítate už aj vo Wiki Modrý koník: https://www.modrykonik.sk/epiziotomia/
Kočky, keď vám urobili, napíšte o tom aj dole pod článkom vo Wiki. Dik.
@diusik
@liza2222
@vonicka
@solinkarka
@sandrus2

dulkagabulka
26. nov 2013

aj TAKTO môže vyzerat tzv "preventívny " nástrih
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=7199447...

deshek
12. dec 2013

http://www.zenskekruhy.sk/index.php?option=com_...... tu je link na e-knihu o stave nastrihov na Slovensku - velmi pekne grafy..vyplyva ze ak idete rodit do nemocnice na Slovensku, mate viac ako 50 perc. sancu ze budete mat cisarsky alebo nastrih...smutne

dulkagabulka
12. dec 2013

@deshek opravim link kde sa da ebook objednat - samozrejme zadarmo
http://www.zenskekruhy.sk/o-nas/e-book-o-nastri...

deshek
12. dec 2013

@dulkagabulka dakujem : )

este moja skusenost:

dcerka mala hlavicku 36CM, VAZILA 3880g, ja prvorodicka - rodila som v Hainburgu s porodnou asistentkou.Ziaden nastrih, ani sitie, ziadne natrhnutie. ked sa prerezavala hlavicka, povedali aby som netlacila, naliali mi na hradzu olej aj hradzu masirovali. pred porodom sme masirovali hradzu a cvicila som s epino, plus sedacie kupele v malinovych listoch.po porode som isla domov do 24 hodin, citila som sa super: )
nikto ma nepresvedci ze u prvorodicky je nastrih nevyhnutny : )))))))

anenka79
12. dec 2013

Ja som sa tiez bala nastrihu. Lebo sak na Slovensku je to tak bezne, ze ma ani nenapadlo, ze to ide aj inak. Rodila som v BE, priatel bol informovany o mojej tuzbe nestrihat. Hodil s doktorom rec ako cisty laik, ze ci je to nutne a dostal tuto odpoved: pocas tlacenia hlavicky je vidno nakolko je hradza pruzna-podla jej zafarbenia, strihaju len v tom pripade, ak je uplne biela(odkrvena) a hrozi velke roztrhnutie. Male trhliny nevadia. Strihaju minimalne, pripad od pripadu. U mna nestrihali, ziadne treningy hradze a masaze som nerobila, dieta malo 3kg, hlavicka priemerna. Sil mi iba 4 samostatne stichy vo vnutri. Musim povedat, ze som velmi rada, ako to prebehlo. Bohuzial na SK je to naozaj zvykom, hlavne pre pohodlnost doktorov, im nevadi, ze mnohe zeny zmrzacia.

danula1238
12. dec 2013

Ja som lekárovi povedala, že by som chcela porodiť bez nástrihu, rodila som v prirodzenej polohe ,nie poležiačky a všetky tri deti som porodila bez nástrihu a roztrhnutia. Necvičila som predtým.

lauri
12. dec 2013

@anenka79 uplne suhlasim a mam podobnu skusenost 😵
ja som rodila v nemecku a nastrih som nemala. Musim k tomu povedat, ze som si schvalne vybrala nemocnicu, ktora je znama tym, ze nastrih robia iba v pripade ze je to naozaj nutne ked sa babo nevie dostat von (uvadzaju statistiku 4%, ostatne kliniky v okoli maju okolo 30 %). Mala som par vnutornych trhliniek, sitie bolo v pohodne, lekarka ma ubezpecovala ze je to takto lepsie, rychlejsie sa hoji a natrhne len tolko kolko treba..

babo malo 3 kila, epi-no som nepouzivala, ale s manzelom sme masirovali hradzu.

brumcaky
12. dec 2013

🙂 syn 4160g, prirodzeny porod a nastrih az ku konecniku. Pani doktorka to s tymi noznickami neodhadla 🙂 co aj sama nechtiac prezradila ked ma zasivala - ze to nemusela az tak velmi nastrihnut. Sedenie u mna nehrozilo velmi dlho.

kikina84
12. dec 2013

@freefamme ja som mala tazky porod,dlho som sa trapila..takze ma nastrihli,aby bolo dieta skor vonku..mala som aj tazse sitie..vyse 20 stehov a skoro 5 mesiacov problem s velkou potrebou..ale uprmne ti poviem .ked som bola ja tehu,tiez som vyzvedala u kade koho vsetky veci ohladne porodu,lebo som sa nejak podvedome snazila vsetkemu bolestivemu vyhnut..ale ked uz zacu kontrakcie a samotny porod,,poviem ti ze ti bude vsetko jedno..a budes chciet aby uz bolo dietatko vonku a bude ti jedno ako,,myslim ze lekari vedia co robia vo vacsine pripadov aspom 🙂 ..drzim palce

dulkagabulka
12. dec 2013

@kikina84 prosim skus si prečítat ten e-book- a potom povieš, či vedia čo robia...

ariadna22
12. dec 2013

@freefamme
nie nie je, zaviedli ho v sedemdesiatych rokoch v čssr, lebo sa im rodilo veľa detí s diagnózou ľahká mozgová dysfunkcia, postupne tú diagnózu prestali deťom dávať, lebo vymizla. a ja ti poviem, radšej nástrih ako doživotne choré dieťa

lauri
13. dec 2013

@kikina84 nesuhlasim, nastrih podla mna nesuvisi s tazkym porodom. Aj ja som mala tazky porod, dlho a velmi pomaly som sa otvarala, ale ked uz som bola konecne otvorena, tak nastrih nebol potrebny. Som za to hrozne rada, a musim dodat ze po porode som nemala absolutne ziadne problemy ani so stolicou ani inkotinenciou atd... 😵

@dulkagabulka idem kuk e-book, dakujem 🙂 sice to momentalne nie je u mna akutualne 😀 ale rada sa informujem. Zda sa mi, ze sa o tom prilis malo hovori, aj moje nemecke kamaratky maju niekedy nazory ze sa sitia sice strasne boja, ale mamy a tetky im stale rozpravaju ze nastrih je lepsi 😖

dulkagabulka
13. dec 2013

@ariadna22 to čo píšeš je nepodložená domienka, povedala by som, že až mýtus...

ariadna22
13. dec 2013

@dulkagabulka
mne to povedala mama v rodine máme jednu takúto tetu s touto diagnózou, ale môže to byť mýtus, mne to vysvetlilo prečo nástrih a ďalej som sa netrepala,lebo tiež som to nechcela

miminaaa
13. dec 2013

Mňa museli nastrihnúť pri druhom pôrode, o čom ma doktorka počas pôrodu aj informovala, lebo malý nie a nie vyjsť von a hrozilo potrhanie. Hojenie však bolo, našťastie, bez komplikácií.

slniecko77
13. dec 2013

@ariadna22 v poriadku, ked porod nepostupuje, rodicka je unavena, nevladze uz tlacit, dieta je prilis dlho v porodnych cestach a znizuje sa mu frekvencia srdca, vtedy sa zvycajne pouzije vakuum alebo klieste, ano vtedy sa robi nastrih. Ale prepac robit ho rutinne skutocne nie je dovod.
Ja osobne preferujem nastrih pred rupturou 3.stupna, dobry porodnik alebo PA vie odhadnut elasticitu hradze, kedy sa bude trhat. Ale skutocne nechapem preco ho robit vsetkym rad radom?! 😅

standu
13. dec 2013

Nestrihali ma ani pri jednom porode, obe dcery som porodila pri zenach-lekarkach. mozno su chapavejsie ako chlapi?? neviem. jedna dcera drobucka, 3170g a len 33cm hlavicka, druha 3580g a 36cm tusim. 2 a 4 povrchove stehy. ja si myslim, ze porod je strasne zalezitost psychiky a nastavenia "hlavy". kamaratka sa starsne bala, rodila dlllho, 4doktori okolo nej behali len preto, ze si sama sebe povedala ze ona to vytlacit nevie nemoze nevladze. samozrejme, nastrih. zasa moju spoluleziacu nestrihali, ze to zvladnu aj bez a roztrhla sa ku konecniku, museli jej aj svaly sit.

slniecko77
13. dec 2013

@standu suhlasim s tym, ze vsetko je o tom ako si to "nastavis v hlave" 😉

ariadna22
13. dec 2013

@slniecko77 ani ja, ale mne pri treťom nerobili to išlo samo

galaxy
13. dec 2013

Mňa pri pôrode nenastrihli.

slniecko77
13. dec 2013

@ariadna22 ja som tiez svoje dieta porodila bez nastrihu, bez ruptury s minimalnou oderkou bez potreby sutury 🙂 skutocne si to neviem vynachvalit, po dvoch hodinach som behala ako srnka 🙂 maly mal hlavicku 33,5cm
Mrzi ma, ze epiziotomia sa vykonava rutinne..kedysi tomu tak nebolo PA vedela odhadnut ci treba nastrihavat, ochranila hradzu..ked zacali rodit lekari stalo sa to rutinou ☹

ariadna22
13. dec 2013

hej to je úplne iné, ja som normálne sedela normálne chodila... 🙂

dulkagabulka
13. dec 2013

@e_z som zhrozená z wiki, z toho dôvodu ktorý má názov "nespolupracujúca rodička"- des...takto zvalovat vinu na ženy
pozri si e-book o nastrihoch , tzv. " nespolupracujúce rodičky" sú podla výsledkov iba v posttotalitných krajinách...v tých ostatných sú ženz strihané menej, asi preto, že spolupracujú so svojím babatkom.. 😉 nie s personalom

dulkagabulka
13. dec 2013

@e_z tu sa da stiahnuť zdarma e-book o nastrihoch na SK
http://www.zenskekruhy.sk/o-nas/e-book-o-nastri...

e_z
16. dec 2013

@dulkagabulka Z Wiki netreba byť zhrozená. Wiki je otvorená encyklopédia, kde môže prispieť každý. Takže každý môže doplniť článok alebo napísať nový článok. Treba pripojiť použité zdroje a snažiť sa byť nestranný. Wiki je otvorená aj pre rôzne názory. Ak je v jednom výskume uvedené A a v druhom výskume uvedené B, Wiki zahrnie s radosťou oba názory.

Takže zmena vo Wiki je ľahká, stačí sa zapojiť do jej písania. Doplnenia článkov a iné pohľady sú viac než vítané. 🙂