Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@katik1 ahojky a kde si rodila? a za kolko je ten gel? ja tiez cvicim a masirujem ale len olejom tak hadam pomôze 🙂
@pepetra A kde si rodila do vody?
@janulap epino delphine plus je balonik na cvičenie hrádze, je to malý balónik ktorý si zavedieš do seba asi tak 3-4 cm a postupne ho pomocou pumpičky, ktorá je k nemu pripojená nafukuješ pokial to je pre teba znesiteľné a pokial ťa pustí. Poctivím cvičením si hrádzu pomaly rozťahuješ, lebo hrádza je sval ktorý postupne povolí a tým si ju dokážeš povoliť, až na obvod hlavičky 31 cm. Tým zabrániš tomu aby ťa doktor musel pri pôrode nastrihávať, lebo hrádza je už pripravená na taký objem. A tiež nacvičíš vytlačenie hlavičky, takže vieš čo môžeš očakávať pri pôrode. Mne to pomohlo aj psychicky aj fyzicky. Som rada, že som nebola šitá a fit hned po pôrode.
@janulap a ešte som zabudla , že teda cvičila som už 5 týždňou, je písané 3 ale ja som sa bála, že porodím skôr, lebo doktor mi tvrdil, že to bude skôr, lebo že bábo je veľké. No mal pravdu, malý bol pekný kúsok a tak ked som si už vytrpela pôrod, aspoň po pôrode ma nič už nebolelo a sedla som si uplne v pohode tak ako pred pôrodom, hneď 4 hod. po.
@miriama176 ja som rodila v Leviciach a ten gel stojí v lekárni 103 eur, sú tam tri striekačky a mne zostali dve, jedna na prvú dobu pôrodnú a jedna na druhú dobu pôrodnú, tak ak máš záujem predám ich za 50 eur.
naozaj skvela publikacia pre vsetkych
http://www.dary-zivota.sk/dary-zivota/eshop/0/0...
Ahojte len pridam moju skusenost a nazor,Ja proti nastrihu vobec nic nemam a nevidim to ako nejaky velky strasiak.ked som rodila prvy krat,tak mi robili nastrih a vobec som to ani necitila,Zahojil sa tak,ako keby ani v zivote nebol.Ziadny problem,mala som asi 5 stehov.Pri druhom porode Dr drzal noznicky v ruke a hovoril sestricke "strihnem,nestrihnem?" nestrihol.No a dopadlo to tak ze som sa potrhala sice len malinko,ale smerom hore k mocovej rure aj ked len centimetrik ale bolelo to jak slak! Keby spom isla 3x rodit,poviem dr nech smelo striha 😀
@zucha ale naši lekari strihaju či treba či nie ja mala nastrih a šitie bez lokalky,,,viac som deti len koli šitiu mať nechcela,bolo to horšie ako porod ,druhyktat som ostala tehotna a mala som traumu s toho že som odmietala do porodnice isť a ked ma manžel donutil,a lekar mi povedal že žial nebude to bez nastrihu bola som uplne hotova ,naštastie ked prišiel čas rodiť pan doktor si šiel lahnuť a porodila som bez nastrihu a potrhania ,,nemala som ani ranku takže lekar nemal pravdu rodila som pri pôr,asistentke a dakovať jej musim vždy,nedajte sa strihať a už vobec zašiť bez umrtvenia
@janulap Je to balónik s pumpou, ktorým si postupne pripravuješ hrádzu na pôrod, cvičila som 5 týždňov, píšu že sa má 3 týždne, ale mne doktor tvrdi, že to bude skôr, tak som sa chcela pripraviť, skôr to bolo ale len o 3 dni, takže som to v klude stihla. Postup cvičenia je pribalený pri Epine, ale asi v skratke, balonik si zavedieš do seba, asi teda 2/3 z neho a postupne nafukuješ, ale len kolko ťa pustí. Kedže hrádza je sval postupne sa bude rozťahovať. Treba cvičiť 2 krát denne po 15 min. Ale ja som to švihla raz denne po 30 min. A nemusíš sa vôbec báť, že to ublíži bábu, to fakt nie. Je to overené. Je to už pomaly bežná zdravotnícka pomôcka v zahraničí. V Čechách to dokonca požičiavaju už aj v pôrodniciach, ale vtedy musíš použiť kondom, kvôli hygienie. Je to síce drahšia záležitosť, ale ked počúvam kamarátky, že šitie bolo horšie ako pôrod, tak no neviem, už si fakt neviem predstaviť nič horšie. Stojí to zato, hlavne ked som videla ako tie mamičky chodia a ako si sadajú a ja som behala ako srnka, nič ma nebolelo a žiaden problém ani neskôr, či už pri sexe alebo že by nejaký únik moču. Je to geniálna vec.
ja som mala nastrih len pri prvej a potom dlheeee 45min sitie. pri druhej uz bez, len par raniek povrchovych, teda nejakch 5 stichov, alebo tak nejak... len som mala "stastie", ze pri oboch ma zacali sit bez inekcie, takze som vsetko velmi zivo citila, pri prvej mi pichli umrtvovacku, pri druhej nie, ze na tych 5 stichov sa to neoplati, ze kym zaberie, bude uz aj dosite 😖
@katik1 presne, suhlasim, mam rovnaku skusenost s epinom. Ziaden nastrih, ziadne sitie, a hned po porode fit ako srnka. Chce to ale spolupracu lekara aby nestrihal automaticky. Takze je dobre vopred sa dohodnut s lekarom a najst takeho ustretoveho ktory nebude strihat automaticky ale bude doverovat mamicke a pomahat jej. Da sa to aj bez nastrihu/natrhnutia a sitia, len musia chciet obe strany.
najnovší nadherný porodny pribeh zo stranky Ženských kruhov
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
želám vám také zažit, aj v porodnici (čo je nateraz ešte utopia ) ale len dovtedy,kym to nezačnete pytat- teda prirodzeny fyziologicky porod bez zasahov
z najnovšieho komentara pod člankom mi je velmi smutno
@dulkagabulka neviem, ci sa da ta pani nejak kontaktovat, ale toto by jej mohlo pomoct: http://ona.idnes.cz/porod-genitalie-0jc-/zdravi... hadam sa to robi aj u nas ... neriesi to nezmyselne nastrihy, ale aspon pomoze odstranit dosledky, ked sa to da 😔
@pifina v uvode članku je vyjadrenie doktorky Máslovej, ktorá vraví i možnosti vykonania plastiky....
Ja som pred porodom cvicila s epinom, nacvicenych 31 cm. Lenze pri samotnom porode som nepovedala nic, co bola chyba, mala som sa branit, a doktorka strihla. Uprimne, priamo v tej chvili mi bolo vsetko jedno, sustredila som vsetku svoju silu na dychanie a tlacenie, navyse som mala indukovany porod, takze kontrakcie boli take rychle, ze sa zlievali jedna do druhej, nemohla som sa ani nadychnut, nieto este hovorit s doktorkou o nastrihu. Lutujem, ze som tam nemala dulu. Aj som o nej premyslala, ale prislo mi to vela penazi. Nabuduce vsak jedine s nou. Ona mi tam chybala, aby komunikovala moje poziadavky na doktorku, lebo ja som toho nebola schopna. Moj nastrih bol zbytocny, robený uplne rutinne a bezdovodne. Lebo viem, ze hradzu som posilňovala a bola som pripravena. A ked som sa po tom spytala dr., ze ako velmi to mam nastrihnute, tak povedala, ze "tak klasicky ako prvorodicka" - ciže tiez znamka toho, ze prvorodicka = automaticky nastrih. Po porode som citila len hnev na cely svet, ze aj to 4-tyzdnove cvicenie s epinom bolo cele nanic. Som takmer 7 tyzdnov po tom, no este stale obcas citim pichanie v oblasti sitia. Nabuduce rozhodne nejdem rodit do Ziliny, a bude to urcite s dulou.
@evening_star bohužial, dula nie je opravnena povedat lekarovi aby nestrihal, aj ked vidi v rukach nožnice a aj ked vie, ze matka si to nezelala...dula nesmie zasahovat do kompetencii zdravotneho personalu....to, že matka nechce nastrih, je potrebne , aby vyjadrila ešte pred pôrodom lekarovi ona, môze ustne, ale najlepšie je písomne v pôrodnom prianí, ktoré môže byť dokumentom, ktorý nahradzuje informovaný súhlas a teda je ( v situácii, ktorá nie je ohrozením života ), pre lekára právne závazný..
@dulkagabulka Rozhodne si nabuduce zozeniem viac info. Ani ustne som s lekarkou nehovorila, ta prisla az kez som zacala tlacit, dovtedy boli pri mne len sestry. A to ani nevravim o tom, ze sme si zaplatili 35 € za "sprevadzanie manzela pri porode", ale dovolili mi ho zavolat az na konecné tlacenie. Dovtedy, ked som sa zvíjala v bolestiach a tuzila som, aby bol pri mne, tak mi povedali, ze este si ho nemam volat, vraj "to ste este len na zaciatku", ze co hysterčim. A potom ledva stihol dobehnut na sálu. Skutočne, úroveň pôrodníctva v našich nemocniciach (aspon v Ziline teda) je nulová.
@evening_star prave o to sa snazime v obč. združení Ženské kruhy- aby ženy mali informácie
@dulkagabulka tvoj pripevok ma vždy zaujme ,pri prvom porode som nemala nijake informacie a tiež som si myslela že ten nastrih musí byť ,pôrod bol polhodinovy 2.60kg važilo male,najhorši zažitok aky som prežila bolo zašivanie45m,bez umrtvenia lekar povedal že ked bol porod tak ľahky injekciu mi neda,to som citila ako pomstu že som pri pôrode malo trpela telo sa mi triaslo aj hodinu po zašití od bolesti ,mam s toho dodnes traumu ,pri druhom som odmietala isť do porodnice len manžel ma donutil len koli nastrihu som sa bala,službukonajuci lekar mi povedal že bez nastrihu neporodím ,plač zufalstvo vtedy,no došla por asistentka a ta mi povedala on striha každu počkame až zaspí,potom mi urobila hamiltona a porodila som bez nastrihu a aj bez zranenia 3.8kg syna,po prvom porode mi spadla maternica a davam to za vinu prave nastrihu
Moje dieta malo obvod 37cm, tiez som kricala, ze nechcem, ked mi dr. povedal, ze to ide urobit. Nastastie to vobec nebolelo. Sedela som bez problemov uz par hodin po porode
@liza2222 jednoznačne na tebe bolo spachane sadisticke nasilie...šit rodičku bez umrtvenia a ešte jej to aj zdovodnit tym,ze porod bol rychly, tak teraz trp, je nielen neludske a lekara nehodne, ale je to aj postup non lege artis...
viem o čom vravis, aj mna tak zašivali po jednom porode
@dulkagabulka a preto aj podporujem tvoje usilie aby ženy bojovali proti rutinemu strihaniu a ked je nastrih nevyhnutny tak zašiť v dobrom lokalnom umrtvení ,prečo jednym ženam to znecitliveju že tvrdia že ani nevedeli ako ich šili a druhe maju vytrpieť viac ako pri porode?ja už rodiť nebudem no nie je mi ľahostajne ako budu rodiť mlade ženy aj moja dcera,pôrod je predsa zažitkom na cely život a maminy by sa mali tešiť s maleho a nie byť sklamamne a niesť nasledky lekarskych ukonov, dosť telo je poznačene porodmi a tehotenstvami ,strie ochabnute svaly a pod ,ženy daju svoju obeť a trochu ľudskosti a aj trpezlivosti lekarom neuškodí nie urychlovať porody len preto že lekar chce mať odrodene dalšiu ženu nie sme dobytok ale nositelky života a zaslužime si kus ucty,zuby sa tiež netrhaju bez injekcie tak prečo máte trpieť??naše babky rodili bez nastrihov a šitia nech mi nik nevraví že vtedy to bolo iné ,už ked ohrozuje ženu alebo dieťa nech strihnu ale skoro každu prvorodičku mi pripada chore
Ahojte. Mna moj prvy porod este len caka a mam s toho strasnu traumu. U nas je to stale len nastrih a vobec sa mamiciek nepitaju. Kedze som na rizikovomkoli mojmu srdiecku vravia ze asi pojdem rodit s Epi ale neviem ci je to dobra volba. Sitie sice neboli len ci si dokazem sadnut po porode :D Je to pre mna strasny strasiak.
@evening_star co je vlastne ten epin? a kde sa da zohnat. a kolko to stoji... je to tazke s tym cvicit..? som prvorodicka a o mesiac a pol rodim a dost sa toho nastrihu bojim ked sa da tomu vyhnut tak by som si to radsej nacvicila.. mam este na to cas... alebo je uz neskoro... dakujem za odpoved..
@drahomira123 Ahoj, je tu o tom cela diskusia: https://www.modrykonik.sk/forum/3-trimester/epi-no-balonik-2/ a mozes si aj pozriet nejake stranky na nete: www.epi-no.com.au/, www.epi-no.co.uk/, je to taky modry balonik, ktory sa vklada do posvy a denne s nim cvicis - postupne ho viac a viac nafukujes, cim sa precvicuju a roztahuju svaly, takze si pripravena na porod bez nastrihu. Cvici sa od 36tt, takze este mas cas, ak si hned objednas. Ja som objednavala tu z bazaru, ale v tej diskusii ti poradia aj kde ho kupit nove. Je to naozaj fajn vec, myslim, ze 90% percent zien rodi bez nastrihu, ak cvicili. ja by som bola tiez, keby som sa ozvala, aby ma zbytocne nestrihali...

Na otvorený list o nástrihoch, adresovaný MUDr. Cupaníkovi sa podpísalo viac ako 100 žien s dlhodobými problémami po nástrihu. Mnohe z nich nam aj poslali svoj pribeh.Nebolo pre nás lahké, ani radostné, čítat ich. Dakujeme však každej žene, ktorá sa ozvala, velmi si to vážime. Je dôležité, aby sa táto téma odtabuizovala.Tu je vyber z reakcii :
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/item/12......
Ženské kruhy