icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

slniecko77
7. jan 2014

@alexandra1104 btw skusila si len epiziotomiu a nie aj porod bez nastrihu, tak nevies aspon trosku objektivne porovnat.

alexandra1104
7. jan 2014

@slniecko77 ano to mas pravdu preto hovorim ze keby slo vzdy je to lepsie bez nastrihu....ale ked to nejde tak co spravis

zuzkat1
7. jan 2014

@arthemiis 😀 fu aka trefa vedla... Ja lekarov neuznavam..neverim im ani nos medzi ocami... A preto radsej nastrih (ja som mala uplne bezbolestny) ako cakat na to ze ma dotrhaju...

slniecko77
7. jan 2014

@zuzkat1 no vidis, asi si bola svetla vynimka 😉 gratulujem.
Vacsina to evidentne znasala zle, ja som bola ET pre mojho otca, ked sme 7.5hodiny po porode volali s nasimi a ja som behala akoby som ani nerodila 😀
Nemala som najmensi pocit, ze som bola v nemocnici a vobec, ze som rodila 🙂

alexandra1104
7. jan 2014

@zuzkat1 nechapem tie baby ci by sa dali radsej potrhat nerozumiem im

slniecko77
7. jan 2014

@alexandra1104 vyssie, na predchadzajucej strane, som pisala moj nazor na epiziotomiu aj rutinny nastrih, mozno si ho prehliadla 🙂
Tak to umoznite zenam, ktore to odmietaju 🙂 a nenutte ich do niecoho co nechcu! Je to ich telo, ich volba! 😉

alexandra1104
7. jan 2014

@slniecko77 u mna nastrih bezbolesti no zasivanie troska neprijemne ale uz v ten den som dokazala prejist na wc na na druhy den som si chodila pre malu sama....iba noci prve dva dni boli tazke ale tabletka vyriesila

slniecko77
7. jan 2014

@alexandra1104 mozeme sa kludne dohadovat..ja som bola uplne bez tabletky aj pocas porodu ziadne anestetika a uz vobec nie po nom 🙂

alexandra1104
7. jan 2014

@slniecko77 ale ved nikto nehovori ze na ten nastrih musia ist ja by sla znova ale kazda baba je ina....ale ekd su konplikanie musi ist aj nazor bokom nie

alexandra1104
7. jan 2014

@slniecko77 ja tiez pri porode..nic a to som mala 11 hodin kontakcie...

slniecko77
7. jan 2014

@alexandra1104 spravne 🙂 ked su komplikacie, nie rutinne
Ale aj pocas komplikacii ma pacient pravo vediet co sa s nim ide diat/deje a rozhodnut sa, kazdy si nesieme zodpovedost za vlastne rozhodnutia..len lekari na SVK to malokedy respektuju.

alexandra1104
7. jan 2014

@slniecko77 hej doktory na slovensku su taky aky su...ja som mala mladu porodnicky a nemozem povedat jedno zle slovo

ajka_1983
7. jan 2014

Ked vas nastrihnu tak nastrihnu vsetko aj sval a velakrat je nastrih omnoho vacsi ako by musel byt. Natrhne sa len oslabene tkanivo, nie cely sval. V pripade ze sa natrhete viac ako ked by vas nastrihli, je to chyba doktora a nezvladnutej situacie.

ajka_1983
7. jan 2014

@kikina84 dakujem, mam v tom az moc jasno, tak dufam, ze vsetko pojde tak ako chcem 🙂

ajka_1983
7. jan 2014

@alexandra1104 ano, doktori by to mali robit iba ked je to nevyhnutne, bohuzial na sr to tak zatial nie je. Pre doktorov je toto jednoduchsi a rychlejsi sposob. Ak ma nastrihnu bez dovodu alebo kvoli tomu aby urychlili porod, tak ich zazalujem za zanedbanie lek.starostlivosti

andie25
7. jan 2014

Už je naozaj načase, aby sa prestali robiť rutinne nastrihy pri pôrode. Ženy majú pravo povedať, čo chcú a čo nie. Je to vaše telo! Len vy o tom rozhodujete. Štatisticky je dokazane, že aj keď sa pri pôrode hrádza natrhne naturalne, lepšie sa hoji. Čo sa ale nemusí stať, keď rodicka spolupracuje s porodnikom, pôrod postupuje prirodzene a nie je žiadne ohrozenie na živote bábätka. V zahraničí sú rutinne nastrihy považované za barbarstvo a naozaj sa používajú len nevyhnutne- pri instrumentalnych porodoch, alebo pri ohrození na živote bábätka.

zuzi0110
8. jan 2014

@alexandra1104 komplikáciá po nástrihu môžu prísť kľudne aj o pár rokov... Ja som toho príkladom. Pred 11 rokmi mi spravil lekár rutinný nástrih a pred 2 rokmi mi na ňom začali rásť lipómy... Teda tukové vaky. Teraz som rodila 3. dcéru bez nástrihu rovnako ako som rodila druhú. Všetko prebehlo v pohode ale s lekárkou som bola dohodnutá na plastickej operácii po porode. Musela mi to všetko vyrezávať a povedala že mi nemôže zaručiť že sa to nebude opakovať. Takto ma zničil jeden rutinný nástrih. Inak by som nemala zo žiadneho porodu následky... Ťažko sa žije s pocitom že som nemusela takto trpieť lebo osud mi dal ľahké pôrody ale zlého pôrodníka 😢

briketa
8. jan 2014

@alexandra1104 moj americky gynekolog - porodnik mi vysvetlil nasledovne preco je az do urciteho stupna lepsie sa prirodzene natrhnut ako nastrihnut.
Ked zena rodi, tkanivo sa natahuje a prirodzene sa natrhne tam kde je najslabsie, najtensie. Cize tieto trhlinky sa aj najrychlejsie a najlahsie zrastu naspat. Kdezto pri epiziotomii Ti rozstrihnu krizom vsetko, silnejsie, slabsie, nervy, vsetko.
To hojenie je podstatne narocnejsie a moze mat (a casto aj ma) potom nasledky, jazvy, citlivost, dive zrasty...atd.

zuzi0110
8. jan 2014

@briketa mne presne toto povedala lekárka u ktorej som rodila moju druhú a tretiu dcéru. A je to veľmi logické... A ešte niečo povedala k tomu a budem ju citovať : " ja viem výrobne šiť a ani nie som lenivá. Ak sa mi náhodou roztrhnete tak vás zašijem, ja si na vás nepotrebujem dopredu vystrihnúť rovnú čiaru. " dúfam že na Slovensku bude stále viac takých doktorov....

dulkagabulka
8. jan 2014

@zuzi0110 waauu

adelakk
8. jan 2014

@zuzi0110 Ja som jeden den po termine, babatku sa nechce von, dufam, ze aj ja natrafim na taku lekarku pri porode. Tiez si myslim, ze rutinne nastrihovanie je blbost. Prve dieta som rodila v Anglicku, v polohe poklaciacky vo vode, nikto ma nenastrihoval ani nerobil ziadne rutinne zakroky. Cely porod bol prisposeobeny mne a mojmu dietatku. Najhorsie je, ze budem pri porode sama a tak sa tam chystam v bojovej nalade pripravena,ze si budem musiet presadzovat vela veci, ktore pri porode nechcem. Tak uvidime, co ma caka

dulkagabulka
8. jan 2014

@adelakk je mi velmi luto, že nebudeš mocť zažit taký pôrod, ako v Anglicku- minimálne čo sa polohy týka...

slniecko77
8. jan 2014

@adelakk vela stastia ti prajem 😵 tfuj tfuj tfuj
Je to strasne ked sa zena pri porode musi sustredit este aj na nieco ine ako len na porod svojho dietatka.

ynett
8. jan 2014

@zuzi0110 "závidím" v dobrom samozrejme🙂 takú lekárku by som chcela aj ja. ale ako čítam tak v BA nemám veľkú šancu🙂

zuzi0110
8. jan 2014

@adelakk
@ynett ďakujem 🙂 no skúsila som si na vlastnej koži ten rozdiel a následky si budem niesť do konca života. Inak kamarátka u nej rodila teraz a musela jej zo zdravotných dôvodov porod vyvolať. Nič jej nepichala len jej navrhla že jej dajú klistír a keď ju preženie tak určite začne rodiť. A tak aj bolo... Okamžite jej nabehli kontrakcie. Takźe ono sa to asi všetko dá ak človek chce... Inak nerozmýšľali ste že pôjdete rodiť do Viedne? Ja by som išla ak by som bola z BA 😀 Gutten tag bola som na nákupe vo Viedni pripravte mi porodnú vaňu 😀

dulkagabulka
8. jan 2014

@zuzi0110 akoze fakt osvietena lekarka...napises mi prosim do IP ako sa vola?
čo sa prirodzeneo porodu tyka, netreba ani do Viedne, staci 15 km za hranicami do Hainburgu..

ynett
9. jan 2014

@zuzi0110 žial finančná situácia mi nedovolí ísť rodiť do zahraničia. ak som dobre pochopila tak v Hainburgu (čo je bližšie ako Vieden) sa platí nejakých 500 evri za deň a v tom je všetko. či je to už nejako inak?

dulkagabulka
9. jan 2014

@ynett okolo 550 za den...a od oktobra preplacaju naše zdravotne positovne aj planovane pôrody v zahraniči..iba do výšky akej by preplatili tu,ale aj to už je uspech..napr. VŠZP preplati okolo 500, Dovera vyše 1000€
treba sa pytat v tvojej zdrav. poistovni
na refundáciu budeš potrebovať žiadosť, originál faktúry s rozpísanými výkonmi a doklad o zaplatení

ynett
9. jan 2014

@dulkagabulka dakujem za info, pozisťujem. neviete ešte náhodou ako je to s jazykom, ja ani budúci tatino neviem ani ceknúť po nemecky. pracujú tam aj slováci?

dulkagabulka
9. jan 2014

@ynett dá sa dohovoriť anglicky a pokial viem, pracujú tam aj slovenské PA, treba sa tam ísť pozriet a pozisťovať 😀..den otvorených dverí mávajú tuším každý posledný piatok v mesiaci-ale to neviem isto