icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

duratlicka
30. jan 2014

@aknedz Rodila som v Banovciach.Zeby som skusila ten Trencin?Tu su teraz 2 dobre lekarky,len ak sa dostanem pod ruku zase nejakej externistke,tak konec☹ Ale pre mm by bolo komplikovane lietat za mnou az do Trencina.

aknedz
30. jan 2014

@duratlicka no, to uz je na vas ako sa dohodnete a co budes chciet ty...ked som ja bola v TN rodili tam zeny z NM n/V aj z Povazskej Bystrice, kazdopadne vela stastia 😉

dankariska
31. jan 2014

@duratlicka ked ti pichli injekciu na umrtvenie, tak pockali, kym zaberie, alebo sili ihned po pichnuti?

dena10
31. jan 2014

@dankariska Oni ani nepichajú (aspoň mňa nie pri žiadnom pôrode), v záplave endorfínov to šitie až tak nevnímaš - len ku koncu ak šijú dlhšie.... ale dá sa so zaťatými zubami 😉

duratlicka
31. jan 2014

@dankariska Pichli mi 2 ale ani jedna nezabrala.Nezabrala by ani o 2hod,jednoducho to na mna vobec nefungovalo.

dankariska
31. jan 2014

@duratlicka
@dena10 No tak to je zaujimave. Nedavno som sa rozpravala s porodnou asistentkou a ta vravela, ze vela krat to boli preto, lebo pichnu a hned siju, ani nepockaju kym zaucinkuje. Stretla sa vsak s pripadom, ze lekar pichol injekciu este pocas porodu - tlacenia a potom to sitie nebolelo.

dena10
31. jan 2014

@dankariska Mňa to bolelo až ku koncu šitia, ale to mi povedali, že tých pár stehov vydržím.... a vydržala. Počas pôrodu ani ten nástrih nebolí a nie je to až také strašné - dá sa...
Asi pokiaľ nemusia tak nepichajú naviac injekcie od bolesti a tak.

millatina
31. jan 2014

Rodila som chvalabohu v anglicku, nástrih hrádze sa tam robí iba v ojedinelých prípadoch, bola som prvorodička, mala som natrhnutie 2 stupna bez nástrihu, zašili ma a krásne rýchlo som sa zahojila, bez problémov som po porode mohla sediet. Slovenky by sa mali začat viac ozývat a nenechat zo seba robit pacientov na porodnej sále. Verím tomu že vela mamičiek by porodili dietatko bez nástrihu a mnohé by sa obišli aj bez šitia ale bohužial každá si tu musí prejst šitím a bolestami len kvoli pohodlnosti a zastaralým technikám porodníkov. Málo sa o tom hovorí a je to škoda už to mohlo byt celé inak keby ženy nenechali so sebou zaobchádzat ako nesvojprávne. A o výbere polohy ani nehovorím, neviem si ani len predstavit že by som nemohla rodit tak ako mi vyhovuje a ako cítim že mi je najlepšie, aj z tohto dovodu by som na slovensku v živote rodit nechcela.

duratlicka
31. jan 2014

@dena10 Mna to bolelo od nastrihu po posledny steh plus este 2mesiace☹

dankariska
31. jan 2014

@millatina co znamena natrhnutie 2 stupna?

millatina
31. jan 2014

@dankariska 2. stupeň je hlbšie natrhnutie, ktoré nezasahuje do svalov, ale je potrebné šitie

dulkagabulka
20. feb 2014

Mile zeny, avizovany dotaznik o siti porodnych poraneni je na svete. Prosime o jeho vyplnenie vsetky zeny, ktore rodili vaginalne (bez ohladu nato kedy rodili). Ak sa Vam tato aktivita pozdava, mozte zahlasovat za clanok aj na vybrali sme. DAKUJEME http://vybrali.sme.sk/c/Ako-Vas-sili-po-vaginal...

andie25
22. feb 2014

@dulkagabulka stalo sa 🙂

dulkagabulka
22. feb 2014

@duratlicka ako ti je? ak máš čas a chut, môžeš sa zapojit

esti77
22. feb 2014

Krásne napísané, súhlasím 😉 , no je to na maminkách, pokiaľ sa oni neozvú, nemôžeme čakať zmenu... . No verím, že zmena k lepšiemu príde 😎 .

duratlicka
24. feb 2014

@dulkagabulka Ahoj,mam sa fajn🙂Uz som trochu predychala fakt,ze budem musiet znova rodit a som odhodlana o tom nastrihu diskutovat s kazdym porodnikom,ktoreho pocas tehu stretnem.Prvy pokus -sono 3.3.

pivonecka
4. mar 2014

zajtra na Markize v relacii Reflex bude riesena problematika nastrihu pri porode... dnes riesili mamografiu prsnika... akoby chodili na temy na MK 😀

ynett
5. mar 2014

@pivonecka tú reláciu by si mala nahrať každá budúca mamička a pri príchode do nemocnice pustiť svojmu pôrodníkovi. 🙂

fopka
5. mar 2014

myslim,ze takmer kazda vie,ako to je s nastrihnutim a netreba tu ani wikipediu ani nic.ano,radsej vacsina nastrihuje,aby sa vraj predislo prilisnemu roztrhnutiu. Ja som nastrih vobec necitila,ani neviem v ktorej faze mi ho robili.sitie som tiez vobec necitila,len trochu na konci,take pichnutie.zotavenie bolo rychle a bez problemov.

alexander555
5. mar 2014

suhlasim ze nastrihnutie nie je nevihnutne a suhlasim aj s tym ze natrhnutie hradze nie je take nebezpecne ako hovoria lekari. Oni nas chcu len nastrasit aby sme rodili v nemocnici a oni tak mali z nas peniaze. Ved v nemocniciach vraj buduce matky musia zaplatit poplatok za to ze pri ich porode moze byt napr. manzel alebo mama. No kto to kedy videl aby som ja platila doktorovy za to že pri MOJOM PORODE moze niektobyt ved je to MOJ POROD JA RODIM - JE TOTALNE SMIESNE ABY O TOM ROZHODOVAL NIEKTO INY!!!!!!!! A ESTE NA TOM AJ ZARABAL!!!!!!!!!!! Chodila som na zdravotnicku skolu a viem ako si personál v nemocniciach fláka svoje povinnosti- takze ak nejaky doktor povie ze nastrihnutie je dolezite lebo sa tym predchadza komplikaciam a ze sa to nerobí preto aby sa URYCHLYL POROD TAK JE TO KLAMSVO!!!!!!!!! SAMOZREJME ZE TO ROBIA PRETO LEBO CHCU MAT SVOJU ROBOTU CO NAJ SKOR ZA SEBO- LEN ODFLAKNUT TO RYCHLO ABY MALI POKOJ A TO CO CHCE ZENA ICH VOBEC NEZAUJIMA. JE NEMYSLITELNE ABY KED RODICKA HOC AJ PRVORODICKA ODMIETLA NASTRIH ABY TUTO POZIADAVKU LEKAR NERESPEKTOVAL A NASTRIOL JU AJ TAK!!!!!!!!!!!! VED TO JE JEJ TELO JEJ POROD IBA ONA MA PRAVO POVEDAT AKO TO BUDE PREBIEHAT, ONA MA MAT POSLEDNE SLOVO A TO CO POVIE TO MA PLATI A TO AUTOMATICKY!!!!!!!!!!!!!

lucinocka
5. mar 2014

u nas sa nestriha, ja som mala 3 vnutorne a 3 vonkajsie stehy, rychlo sa zahojilo, sedela som hned po porode , rano behala po chodbe... ale na to pukanie koze, ked prechadzala hlavicka nezabudnem 😅 😅 hnusny pocit 😀

renka40
5. mar 2014

Pozrela som si reflex a som prekvapená. Ja som myslela, že nastihnutie je normálne...Keď som rodila prvych dvoch,tak som sedela na polzadku a každá jedna v jedálni sme sa takto krútili na stoličkách 🙂 pri treťom som nebola nastrihnutá a to bolo super!!!! Teraz som prišla na to, že je to na lekárovi, či má záujem sa zaoberať s rodickou a hodinu jej masírovať hrádzu 🙂
Bojím sa ako to zvládnem po toľkých rokoch.

dulkagabulka
5. mar 2014

@renka40 či má záujem hodinu jej masirovat hradzu?? nie nie..
vieš ty,ako velmi bolestivé je to hrabanie sa v pošve počas pôrodu?
masirovanie hradze počas pôrodu určite nie je prevenciou natrhnutia...to skôr spôsob vedenia pôrodu...

25daniela
5. mar 2014

Necitala som prispevky dozadu, lebo uz musim ist, ale ja mam opacnu skusenost, "mudra" pani doktorka ma na moju vlastnu ziadost odmiedla nastrihnut, pretoze sa jej zdalo ze dieta je male... a dopadla som dost zle, nesedela som este po desiatich dnoch, aj ked som jej aspon pet krat prizvukovala ze som prekonala velmi vela zapalov v posve a tkanivo tym padom nieje v stave zvladnut normalne porod
Pani doktorka si myslela ze asi neviem o com hovorim, ale potom urcite velmi olutovala, pretoze na potom musela doslova stopkat hodinu.. pritom som bola ucebnicovy priklad toho, koho je nutne nastrihnut... mlada, pokrokova... myslim doktorka

renka40
5. mar 2014

@dulkagabulka jaaa už neviem. Preto som to písala tak,lebo mne to tak doktor robil počas kontrakcií a porodila som bez nastrihnutia. A to masírovanie som vôbec necítila. Teda neviem, žeby toto bolo bolestivé. Alebo sa nepamätám 🙂

dulkagabulka
5. mar 2014

@renka40 mna to bolelo uplne že strašne...
ako sa dá chránit hrádza?
http://www.zenskekruhy.sk/prirodzeny-porod/item...

renka40
5. mar 2014

Mám sa spýtať pôrodníka či plánuje nastrihávať? Nebude to brať odomňa divne? 🙂
@dulkagabulka
A nakoniec ma možno vezmú na cisársky vzhladom na vek a ja tu rozoberam všelijaké scenáre 🙂

dulkagabulka
5. mar 2014

@renka40 spýtať sa? si to ty, kto má rozhodovať o tvojom tele..nie pan doktor...
to pán doktor sa má pýtať teba, nie ty jeho
ženy u nás často nechcú byť "problematické"..avšak následky rutinných zásahov si nesú len ony samy a ich deti

dulkagabulka
5. mar 2014

Nedávno k nám z každej strany prichádzali rozhorčené maily a odkazy na článok o programovanom pôrode. Silvia Galatova sa rozhodla napísať redakcii reakciu. Rozhodli sme sa podporiť túto iniciatívu a reakciu publikujeme na našom webe.
Svojím podpisom, odkazom alebo komentárom môžete aj vy vyjadriť svoju podporu priamo pod článkom. Môžete tak spraviť pod článkom- reakciu uvidia aj ľudia z vonku a podpora sa koncentruje na jednom viditeľnom mieste Opäť platí, čím viac nás bude, tým väčšiu silu a schopnosť zmeny máme. Silvia ĎAKUJEME!!!! http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/298...

renka40
5. mar 2014

@dulkagabulka azda by som si mohla dupnúť, keby som mala zaplateného pôrodníka. Teraz počúvam z každej strany, že si platia,objednávajú.... mne sa to prieči. Odrodím pri tom,kto bude mať službu... A som naozaj zmetena čo mám robiť