icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

dulkagabulka
5. mar 2014

@renka40 zazmluvnený pôrodník by ti pravdepodobne pôrod vyvolal...a citil by sa zaviazaný a preto by si dostala všetky zásahy sveta...zmatené su všetky ženy, ktoré sa už zobudili...tie, ktoré majú prostriedky, robia pôrodné úteky- do zahraničia...tie, ktoré ich nemajú, nezostáva im nič iné, len sa snažiť dosiahnuť aspon čo to dá..

dulkagabulka
7. mar 2014
dulkagabulka
13. mar 2014

Ako autor píše, k téme epiziotómie sa dostal náhodou, keď mu v roku 1987 jeden z profesorov dal prečítať návrh štúdie, ktorá sa zaoberala hodnotením epiziotómie. Veľmi ho prekvapilo, že praktika, ktorá sa rutinne používala v pôrodníctve desiatky rokov, bola dovtedy tak málo vedecky preskúmaná a teda používala sa bez jasných vedeckých dôkazov o jej prínose. Zaujímavé na epiziotómii je aj to, aké obrovské rozdiely existujú medzi krajinami v jej používaní. http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/301...

dulkagabulka
8. apr 2014

"Avšak už koncom 19. storočia sa istá malá skupina poväčšine amerických pôrodníkov snažila rozšíriť indikácie na vykonanie epiziotómie a apelovali, aby sa epiziotómia používala oveľa častejšie. Verili, že epiziotómia skracuje pôrod a predchádza natrhnutiu hrádze, a že po zašití nástrihu je hrádza, na rozdiel od natrhnutia, obnovená do pôvodnej podoby a že nástrih zachraňuje život plodu. Nepodarilo sa im však presvedčiť lekársku verejnosť, napriek tomu, že poskytli na tú dobu sofistikovanú štatistickú evidenciu, ktorá mala podporiť ich tvrdenia. Čo im v tom zabránilo? Autor knihy našiel viacero dôvodov, prečo si táto zdravotnícka inovácia v tom čase nenašla cestu k širokému používaniu: " http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/310...

daniela1983
10. apr 2014

samozrejme ze to nemusi byt samozrejmost. staci epino a dobra poloha a dole nie je ani skabanec

suezee
14. apr 2014

Nie je. Vcera sme boli cez den 3 rodicky v porodnici v Topolcanoch. Ani jedna nemala nastrih. Porodna asistentka mi povedala, ze si nebudu predsa vyrabat robotu (sitie) ked nemusia. Prvorodicka mala 1 stich, druhorodicka dva a ja iba povrchove bez umrtvenia. Rodila som tu svoje druhe dieta po 10r a ani prvom ma nestrihali.

palomka
14. apr 2014

baby, ale to zavisi aj od velkosti babatka. nemozes povedat, ze nastrih nechces za ziadnu cenu. ja by som mala asi devastacne poranenia keby som sa nedala nastrihnut 😀 ale fakt. vsetko s rozumom 😉

kukinka231
14. apr 2014

Ja ked som rodila maleho tak ma tiez najskor nenastrihli az potom lebo maly bol velky a mala som tusim 3 stehy

dulkagabulka
14. apr 2014

@palomka nie je pravdou, že zaleží od velkosti babatka..napriek tomu, že velkosť dietatka je jednym z rizikových faktorov, k devastačnym poraneniam neprichadza iba u velkych deti...poznám ženy, ktoré porodili aj 4,6 kg deti bez nástrihu a akéhokoľvek poranenia..dôležite boli ine faktory, napriklad spôsob vedenia pôrodu...
tu je o tom članok
http://www.zenskekruhy.sk/prirodzeny-porod/item...

palomka
14. apr 2014

@dulkagabulka podla mna zalezi od vahy dietata a rlasticity koze. Ked raz koza nie je elasticka a robia sa v tehotenstve strie...tak ked bude velke dieta...aj ta koza sa potrha. A neviem si veru ja osobne pri poride mojho 4,7kg syna predstavit, ze by ma nenastrihli 🙂

freefamme
autor
14. apr 2014

S odstupom 4 rokov a 2 porodov mozem poskytnut uz aj osobnu skusenost: pri prvom nas rodil v Rakusku starsi Poliak, nastrih bol podla jeho usudku nevyhnutny (kedze nie som lekar, nehadam sa a netvrdim, ze nebol, len pisem fakty), hojil sa asi 2 tyzdne, bol dost neprijemny. Pri druhom porode nas rodila Mudr. Zavodska v Kochu, mlada a sikovna lekarka so skusenostami zo zahranicia a hadajte co? Nastrih nebolo treba, hradza sa natrhla len trochu, zahojena bola prakticky do pohodoveho stavu za tyzden (oplachovat repikom!!!). Drzim palce, nech co najmenej z vas utrpi zbytocne poranenia a dakujem za skvelu debatu!

dulkagabulka
14. apr 2014

@freefamme dva pôrody, dve rôzne skúsenosti...
iba jedna pripomienka....soryy, ale nemôžem inak ..rodila ta tvoja mama ...tvoja mama...nekradni jej tu krasu tym, že ju slovne davaš lekarom..
rodila ta mama a ty si rodila svoje deti 😀

freefamme
autor
14. apr 2014

@dulkagabulka Myslim, ze moja dospela mama sa nad tuto "kradez" povznesie 🙂

dulkagabulka
14. apr 2014

@freefamme naozaj si to myslíš?
ano, možno sa povznesie, ak si aj ona myslí, že ju rodil lekár

dulkagabulka
14. apr 2014

@freefamme vieš, ono , touto slovnou "hrôzou" už prišlo k fenoménu, že lekári sami rozprávajú, kolko detí už oni porodili
minule mi tu jeden lekár písal, že čo ja viem o rodení, že on už porodil 2500 detí a ja ani jedno 😨
odpísala som mu, že sa mýli, že ja som porodila tri a on ani jedno a ani nikdy neporodí...
bolo by fajn, keby sme my ženy začali hovorit o sebe, že sme rodili...ale ono to asi samo pride až so ženami, ktoré budú naozaj mať kompetencie pri rodení vo svojich rukách....tie už nepovedia, že ich rodil lekar... 😀

daniela1983
14. apr 2014

@dulkagabulka totalne absolutne suhlasim!!! my rodime

dulkagabulka
15. apr 2014

"Známa Anglická antropologička Sheila Kitzinger v roku 1990 na adresu nástrihov poznamenala v publikácii “Epiziotómia a druhá pôrodná doba”: “Epiziotómie sú jedinou operáciou v západnej spoločnosti, ktorá zvykne byť vykonávaná bez poskytnutia informovaného súhlasu zdravej ženy.” Dnes už vieme, že Kitzinger bola, pri všetkej úcte, prinajmenšom optimistická. Epiziotómia predstavuje iba jeden z mnohých zásahov počas pôrodu, ku ktorým žena nemá právo vyjadriť sa. Napriek tomu Kitzinger vystihla podstatu veci: príliš mnoho žien trpí následkami zbytočne vykonanej epiziotómie."
http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/312...

dulkagabulka
16. apr 2014

Prevzaté zo statusu Ivany Antalovej z FB, kde prirovnáva nástrih k ženskej obriezke:

Věděli jste?...
"Stručně řečeno, rutinní epiziotomie (nástřih hráze při porodu) má rituální funkci, ale nemá žádný léčebný účel. Pokud kterýkoliv čtenář věří jinak, vyzývám ho, aby našel důvěryhodnou studii provedenou v posledních 15 letech, která podporuje jeho víru."
Henci Goer: Obstetric myths versus research realities: a guide to the medical literature
(http://www.lehkyporod.cz/nastrih-hraze-vedecke-...)

Nástřih hráze je odrazem paternalistického přístupu v porodnictví, kdy je rodící žena nucena ležet na zádech a čelit lékařským intervencím.
Prevence porodního zranění:
- podpora ženy v přirozeném procesu porodu (teplo, ticho, přítmí - bezpečí)
- volný pohyb ženy a porodní poloha využívající gravitace
- porod pod vedením rodící ženy a jejího dítěte

X

Ženská obřízka je odrazem hluboce zakořeněné nerovnosti mezi pohlavími a formou diskriminace žen. Jedná se o porušení práv na zdraví, bezpečí, osobní integritu, dětí, nebýt mučen, nebýt podroben nelidskému nebo ponižujícímu zacházení.

XXX

Důsledky:
- problémy s vyprazdňováním
- dlouhá doba hojení
- bolestivý (až nemožný) pohlavní styk
- zvýšené riziko infekce
- psychické problémy...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Obřízka_žen
http://michio2.blog.cz/1005/na-ten-den-nikdy-ne...

http://www.prirozeny-porod.eu/vse-co-jste-necht...
http://apps.who.int/rhl/pregnancy_childbirth/ch...

Dospělí se dokáží ochránit.
Děti chrání jejich rodiče.

Schopnost a ochota být šťastnější je ukazatelem životního růstu.

duratlicka
15. sep 2014

@dulkagabulka Dlho som sa nevedela zmierit s tym, ako dopadol moj prvy porod, ale citim, ze som konecne nasla pokoj v dusi a odpustenie pre pani dr., ktora ma zaziva zasivala pol hodinu. To, ze nepockala, kym mi zaberie anestetikum, to jej sice odpustit neviem, ale to, ze ma nastrihla a zasivala jej odpustam, pretoze nemala inu moznost. Co mala robit so zenou, ktora mala kazdy mesiac mykozu a este tyzden pred porodom na nu brala vaginalne tabletky? Zasila to najlepsie, ako vedela a musim povedat, ze aspon kvalitne.
Na svoj druhy porod sa tesim, lebo toto tehotenstvo ma mykozy obchadzaju, od 35.tt poctivo cvicim s epi-nom a pekne si udrziavam 31cm a preventivne uzivam lactofeel, aby mi ani ziadna infekcia nehrozila. Ano, teraz mozem ziadat a trvat na tom, aby ma nestrihali, lebo som si ista svojim telom, sebou, tym, ze to zvladnem, ale ziadat porod bez nastrihu a pritom pre to nic neurobit, je podla mna totalna hlupost.

duratlicka
15. sep 2014

@dulkagabulka To ma pobavilo, ze "porodnik rodi deti", moju dr. som videla prvykrat, ked mi uz na sale pomaly hlava trcala, aj to mi urobila viac zle ako dobre. Ak niekto rodi deti, tak mozno porodna asistentka, ta bola hotovy anjel. Keby som rodila len s nou, urcite by moj porod dopadol ovela lepsie.U porodnych asistentiek vidim ovela vacsi sucit, pochopenie a ohlad na pocity zeny ako u lekarov. Myslim, ze lekar by mal do toho zasahovat, len ked sa porod skomplikuje.

any395
18. sep 2014

Nástrihu hrádze sa dá predísť perfektnou prípravou - anatomickou - s použítím balónikov, masáže hrádze, no je samozrejme veľmi dôležitá aj psychická pohoda samotnej rodičky 🙂 Odporúčam balónik Aniball aj Epino k predaju a požičaniu, prípavu k pôrodu, skup.indiv. konzultácie, odb.prednášky, poradne... www.porodnaasistencia.sk

lubiduch
18. sep 2014

Rodila som v statnej nemocnici (BA Ruzinov), lekara som zaplateneho nemala, rodila ma jedna velmi velmi mila lekarka. nemala som porodny plan ani nic a napriek tomu nic z toho co robili nebolo rutinne ale povedala by som nevyhnutne.

Prijali ma den pred terminom nakolko mi velmi stupal tlak (cca 160/130), otvorena na 3 cm a kontrakcie trochu spustene, ja som ich necitila. chodili za mnou kazdu hodinu, kontrolovali cez monitor ozvi, merali tlak, ktory medzicaosm klesol.

rano tlak stupol a uz neklesal, tak sa rozhodli sme mi daju tabletku do krcka maternice aby s spustil porod (podotykam ze to neurobili automaticky, ale cakali ako sa moj stav vyvinie do rana a aka to je hrzoba prip pre dieta).
Kontrakcie velmi silne sa mi spustili ihned, nakolko moj porod bol uplne na spadnutie a za 2 h od prvje konktrakcie som porodila prirodzene chlapceka.
nastrih bol, prasknuta plodova voda tiez. Ale nic rutinne, porod bol komplokovany, syn zostupil zle uz pocas tehotnstva do panvy a preto som ho rodila z inej polohy). vodu pustili az pri prvej kontrakcii na tlacenie, lebo sa mi nepustila sama ale uz som musela tlacit. nastrihli ma tiez az ked to bolo uplne nevyhnutne, za co som im vdacna, nastrih nebolel, syna so porodila priehlavkom nie hlavickou napred a preto ma napriek nastrihu este trochu viac roztrhol.
ale vysledok? narodil sa mi zdravy syn, lekarka mi vsetko hovorila co robi, oxytocin som nedostala, lekarka ma velmi povzbudzovala, sestra tiez. kedze to bolo komplokovane a kvolimojmu tlaku sa synovi nejak stracali ozvy a mne sily, slusne mi povedali ci mozu zatlacit na brucho aby to postupilo rychlejsie, lebo ze necitia ozvy.
ano mala som vsetko to co bolo kritizovane inymi: tabletku do krcka, nastrih, prasknutie vody a zatlacenie na brucho (podotyka ziadne skakanie, bolo to zatlacenie) ale aj tak som nemala pocit ze by to mali automaticke. alebo vynutene.
mysim ze vsetky ich kroky smerovali len k tomu aby neohrozili mna a dietatko.....

podla mna treba davat kompletne informacie, vedla mna v boxe rodila pani ktorej tiez chceli pomoct tym ze jej zatlacia na brucho, lebo nemala sily dalej rodit, plakala ze nevladze, ale ona dostala zachvat ze jej zabiju dieta a ze mu pomliazdia telickoze v porodnom plane nic take nema a pod....nastrih odmietla, strasne sa rozkrikovala....a ako skoncila? dieta na oddeleni niekolko dni, museli ho na zaver tahat vakuumextraktorom, mamina nakomplet potrhana a brala antibiotika lebo sa jej nehojili rany a zapalili sa....namiesto bondingu horke slzy...dieta putovalo hned pod dohlad lekarov....

ano, idealny prirodzeny porod, bez umelych zasahov, bez nastrihu, prasknutia vody, tlacenia na brucho, bez chemikalii....ale ked to nejde, tak by malo byt aj dostatocne odprezentovane ze to nie je na ublizenie, skor radikalne odmietnutie moze skoncit ovela horsie....

tjaden
19. sep 2014

@freefamme mňa 2x nadstrihli a aj tak ma malá 1cm roztrhla som 7týždnov po pôrode astehy ma bolia len tam kde ma roztrhla hoji sa to pomalšie než to kde ma roztrihli, keď kočíkam krívam ,malá 2x skoro odišla nenormálne to bolelo chcela som aby bolauž čím skôr von nech môže dýchať, nechápem prečo sa niekto musí oháňať tými debilnými kecami o prirodzenosti všetko má byť prirodzene tak chodte do riti rodiť do lesa to je do prdele prirodzene nie? a čo ak vás nenadstrihnu? dostaneet za to medajlu? dieťa víde von pomalšie tiež sa pri pôrode trápi po pôrode neviete po kojeni dieťa nosiť na rukách aby si odgrglo lebo takemr plačete od bolesti ako komu prospeje to trápenie? podľa mňa su sproste ženy ktoré sa nastrihnúť nedaju ked o tom hovno vedia, ak by som rodila znova nechala by som sa nadstrihnúť aj 2cm kludne

roxana280
19. sep 2014

ja som rodila v Rakusku, to ze bolo o mna uzasne postarane nejdem rozoberat, maju tam taky zvlastny pristup, epidural si dava malokto a natrih nerobia. Ja som drobna osoba, rodila s 57 kg, syn mal necele tri kila, aj tak som sa uplne dotrhala, tam sa rodi s porodnou asistenkou a lekar pride len skontrolovat a je vedla v izbe.
Rodila som s urychlovackou 11 hodin strasna bolest a to dotrhanie...zle sa to hojilo a strasne bolelo, museli mi davat cipky od bolesti, ja som sa od porodu starala o maleho sama bez pomoci a dost som vytrpela, hlavne preto, ze ma nenastrihli. Stratila som aj mlieko...a tak maly bol na umelom a mal z neho hrozne koliky..urcite by som sa dala nastrihnut.

freefamme
autor
19. sep 2014

@tjaden moresy, prosim. O preventivnej epizotomii viem dost a zhodujem sa v nazore na nu so svojou lekarkou a vacsinou lekarov v Svetovej zdravotnickej organizacii. Moj druhy porod napr. prebehol na rozdiel od prveho bez preventivneho nastrihu a hojila som sa rychlejsie a menej bolestivo. O policy vsak nemaju co rozhodovat tzv. "anekdotalne dokazy" ako vas alebo moj porod, ale fakty zalozene na kvalitnom vyskume. V tomto pripade hovoria proti preventivnemu (nie indikovanemu!) nastrihu.

daniela1983
21. sep 2014

@tjaden preco by dieta islo pomalsie? nenastrihli ma a dieta prakticky vypadlo, ledva ho porodna asistentka chytila. prechod porodnymi cestami mu trval menej ako 8 sekund, to viem presne. takze neviem preco by mali automaticky nastrihavat ked netreba...a preco by sa zena mala automaticky roztrhnut? po porode ma osobne nebolelo absolutne nic ked som nebola nadtrhnuta, takze keby ma boli nastrihli preventivne tak to az by bola zbytocna bolest....

ukulela
21. sep 2014

@tjaden pozor na slova. segru nastrihli, no aj tak sa roztrhla az po prdel a mala velke problemy ... dieta z nej doslova tlacili a tahali von, co uz nevladala (na kresle bola hodiny!) takze soudruzi asi nekde udelali chybu ...
nastrih neznamena, ze dieta pojde rychlejsie vdaka nemu ... dieta ide rychlejsie vdaka umelo podavanemu oxytocinu, resp. kazaniu tlacit resp. pan doktor sa ponahla na obed/koniec smeny ,,,,
ja sa nastrihu nevyhybam - ked je nutny. ale nie rutinne. keby zeny nemuseli tlacit proti gravitacii v lahu, ale v sede, podrepe, skratka keby im mohla pomoct gravitacia, tolko nastrihov by u nas nebolo, ale u nas je jednoduchsie pre doktora polozit rodicku na chrbat, aby mal "tam dole" lepsi vyhlad ... je logicke, ze dolu kopcom sa ti lahsie skotula, ako hore kopcom vykotula ....

apollo13
22. sep 2014

@tjaden no ved sa nechaj nastrihnut aj 10cm ked ti to urobi radost. nechapem ako sa mozes tak drzo navazat do zien co sa nastrihnut nedali a urazat ich. tebe nikto este nevysvetlil, ze zena sa VOBEC nemusi nadtrhnut a ze po porode nemusi mat ZIADNE bolesti? evidentne o porode a nastrihoch vela nevies!

hanka_se
22. sep 2014

@tjaden ako mozes napisat, ze su sproste zeny, kt. sa nedaju nastrihnut. Mna nestrihali, malicka isla krasne von. Hodinku po porode som ani nevedela, ze som rodila. Citila som sa uplne fajn, ziadne bolesti. Mohla som si v pohode sadnut, chodit, vstavat k malej .... 🙂

evittam
22. sep 2014

Tak je u mňa blbosť preventívny nástrih - ako to robí väčšina lekárov, lebo v niektorých prípadoch je to úplne zbytočné...a lekár pekne vidí ako pôrod postupuje a vie či má nastrihnúť alebo nie v presne pravej chvíli. Asi toľko môj názor. Syna som rodila normálne a vôbec ma nenastrihávali lebo to nebolo potrebné. A čo sa týka toho, že sa nástrih lepšie hojí a potrhanie nie, tak to je tiež blbosť, ono záleží od toho ako lekár ranu zašije a nie od toho či to bolo nastrihnuté alebo natrhnuté....Horšie sa hojí a viac bolí keď dieťatko roztrhá zvnútra a musia to šiť - viem o čom hovorím 🙂.