icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

sardinka333
3. mar 2015

@rutie vieš, ono všetci su hrdinovia, ked ide všetko ako po masle....ale v špitái za teba apriori nie je zodpovedná asistentka ale službu konajuci lekár. A ked sa ti stane to čo mojej mamine, že pri normalnom porode pochybili a dieťa nasledkom toho ostalo mozgovo poškodené - mozgová obrna, čo sa zistilo až ovela ovela neskor, tak som veeelmi zvedavá či povieš ty alebo iná rodička, že ,,do toho mi nekecajte,,. Inak tie 4 dni v porodnici su aj podla mna vela...

rutie
3. mar 2015

@sardinka333 Poslednych par rokov ani jednej mojej kamartke neprisiel v noci zazmluvneny porodnik k porodu. Vsetkym pustil vodu v sluzbe. Hovorim cca o 10 porodoch o kt. viem. A dalsia vec - z oficialnej platby za zmluvu vela nemaju, okolo 100 EUR. Moj gynekolog berie za morfologicky ultrazvuk 80 EUR. Takze prirodzene nenecha plnu cakaren 80 EURovych ultrazvukov a nepojde rodit za 100 EUR. A ja uplatky nedavam. Okrem ineho, je to trestny cin.

rutie
3. mar 2015

@sardinka333 Mojmu dedkovi zomrela prva zena, lebo zaplatil lekarom, aby sa o nu co najlepsie postarali. Mala tazky porod, tak jej chceli pomoct a dali jej transfuziu krvi. V tej dobe pomerne luxus. Zomrela na komplikacie kvolie nespravnej krvnej skupine, ci RH faktoru.
PA studuje vysoku skolu. V mnohych zapadnych krajinach vedu porod ony a su uplne sposobile, rozhodnut, kedy zavolat lekara. Nepride mi na tom nic rizikove ani zo zivotom hazardujuce.

sardinka333
3. mar 2015

@slniecko77 prepáč ale na Slovensku si nerodila a ideš rozprávať ako to tu ,,zaručene,, a 100% je. Troška divné nie? Ty osobne si v bratislavksej porodnici odmietla nastrih a bola si označená za divnu? NIE!!! ALebo si len počula a čítala, že ? Ja netvrdím, že sa taketo veci nestávaju, ale stavaju sa aj v iných krajinách a nechci nám nahovoriť ako je v UK všetko ideálne. Mne nebolo dieťa ani odobrané, bolo mi naopak priložené, normálne som mohla povedať svoj názor, nikto na mna ,nebliakal,, a sestričky boli ustretové a snažili sa pomahať, našla sa samozrejme jedna dve čo ,,nemali,, svoj den no ale to sa asi v UK 100% nestane podla tvojej logiky. A čuduj sa svete, že o všetkom čo ma zaujímalo som mohla konzultovať a pýtať sa a bolo mi aj odpovedané milým s slušným sposobom a to je možné aj u iných lekarov tu u nás v Balalastane....

horana
3. mar 2015

@sardinka333 A vies preco su situacie ze natrhnutia rodicky lutuju? Ze su tie natrhnutia take ze su horsie nez nastrih? Lebo cely priebeh porodneho deja bol nespravny, medicinsky, umely. Opakujem, v polohe na chrbe, pri medicinsky vedenom celom porode, ked porodnik nepomaha dorotovat atd. jasne ze sa moze stat ze natrhnutie je horsie. Ale je to len preto ze priebeh sa k tomu nechal takto dospiet. U nas je este stara skola, a tvoj porodnik moze byt vyhladavana kapacita medzi strihacmi na SK, ale v celej zap. EU by jeho studium a prax nebola ocenena, prave naopak, on by sa musel preorientovat. Nechapes ze omnoho vacsie krajiny a vzorky zien ktore maju tu istu fyziognomiu, nemaju to tam inak narastene, tem frcia prirodzene (rozdiely niekolkych desiatok percent), pod dozorom lekarov co studuju skratka inak (ziadny modry kon) a zeny sa tam netrhaju ako handry, ale zaroven ich nemusi nikto cvakat ako pecene kacice na pekaci a potom stopovat.

slniecko77
3. mar 2015

@sardinka333 ja sa ti nesnazim nahovorit, ze UK system je bez chybicky 😉 domyslanie a citanie medzi riadkami si nechaj pre niekoho ineho..skus pisat konstruktivne..
To, ze som nerodila na Slovensku neznamena, ze neviem ako to na Slovensku chodi..netusis co som vystudovala a ake je moje zamestnanie 😉 opat zasah vedla..netusis vela veci, ale urychlene zavery robis..to ti ide skvele 😅
Skus mi vysvetlit, preco zena nemoze rodit vo vybratej polohe, preco robia rutinne epiziotomiu, preco na Slovensku neexistuje nepreruseny bonding v trvani dve hodiny po porode a xy dalsich veci??? Proste odpovedat nevies a snazis sa odvadzat pozornost na nieco ine..nechaj ty britske zdravotnictvo britskym - nie, nie je idealne a skus sa zamysliet nad slovenskymi nedostatkami, ktorych je dost...neodvadzaj pozornost inam.
Rada si vypocujem odpovede na moje otazky..aj ked tusim, ze ich neodstanem 😒

canama
4. mar 2015

@slniecko77 nie je pravda ze na slovensku rodia vsetky zeny po leziacky, aj tu si mozes vybrat polohu, nie v kazdej nemocnici, ale mozes si vybrat. mozes odmietnut oxytocin (budu sa na teba pozerat divne len ked ho nechces po porode, ale ak ho odmietnes podat ti ho nemozu), mozes odmietnut nastrih, mozes odmietnut zostavat po porode 4 dni v nemocnici a ist domov na reverz. to ze to nie je bezna prax, neznamena ze sa to nedeje. deje, ale zavisi to od zelania rodicky. ja som napriklad este nestretla zenu, ktora by straaasne chcela ist na druhy den po porode domov. dietatku aj matke sa na 3 a 4 den po porode robi UTZ, no ja som bola radsej ze mi ho spravia pred odchodom, nez sa trepat k lekarovi s par dennym dietatom. mozes si vybrat aj to ze porodis doma s dulou. poporodny bonding je pomerne bezna vec, ak nie je s dietatkom nejaky problem, mas ho normalne na sale pri sebe cely cas. to co nie je bezne je sprevadzajuca osoba pocas 1. doby porodnej, absencia merania a vazenia po narodeni, to sa treba dohodnut so sluzbu konajucim lekarom, ale to je podla mna vsade, lebo nateseni oteckovia vypisuju kolko g dieta sa im narodilo aj v zahranici. takisto dotepanie pupocnika...prave na poslednej poradni som sa o tom bavila s mojou lekarkou, tak mi povedala ze v praxi to bezne robia, len na to niajko specialne neupozornuju, takze rodicky si potom myslia ze su ochudobnene...atd. co sa tyka toho UK, pripadne Irska, tak tam ma asi kazdy s nas vela znamych a teda tie moje zname isli rodit radsej na SK...neviem porovnat porod tu a tam, len hovorim. Co sa tyka samotneho nastrihu, podla mna je irelevantne robit statistiku kolko poercent porodov je s a bez. Mala by sa robit statistika, kolko percent porodov je bez sitia, to by bolo relevantne. Lebo ci ma potrha, alebo ma nastrihnu, ked mam sitie, tak mam sitie....nevidim rozdiel. Rozdiel vidim v pristupe, ci je porod vedeny tak aby som mala co najmensie poranenia alebo tak aby dieta so mna dostali co najrychlejsie von a ine ich nezaujima. A este jedna vec....co tak hodit statistiku kolko deti je dojcenych? Ale realnu, t.j. nie ze pri odchode z nemocky ti napisu do papierov ze plne dojcene, lebo si ho mala par krat na prsniku, ale nikto neskuma, ako je to 3 mesiace po porode, 6 mesiacov po porode, potom rok po porode a potom este dlhsie?? Lebo bonding/nebonding na sale, v UK si myslim ze je skor prax taka ze ma dieta od narodenia samostatnu izbu doma a dojcenie ide "do kelu" velmi rychlo...cize ideme sa tu bit za 2 hodiny pritomnosti dietata na tele matky po porode, ale zmysel to ma, ak ma dieta moznost fyzickej blizkosti matky aj nadalej, t.j. spolocne spanie, nosenie a pod.....a to uz mnohe zvysoka kaslu.

dulkagabulka
4. mar 2015

@canama v rámci sociologického /aj právneho/ prieskumu sme zaslali všetkým SK pôrodniciam žiadosť o informácie , v ktorej ženy žiadali info o priebehu pôrodu, napr. tom, či si môžu vybrať polohu, odmeitnuť nástrih, odmietnuť oxytocin, odisť po fyziologickom pôrode so zdravým dieťatom o par hodin domov atd atd. Výsledky prieskumu, aj ďalšieho sociologického, ktorý bol vedený formou hĺbkových rozhovorov, bol katastrofálny.
Neviem kde žiješ a na základe čoho vravíš, že si žena môže vybrať polohu. ANI V JEDNEJ SK pôrodnici si polohu nevyberieš. Ani v jednej. V každej z nich musíš vyjsť na pôrodnícke kreslo. Myslím, že nevieš, čo to znamená vybrať si polohu. Vybrať si polohu znamená, že ťa personál bude podporovať zaujať tú polohu, do ktorej sa tvoje telo dostane samo a bude ta odrádzať od polohy na chrbáte / tak hovoria odporúčania FIGO aj WHO/. Vačšina žien , ktoré majú slobodu voľby pohybu porodi v kľaku, čupe, drepe, stoji. Máloktorá si vyberie polohu na chrbáte a žiadna si nevyberie polohu, v ktorej jej niekto zafixuje nohy do strmeňov,alebo suchymi zipsami o opierky . )A takto by som mohla pokračovať o nástrihu, podaní oxytocínu /kamoške priviazali ruky,aby jej ho mohli násilím pichnuť/, o ošetrovaní ženy a dieťaťa ako NEODDELITELNEJ jednotky, o riadenom tlačení, tlačení na brucho... Ani v jednej SK pôrodncii sa neda porodit prirodzene, ani v jednej. Ani v tej, v ktorej si zaplatíš obrovské peniaze za "nadštandard".

dulkagabulka
4. mar 2015

@canama len pre zaujímavosť- niektoré výsledky prieskumu, aj odporúčania FIGO ohladom informovaného súhlasu nájdeš v prílohách tohto článku
http://zenskekruhy.sk/zk-v-mediach/tlacove-spra...

stanislavao
4. mar 2015

Baby, neviem, ake mate skusenosti, ale ja som mala dohodnuteho porodnika, primara v TO. nepytal sa to ani jedine euro. prvy porod som mala do vody. ziadny nastrih, ziadne sitie sa nekonalo. Chcel ma sit, ze jeden - dva stehy. opytala som sa, ci je to nutne a ze nie, tak ma nesil. par desiatok minut po porode som bola ubolena, ale hodinu po porode mi nic nebolo. ziadne bolesti, vobec nic. zaplatila som si len cennikovu cenu za porod do vody a za pritomnost manzela pri porode, spolu 550-Sk. doktor bol velmi zlaty, ochotny, mna sa pytal, ako mi je lepsie, poradil, ale nenutil. Druy porod tiez v TO, bohuzial sekcia. ale ochotny, zlaty, chodil sa potom pytat, ci je vsetko ok a pod. nemala som ziadny nadstandard, nedostal odo mna naozaj ani jedine euro a bol uzasny. taktiez aj sestricky vsetky. maju tam porodne stolicky, zena si moze vybrat, ako chce rodit. a ked rodi klasicky, tak neni priviazana o kreslo, ako to byva mozno niekde inde. takze nehadzte vsetky porodnice do jedneho vreca.

dulkagabulka
4. mar 2015

@stanislavao som rada,ze máš pekné spomienky, bohužial znova musím protestovať. NIE , ani v Topolčanoch si žena polohu nevyberie. Priateľka bola osobne za primárom, predchádzajúce dieťa porodila v kľaku v zahraničí. Pán primár je ponúkol IBA porod na kresle, žiadny iný výber polohy nebol- smial sa jej do očí, že v akom kľaku.

sardinka333
4. mar 2015

@horana pôrodníčka sa ozvala!! Jasne, všetko robili zle, a každý zasah bol VŽDY zbytočný. Ty o mojom lekarovi vieš akurat tak kulové a zatočené, ty si kto aká kapacita v odbore, že ideš robiť taketo zavery? Alebo od hrnca tu píšeš ako 100% paušalne všetci ,,rodia zle,, a nastrihli preto lebo ,,nepomahali porodu,,? Kolk odetí si ty pomohla odrodiť? Okrem svojich samozrejme? Ani jedno ale ideš tu písať ako odborníčka na slovo vzatá. Na zapade si pozri kolko je cisarakov....ako tie zeny tak velmi tužia prirodzene, na to ti už tu mnohé kašlú, načo by sa trápili a pri najmenšej ,,komplikácií,, (zastavený prd) niektoré sa dohodnu s lekarom na planovanej sekcii, nie je to až také ojedinelé ako sa zdá už ani v našich podmienkach.
@slniecko77 prepáč, ale ja naozaj viem svoj čas venovať aj zmysluplnejším veciam ako handrkovaním sa s teoretikom ktorí našu porodnicu videl z električky pri Štrkovci. Ja si nepotrebujem zvyšovať ego tým, že budem hovoriť o niečom čo nepoznám, nezažila som s bohorovnou istototu. Co si ty vystudovala a čo robíš je mne u vyfuku, tu si može napísať každý čo chce v anonymnej diskusii. Minimálne v sanatoriu Koch ten bonding existuje, mne dali syna hned takže neviem o čom točíš či aj tam si sa osobne pýtala žien z tohoto zariadenia a robila prieskum? Odpoved je jasná. V štátnej nemocke mi dali dceru hned sestra priložila čo mi bolo kvazi jedno lebo som aj tak bola grogy a potom mi ju priniesla ked ju pomerali a utreli. Tak neviem kde berieš tu bohorovnu istotu že NIKDE to nie je možné. To že ty o tom nevieš je tvoj ,,urychleny záver,,. Tam skor rieš ako britky nechcu kojiť tak im za to bude štát platiť...aby sa im vobec uračilo, štedrý systém no.

sue
4. mar 2015

@canama trošku to máš popletené 😕 kiežby to bolo takto ako píšeš....

Ono...vieš...základ je v tom chorom ponímaní, že rodiaca žena a jej dieťa sú aj v prípade fyziologického pôrodu pacientmi... pacientom sa rodička a jej dieťa stáva až vtedy, keď dôjde k niečomu patologickému = až vtedy by mal byť privolaný lekár a riešiť situáciu. Dovtedy telo matky a telo dieťaťa vedia, čo majú robiť = nie je potrebný absolútne žiadny zásah zvonku (nástrih, klystír, pokyny k tlačeniu, určovanie polohy a podobne).

To, že na SK končí toľko percent pôrodov zásahmi je bohužiaľ znakom nie toho, že tu máme viac choré ženy a viac chorých novorodencov, ale že ženy už počas tehotenstva nie sú svojimi gynekológmi vedené k prirodzeným pôrodom (ak sú zdravé ony aj ich bábätká) - pretože ak sa žena takmer panicky obáva pôrodu, celé tehotenstvo počúva od svojej mamy, svokry a kamarátok ako je pre pôrod samozrejmá ukrutná bolesť a podobne - je jasné, že na pôrodnej sále namiesto toho, aby pomáhala svojmu dieťatku prirodzene na svet sa tak vystraší, že sa radšej odovzdá do rúk lekárom, ktorým neostane nič iné, iba použiť všetky možné prostriedky, aby dieťatko dostali von...(t.j.oxytocín, tlačenie na bruško, vyzývanie k tlačeniu a podobne...)

Ja napr. som veľmi chcela po pôrode (po 6.hodinách) odísť s bábätkom domov... nebol dôvod, aby sme tam zostávali. Ja som sa cítila výborne, synček bol v poriadku, predstav si, nepustili ho. Mňa by pustili, jeho nie 😕 prečo??? teraz sa budem o to pokúšať opäť...

...ďalšia kapitola je bonding...vieš čo reálne bonding je? To, že keď sa drobec narodí, okamžite ho položia na brucho matky a prikryjú teplou dekou alebo nahriatou plienkou, nič viac...nič menej... netreba vážiť, netreba merať, všetko ostatné sa dá vidieť a zistiť aj na bruchu matky... na 99% v slovenských pôrodniciach sa ti to nepodarí...bohužiaľ... vo väčšine prípadov ešte stále dieťatko vylezie von, berú ho preč, utrú, odvážia, odmerajú, zistia Apgara, zabalia do perinky a tak vložia do náručia mamine, kde s ňou v lepšom prípade pobudne 2 hodiny...toto ale bonding nie je...v malom percente prípadov keď bábo vylezie von, zistia Apgar skore a ide na brucho mamine, kde pobudne pár minút a odnášajú ho preč... opäť zbytočný krok...

Výber polohy je naozaj ako písala dulkagabulka útópiou na Slovensku 😔 všade si musíš vyliezť na pôrodné kreslo a napolohuješ si jedine ruky a nohy... v kľaku, drepe či v stoji alebo polohe na štyroch sa ti podarí porodiť jedine ak porodíš tak rýchlo, že ťa nestihnú vyzvať, aby si si vyliezla na kreslo 😔 a je to škoda...pretože potom by sme videli koľko nástrihov, šití a klieští a vakuum extraktorov je potrebných 🙂

...na záver - nie som fanatický kritik lekárov. Som šialene šťastná, že nežijeme v 18.storočí, keď ženy a detičky umierali ako na bežiacom páse...ale behom socializmu sme to dohnali do extrému na opačnú stranu... je najvyšší čas, aby sme my ženy bojovali za to, aby bola aj na Slovensku možnosť "pôrodných domov", kde bude aj zdravotnícke vybavenie, aj lekári, ale kde sa nebude zasahovať do pôrodu, kým to nebude nutné a pôrod bude viesť pôrodná asistentka...

dulkagabulka
4. mar 2015

@sue súhlasím...
a k tvojej vete , citujem : " v kľaku, drepe či v stoji alebo polohe na štyroch sa ti podarí porodiť jedine ak porodíš tak rýchlo, že ťa nestihnú vyzvať, aby si si vyliezla na kreslo " - dodám, že vyzvať stihnú, a ak odmietneš, bud ťa tam dostanú slovnou alebo telesnou ageresiou.
Slovná vyzera takto: " Ak tam nevyjdete, ja sa vášho dieťata ani nechytím. Spadne na hlavu a zabije sa. Vy chcete, aby vaše dieťa spadlo na hlavu a zabilo sa?"
Telesná vyzerá takto: Dve statné PA ta zdvihnú pod pazuchy zo zeme a násilím ta na kreslo dotlačia.
Takáto je realita ☹

canama
4. mar 2015

@dulkagabulka Tvoja odpoved je velmi zavadzajuca a hned pod svojou reakciou mas aj odpoved od baby co rodila do vody...na Slovensku nie su len porodne kresla, su to aj vane, aj stolicky...ano, je ich malo, ale kto chce, moze ist rodit tam. Co sa tyka vyberu polohy, zladme si terminy...totiz na porodnom kresle alebo stole sa da rodit nie len poleziacky ale aj po sediacky, v polosede, na boku, aj na styroch. Ano, mas pravdu v tom, ze akonahle prebieha porod v nemocnici a personal ma za zivot rodicky a dietata zodpovednost, musia mat umoznene mat urcitu mieru kontroly nad priebehom porodu....a je celkom prirodzene, ze ak zena ide k porodu ako "teliatko", t.j. o nic sa nezaujima, na nic sa nepyta, tak si personal ma tendenciu situaciu ulahcit a skor prevezmu vedenie porodu do vlastnych ruk...cize je to podla aj spoluvina rodiciek, ze je slovenske porodnictvo tam kde je. Ak sa mame bavit o uuplne ale uuplne prirodzenom porode bez akychkolvek zasahov, tak ten si myslim ze je kdekolvek na svete v nemocnici nemozny...to co popisujes ty, to sa da podla mna jedine doma...a ja osobne poznam 3 zeny co na slovensku doma odrodili, takze preto pisem ze to mozne je, rovnako ako je mozne ist na reverz z menocnice domov, nie je to vazenie...

sue
4. mar 2015

@canama prosím ťa ako môžeš na pôrodnom kreslo rodiť na štyroch či na boku alebo v drepe? 😕 ...nevyrývam ale naozaj sa pýtam, pretože už som raz na pôrodnom kresle rodila a teda takéto polohy sa tam bohužiaľ urobiť nedajú 😕
...a ako píšem - s reverzom trošku zavádzaš, niekde ti dieťatko nepustia na reverz domov, mám to odskúšané 😔

canama
4. mar 2015

@sue ano, mas pravdu. v tom, ze zeny nic ine nepocuvaju ako je porodnictvo na Slovensku zlee a ukrutnee a ony budu pri porode znasilnene. to im naozaj pomaha. palec hore!!!

sue
4. mar 2015

@canama položila som ti niekoľko priamych otázok a ani na jednu si neodpovedala 😅 a píšeš mne reakciu na to, čo som nikdy nenapísala 😅

bajana
4. mar 2015

Mna len zaraza, ako je mnozstvo veci ohladom porodu moznych v CR a nemoznych na SVK....nechapem - dedicstvo komunizmu je rovnake, a predsa je CR daaaleko pred SVK....priklad: ja porod vo FN Bohunice Brno (viac ako 3000 porodov rocne) v auguste, kamoska porod v Roosveltovej nemocnici v BB v septembri. Ona sa porodu strasne bala, nastudovala si hypnoporod, prirodzeny porod, krvopotne zhanala lekara, ktory je ochotny takto ju odrodit a nastal problem - bonding nie je mozny, pretoze nemocnica nema tolko sestier, aby 2 hodiny strazili novorodenca na hrudi matky....nastastie na neonatologii robi znama, nastastie kamoska rodila v case, ked ona mala volno, takze dostala suhlas, aby jej "odborny dohlad" poskytla kvalifikovana zamestnankyne nemocnice....Den po porode este dieta u seba nemala, trochu sa jej motala hlava, ale chodila sa nou, sestry ju odbili, ze teraz dieta spi, nedali jej ju....prisla babka, chcela vidiet dieta - nie, teraz spi, nedame vam ju....
Ja som sa na porod tesila, z porodnice - tovarne na deti - som bola vdaka predporodnej priprave nadsena (moznost porodu do vody, sukromie na porodnom boxe, rozne polohy pri tlaceni, atd....), otec bol pri porode od prijmu az do 2 hodin po porode (celkovo 14 hodin), po vytlaceni mi mala doslova pristala na brusku, po chvilke ju vzali asi meter od postele, vysetrili, zabalili do plienky a opat dali na mna, ostali sme sami, obcas nas chodili kontrolovat, ale ani po hodine som stale neporodila placentu, tak som musela pod narkozu a malu si vzal na hrud manzel...na sale som ostala este dalsich 5 hodin na pozorovani, dostavala som infuziu aj transfuziu, este na druhy den som nevladala vstat z postele, ale malu som mala kazde 3 hodiny na kojenie a vecer uz sestry naznacovali-dieta ma byt pri matke, dajte sa dokopy....tak nech mi niekto bude tvrdit, ze na SVK sa to neda!!!!!!

dulkagabulka
4. mar 2015

@canama áno, rodila poležiačky do vody...opakujem, že ak to tato konkrétna žena TAKTO chcela, bolo to OK...otázkou je, ako by rodila, keby ju niekto NAOZAJ podporil vo výbere polohy...všetky ženy, ktoré som videla rodit v Hainburgu do vody, tlačili v stoji, drepe, čupe a napokon porodili v kľaku...lebo tam ich naozaj vo výbere podporili..ženy, ak pôrod prebiehal fyzilogicky, nemali zavedenú kanylu, nedostali žiadne lieky, nebol im prevedený nástrih, dieťa im nikto nezobral ani na chvíľočku preč...a od PA okrem slov chvály , vyslovovaných tichým a príjemným hlasom "greeaat" "suupeer" " peerfekt" , ponúkala pitie, šeptom povedala žene: " Ak sa niečo potrebuejš spýtať, som tu", po pôrode vyzve ženu, napríklad: " Jana, zober si svoje dieťa". Okrem PA tam nie je nikto, prípadne príde lekár, tkorý sa postaví do kúta a nezasahuje. Nie ako tu, kde pri " východe" stojí lekár, dve PA, sestra z novorodeckého , prípadne aj lekár z novorodeneckého..... a upratovačka ..Nie ako tu, kde často dajú ženu na kreslo v čase,kedy ešte nemá vôbec pocit na tlačenie a niekto sa v nej 3/4 hodiny v kuse rýpe prstami, roztahuje jej vagínu a káže tlačiť o 106 a ak to neide, smeknú jej na brucho.
Rešpektovanie ženy, intimita, bonding a výber polohy - to nestojí žiadne peniaze.

ženy majú nárok na najlepšiu možnú starostlivosť , založenú na vedeckých dôkazoch. Vedecké dôkazy potvrdzujú a svetoví experti vravia nie pôrodu v lahu /či polosede, či pololahu- čo sa deje v našich pôrodniciach. Experti nevravia- dajte ženy na kreslo a tie, ktoré "nie su teliatka"-ako ty vravíš, tým dovolte rodiť inak. Ženy majú nárok, či niečo o pôrode vieda,alebo nevedia, byť podporené v zdravých procesoch.

sardinka333
4. mar 2015

@canama vieš ako sa hovorí, kto chce psa biť, palicu si nájde. Ja ked som bola prvorodička tak po prečítaní takých príspevkov ako ma gabulka som prepadala v zufalstvo a pytala sa doktorky či mi nemože urobiť cisarsky rez že toto nechcem zažiť. Iste naše porodníctvo nie je v takom poriadku ako by malo, vždy je čo zlepšovať. A mne vobec nie je proti srsti porod doma alebo v ,,pôrodnom dome,,. Prečo nie? Kto chce mal by mať taku možnosť porodiť bezpečne doma. Na jednom programe ,,zone reality,, davali taky program ,,Deti, které vyrustají doma,, a boli to vzdy pribehy dvoch rodičiek čo rodili v UK doma. A bolo to krasne sledovať ako si na 99% kupili ten porodný bazen, napustili vodu a .....mali zaplatenú kvalitnu porodnu asistentku ktorá bola pri nich. Ale to tiež nie je pre každú ženu takyto porod. Napríklad pre mna by tento sposob nebol prijemný - v bazeniku v obyvačke, za pritomnosti pobehujucich detí. Pre niekoho to može byť super a niekto to tak nechce. 100 ludí 100 chutí. Ale to tiež nutne nepredpokladá, že v všade na Slovensku a v každej nemocnici sa na mna vrhnu mäsiari. Proste taketo tvrdenia su extremne, založene len a vylučne na negativach, negatívnch zažitkoch a ja neverím a mám zažité že su v nemocke aj dobrý lekari a sestry, ktorý v ramci možností pomožu. Len o takých sa nepíše a to ludí asi nezaujíma. Proste klapky na oči a zle, zle, zle, zle, iste nie dobre, určite 100% všetko zle...... 😒

sue
4. mar 2015

@sardinka333 najmä takýto pôrod ako opisuješ ty je podľa mňa opäť v určitom zmysle extrém, keďže pôrod sa z fyziologického na patologický môže zmeniť za pár minút (čo správne ohodnotí PA prítomná) a ak žena býva 15 minút od pôrodnice, môže to byť obrovský prúser 😔 preto by bolo lepšie, ak by sme na Slovensku len začali využívať to, čo tu máme : t.j. v prípade fyziologického pôrodu je priamo prítomná len pôrodná asistentka. (lekár zatiaľ rieši patologické prípady...........) a nijak nezasahuje do pôrodu, len povzbudzuje matku v prirodzených procesoch a vnímaniach...ak sa to zmrví, lekár je schopný byť prítomný behom pár minút... toto sú veci ku ktorým nie sú potrebné absolútne žiadne finančné investície, prestavby pôrodných sál ani nič podobné... len treba rodičky od začiatku tehotenstva viesť k tomu, že ich telo a telo dieťaťa vie, čo má robiť. Pôrod nie je žiadna katastrofa vo väčšine prípadov - ak sa doň zbytočne nešprtá 😔

canama
4. mar 2015

@sue reagovala som na tento text, skopirovany z tvojho prispevku: "pretože ak sa žena takmer panicky obáva pôrodu, celé tehotenstvo počúva od svojej mamy, svokry a kamarátok ako je pre pôrod samozrejmá ukrutná bolesť a podobne"

dulkagabulka
4. mar 2015

@sardinka333 nikde som nenapisala, ze všetko na 100% zle. Pred medicínou sa hlboko skláňam. Máme prístup k starostlivosti, čím sme privilegované, pretože nie všetky ženy na svete ju majú.
Za ostatným si stojím, už by som sa len opakovala.

rutie
4. mar 2015

@dulkagabulka Praveze ja mam pocit, ze co sa tyka bondingu sa to posunulo na Sk. Zase aj pochvalit treba. Take Kramare - porod cesta zarubana, otec je vnimany ako votrelec, moze len na divadielko na zaver, nie byt tam ako opora matke - ale ten bonding tam uplne realny je. Sice rutinne vazia, meraju a tak, ale potom mas dieta dve hodiny pri sebe. Rutina je, ze po dvoch porodne lozko a za par hodin sup k mamine. Potom sama primarka chodi a radi zenam, aby si dieta vyzliekli a dali na hole telo. Ze bude pokojnejsie, lepsie sa napapa. A pokial mas ine predstavy, staci ich slusne vyjadrit, ziadne boje ako ohladom porodu. Babo ti daju na brucho hned po porode, aj ti ho tam nechaju nechaju a hned po kratkom osetreni vratia. U ne-prvorodiciek ani netrvaju na pobyte vo vyhrievanom lozku, ja som mala tretiu a stvrtu pri sebe hned po odchode zo saly. Pani primarka novorodeneckeho je velmi nastavena na prirodzenu starostlivost, ak aj nieco personal urobi proti, robi to poza jej chrbat. Ale to smerovanie a vedenie je tam uplne pozitivne. Mna pustili 3 krat domov treti den po porode. Kamaratku pustili domov k dvom detom na Stedry den - dva dni po porode. Ak chceme nieco zmenit na porodnictve a starostlivosti o matku a novorodenca, nemali by sme hadzat vsetkych do jedneho vreca, ale skor hladat spojencov a podporu, kde sa da...

sue
4. mar 2015

@canama neviem, ja som pred pôrodom nič také nepočula 😅 ale teda ma viac urážalo ako mi hovorili, že pôrod "musí hrozne bolieť" a ja si ho "musím odtrpieť" a ako je to celé "nutné zlo" ...toľko lži, čo som počula 😒

A odpovieš mi prosím na to, čo som sa pýtala?

rutie
4. mar 2015

@sue 09:13 Vytesat do kamena...

canama
4. mar 2015

@sue Ak rodis na boku, tak lezis, cize neviem preco to nie je na porodnickom kresle realne. na styroch rodis tak ze mas kreslo v polohe na sed upravene a rukami sa opieras o operadlo....ja som tak nerodila, ale viem o jednej babe, co tak rodila...nejak to nepostupovalo, tak jej gynekologicka sama navrhla zmenu polohy....cuduj sa svete...na tom zaostalom Slovensku. Ako, zhodneme sa samozrejme na tom, ze porod na Slovensku tym ze sa deje len v nemocniciach (az na tych par vynimiek) je v prevaznej miere medicinsky vedeny....ale ja sa skor snazim poukazat na to ze to IDE aj INAK, ale najskor musi byt DOPYT zo strany rodiciek. Takisto nie kazdy medicinsky zakrok je nevyhnutne v neprospech priebehu porodu...stale plati ze nikdy nebolo take bezpecne rodit ako dnes. Drviva vacsina zien ma minimalne 7 mesiacov na pripravu na porod...treba to plnohodnotne vyuzit, ja sa snazim poukazat na to, nie stigmatizovat slovenske porodnictvo. Pracuje v nom totiz az prilis vela ludi, ktori denne zachranuju rodicky a novorodeniatka, ktore by prirodzeny porod nikdy neprezili.

K odpovediam na vsetky tvoje dotazy...musim aj pracovat, tak niekedy inokedy. 😉

dulkagabulka
4. mar 2015

@rutie áno, za posledné roky je velký posun. avšak dieťa a matka majú byť ošetrované ako jedna neoddeliteľní jednotka. Rutinné váženie a meranie hned po pôrode je škodlivá praktika, rovnako ako rutinný pobyt na novorodeneckom a odovzdanie dieťata matke, ked dokáže, že si dieťa zaslúži- tým, že sa postaví a osprchuje.

rutie
4. mar 2015

@canama Mas pravdu, aj u nas vela veci ide, ale musis mat kus stastia a velky kus odhodlania. A zena, ktora ide rodit, by nemala byt bojovne nastavena. To je nastavenie mysle, ktore ide proti porodu, nie s nim. A treba uznat, ze sa veci hybu dopredu. Mozno sa nam to zda pomaly, ale ked pocuvame, ako nase mamy rodili nas, ako nas prvy krat s perinky vybalili po prichode s porodnice, az vtedy si uvedomime, aku cestu vpred sme uz presli. Ale vpred to ide vdaka osvete, inspiracii od tych par porodnikov s otvorenou hlavou a od tlaku samotnych matiek, ktore sa k svojmu porodu stavaju aktivne. Ja uz rodit asi nebudem, ale bola by som velmi stastna, keby moje dcery uz nemuseli bojovat ako sufrazety za moznost skusit porodit svoje dieta PRIRODZENE a same, pri zachovani bezpecnosti.