icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

dulkagabulka
6. mar 2015

@zuzka0605 tvoje tvrdenie nemá vedecké opodstatnenie. Prepáč, ale šíriš mýty.
Nástrih je poranenie druhého stupna. NIE JE PREVENICA pred poranením.
Vedecké dôkazy a prax vo vyspelých krajinách vravia o opaku.

Petra Sovová vraví taký príklad.:" Predstavte si, že idete na túru do hôr. Prídete za lekárom a poviete mu: Pán doktor, prosím vás, idem do hôr a hrozí mi, že spadnem a zlomím si ruku. Prosím vás, zlomte mi ju vy, vy to viete zlomiť tak pekne, rovno."

Nástrih nie je prevencia pred poranením. Nástrih je poranenie. Rutinne /či liberálne /vykonaným nástrihom berieme ženám šancu porodiť bez poranení.

vejula
6. mar 2015

@michaelkanr presne tak. Malu mi dali nahu na telo asi na 5 minut, potom mi ju zobrali na važenie meranie osušenie. Doniesli v košielke a strčili mi ju pod nočnu košelu. Ale aj tých par minut, čo mi ju zobrali stačilo na to, aby sa dieťatko vykolajilo. KEd mi ju doniesli po par minutach plačucu akosi som vycítila, že bude lepšie ak jej aktívne prsník sama ponuknem, akoby som mala čakať na samoprisatie, lebo jednoducho malička bola z toho važenia a merania ( čo napríklad v UK už ani nemeraju, lebo pre dieťatko je to naťahovanie pri meraní obrovský stres, kedže ono je prirodzene schulene v klbku a nie natiahnute jak na škripci) velmi rozrzušená....

sissmiss
6. mar 2015

@zuzka0605 uff, predchadza horsim zraneniam.... 😕 😕 😕 a ten rozdiel anatomicky medzi nami slovenkami a napr rakusankami, kde je percento nastrihu 6% (?) oproti nasim 90% je v com konkretne? Maju inu hradzu? Alebo inu vaginu?

zuzka0605
6. mar 2015

@sissmiss a vies ake maju zranenia bez nastrihu?..mne to vobec ale vobec nevadilo..1.necitila som to..2.sitie som tiez necitila..3.bolo to par stehov ktore sa krasne zahojili bez nasledkov akychkolvek ani o tom neviem..

dakoda
6. mar 2015

Necitala som celu diskusii, ani nebudem, nemam na to cas. Napisem len svoju skusenost, lebo neustale zatracovanie slovenskych porodnic a lekarov ma privadza do zurivosti 😉
Takze mam 2 deti, obidve som porodila spontanne, bez zasahov, bez infuzii. Rodila som v statnej nemocnici. Lekari boli mili, erudovani, sami ponukali co najprirodzenejsi priebeh porodu. Cely cas som si hopsala na fitlopte, ked som chcela prešla som sa, cely cas bol so mnou manzel. Ziadne zbytocne vysetrovania, len na zaciayku, ked som prisls, ma dr. vysetrila a natocili ctg, potom uz nie. Ked som uz citila silne tlaky, sama som sa ziadala na porod.postel, prislo mi to tak kepsie, rodit po leziacky. Dr.pri mne stala, aj porod.asistentka, nezasahovali do porodu, len mi hovorili ako mam dychat, ziadny nastrih sa nekonal! Starsiu dceru mi hned dali na brusko, krasne sa sama prisala, mladsiu, zial len na chvilu, lebo sa nadychla plod.vody, tak ju museli hnef poodsavat, ale hned potom mi ju neumytu, len zsbalenu v plachte, kym ju prenasali, priniesli. A obidve tam boli s nami cely cas, kym som bola na porodnej sale, takze 2 hodiny, samozrejme aj manzel.

Takze da sa pekny a prirodzeny porod zazit aj na Slovensku. Tak nezbierajme a nespominajme len negativne skusenosti, ale zacnime hlafat aj tie pozitivne.

A mimochodom, poznam vela žien, u ktorych to prebiehalo podobne. 🙂
h

sissmiss
6. mar 2015

@zuzka0605 jasne ze sa vie ake maju zranenia bez nastrihu, nie sme v dobe temna zeby sa to neevidovalo, zeby o tom neboli konferencie...len u nas sa spinka. To ze TY si mala nastrih ktory ti nevadi, neznamena za JA si ho automaticky musim nechat spravit, resp.byt s nim spokojna. Mne je teda zvlastne ze mnohe tu zotrvavaju v egocentrizme, ze ja ja ja, ak som ja spokojna, ty chod do kelu. Akoze preco by som ja mala byt spokojna s niecim co je zle, len preto ze je s tym spokojny niekto iny kto mal bud stastie alebo nema informacie/ vedomosti? 😕

dulkagabulka
6. mar 2015

@zuzka0605
a ty vieš, ake majú zranenia ženy bez nástrihu? Odkial to vieš?
vieš aké majú zranenia ženy PO nástrihu?
http://zenskekruhy.sk/zk-v-mediach/otvorene-lis...

http://zenskekruhy.sk/zk-v-mediach/otvorene-lis...

vedecké štúdie poukazujú na fakt, ze viac poranení závažného stupňa je tam, kde sa prevádza rutinný nástrih, ako tam , kde sa neprevádza /musím dodať že aj tam kde ženy sú podporované rodiť vlastným tempom a nie v polohe na chrbáte.../
nástrih má svoje opodstatnenie, rutinný nástrih je násilie páchané na ženách

sardinka333
6. mar 2015

@dakoda pekná skusenosť 🙂

lusi24
6. mar 2015

no ja zo svojej skusenosti poviem takto. mna nenastrihavai otvorila som sa len na 8cm a natrhala som sa a verim tomu že sa to horšie hojí ako to že ta nastrihnu... 2meisace som sa nemohla vycurať a na velku ach jáj bolest ako slak... takže nastrih je určite lepsia vec

sissmiss
6. mar 2015

@lusi24 toto neviem ako sa vola. Ze z jedneho pripadu za zivot oproti desiatkam tisicov rocne (rocne sa narodi na sk 60tis deti) sa spravi norma (nastrih je urcite lepsia vec) 😕 😕 😕

vejula
6. mar 2015

@lusi24 A prečo si tlačila na 8 cm otvorená?

lilinka16
6. mar 2015

Tiez som sa otvorila na 8cm pichli mi vyvolavacku... Roztrhla som sa a stehy mam aj na zadku. Strasne ma to bolelo ani sadnut som si nemohla. takze pri druhom porode by som mozno tiez zvolila nastrih...

sissmiss
6. mar 2015

@lilinka16 preco myslis ze ta nenastrihli?

zuzka0605
6. mar 2015

@sissmiss
@dulkagabulka precitajte su prispoevky lilinka a lusi a pochopite preco je v mnohych pripadoch lepsie urobit nastrih..okrem toho mate moznost odmietnut akykovek lekarsky zasah..staci povedat, nesuhlasim a nezelam si to a musia to akceptovat...to je cele.neviem preco tolka diskusia okolo toho.lekar nemoze urobit nic co ty sama nechces.

lusi24
6. mar 2015

@vejula bo ma nechali n2hodiny tak a neotvarala som sa tak ma dali ba sálu a rodit sa musí

dulkagabulka
6. mar 2015

@lilinka16

bola si nastrihnutá a nástrih sa ti rozšíril? áno, bežná vec
ak nastrihneš látku, lahšie sa roztrhne

lilinka16
6. mar 2015

Neinformoval ma o tom...

lusi24
6. mar 2015

@lilinka16 napodobne som to mala

dulkagabulka
6. mar 2015

@zuzka0605 áno, svetoví odborníci odporúčajú 10% meiru nástrihov, pretože napr. v prípade vážnej tiesne bábatka môže byť nástrih fajn. Viac ako 30% mieru považuju za neakceptovateľnú. Tam už začína násilie, to nie je pomoc.
A k odmietnutiu iba tolko..tažko odmietneš niečo, čo ti nikto neoznámi, že ti ide urobiť.
Na Európskom súde pre ludské práva práve prebieha spor ženy, ktorá žaluje za nástrih, ktorý bol vykonaný proti jej vôli.

vejula
6. mar 2015

@lusi24 nechapem.. čakali dve hodiny a potom ťa nutili tlačiť otvorenu na 8 cm??? 😕

lusi24
6. mar 2015

@vejula ty máš také otázky ako malé decko pytaj sa doktorov nie mňa

valy
6. mar 2015

@lilinka16 mna nastrihli a vysledok rovnaky. Studia na stranke WHO hovori, ze podla statistik nastrih je spojeny s tazsimi porodnymi poraneniami, nie naopak.

vejula
6. mar 2015

@lusi24 prečo sa nemôžem spýtať teba... či ty si nebola informovaná o tom, čo sa s tebou deje, ked sa musím pýtať lekarov?

evittam
6. mar 2015

@dakoda Pekne napísané, presne taký zážitok mám aj ja. 😉 😉 😉 😉 Ale vieš ako, samozrejme sú "lepšie" nemocnice a neviem čo v UK,USA,DE a neviem ešte kde....... 😀 😀 😀 😀 😀

dulkagabulka
6. mar 2015

@lusi24 @lilinka16
videli ste svoju správu, v ktorej je napísané, že vám neurobili nástrih? len preto, že ste ho necítili, neznamená, že vám urobený nebol

vyvolanie pôrodu, poloha na chrbáte, riadené tlačenie, tlačenie na brucho , rutinný nástrih- toto všetko sú predpoklady k ťažkým poraneniam a "dotrhnutiam", k poraneniam 3 a 4. stupna.

lilinka16
6. mar 2015

@valy Tak neviem mozno to bolo aj tym ze mala isla von zvonom.

lilinka16
6. mar 2015

@dulkagabulka Necitala som sprava ale pri druhom porode budem mudrejsia 🙂

lusi24
6. mar 2015

@dulkagabulka ja som nástrih urbený nemala to viem isto

lusi24
6. mar 2015

@vejula ty myslíš že v tých bolestiach myslíš na seba?????????????? vidno že si nerodila

sardinka333
6. mar 2015

@lilinka16 Ak by ťa nastrihli tak by so to podla mna vedela...možno necitila pri tlačení ale neskor snad zistila. Ved to zašívanie tiež niečo trvá, nezdá sa mi že sa to dá ,,nevšimnuť,, Ale zase každá sme iná, v tej chvíli človek inak uvažuje, cíti a niekedy je rád, že je rád. 🙂