Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@zuzka0605 aby nástrih urobil ked to bude nutné?
Keby si rodila v Dánsku , uznali by to v 5%, keby si rodila v našich prôdoniciach, tak uznajú, že je to nutné určite vo viac ako 50%
to je 10X viac ..to je každá druhá žena
@lusi24 Si sa vobec nezaujimala preco si musela tlacit pri nie uplnom otvoreni? (Rodila som viackrat nez ty, a vzdy som mala silu na zakladne info sa pytat mimo kontrakcie). A pytala si sa - aspon nasledne, to je casu dost na bilancvanie - preco ti teda neurobili nastrih? Lebo tu pises na vejulu (v ktorej popise vidis ze ma 3 deti, tak nechapem preco jej pises ze nerodila, to ma byt ako provokacia, ci?) ze je decko, ale pritom ty sa tak chovas skor, ved ta nezaujima co ako preco ti robili a to ani nasledne...Pasivita a neinformovanost nie je znakom dospelosti. To je potom problem slov. rodiciek, je im vsetko jedno, nech ich aj muchy zjedia, lekar to studoval tak nech "odrodi". Akoby to slo mimo nich, akoby porod nebol ich zalezitost, maju k nemu natolko respekt ze ani v najmensom nechcu byt jeho sucastou. Styl: dostante to nejko zo mna. A ani spravu si neprecitaju, ved naco.
@sardinka333 Co pises lilinke, podla mna prave naopak, hlavne ked zena ktora "nema vsetecne otazky", podla mna prave skor vobec nemusi zistit ze jej nastrih robili. V polohe na chrbe zena nema vyhlad, a kedze nastrihuju pocas kontracie nesustredi sa na okolie prave vtedy. Ved je x pripadov kedy zeny nechceli, dohodli sa tak ze lekar nebude strihat a aj tak strihal a oni to zistili az po zial. Nemali teda ani ako protestovat.
Citit ked sa to deje to neciti, a potom, kedze sa (aj) potrhala a to riadne, zrejme dlho sili, uz nepozna rozdiel ci siju len to natrhnutie alebo aj nastrih, to uz vobec nema sancu rozoznat, ktore vrstvy tkaniva siju.
@horana rodila som prvý krat a nevedela som čo to je tak sorry že som sa neopýtala.to čo je zasprávanie voci mne.. uražaj iné osoby my sme spolu husy nepásli... od 5rada som bola hore nejedla som celý den. bola som na samotke raz za hodinu prišla u mne sestra a o 20hodine mi vytiekla plodová voda a do polnoci ma nechali stonať infzku mi pichli no neotvorila som sa na 10 cm a ešte som mala problém ju vytlačiť sestrička sa musela na mna zvaliť aby som ju vytlačila... sa uvedom
@horana prepáč ale v tejto teme znevažuješ takmer každý iný príspevok, ktorý sa nezhoduje s tvojím svetonázorom. A čo ked to ,,naopak,, nebolo a mýliš sa ty? Nemožné že, že by si ty uznala že nemáš pravdu. Sama nevie či áno a či nie...takže či to bolo ,,práve naopak,, je irelevantné. Furt musíš protestovať a nemáš proti čomu. A povieš na pisateľku citujem : Pasivita a neinformovanost nie je znakom dospelosti. To je potom problem slov. rodiciek, je im vsetko jedno, nech ich aj muchy zjedia, lekar to studoval tak nech "odrodi". Akoby to slo mimo nich, akoby porod nebol ich zalezitost, maju k nemu natolko respekt ze ani v najmensom nechcu byt jeho sucastou. Styl: dostante to nejko zo mna. A ani spravu si neprecitaju, ved naco. Čo ty vieš o @lusi24? Kolko žien je tak mudrych a vzdelaných aby rozumelo latinským vyrazom v lekárskych spravach? Za to su teraz nejake hlupe, nedospelé?
@sardinka333 ako viem doktory sa vyjadruju len v latinkskými výrazmi a sorry to neviem kolko z nás pozná asi 1/100
@dulkagabulka a myslis ze ty to vies posudit lepsie ako doktor??tak to si ozaj odvazna..
@lusi24 vobec sa tým netráp. Teš sa z dieťatka!
@sardinka333 ja sa z malej teším je zdravá a krásna 😀
@lusi24 k vejule si sa spravala akoby si s nou tie husy pasla prva, myslela som ze ti tento sposob komunikacie vyhovuje, ale vidim ze len jednostranne 😉
@sardinka333 neznevazujem, len mam iny nazor, vobec to poznat nemusela. to je vsetko.
a nejde o latinske vyrazy. Ja som sa pytala co to znamena a dozvedela. Dokonca mi tam napisali jeden ukon naviac co sa mi nestal (bud sa pomylili, alebo si chceli vyuctovat od poistovne 😠 ) a trvala som na tom aby to opravili.
Ide o to ze prave keby sa zeny zaujimali, tak by to bolo cele o inom. Takto vyvodzuju zavery z pozicie neinformovanosti a zaroven slepej viery v autority, take ale nema opodstatnenie.
@michaelkanr napísať do nicku, profilu a neviem čoho si može každý čo chce a nemusí to byť ani doveryhodné.
@sardinka333 nut tak v tomto pripade to neplati🙂 kedze sa o tuto temu celkom zaujimam🙂
@horana tak sa uvedom ako píšeš, v iných diskusiách si ako baranček, píšeš normálne a tuto vlk v ovčom ruchu! NIč proti tebe nemám, ale toto čo tu predvádzate niektoré tak to je agresivna propaganda bez objektivity. Ved ked ty tomu rozumieš tým spravam tak ok ale nepodavaj to štýlom, že paušalne ženy sa o nič nezaujimaju. Ani sa nečudujem tým lekarom a personalu ked tam dojde internetová doktorka agresivne presadzovať na porodnu salu svoje požiadavky bez ohladu na situáciu. S takýmto prístupom k iným ludom naozaj nemožno očakávať, že sa niečo zlepší. Možno jedna z neviem kolko sa ,,nezaujíma,, ale väčšina sa zaujíma v rámci svojich kapacít. Citujem ťa :
Takto vyvodzuju zavery z pozicie neinformovanosti a zaroven slepej viery v autority, take ale nema opodstatnenie. - to iste len v ružovom robíš aj ty! Z dvoch riadkov o tom ako nejaka porodila,, už jasne a 100% vieš určit či zákrok bol relevantný alebo nie a urobíč medicinsky záver. Tak šup do zdravotníctva lebo taka kapacita ako ty a niektoré tu je škoda tu na MOdrom koni...
@zuzka0605 prepac, ale ako vie pomoct rodicke ked lezi na chrbte?
Na zapad od Slovenska zeny zvycajne v polohe na chrbte nerodia..myslis, ze tam im PA a lekari nepomahaju? Preco treba pomahat rodicke,mktora ma fyziologicky porod? To mi fakt nejde do hlavy 😨
Este k tomu nastrihu pri prvom porode, u mna nebol potrebny a ver tomu, ze ani u mnohych dalsich zien..
@sissmiss suhlasim, mnoho zien povazuje za bonding aj 10 minutove prilozenie, resp prerusovane prilozenie, ale to im nevysvetlis...
@michaelkanr myslím, že o tuto temu sa mnohé zaujímame, a ja si rada prečítam nejaké informácie, ktoré ma môžu obohatiť. Napr. nejake fajn linky o teme ak niektorá ešte máte.
@sardinka333 Nie pausalne, ale vacsina rodiciek na SK sa skratka nezaujima, to je moje pozorovanie, mimo ineho aj z x diskusii na MK. Vacsina pouziva slovo "odrodit" a presne to chcu, aby z nich dieta dostali, nejako. Oni s tym predsa nic nemaju, to vsetko lekar, on to studoval, tak nech robi, oni len poskytnu telo. A nijako to neskryvaju. A ano, tie ktore sa zaujimaju su potom prevalcovane neosobnym pristupom, ktory vlastne svojou pasivitou vacsina "dovoli", daju tomu prave tymto mandat.
Zaver ze nemusela poznat nastrih pri zaroven masivnom natrhnuti mam. A stojim si za tym a nie, nemusim byt lekar ani ist do zdravotnictva preto.
@zuzka0605 to, ze to tebe nevadilo je v poriadku (teda aj ked mi je to cudne, dobrovolne suhlasit so zranenim), ale dovol rozhodovat inym zenam, ktore si to nezalaju, o svojom tele..teba ani lekara nemusi trapi ked bude mat rupturu..vsak jemu to bolest nebude sposobovat...len bude musiet trosku dlhsie sit, teda v pripade ak to bude potrebne.
Vies, ked niekomu robia operaciu brusnej dutiny tak mu tiez nevyberu slepe crevo..vsak preventivne 😉 ked nie je dovod, kazdy medicinsky zakrok je skodlivy.
@lusi24 porod ako lusk ☹ nechat vyhladovat zenu, nechat ju tlacit pri dilatacii 8 cm, hmat, ktory je uznany ako non lege artis, ze ta nechali samu na izbe a mnoho dalsich neospravedltelnych veci a ty si spokojna? Ty si ich zastavas? Cudne, minimalne pre mna ☹
@horana tak ty si agresivna rodicka ked pozadujes rodit bez epiziotomie, oxy, v polohe na chrbte, mat neprerusovany bonding 😀
@dulkagabulka Cupaník prišiel pozrieť pri mojom porode, vtedy bol v Kochu 🙂 ale rodil ma Mareš pri synovi. No nie že by som umierala ale ta jazva je stale citlivá aj 6 rokov po poslednom porode. Napr pri hygiene sa mi zriedka stane ale stane, že na akoby zaštípe. Či je to tým....moje deti sa ale rodili velmi rýchlo, cez tie porodné cesty - doslova vyleteli, čiže ja som mala obavu aby ma takto nenatrhli až na konečník. Teraz by som chcela cvičiť s pomockou aniball, tak pozerám diskusie, zatial si to chvália. Uvidíme. vdaka za link práve čítam, zaujímavé.
@sardinka333 ja som rodila tiez pomerne rychlo...teda druhy porod urcite..od prvej bolestivej kontrakcie po porodenie dietata hodina, druha faza velmi rychla cca tri zatlacenia, bol by na dve, ale midwife ma upozornila nech netlacim..ochranila mi hradzu...existuje aj taky hmat na ochranu hradze (netvrdim, ze funguje 100%), dalej sa odporucaju teple obklady..ale ked budes mat rychly porod zrejme ti ich nestihnu aplikovat. No, ale tym som chcela napisat, ze ani pri jednom porode nebol potrebny nastrih a ani som sa nenatrhla..takze tazko povedat ci aj u teba bola epiziotomia opodstatnena.
Epi-No maximalne odporucam (s Aniball nemam skusenost), aj ked nan nie su urobene dostatocne studie a zvazuje sa ako posobi na mocove cesty, preto treba dokladnu studiu..napriek tomu ja mam s nim vybornu skusenost..aj keby mal u mna len placebo efekt 😉
@sardinka333 rodila ta tvoja mama...nie Mareš...
to TY si rodila svoje deti..a teba rodila tvoja mama..a tvoje dcéry budu rodit svoje deti..
vidíš, aké sme pokrivené- všetku tu krasu davame do ruk lekarom...maloktora žena povie, že rodila..99% tu na fore nerodili...rodili lekari..
na ženských kruhoch najdeš vela zauimavych linkov čo sa nastrihu tyka, stači dat do vyhladavača
toto je tiež zaujimave
http://zenskekruhy.sk/sdm_downloads/e-book-nast...

ano to je pravda, ze doktori malo informuju o tom, ze planuju urobit nastrih..s tym suhlasim...ale pokial uz ma zena skusenost z 1. porodu, vsetko sa da prekonzultovat.ak budem rodit 3.krat poviem porodnikovi aby mi nastrih urobil len ak to bude nutne, necham to na jeho posudeni on je doktor...pri druhom porode som to tiez tak spravila, bol to taky mlady doktor, nastrih neurobil, ale trosku som sa natrhla asi len 1-2stehy, hojenie minimalne..este v ten den som sedela v tureckom sede na posteli, ostatne baby len kukali