Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@evittam tak to si mala obrovske stastie...minimalne 90 percent rodiciek take stastie ako ty nemalo...a btw, porodna asistentka je plne kvalifikovana na to aby viedla cely porod, vratane pripadneho nastrihu....cize namiesto 3 osob odbornikov tam s tebou mohla byt len jedna...lekara by zavolala az v pripade komplikacii, napr. nutnosti kliestoveho porodu, alebo akutneho cisarskeho. co by sa usterilo na pocte osob, mohlo sa premietnut do zvysenia miezd alebo lepsieho vybavenia porodnice. a ked tvrdis ze porodom zen riskuje svoj zivot nuz z isteho pohladu ano, aj sexom riskujes zivot lebo sa mozes nakazit HIV, aj ked sadnes do auta riskujes zivot alebo a aj ked sa vyberies peso cez cestu....zakladny problem spociva v tom ze zeny sa k porodu stavaju pasivne a tym padom zakonite z neho maju strach. tento strach samozrejme porodnicky personal ma vacsinou tendenciu podporovat, ci uz vedome alebo nevedome, pretoze je to potvrdenie dolezitosti a nevyhnutnosti ich prace. ja viem ze sa ti to moze zdat uplne pritiahnute za vlasy (a aj mne by sa to v minulosti tak zdalo, lebo po svojom prvom porode som blahorecila epiduralku), ale po svojom druhom, uplne prirodzenom porode iba s porodnou asistentkou som plakala...od nestastia, ze uz s muzom dalsie deti neplanujeme a ze ja uz nikdy nieco tak uzasne nezazijem. namiesto pocitu straty intimity, fyzickeho zranenia a unavy - to je to minimum co zena v SK nemocnici v suvislosti s porodom zazije, to bola cista sila a energia. nejaka zena tu raz pisala ze rodila v UK ambulantne a 24 hodin po porode doma vyupratovala na kompletku cely byt...pri nastaveni ake je v suvislosti s porodmi na SK sa to zda ako riskovanie a nezodpovednost....po mojej skusenosti tomu uplne rozumiem. 🙂
@canama Polovica tvojho príspevku patrila pravdepodobne niekomu inému. A poviem ti to takto - ako si to v pôrodnici zariadili je ich vec - mne bolo osobne úplne jedno či sú tam dve sestry a lekár alebo len jedna. Ja som len chcela napísať, že dôstojne a normálne a podľa svojich predstáv sa dá rodiť aj u nás na SVK a nezažila som to jediná. A vôbec som nezažila pocit straty intimity, fyzickeho zranenia a unavy ,...To je všetko.
@evittam a vyupratovala si po porode na kompletku byt? Ak nie..tak si ani nerodila 😝
@sardinka333 Jasné, že áno - odskočila som si z pôrodnice a aj okná som umyla a šla som nazad. 😉
A okrem iného - ani ja som nemala nejaké extra problémy po pôrode vstať a starať sa o malého.....Čo je pravda, ak je dieťa aj matka v poriadku nemuseli by nás tak dlho držať v pôrodnici, ale dá sa aj to zariadiť - kamarátka išla domov po necelých 3 dňoch. 😉
@evittam ano, mas pravdu polovica bola pre bonnie, ale nesuhlasim s tym ze da sa na SK porodit podla svojich predstav....bola som o tom presvedcena ako ty a myslim ze aj v tejto diskusii som sa bila do hrudi ze sa to da a velmi zodpovedne som sa na to pripravovala....len v 36tt som zistila ze to naozaj nedam...bol to pre mna sok nahanat v 9 mesiaci ine riesenie, no nelutujem.
@canama no ja osm mala moznost rodit 2x a teda pri prvom som mala 2 stehy (nastrih-dcera bola velka-teraz uz viem ze to mozno slo bez) druhy porod bez. Obe porody travli 12 hodin od prvej kontrakcie obe som zvladla velmi dobre a hned ako to bolo mozne som stala a plne fungovala....ale ani po jednom z nich sa mi teda upratovat na kompletku cely byt nechcelo. Nie preto ze by som sa bala alebo nevladala...ale preco by som nieco take vobec mala robit? 😕 mne sa chcelo uzivat si dieta, oddychovat spolu s nim, nechat sa obletovat.
Co to ma vlastne vobec spolocne s nastrihom?
@evittam suhlasim...aj na moj vkus sme tam boli dlho. Ale za tie vyšetrenia to stalo...Aj ja som mala po porode energie ako s redbulom, kludne by som sa postavila a isla domov aj okna umyvať..Potom som zaspala a zobudla sa po 2 hodinách ako po trojdnovom fláme, že som mala ledva oči otvorene od unavy. Predpokladam to aj u tej super zeny z UK...najprv adrenalin urobil svoje a potom ju exlo od unavy... 🙂
@sardinka333 zaujimalo by ma co ta vedie k tomu, ze musis zubami nehtami a prenanymi narazkami ospravedlnovat a odvadzat pozornost od chyb systemu v SK porodnictve.
@canama a teba čo vedie k tomu na všetkych paušalne nadavat? Za to že tebe to v slovenskej porodnici nevyšlo nie su všetci len zlí a tyrani, ktorí katuju zeny...lebo čo tvoj prispevok to ,,v slovenskej porodnici nie je možné,,. SR porodníctvo ma aj svoje chyby, ale ty vidíš len tie...a čuduj sa svete su aj ženy čo maju peknu skusenost, ale to ty nikdy neuznáš, klapky na oči, ani chlp dobrý....
A demagogia gabulky tak to je fakt nonsens...by som nechcela byť v dnešnej dobe prvorodička lebo podla tých člankov ma v porodke minimálne ,,naříznou vejpul,,... 😖
@canama Tak ako ti napísala @sardinka333 - to, že si ty mala zlé skúsenosti s pôrodom a pôrodnicou na SVK ešte neznamená, že to čo píšem nie je možné alebo si myslíš, že nič iné nemám na robote a si len vymýšlam?! Tiež len chcem upokojiť budúce mamičky a prvorodičky, že tie scenáre , ktoré počúvajú nie sú až také zlé a áno dá sa normálne podľa svojich predstáv porodiť aj v pôrodnici na SVK. Ja som tak porodila a veľa mojich známych tak porodilo.
@canama A nikto tu neodvádza pozornosť od chýb nášho zdravotníctva, ale to nie je, bohužiaľ, jediné čo má chyby. A my to tu určite nevyriešime. 😉
A plne súhlasím aj s @jonki, akože na čo budem hneď po pôrode upratovať celý byt a podobne?! 😀 😀 😀 Predpokladám, že tá úžasná žena aj navariť stihla..... 😀 😀 😀
@sardinka333 no zase znacne prehanas, ja nenadavam pausalne, ja pisem o tom ze moje predstavy nebolo mozne na SK uskutocnit. samozrejme existuju tisice zien ktorich predstavy o porode boli aj na SK naplnene....otazka je, ze kolko s nich by si vybralo znova taky porod, keby mali moznost vidiet ze sa to da zazit este uplne inak...co sa tyka gabulky, tak ona pri takomto porode bola, preto pise, ako pise. ja som sa tiez navazala do nej, kym som nevedela a naskusila....nuz nie nadarmo sa pise ze blazeni co nevideli a uverili. a btw, aj moj muz neveriacky kyval hlavou (bol pri oboch porodoch) ako je to mozne ako sa to mohlo stat ze sa na Sk rodi ako sa rodi, ze to je chore. btw2: moj prvy porod bol na SK pomery velmi slusny, ziadne masakre a velmi slusne chovanie.
@evittam ja som niekde pisala ze povinnostou zeny je po porode upratat byt??? zeny, ved uz citajte a pouzivajte trochu pri tom aj hlavu. ja pisem o tom ze bola plna energie, ze porod nie je vec ktora by ta nevyhnutne mala fyzicky a psychicky vycerpat ze potom musis lezat 4 dni v nemocnici a potom dalsich 6 tyzdnov doma lebo sa potrebujes zotavit. a co sa tyka chyb porodnictva a eventualnych zmien....prave naopak som presvedcena ze jedina skutocna zmena moze nastat tlakom zdola....porodnici nemaju preco menit situaciu, ktora je jednoznacne teraz v ich prospech. a prave zeny prvorodicky by sa mali dozvediet ze medicinsky vedeny porod nie je o nic bezpecnejsi ako prirodzeny a ze ich tela vedia ako dieta porodit, oni len musia svojim telam toto umoznit.
@canama Tak skús začať "tlačiť z dola" a uvidíme či to bude mať nejaký efekt. 😉
A znovu sa opakujem, mňa pôrod nejak extrémne fyzicky ani psychicky nevyčerpal a neležala som 4 dni ako "skapatý pes" v nemocnici a doma 6 týždňov - si predstav, že po normálnom,fyzickom pôrode u nás v pôrodnici na SVK som sa hneď po pôrode starala o svojho syna a dokonca hneď aj doma - a čo poznám, ženy z môjho okolia tak to bolo tak isto. Dokonca som sa aj o muža starala a po druhom pôrode aj o syna staršieho a neuveríš vôbec som 6 týždňov neležala. 😉
@canama ja som videla porod ktory si viedla rodicka...rodila som nedaleko tej zeny....na poradnach bola suverenna dokocna si odmietla dat urobit poucenie o epidurale pre pripad potreby, lebo ona bude rodit prirodzene...a tak sa pri nastupe kontrakcii psychicky blokla, ze len vzlykala, lezala na posteli...nakoniec z toho bol CS, bola hystericka, nevladala uz ani chodit...niesli ju okolo mna na operacku...je to skoro 5 rokov stale si ten pohlad pamatam...ako dospelu zenu, zdravu-len rodiacu nesu dvaja muzi popod pazuchy a ona si drzi sacok lebo uz ani chodit nechcela. CS v plnej narkoze, na EPI uz nebol cas. Aj takto moze dopadnut fyziologicky porod zeny ktora chcela rodit prirodzene...takze ak maju s takouto rodickou cest a potom vsetky zeny posudzuju na zaklade takejto sksuenosti...tak niet divu. Viem mali by k ludom pristupovat individualne...ale...su tiez len ludia.
A to som mala druhý pôrod CR, bohužiaľ. 😉
@canama napisala si toto...a na to som ako mysliaci clovek reagovala: a 24 hodin po porode doma vyupratovala na kompletku cely byt...pri nastaveni ake je v suvislosti s porodmi na SK sa to zda ako riskovanie
kludne na to tlac z dola ako chces...ja som si svoje porodne priania vydiskutovala individualne a boli respektovane a splnene.
tri hodky som po porode lezala, potom som normalne plne fungovala. Doma som si uzila asi dva dni pozornosti a potom som sa v 39 teplotach ked ma skolila viroza musela postarat o seba aj novorodenca...na dva dni sa mi podarilo supnut starsie dieta v obodobi vzdoru k svokre a potom sme ficali v trojici.
@canama a v čom bol tvoj porod iný? Ak tebe vyhovuje x hodin čakat na ,,prirodzeno,, toleruješ bolesť viac menej bez problémov a si ochotná čakať aj x hodin ,,ako to bude postupovať,, a ine veci tak to je tvoje rozhodnutie a mali by byt zariadenia ktore ti to umoznia...Ale to čo vyhovuje tebe zrejme ,,porod alá Eva v raji,, nevyhovuje iným zenám a aj im by mal byt umožnený porod podla ich predstav. So všetkými zasahmi, ktoré chcu. Ani jedna z ciest nie je ta ,,jedina spravna,, čo sa porodnictva tyka...mnohé su hrdinky ked fučia na fit loptách kdesi v telocvični, ale ked pride na lamanie chleba tak kolke zrazu prehodnotia či už pozitivne alebo negativne. Kolké lutuju ze si epi nedali? A kolke lutuju ze si dali? Proste čo zena to nazor, skusenost...tak ako sa najdu spokojné v nemocnici tak sa najdu nespokojné, ako sa najdu spokojné v Hainburgu tak sa najdu nespokojné. Ale furt to neznamená ze slovenské porodnice zlé a porodné domy len dobré. Ale to je mentalita dnešných rodičiek.. 🙂
Pôrodom dieťaťka sa začína veľmi dôležitá etapa života celej rodiny, ktorej kvalita bude záležať práve na okolnostiach predošlého pôrodu. Uznanie a dôvera v prirodzenú silu, v danú schopnosť matky a dieťatka, to je to normálne 🙂
Srdečne pozývame budúcich rodičov do BRATISLAVY v piatok 25.9.15 o 16hod. na prednášku s ukážkami "VŠETKO O PORODE"
https://www.facebook.com/events/1626243397631251/
@canama zda sa ze zeny nestoja o to aby mohli rodit prirodzene 😉 a ked mi niekto povie ze mohol v sk porodnici rodit podla svojich predstav tak by ma tie jeho predstavy fakt zaujimali...nech mi napisu ze kde si napriklad mozem slobodne vybrat porodnu polohu - nieco co je v okolitych krajinach uplnou samozrejmostou a nestoji na peniazoch...je mi smutno ze sa za styri roky od mojho porodu nepohlo v sk porodnictve vobec nic...rodila som vtedy v Hainburgu, mala som uzasny porod a teraz sa tam chystam zase...hoci mam skveleho gynekologa, ale ked som sa ho opytala napriklad na tu porodnu polohu v pripade ze by som isla rodit k nemu tak mi povedal ze jedine co sa da u nich v porodnici spravit je ze mi zdvihnu to operadlo na tej porodnej posteli (podla fotiek to skor pripomina gynekologicku kozu) do polosedu a ze mi nevyviazu nohy - to mi skoro zabehlo 😉 isla som na prehliadku do Hainburgu si po styroch rokoch ozivit predstavu o porode a hned mi srdce zaplesalo - tak uz len nech sa mala slecna vypyta na svet 🙂
@jana0706 ano, je to smutne ze zeny co sa porodov tyka sa odovzdali do ruk zdravot. personalu a stali sa z nich pasivni pacienti...co ma len trochu zaraza je z akou vervou niektore doslova bojuju za to aby to takto zostalo nadalej a nebola aj na SK moznost volby. tak nech ti to dobre dopadne. 🙂
ja proste musím reagovať 😀 😀
pred troma rokmi v pôrodnici na SVK som priviedla svoje prvorodené dieťa na svet prirodzene, i keď som bola prvorodička, lekárka ma nenastrihla, dostala som na pamiatku len jediný vnútorný štich, aby, ako lekárka povedala, ma to pri cikaní neštípalo 🙂
od prvej kontrakcie po pôrod prešlo 31 hodín, z toho som si doma odfučala pri mužovi a mamke prvých 17 hodín,potom som už zo strachu radšej šla do nemocnice. Tam mi dali dve čípky (algifenu??), pretože som bola otvorená len na 3cm, bolo jasné,že rodiť budem až ráno a potrebovala som si odpočinúť trochu od bolestí, aby som vládala rodiť... Lekárka bola úžasná, sestry boli skvelé,pomáhali mi na kozu, keď som im povedala, že to asi ukončíme sekciou,lebo ja už fakt nevládzem, tak ma hladkali a hovorili mi,aká som statočná, a že o chvíľu budem mať svoju dcéru v náručí... síce som mala nepostupujúci pôrod, a museli mi dať tri oxytocíny,ale nikto ma nedržal na posteli,celé ráno som strávila v sprche v polohe,ktorá mi vyhovovala, monitory mi robili v stoji,lebo mi to tak bolo najprirodzenejšie, sestrám i lekárom som sa snažila vyjsť v ústrety, nevrieskala som, neplakala, nebila muža uprostred kontrakcií 😀 proste, pre mňa v prijateľnom nemocničnom prostredí, som si v intimite s mojim mužom prežila najkrajší okamih môjho života - a bola to obyč nemocnica s obyč vybavením, lekárka ani sestry neboli zaplatené...a božemôj, áno, rodila som normálne na pôrodnom stole v polosede s nohami vyloženými v strmeňoch a napriek tomu,že je to tak strašne neprirodzené, dcéra bola na svete po piatich výdatných zatlačeniach...
ja netvrdím, ženie sú slovenské pôrodnice v mnohom zastarané - myslím v prístupoch ku rodičkám, k tomu, že nejednajú totálne individuálne voči matkám, ale prosím vás, dá sa tu porodiť krásne..
Všetkým budúcim mamičkám úprimne želám ten najkrajší pôrod 😵 😵 😵
@babatenko ja sa tesim z kazdeho pozitivneho porodneho pribehu, o to viac ked je zo slovenskej porodnice 🙂 len pre mna je hold dolezita ta moznost volby - pri mojom prvom porode bolo pre mna vsetko skvele, akurat pri predstave ze by som si musela lahnut na chrbat (alebo do polosedu) mi bolo uplne zle, kedze uz len pri merani oziev mi bolo fakt zle ked som si musela na chvilocku lahnut (sama pises ze ti to bolo prirodzenejsie v stoji)....pri vsetkych ostatnych polohach mi bolo fajn, kontrakcie sa dali v pohode predychat...takze som vedela ze chcem rodit v gravitacnej polohe a urcite nie leziac na koze...ak to niekomu vyhovuje nemam nic proti tomu, pre niektoru zenu to moze byt vhodna poloha, pre inu nie - podstatne je ale pre mna ze si mozes vybrat...ty si mala stastie ze si sa nenatrhla alebo ta nenastrihli napriek tomu ze si rodila s nohami v strmenoch, mnohe ine zeny to stastie nemali...ako ukazuju sk porodne statistiky...keby im bolo umoznene rodit v polohe ktora by im viac vyhovovala, mohli sa vyhnut porodnym zraneniam a sitiu, na ktore mnohe spominaju ako na najhorsiu cast porodu (kamaratka zazila zaciatkom roka "nekonecne" sitie po porode a cele to skoncilo mesacnymi poporodnymi depresiami)...
@canama diky...ved to, ak im vyhovuje rodit na chrbte s nohami v strmenoch a byt preventivne nastrihnuta, nikto im to neberie - ale preco im tak vadi ze niektore by sme to chceli posunut pozitivnym smerom, to ma tiez udivuje...ak to pojde tymto tempom nic sa nezmeni ani kym pojdu rodit nase dcery...
Na Sk strasne malo ludi chape, co je to moznost volby... Vidno to tu v mnohych diskusiach.. Urcite je na slovensku kopec zien totalne spokojnych so svojim porodom, ale to ze "aj na sk sa
Da porodit pekne (ak mate stastie na tu dobru smenu)" snad nie je stav, pri ktorom by sme mali zastavit a neriesit ziadne dalsie moznosti vylepsenia, hlavne ked na mnohe z nich nie je treba stavebne zmeny oddelenia ani financne injekcie, len troch okresat ego... Aby niekto tvrdil, ze u nich sa proste MUSI plosne aplikovat oxytocin na vypudenie placenty, bez akehokolvek ohladu ma tu ktoru individualnu situaciu (uvazdam priklad - BS), tak to je len sproste biele ego a nic viac! A tam je zakopana vacsina problemov Slov.porodnictva.. ☹
@eaka uplne suhlasim - to je aj pripad vyberu porodnej polohy, preventivneho nastrihu (od ktoreho sa uz snad upusta?), bondingu telo na telo dve hodiny po porode atd. - na nic z tohto netreba viac penazi ani luxusne vybavene porodnice...to ze je niekto na teba mily a mala si "pekny porod" (lebo nikto nekrical a nebol drzy) je fajn, ale je to fakt malo...to by mala byt uplna samozrejmost ze by mali byt vsetci na rodicku mili a vnimavi k jej potrebam, to by malo byt nieco o com ani netreba rozpravat...
@eaka druhy krat v Hainburgu, prvy krat v Kochu. Pokial mam spravne info tak oxytocin na 3 dobu musia davat vsade na SK, lebo je to "lege artis"...myslim ze dokonca ho davaju aj v Hainburgu rutinne (ale nejdem sa za to bit), akurat ze tam mas naozaj moznost odmietnut, a nikto ta nebude ani znasilnovat, ani sa ti vyhrazat, ani nic.

Mna nenastrihli, prvorodicka, porod 5h od prvej kontrakcie. Stichov okolo 30 a do tyzdna som bola fit. Ja som aj rada, ze nestrihali, znamu strihali a tyzden si ani nesadla, nieto aby chodila, cupela....