icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

lizatko1009
31. máj 2010

tak nech idu rodit do zahranicia a po probleme, zbyrtocne hadky, treba sa prebudit, ze sme na slovensku.

freefamme
autor
31. máj 2010

Aaa, uz vidim, preco je to u nas fajne v porodniciach - lebo nase mamicky su taketo "prebudene" 🙂

flamenga
31. máj 2010

lizatko tak to patríš k tým šťastnejším, ktoré nástrih ani šitie necítili.... 🙂 Nesúď a nedosudzuj niečo, čo si sama nezažila..... 😉

bubelko
31. máj 2010

lizatko, to mas pravdu - treba sa prebudit, ale nie preto, ze sme na slovensku ale preto, ze drzat hubu a krok uz tu bolo. neznamena, ze ked moja mama rodila na koze, musim aj ja, lebo vtedy sa to tak robilo. pokial vacsina zien bude zmyslat tymto sposobom, tak sa ani nic nezmeni, pretoze k tomu doktori nebudu vidiet dovod.
dalsia vec - nie je to podla mna somarina. a hlavne, nie kazdu rodicku to neboli tak ako teba (vid vyssie).
a hadat sa nikto nehada. aspon ja nemam ten pocit, skor ide o vymenu nazorov 😉

lizatko1009
31. máj 2010

flamenga a co ja do prdele odsudzujem? nic tu neodsudzujem, len som napisala aby ste sa nehadali pre zbytocne somariny ktore ani prisit ani priplatat, kazda zenska je ina a kazda ma iny porod. a ja som mala epidural, tak preto som to necitila.

lizatko1009
31. máj 2010

bubelko a ide to o dost nepeknu vymenu nazorov a nikdy sa nedospeje k spolocnemu 😉 a pisala som, ze som mala epidural, tak preto ma to nebolelo, ale je vela zien co porod chce prezivat cely prirodzene tak preto ich to aj boli.

bubelko
31. máj 2010

lizatko> preco sa ti zda nepekna? ved tu nikto nikoho neosocuje, teda aspon mne sa to nezda. 😕
freefamme> plne s tebou suhlasim 😉

miskinadamko
31. máj 2010

ja si neviem predstavit ze by som rodila inak ako v klasickej polohe lebo ten porod mi inu moznost ani nedovoloval, mala som ist povodne rodit do vody ale mala som hrozne vysoky tlak, samotný porod prebiehal velmi rýchlo, mne sa tlak neustale zvysoval, zrazu bolo okolo mna kopu ludi, bol tam aj mm, sestricka mi pichala nieco do zily tlak sa mi blizil k 200 a v tej chvili si neviem predstavit ze by som sa udrzala v sede, na nohach alebo neviem ako, bola som stasta ze lezim, mohla som sa opriet o doktora nohami a tlacilo sa mi dobre maly bol hned vonku, porod ma vobec nebolel, nebt toho tlaku tak by to bolo uplne bezproblemove, na poslednu chvilu aj mna nastrihol, a je fakt ze to sitie bolelo viac ako cely porod, pri druhom by som si dala asi epiduralku ani nie kvoli porodu ale sitiu.
aj ked som rodila klasicky a z nastrihom, bola som velmi spokojna s mojim doktorom a som mu vdacna za to co pre mna a pre maleho spravil

lizatko1009
31. máj 2010

bubelko preto ako to tu trosku zvrtlo, ja len tak, ze nikdy sa nedospeje k spolocnemu uzaveru, kazdy ma inu predstavu.

miskinadamko
31. máj 2010

lizatko a prave na to je tu tato diskusia, myslim ze nikto tu nechce ani prist k nijakemu vysledku-jednotnemu lebo je to nemozne.
myslim ze tato tema nebola zalozena aby sa tu nieco prezentovalo ale aby sa diskutovalo aj o roznych moznostiach 😉

bubelko
31. máj 2010

lizatko> to mas pravdu, ale nemyslim si, ze podstatou tejto temy je dosiahnut spolocny uzaver. neviem, ci si citala zaciatok temy, ktoru otvorila freefamme - podla mna ide o to, ze ak tie, co chcu nieco zmenit, tak sa musia aj ozvat. komu to nevadi, nikto ho predsa nenuti, aby si vsetko menil. 😉

lizatko1009
31. máj 2010

ale nepride sa k spolocnemu uzaveru, vzdy sa najde niekto kto ma iny nazor a nepodari sa to nikdy, len vznikne hadka.

zuzi118
31. máj 2010

Lizatko, a co ked sme na slovensku? Znamena to snad, ze na prechodom cez hranice, sa nejako zazracne zmeni elasticita hradze? Zenam sa robia zakroky, ktore su skodilive, ale kedze ty si tym OK, tak s tym mame byt OK vsetky. Fakt nechapem tento pristup. Ked sa o tu temu nezaujimam a je mi to jedno, tak aspon nebudem rypat do tych ostatnych ktorym to jedno nie je a chcu to nejakym sposobom zmenit.

lizatko1009
31. máj 2010

zuzi nechapes tomu, ze slovensko je vo vsetkom zaostale? asi pozeras vela americkych filmov.

vefi89
31. máj 2010

mňa nenastrihli, nijak som si hrádzu "nemasírovala" a dokonca som sa ani nepotrhala......asi každá žena individi
?

lizatko1009
31. máj 2010

vefi, tak tak individi

bubelko
31. máj 2010

lizatko> a to si prosim ta kde zistila, ze slovensko je vo vsetkom zaostale. mame vela odbornikov, ktori su znami aj vo svete. tak preco ich takto zhadzujes? co je zaostale, je presne take zmyslanie, ako propagujes. kedze sa to tak robi, tak sa s tym zmierim. ale keby sa viac zien ozvalo a pripadne zacalo pytat, preco ju nastrihavaju, alebo preco ju nutia rodit v takej ci onakej polohe, tak by to asi niekoho nutilo nad zmenami sa zamysliet. takto k tomu nie je dovod. a nie vsetko, co je v zahranici je ruzove ci zlate. kazda krajina ma svoje problemy. nikdy by som si nedovolila povedat, ze slovensko je zaostale.

zucha
31. máj 2010

baby, bolesti a ine veci sa nedaju merat vseobecne. Dokonca ani jedna a ta ista osoba neciti tu istu bolest rovnako, ked sa uz opakuje. Po prvom porode som bola v teplotach asi 2 tyzdne po porode, strasne ubolena a unavena a po druhom som hned z porodnice isla s dcerou von na prechadzku a o 2 dni na cvicenie a nic mi nebolo. 😅
Niekto pocituje kontrakcie ako straaaasne bolestive a ja som v kontraciach isla rychlo na velky nakup, aby mal doma muz co jest a nijak to nebolo na mne poznat, poupratovala som, uvarila veceru a pekne som isla do porodnice. Kamaratka prisla do porodnice s malou dusou, ci ju neposlu naspat a ked videli, ze je otvorena na 9 prstov a v podstate s hlavickou uz medzi nohami, tak ju brali hned, lekar ledva stihol prist a krasne vytlacila dieta. A ked ide ku zubarovi, tak mi vola a place, ze ona tu bolest neznesie. 😅

lizatko1009
31. máj 2010

bubelko neries , lebo nemam naladu sa hadat, odchadzam z tejto temy paaaaaaaaaaaa 😉 vidim, ze sa uz pustas

vefi89
31. máj 2010

@bubelko svojím spôsobom je....ale ako si písala, ja by som len doplnila...každá krajina je zaostalá v inom..no a keď si vezmeš veľkú kolonizáciu....z východu na západ....možno aj preto to je tak...

ale nechcem robiť rozbroje, vlastne ani neviem o čo ide, veľa som toho nečítala....ale veď sa nevaďte, je to zbytočné, len čo si dvíhate tlak

lizatko1009
31. máj 2010

vifi tak som to myslela svojim sposobom je zaostala a musis si uznat, ze JE

titkovamiriam
31. máj 2010

pridam aj ja svoju skusenost ,rodila som tri krat a trikrat s nastrihom uplne bez problemov, mam kamosky ktore mali nastrih svrzany a aj taku ktorej ho niak nestihli a bola durchom durch potom roztrhana sadnut si dokazala az po 2m. od porodu.posledny porod som mala v sukromnom sanatoriu a na nastrihu som bola dohodnuta.vsetky deti som rodila prirodzene a bez epi.

zuzi118
31. máj 2010

@lizatko1009 a to znamena, ze teraz si mam povedat, ze takto to proste je? Sklopit usi a cakat, ze mozno raz sa niekto ozve? Keby sa zeny nezacali ozyvat, tak sa ziadne rooming-in nepresadi, ziaden otecko by nebol pri porode, nevznikali by ziadne rodinne izby a pod.

zunka
31. máj 2010

ja len toľko, že nástrih ma vôbec nebolel, ani o tom neviem kedy presne mi to urobil

zajaciq
31. máj 2010

ahojte, ja som cvicila epi=nom a s doktorom som sa dohodla, ze nechem nastrih. nakoniec ma nastrihol na 1 steh kvoli pupocnej snure okolo krkku. vsetko sa da, ak sa investuju do toho cas a peniaze a trpezlivost 😉 😉 😉 samozrejme nemam ziadnu jazvu ani nic..

lizatko1009
31. máj 2010

zuzi a myslis si, ze ked sa ozves hned sa vsetko zmeni, alebo ako? este si na take vymozenosti musis pockat, jedine ostava ist rodit prec.

zuzi118
31. máj 2010

@lizatko1009 nie ja si myslim, ze ked sa zeny zacnu ozyvat, ked si prestanu mysliet, ze nastrih je lepsi nez natrhnutie, ked budu ziadat, aby mohli rodit inak ako s vyviazanymi nohami, ked zacnu po doktoroch chciet, aby ich nestrihali, tak sa veci zmenia.
Nie kazda mamicka ma moznosti ist rodit do zahranicia. Ale kazda ma moznost napisat si PP a komunikovat s personalom.

lizatko1009
31. máj 2010

no ja som zvedava, ako myslis vyviazane nohy? niekedy sa stava ked nenastrihnu, tak sa potrha a nieje to boh vie co a netreba sa ozyvat tu na MK, ale rovno u lekara.

bubelko
31. máj 2010

zuzi118 > suhlasim s tebou. o tomto cele je. nikdy by sa nic nezmenilo, keby boli vsetci ticho. nikdy by zeny nevolili, neboli by mohli studovat a co aj viem, co vsetko.
este sa chcem opytat ako vas osloval lekar a PA pri porode a sestricky na poporodnom?

zuzi118
31. máj 2010

@lizatko1009 normalne, nohy dohora ako na koze, vyviazane...
s tym dotrhanim su to presne take dezinformacie ako ma vacsina zien. A preto o tom treba pisat aj tu na MK, lebo som chodi viac zien. Aj v tejto diskusii sa mnohe urcite dozvedeli informacie, ktore predtym nemali- napr o tom, ze lekar moze masirovat pocas porodu hradzu.... a kopec dalsich info.

@bubelko "mamicka", alebo neosobne bez oslovenia - pekne mi to liezlo na nervy. Akoby sa nikto neunuval si zapamatat moje meno. Akurat na rizikovom ma pekne oslovaovali pani Priezvisko