icon

Je strach z pôrodu dôvodom pre cisársky rez?

simusska
9. júl 2015

Ahojte babenky...prosim neodsudzujte ma hned...ale da sa u dr. vybavit cisarsky rez ak je babo otocene spravne? Prvy porod som mala katastrofa....mam strasne silny strach z bolesti tak som si dala EPI a predlzila si porod na 13hodin....neskutocne bolesti...porod mi nakoniec vyvolavali lebo EPI mi ho zastavila. A ked prislo na tlacenie tak ja som dostala akysi blok a "bala" som sa potllacit...na jednej strane som uz aj bola uplne vycerpana a na druhej som sa strasne bala....mala isla nakoniec von kliestami...stratila som neskutocne vela krvi a potrhana som bola do pol zadku....mala bola nastastie ok...ja som si nemohla vyse mesiaca sadnut na zadok...na WC som chodila len do sprchy pod prud vody tak ma to bolelo a na 2krat som tam dole dostala neskutocnu infekciu a zapal....mam strach a nechcem ohrozit nase babätko tak preto ten cisarsky a za dalsie minuly rok som potratila v 17tt a museli mi spustit normalny porod....ja sa bojim ze to psychicky aj fyzicky nezvladnem....myslite si, ze moj dr. toto uzna ako dovod? Aj manzel ma presviedca na sekciu lebo bol pri prvom porode a sam usudil, ze druhy porod nezvladnem a ani on nechce riskovat....

govinda
17. júl 2015

@jalimag chcela som si prečítať, ako sa podpíše na dieťatku cisarák, ale tooooľko angličtiny, tak to si netrúfam 😒 😀

jalimag
17. júl 2015

@govinda bohuzial nemam cas to prekladat, mozno neskor, ked deti odrastu, sa na to dam 🙂

govinda
17. júl 2015

@simusska ja som rodila len raz, sekciou. Mala som preeklampsiu a vysoký tlak, plus problém so zrážaním krvi, takže u mňa prirodzený pôrod by žiaden lekár ani nepovolil. Už na začiatku tehotenstva ma môj gynekológ poslal na očné, keďže nosím dioptircké okuliare a síce som mala očný tlak ok, ale mala som nejaké praskliny na sietnici či rohovke, očná mi napísala správu, že nepovoľuje prirodzený pôrod, odporúča sekciu. Nemôžem porovnať s prirodzeným pôrodom, ale po sekcii som sa dávala dohromady tak 2 týždne. Rez ma bolel dlho, ale to bolo spôsobené aj tým, že počas tehotenstva sa mi kvôli zlej polohe malej urobila diastáza brušných svalov, pruh, takže asi tak všetko dokopy.
Držím palce každopádne 😉 🙂

govinda
17. júl 2015

@jalimag v pohode, netreba mi preklad, len som chcela vedieť tak zostručnene, že ako sa môže podpísať na dieťatku cisársky. Nie som zastánca sekcie, sama som chcela rodiť prirodzene, no nedalo sa. Ale nemyslím, že by sa na malej nejako podpísal cisársky, hoc sa narodila skôr (kvôli preeklampsii) a bola drobučká, ani s dojčením som nemala problém, hoci sa mi mliečko rozbiehalo ťažšie, ale po rozbehnutí to už pekne išlo.
Práveže poznám prípady, kedy detičky po ťažkých pôrodoch mali rôzne zdravotné problémy.
Môj názor je, že ak už mamička vie, o čom to je, že má strach a blok, stres, tak by pôrodník na to mohol prihliadať, pretože vieme, aká je realita, ako sa rodí na slovensku, že podmienky a prostredie je ozaj veľmi stresujúce a na pohode rodiacej mamičky to veľmi nepridá. Rodila som v Košiciach a neviem, ale nepoznám žiadnu známu, ktorá by tu v KE mohla rodiť do vody alebo aspoň v drepe 😒 .

tetkabetka
17. júl 2015

100 ľudí, 100 chutí. Prvý som mala tiež kliešťový a pri druhom som sa silou-mocou chcela vyhnúť sekcii. 😉
(Samozrejme, že keby sme boli obe v ohrození života, tak by som sa podvolila.)

jalimag
17. júl 2015

babenky, nebudem vam to prekladat, zase budem za zlu, ze strasim. Nic som nepovedala, ok?

govinda
17. júl 2015

@jalimag nemám ťa za zlú, mňa to len tak vo všeobecnosti zaujímalo ... 😉

mircalla
18. júl 2015

@jalimag ak je to vec kazdeho ako si sa vyadrila, tak nepis, ze ti je smuitno, kto ako rodi....pretoze to robis......zi a nechaj zit

simusska
autor
18. júl 2015

@govinda ani u nas v SNV si asi nemozes vybrat....sice vanu tam maju ale este som nepocula aby tu niekto do nej rodil....tu ta hodia na kozu a ides.....predtým som rodila v Le a tam mali maximalne fit loptu....Najprv pojdem skusit za nasim primárom...je velmi mily a dobre ma pozna....minuly rok ked sme prisli o babo tak som tak lezala skoro cele tehu a aj teraz som tam uz lezala a ked mi to cez neho neprejde tak pojdem do PP tam mam kamarata porodnika....

simusska
autor
18. júl 2015

NIektore mi tu pisete, ze preco som otehotnela ked som sa bala porodu....a viete , ze vtedy som na to ani nemyslela? Po potrate som bola trosku v depkach a jedine co ma z toho vytiahlo bolo dalsie tehotenstvo.... Ja si myslim, ze som si uz ci psychycky aj fyzicky vytrpela dost, cez prvy tazky porod a potom porod mrtveho babätka a nasledne v priebeho 2 mesiacov 2krat kyret.....ja viem, ze co vsetko cisarsky rez obnasa a aj tie bolesti po....ja som si tak povedala, ze mozem mat dobry a aj zly normalny porod a tak isto mozem mat skevele zotavenie po sekcii a aj velmi zle ale aj napriek tomu pri cisárskom reze sa mi zda menej rizik pre babätko a mna.....a ak to tak nebude tak sa jedine sama poucim na mojich chybách.....som si vedoma vsetkeho a takto som sa rozhodla az po poriadnom studovani cisárskych rezov a roznych diskusii zien co rodili tak i tak,,,,,

sense
18. júl 2015

Necitala som vsetky prispevky....ale myslim ze na svk sa neda vybrat si cisarsky pred prirodzenym porodom... uprimne osobne by som nieco taka konzultovala s gynekologom popr. Ak si na tom. 3lmi psychicky zle tak aj s odbornou pomocou psychologickeho odbornika al. Psychiatra. Cisarskym som nerodila a mna chytala panika uz len pri pomysleni na cisarsky a ked som mala problemy s tym ze dieta sa prestalo zrazu hybat a mat odozvy bola som uz v nemocke ..j3dine co som si prialaa bolo nech zije a nech nerodim cisarskym....

Urcite to zvladnes a budes vsetko dobre po tom co si si uz prezila

simusska
autor
18. júl 2015

@sense pri prvom porode som aj ja za kazdu cenu nechcela cisarsky rez a nakoniec to dopadlo ako dopadlo tak teraz uvidíme , ze ako to vsetko nakoniec dopadne

evittam
18. júl 2015

@simusska Ahoj, ja som starsieho syna rodila prirodzene-mala som samozrejme bolestivy ale rychly pôrod bez komplikacii-da sa povedat,ze v pohode🙂. Pri dcerke ma gynekolog pripravoval na sekciu,nakolko bola stale priecne a potom KP. Samozrejme som sekciu nechcela a dufala som ze sa bud otoci al.to zvladneme aj KP. Lekar vsak pred pôrodom zistil preco sa vlastne mala neotocila-bol prepadnuty pupocnik. Takze nakoniec som rodila sekciou v celkovej anestezou,nakolko cakat ci zaberie spinal nebol cas. Na nej sa CR nijak "nepodpisal", ja som tirz v poriadku,zotavila som sa rychlo,chodila som v pohode a aj som sa starala o malu po 24hod,jazvu mam "perfektnu" a aj vnutorna je ok. Samozrejme bolela dlhsie-tiez viac pri kojeni,ale nic strasne. Drzim ti prsteky aby vsetko dopadlo tak ako si predstavujes a boli ste ty aj malicke v poriadku.🙂

rheia27
18. júl 2015

@simusska nebudem citat ostatne prispevky, ale ano strach pred porodom je dovod na cisarsky, ale budes potrebovat papier od psychologa alebo psychiatra....treba sa porozpravat so svojim gynekologom, proste nejaky odbornik ti ho bude musiet odporucit...
btw. mala som dva cisarske planovane a super, v plnej narkoze a super, deti som videla hned ako som sa prebrala, aj prve prilozenie bolo asi do 3 hodin od uspatia, potom rooming, v nemocnici pomahali...jednoducho super, po prvom trosku horsia rekonvalescencia a este pol roka som to citila, po 2hom som uz o mesiac nevedela ze daky bol, uplne super, aj kontrola po sestonedeli............chceme este jedno mimco za par rokov, samozrejme to bude musiet byt sekcia

sense
18. júl 2015

@simusska precitala som si par prvych prispevkov feraz a potom vsetkom by som asi tiez chcela rodit inak...v kazdom pripade ti drzim palce nech to vsetko dobre dopadne....a reci typu naco si chcela potom druhe si nevsimaj

rheia27
18. júl 2015

@simusska a tu na MK skupinu sekcia necitaj, zbytocne strasia cloveka.....inak je rozdiel planovana a akutna sekcia, su nemocnice kde ti automaticky spravia sekciu po prvej, ale asi nie na vychode Slovenska....dost lekarov je toho nazoru ze VBAC, cize rodit prirodzene po sekcii je ciste sialenstvo

veronikax
18. júl 2015

@simusska ahoj ;) Mala by si sa o tom porozpravat so svojim lekarom ...alebo s porodnikom. Teraz sa uz da skor s Dr. porozpravat a dohodnut 🙂 Ja som tak isto mala zlu skusenost...no mne urobili cisarsky lebo malickej slabli ozvy 🙂 Drzim palce...abybsa ti to podarilo v pohode vybavit 🙂 Vidno...ze uz teraz si koli porodu vysrresovana. Skus sa s Dr porozpravat ... povedz mu vsetko ... aby ta odporucil na cisarsky rez. A ked budes chodit do nemocnice potom pred porodom..tak si to dohodni s porodnikom 🙂 Drzim palce ;)

lucia466
18. júl 2015

@veronikax Odporucenie od jej gyndosa jej nepomoze, taktiez mam v knizke napisane odporucena SC a vypisane padne dovody,vid vyssie. V nemocke mi povedali ci ma bude rodit moj gyndos ci oni. Oni maju zodpovednost za rodicku a dieta. Vravite tu vsetky ako by sa pri sekcii nemohlo nic stat. A moze ovela viac ako pri prirodz.porode. to nie je hop klobaska zjem ta, za 3 min mi vyberu dieta z brucha. Rozmyslate nad tym ako napr.podplateny lekar riskuje ? Ak sa rodicke pri sekcii nieco stane ako obhaji dovod sekcie? U nas na sk nie je legalne tak ako v zahranici ze ti daju podpisat papier na vlastnu zodpovednost a zaplatis sekciu. Tu riskuje porodnik titul. Aj keby sa nic nestalo a vzal by len obalku. Myslim ze vela takych sa nenajde. Nech skusi cez toho znameho porodnika.

shmoulinka1
18. júl 2015

@jalimag no v ruzinovskej nie je moznost vyberu podrepu... okrem toho som mala pichnutu epiduralku, tiekla mi glukoza, lezala som na tych hadickach, plus kyslikova maska na dychanie, kedze malemu slabli ozvy a na cisarsky bolo neskoro

simusska
autor
18. júl 2015

@lucia466 u nas je to male mestecko a tu sa vsetci dr. poznaju...ten moj ma prave ambulanciu na jednej chodbe s pôrodnicou....dr. mava sluzbu v porodnici....kolkokrat ma poslal na gyndu za primárom a primar vzdy respektoval jeho nazory a zaznamy z jeho vysetreni...u nas tu idu vsetci ruka v ruke tak si nemyslim, ze by nerespektovali jeho odporucanie

simusska
autor
18. júl 2015

@shmoulinka1 nie som si na 100% ista ale zda sa mi, ze u nas nie su tiez ine moznosti ako rodit "na koze"

janickacrazy
18. júl 2015

@lucia466 Riskuje titul? Neprehánaj, koľkým doktorom ten titul odobrali na SK po nevydarenom porode? Ani jednému! Vždy sa to predsa nejako ututle a nie je to chyba lekára, maximálne zaplatí nemocnica dáku smiešnu pokutu a život ide dalej. Ja poznám viac prípadov, kedy porod skončil zle a ani v jednom prípade sa lekárovi nič nestalo. 😖

veronikax
18. júl 2015

@lucia466 ale ja som nepisala...ze sc je bezproblemova a kednoduchsia .. ja som ju po niekolkych hodinach s brutalnymi kontrakciami musela podstupit...aby som neprisla o malu. Tak isto nic moc spomienky :/ A zotavovanie som mala dlhe. Ale tato pani ma fakt blbu skusenost... A nie kazdy porodi po 2-4 hod kontrakcii...bez roztrhnutia. Vsetko je risk ... aj taky aj taky porod... no ak ma niekto velmi zlu skusenost s jednym...tak chce skusit tu druhu moznost.

simusska
autor
18. júl 2015

@janickacrazy ja si myslim, ze tak isto ako sa moze nieco pokazit na cisárskom tak isto to moze byt aj pri normálnom porode....a keby to bolo velke percento tak by nikto ani rodit nesiel.....ja si myslim ze
@lucia466 zase prehanat netreba

veronikax
18. júl 2015

@simusska u nas zaviedli nedavno porod na porodnej stolicke ;) a rozmyslaju aj nad porodom do vane ;)

mircalla
18. júl 2015

@janickacrazy mas uplnu pravdu....vzdy sa to ututle...jeden druheho kryje atd....poznam pripady aj z konika aj osobne a nikdy nikto nedosiahol ziadne potrestanie lekara..absolutne ziadne.....deti maju nasledky na cely zivot

michaelkanr
18. júl 2015

@rheia27 a to sa mi velmi nepaci...robi sa to aj v nitre a ti doktori si neuvedomuju, ze tym pripravuju zenu o dalsie mozne potomstvo☹ tu ked prides po prvom cisarskom do nemocky, tak bez toho aby ta pozreli ci precitali lek spravu, tak si s tebou dohodnu termin cisarskeho. Preto druhe ( ak bude) neplanujem rodit v nr, co je zas spojene s urcitymi logistickymi komplikaciami. Nuz ale rodit prirodzene je pre mna velmi dolezite, tak to budeme musiet zvladnut.

mircalla
18. júl 2015

@janickacrazy ono celkovo - kolko lekarov bolo u nas potrestanych za to, ze nieco spackalo? nikdy nikto....aj ked islo o ocividne zanedbanie ci chybu....daky lekar u nas pride o titul? nehrozi....

lucia466
18. júl 2015

@simusska tak v tom pripade nechapem co tu vyplakavas 😀 ked mas v tom jasno a porodnik bude respektovat tvojho gyndosa. Tak kde je potom problem ?? U nas by si nepochodila s takou "diagnozou" a to ani v topolcanoch kde su sekciam otvorenejsi.
Myslim skor ze sa len ukludnujes ze to pojde lahko.
To mas pravdu, ale ak sa dosere sekcia na kt.dovod nebol ziadny ako obhaji mudrc svoje rozhodnutie. Pretoze u nas na svk musi byt na sekciu dovod . Neni to na tvoju zodpovednost. Tu nesie lekar

rheia27
18. júl 2015

@michaelkanr nesuhlasim v niecom s tebou, lekari ta o nic nepripravuju.....fakt je ze je to zavazna brusna operacia a musi byt na nu dovod, ved ide o dva zivoty...a ako som spominala moze byt aj "prijemny", schvalne to dam do uvodzoviek, je rozdiel planovany v nemocnici kde si vyberies a lekar ktoreho si vyberies (musi byt dovod) a rozdiel ked ta nechaju trapit a vycerpat a potom hrr hrr....
dalsi cisarsky je bezpecnejsi ako VBAC a riskovat rupturu maternice, samozrejme vo vseobecnosti...faktom je ze pokial mamicka nie je v ohrozeni zivota tak ti sekciu nespravia alebo pri planovanej ked s nou nesuhlasis
ja keby som mala rodit povedzme pred 50 rokmi tak bez cisarskeho zomrieme obe s dcerkou, skor je to o tom ze treba doverat svojmu lekarovi a nie trvat na svojom, ja chcem prirodzeny porod, ja chcem sekciu.......

no a tiez si myslim ze zodpovedne je mat tolko deti kolko dokazes vychovat, to su 2-3, pokial oteckom by nebol Kollar, pre niektore zeny je sekcia jediny sposob ako mat dieta

Miska poznam osobne zeny kde nesuhlasili so sekciou az v hodine 12tej a mozu byt radi ze ziju aj s babom a ze deti nie su postihnute

jednoducho dolezite je vybrat si nemocnicu a doktora a verit mu