icon

Je väčšia trauma pre dieťa cisársky rez alebo pôrod?

3. jún 2025

Je pre dieťa väčšia trauma cisársky rez alebo klasický pôrod?

Predstavte si, že ste bytosti, ktoré majú byť premiestnené do inej dimenzie. Máte dve možnosti:
1. Rýchly „rez cez oblohu“ – niekto vás vyberie naraz a ste v novej realite, bez toho, aby ste čokoľvek zažili.
2. Dlhý proces „vytláčania cez kanál“ – 12 hodín vás Zemegula mačká, tlačí, otáča, až kým sa nepretlačíte na druhú stranu.
Ktorý spôsob by bol podľa vás pre dieťa väčšia trauma?

Strana
z2
lenkakravcova
3. jún 2025
@selena_luna

@lenkakravcova cakam tretie tak uvidime ze ako sa mu bude chciet von :D

@selena_luna tak nech len to ide ľahšie ako minule 🙂

zuzi0911
3. jún 2025

Ty si pamätáš ako si sa narodila ? Ja nie a ani nikto . Takže aká trauma? Dietatko ísť von musí a keď to nejde prirodzene tak to pôjde cez bruško.

aliaray1
3. jún 2025

Ja by som sa orientovala na to, aby prebehol porod v bezpeci a je jedno, ze ked to nepojde prirodzene, pojde sekciou. Dolezite je pohodlie matky, lebo ked je vystresovana, moze sa porod zastavit atd. Ak by sa aj dvihol kortizol pocas porodu a pod, je to kratkodobe. Nechapem aky druh traumy mas na mysli. Lebo aj kortizol sa vyplavi a vsetko stabilizuje do normalu. A babatka bezne placu, maju vyvojove spurty, refluxy, koliky...teplo, zima, nevedia sa vyprazdnit atd atd a nijako to nesuvisi s tym ako prebehol porod. Ak bol komplikovany, mozu nastat fyzio zalezitosti a je super sa poradit k fyzioterapeutovi, my sme sli a spravili dcerke akoby masaz a rozhybali ju a spravilo jej to velmi dobre (bola to lekarka na fyzio a ziadne duchariny).

Ja neviem baby, ale ako zivot bezi, tak si coraz viac myslim, ze deti maju najvacsiu traumu z nezvladania vychovy a zleho zaobchadzania od rodicov, inych dospelych ktorym sa nedokazu branit...to su tie veci a traumy, ktorych sa tazko zbavuju aj v dospelosti.

cyberk
3. jún 2025

Tak to je taka sprostost ako to, co teraz poviem: Poznas to, ze Preziju len ti najsilnejsi? Tak pre tak neschopne matky, vytlacit jedno dieta prirodzene, sa vymyslel cisarak. Dieta este nie je na svete a uz si faila ako matka…. Paci sa ti toto primitivne nadradovanie sa? 🫣😅 .. rozumne zeny su stastne, ze je ich dieta na svete, bez ohladu na to ako sa to stalo.

marianarem
3. jún 2025

Podla mna obidva porody su sokom, je jedno, ako dlho trvaju. Na konci je vzdy prichod do mnohonasobne zlozitejsieho a zahlcujucejsieho prostredia a spracovat toto je podla mna to najtazsie. Ale babatka to predsa nejako zvladaju, maju na to potrebnu vybavu. A takisto si myslim, ze dokazu v ramci toho zvladnut aj porod a teda nie je to ani v jednom pripade trauma. Jedine asi ak nastane naozaj ohrozenie zivota.

blaazi
24. jún 2025

Podla mojho laickeho nazoru je cisarsky rez sok v zmysle, ze dietatko nema hormonalnu predpripravu (z krvi matky) ako pri spontannom porode plus chyba kontakt z mikrobiomom posvy, ktory buduje zaklad imunity.

natalka13
24. jún 2025

trauma je podla mna ked sibnute matky rocne dieta narodene cisarskym na tesno zabalia do plachty vcetne hlavy drzia ho pevne v naruci a nutia ho sa porodit-vymotat z tej utiahnutej plachty🙈

maryetta
24. jún 2025

Mala som oba. A nemyslim si ze nejaku traumu maju deti.

aceris
24. jún 2025

Ked ide o prirodzeny porod, dieta sa pyta na svet same, nie? Planovany cisarsky je v inom case ako je dieta samo pripravene ist🤷 tak nechapem preco prirodzeny ma byt traumatizujuci.

lujza123
24. jún 2025

Kdesi som čítala ze deti narodené cisárskym majú menší pud sebazáchovy, v dospelosti sa skôr venujú adrenalínovými zážitkom, riskujú. Ze im chyba ten prvotný strach o život ktory zaživa dieťa tlačené pôrodnými cestami. Co je na tom pravdy neviem

Myslím si ze prirodzený a normálny (bez komplikácií) pôrod je pre matku aj dieťa to najlepšie, príroda to dobre vymyslela.
Moja dcéra sa narodila akútnym cisárskym, v podstate som si užila kontrakcie až do konca a potom sa to zaseklo. Neviem či to bola trauma pre ňu, pre mňa svojim spôsobom áno a dlho mi trvalo sa s tým zrovnat.

purple_wolf
24. jún 2025

to kde si prisla na takuto hovadinu???

misicka31
24. jún 2025

Pre dieťa je trauma mať blbých rodičov 🤷

mondolina
24. jún 2025

12 hodín sa určite nemačká" cez tunel" to by ani neprežilo. 3 doba pôrodná je rýchla.

moonlight1210
24. jún 2025

Priroda napriek vsetkemu nie je dokonala. Take hyeny to maju s porodom este tazsie a to je tiez priroda.

Takze tazko povieme, ci nas prirodzeny porod je pre dieta trauma, alebo nie. Kludne moze byt. Ale je to fungujuci proces, tak je to zatial tak.

Otazka o tom je teda len skor z pohladu dospeleho cloveka.

natalka13
24. jún 2025
@mondolina

12 hodín sa určite nemačká" cez tunel" to by ani neprežilo. 3 doba pôrodná je rýchla.

@mondolina anonym ani z rychlika porod nevidela🙈

mondolina
24. jún 2025
@natalka13

@mondolina anonym ani z rychlika porod nevidela🙈

@natalka13
pardon druhá doba pôrodná, nie tretia🙈

natalka13
24. jún 2025
@mondolina

@natalka13
pardon druhá doba pôrodná, nie tretia🙈

@mondolina to bolo autorke.
aj tretia je celkom pohoda.

mondolina
24. jún 2025
@natalka13

@mondolina to bolo autorke.
aj tretia je celkom pohoda.

@natalka13
viem, že to bolo autorke, len som sa pre istotu opravila

autor
24. jún 2025
@aceris

Ked ide o prirodzeny porod, dieta sa pyta na svet same, nie? Planovany cisarsky je v inom case ako je dieta samo pripravene ist🤷 tak nechapem preco prirodzeny ma byt traumatizujuci.

@aceris Dieta sa same nepyta, telo ho vypudzuje von.

oblecenie99
24. jún 2025
@natalka13

trauma je podla mna ked sibnute matky rocne dieta narodene cisarskym na tesno zabalia do plachty vcetne hlavy drzia ho pevne v naruci a nutia ho sa porodit-vymotat z tej utiahnutej plachty🙈

@natalka13 Ja jednu takú, dokonca povolaním psychologičku, poznám. Oni dieťaťu kúpili nejaký úzky tunel, cez ktorý malo prejsť 😶

oblecenie99
24. jún 2025
@lujza123

Kdesi som čítala ze deti narodené cisárskym majú menší pud sebazáchovy, v dospelosti sa skôr venujú adrenalínovými zážitkom, riskujú. Ze im chyba ten prvotný strach o život ktory zaživa dieťa tlačené pôrodnými cestami. Co je na tom pravdy neviem

Myslím si ze prirodzený a normálny (bez komplikácií) pôrod je pre matku aj dieťa to najlepšie, príroda to dobre vymyslela.
Moja dcéra sa narodila akútnym cisárskym, v podstate som si užila kontrakcie až do konca a potom sa to zaseklo. Neviem či to bola trauma pre ňu, pre mňa svojim spôsobom áno a dlho mi trvalo sa s tým zrovnat.

@lujza123 Môj syn po akútnej sekcii bude tá výnimka, ale že úplne 🫣 Spomínam si, ako ešte len začal chodiť, boli sme pred blokom a išiel ooooopatrne po chodníku, keď zrazu bola pred ním časť chodníka, ktorá bola svetlejšia, krížom taký pás po oprave.. zastavil a kukal na to, dupotal a hneval sa, odmietal ale ísť ďalej. Horko ťažko si špičku nohy jemne položil na tu svetlu časť, videl, že je to ok, neprepadne sa pod zem, tak opäť veľmi pomaly postupne na to stúpol, a takto pokračoval v ceste 😃 a potom sa to ťahalo ďalej, vo všetkom, kde by mal ísť do výšky, hlbokej vody.. preliezky obchádzal, sem tam sa šmykol na šmýkalke, že naaaaa, buď spokojná, a už ma nechaj, on len tak a lopatkou v piesku.. bicykel ani za svet, potom sa naučil za desať minút, keď zistil, že vlastne je to fajn. Čo je ale zaujímavé, že keď sa už do toho nejak pustí a zistí, že mu to aj ide, tak už to teraz robí... Ale veľmi zle znáša neúspech.. ja sa vlastne neviem rozhodnúť, či nejaké veci odmieta, lebo sa toho naozaj boji (plávanie), alebo boji sa viac toho, že mu to nepôjde, a ostatným hej. Alebo kombinácia 🤷 Čiže u neho je pud sebazáchovy by som povedala že päťnásobný 😅 ale tak výnimka potvrdzuje pravidlo

natalka13
24. jún 2025
@oblecenie99

@natalka13 Ja jednu takú, dokonca povolaním psychologičku, poznám. Oni dieťaťu kúpili nejaký úzky tunel, cez ktorý malo prejsť 😶

@oblecenie99 je to hrozne, ked si predstavim ze by mna niekto takto doslova mucil.

vroni
26. jún 2025

Príroda možno nie je dokonalá, ale všetky jej "vynálezy" sú podstatne premakanejsie ako to, čo vymyslel človek. Je fajn, že je možnosť cisárskeho, ale považovať to za "lepšiu" formu príchodu na svet je mimo. Ja byť prírodou, asi mám traumy z hysterickeho hľadania traumy v každom dni a nádychu. Mala som 30 hodinový a hodinový pôrod. Z môjho pohľadu hodnotím ako "lepší" ten prvý. Trval síce večnosť, ale telo sa postupne pripravovalo. Ten hodinový bola hodina hororu a psychicky som sa davala dokopy dosť dlho. Nepredpokladám, že by som chcela rozoberať s deťmi, aké to bolo z ich pohľadu (áno, tým by som im možno traumu aj spôsobila), ale traumatizovany nevyzerajú byť ani jeden..

kiki68
26. jún 2025
@vroni

Príroda možno nie je dokonalá, ale všetky jej "vynálezy" sú podstatne premakanejsie ako to, čo vymyslel človek. Je fajn, že je možnosť cisárskeho, ale považovať to za "lepšiu" formu príchodu na svet je mimo. Ja byť prírodou, asi mám traumy z hysterickeho hľadania traumy v každom dni a nádychu. Mala som 30 hodinový a hodinový pôrod. Z môjho pohľadu hodnotím ako "lepší" ten prvý. Trval síce večnosť, ale telo sa postupne pripravovalo. Ten hodinový bola hodina hororu a psychicky som sa davala dokopy dosť dlho. Nepredpokladám, že by som chcela rozoberať s deťmi, aké to bolo z ich pohľadu (áno, tým by som im možno traumu aj spôsobila), ale traumatizovany nevyzerajú byť ani jeden..

@vroni no ja som mala kratky porod prvy a druhy taky ako mas ten kratky prekotny a intenzivny, na nic cas, nic proti bolesti ani nezabralo. Ale najhorsie to bolo pre dieta, to sa zle zrotovalo a dostalo do sikmej pozicie, nejak ho cez brucho otocili a doslova so mna vyletelo ako raketa. Zial mala z toho musela na Neo, neni nic horsie ako 2 hodky po porode vidiet svoje babatko na hadickach. Nastastie je uz ok, ale sok to bolo pre dieta hrozny a pre vsetkych. Vtedy ma aj napadlo, ze mala ist radsej cisarom von, ale to clovek nevie predpovedat ten priebeh. Ja fyzicky super, ale strasne sme sa bali o dieta. Mna chceli viezt na voziku, ja som sa rozbehla za dietatom ako masina. Pozerali na mna, ale to je ta priroda.

glade22
1. júl 2025

Pri prirodzenom spontannom porode sa všetko (aj dieťa) na pôrod pripravuje. Postupne sa uvoľňujú hormóny, zodpovedne za adaptáciu dieťaťa, všetko vrcholí počas pôrodu. Vďaka nim sa tekutina z pľúc rýchlejšie vstrebava, uzatváraju sa fetalne spojky v krvnom obehu, všetko pomaly a postupne pripravuje dieťa na samostatné dýchanie.
Pri sekcii zrazu niekto príde, vytiahne dieťa a prereze pupočnú šnúru...bez prípravy. Hormóny robia čo môžu, ale všetko ide ťažšie a oneskorene.
Čo je väčší stres?

heln
1. júl 2025

alebo sa na to pozri inak:
1. dieta dozrelo, prichadzaju kontrakcie, naloz hormonov dieta pripravuje na svet, zacina sa mu zle dychat, je pripravene ist von, prechadza uzkou cestou, dostane bakterialny zaklad ktory ho neskor ochrani, prichadza na svet, konecne prvy nadych.....
2. dieta si spokojne hovie v maternici, je mu dobre, ma este cas dozriet, nema este vyvinute pluca, alebo ma, to je jedno, este nic nenaznacuje bliziaci sa porod, zrazu sa nieco stane a nejaka cudna sila toto vsetko prerusi a vyberie ho von, bez upozornenia, nepripravene pre tento svet....

bluka2
1. júl 2025
@vroni

@vroni S tymto sa uplne stotoznujem. 1. porod 14h a druhy menej nez 2 h. Po prvom som bola cool, po druhom bola tiez ista fascinacia tym co zenske telo dokaze, ale ostal aj isty strach, lebo to bolo take, ... kontrakcie bez prestavky.... ze som myslela, ze to bude moj koniec. Mna by zaujimalo, ci sa toto da nejako spracovat este a nechat ten strach niekde

Strana
z2